Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Тук ще публикувам откъси от непреведените книги на Рудолф Щайнер, както и други тематично свързани материали, неизвестни у нас.
Автор: anthroposophie Категория: История
Прочетен: 837339 Постинги: 459 Коментари: 15
Постинги в блога от 02.10.2019 г.

Из обръщение към руските слушатели на цикъла от лекции “Окултните основи на Бхагавад Гита”, Хелзинки, 5.6.1913 (СС 158 “Връзката на човека с елементарния свят”)

”Сега Вие сте се събрали по външен начин. При големите трудности, които съществуват във Вашата страна, сте намерили възможност да се съберете по външен начин. Използвайте тази възможност за най-силно вътрешно общуване, за да изградите мост, всеки от един от Вас да изгради мост към народностната душа. Не е моя задача, скъпи приятели, да казвам как конкретно може да се служи на тази народностна душа. Ала мога да Ви говоря за нещо друго, което искам да бъде произнесено като думи, които да се трансформират във Вас в чувство. Вие сте поставени в особено положение, скъпи мои приятели. Вие сте, така да се каже, в противоположното положение на един народ, който населява земята и има дори кратък проблясък на възход. Вие се намирате в положение, противоположно на това на северноамериканския народ. Помислете, скъпи мои приятели, че този северноамерикански народ, който е Вашата противоположност, постепенно напредва от Запад към Изток, откакто в Европа започна ерата на материализма, като го доразвива. Помнете, че в корените на американизма властва материализмът.

Не забравяйте, че тези, които култивираха Америка, направиха това с представите на цивилизования европеец от вековете, които не са толкова отдалечени от нас. Какво направиха тези хора? С материалистичните представи на съвременните парламенти, с представите на съвременното естествознание, съвременния социален ред, тези хора направиха това, което иначе правят необразованите хора, когато изкореняват вековни гори, завладявайки стъпка по стъпка обработваема земя и подготвяйки почвата за култивиране. Всичко това води началото си от материализма. И ако днес погледнем човека, признат за техния най-важен писател и избран от американците за лидер - Удроу Уилсън, който в наши дни наистина е значим писател, създал блестящи трудове за социалния мироглед - когато погледнем него, неговите концепции и идеи, всичко, което той въплъщава като представител на американския народ, какво виждаме? - Една къща от карти. Къща от карти, която би могла да бъде унищожена от един единствен полъх, дошъл от духовните светове. Тогава цялата тази култура би се срутила. Всеки детайл, от който произлиза американската култура, може да бъде доказан от външните учебници по история, от културната история на миналите векове. Всичко е отворено, всичко, от което това е изникнало, е човешко дело.

Попитайте откъде идва Вашият народ, откъде идва духовният Ви живот, попитайте откъде идва най-доброто, което можете да отгледате в душите си. Няма да го намерите на земята! То не може да се намери по такъв начин, то се корени в самия духовен свят. Това е организъм, това е живо същество, а не къща от карти! 

Никога не би трябвало да приемаме такива неща като повод за високомерие, а за смирение и скромност, защото не бива от тях да черпим безразсъдно самочувствие, а чувство на отговорност.”

Сред бележниците на Рудолф Щайнер се намира и любопитна записка от 1918 г. по повод на Украйна:

“Украйна е англосаксонското бойно поле на битката за руския културен зародиш*. Украйна е ни повече, ни по-малко актуалната арена на продължаващата от 1914 г. битка срещу Средна Европа.” 

*Има се предвид подготовката за следващата Шеста славянска културна епоха (3573 до 5733 година).

 


 
Категория: История
Прочетен: 2800 Коментари: 0 Гласове: 3
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 837339
Постинги: 459
Коментари: 15
Гласове: 6196
Календар
«  Октомври, 2019  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031