Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Тук ще публикувам откъси от непреведените книги на Рудолф Щайнер, както и други тематично свързани материали, неизвестни у нас.
Автор: anthroposophie Категория: История
Прочетен: 823930 Постинги: 458 Коментари: 15
Постинги в блога от 20.01.2019 г.
 

Из статия на антропософската лекарка Дафне фон Бох, публикувана в списание „Europдer“ (октомври 2018)

 

“Обратно на общоприетите схващания остеопорозата далеч не се дължи на липса на витамин Д или калций. Какъв е проблемът при нея? Това е чупливостта на костите. Калцият втвърдява костите, затова те не могат да се огъват под тежестта на тялото. Но твърдите субстанции са неподвижни и могат да станат чупливи. Ако например стъкло падне върху твърд под, то се чупи, при нещо меко - буца кал примерно, това не се случва. Следователно с поемането на калций ние правим костите си твърди, но от това именно те стават и по-чупливи. 

Какво липсва на пациентите с остеопороза? Това е колаген/хрущял. Липсва им еластичната колагенна матрица, която пронизва костта. Тя е основата, върху която може да се отложи калцият, а при болните от остеопороза такава основа липсва. По принцип при възрастните хора липсва колаген в костите и в ставите (т.нар. артроза). Терапията тогава би трябвало да се изразява не в приемането на калций, а на колаген. На рентгеновите снимки наистина изглежда все едно липсва калцият, затова и болестта се казва “остеопороза” - костите стават порьозни, шуплести, виждат се дупки в тях. Но това се дължи на липсата на хрущял, поради която калцият няма основа, върху която да се отложи. На рентгеновите снимки хрущялът не се забелязва. Ако той можеше да се види, ние бихме забелязали, че костите имат много по-малко хрущял, отколкото калций, който липса вторично поради липсата на достaтъчно хрущялна повърхност, върху която да се отложи. 

Най-важната съставка на хрущяла е органичният силиций. Органичният силиций има свойството да се свързва с 330 пъти повече вода от собственото си тегло. Така той образува субстанция, която не е течна или твърда, а нещо средно, което е еластично и подобно на желатин. Затова профилактично срещу остеопороза  трябва да се поема храна, богата на силиций, като просо, ечемик и желатин. Може да се приема хрущял от животни, при които се образува много хрущял и се отлага малко калций. Това са така наречените хрущялни риби (най-вече акулите). Профилактично може да се взема по една капсула, съдържаща хрущял от акула. Но ако остеопорозата вече се е развила и има оплаквания, дозата трябва да се увеличи на две капсули дневно. Също са необходими инжекции, например Disci Comp. c. Argento на фирмата Wala - два пъти седмично подкожно в областта на болката. След свършване на дозата се взема Disci comp. cum Stanno, след това отново се минава към първия вид и т.н. Това лечение да се продължи една-две години, заедно с вземането на хрущял от акула.”

Категория: Други
Прочетен: 815 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 20.01.2019 14:33
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 823930
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6141
Календар
«  Януари, 2019  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031