Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Тук ще публикувам откъси от непреведените книги на Рудолф Щайнер, както и други тематично свързани материали, неизвестни у нас.
Автор: anthroposophie Категория: История
Прочетен: 835159 Постинги: 459 Коментари: 15
Постинги в блога от 10.02.2020 г.
Ако Вие бихте се пренесли назад в най-древните епохи от развитието на Земята, щяхте да установите, че тогава между Михаил и змея също се е разиграла една борба, подобна на тази, която стана през ХIX век. Аз вече посочих: Такива борби непрекъснато са се повтаряли; разликата е само тази, че те са се водили в името на различни цели. В миналите епохи от нашето планетарно развитие ариманическите войнства вече са губили битката с Михаил и са били отстранявани от духовния свят. Но те непрекъснато са подновявали своите атаки. Имаше например една такава битка, след която ариманическите войнства, вече повалени долу на Земята, породиха онази популация от микроорганизми, която днешната медицина нарича с името бацили. Всичко онова, което бацилите носят като болестотворна сила, идва като последица от факта, че някога ариманическите същества бяха изхвърлени от небето и свалени тук долу на Земята, че някога змеят беше победен и в резултат на тази победа от края на 70-те години [на XIX век] човешките умове бяха завладени от един ариманическо-мефистофелски начин на мислене. Така че ние сме в правото си да кажем: В материалната област бактериалните болести имат същия произход, какъвто има съвременният материализъм в душевно-духовната област. На едно по-високо равнище тези два процеса показват едно извънредно голямо сходство. (лекция от 14.10.1917, СС 177 “Окултните основи на видимия свят. Духовете на мрака и тяхното сваляне на Земята”, превод: Димо Даскалов)

За това, че всички бактериални болести на съвременността имат сходни корени, се говори във всички тайни школи на Европа. Болестите, предизвикани от бацили, имат духовен произход. Това е езотеричната традиция на розенкройцерите и другите тайни школи, където тези неща се преподават. В тесния кръг на тайните школи се пази основополагащото учение за това, че в седемдесетте години [на ХIX век] в астралния свят са вървели определени битки, и че нещо се е обърнало към по-добро, даже ако... (пропуск в текста). Тези процеси се наричат битка между войнството на Архангел Михаил (името е взето от християнската езотерика) и войнството на бога Мамон. Мамон е бог на препятствията, който поставя на пътя на прогресивното движение всевъзможни разрушителни неща. От друга страна, в този бог Мамон виждат създателя на напълно определени образувания, а именно такива, които оказват разрушително въздействие на живота на човека в хода на инфекциозните болести. (лекция от 3.11.1905, СС 93a “Основни елементи на езотериката”, превод: Евгени Мангуров)

Лошото при консумацията на месо е оставащото въздействие от това, че на животните се причинява болка и те биват убивани. Тези измъчвани животни после се връщат под формата на същества, които насочват силата си срещу телата на потомците на хората, които някога са ги убили. Бацилите са повторно въплътените измъчвани, убити и изядени животни. (Езотеричен урок от 9.5.1912, СС 266б “От съдържанието на езотеричните уроци”, т.2, 1910-1912) 1

Светлата епоха на Михаил ще бъде последвана от една тъмна, страшна епоха, която ще започне около 2400. година. Още днес едновременно с Михаил е влязъл във владение и един мрачен бог - Мамон. За окултизма Мамон не е само богът на парите. По-скоро той е водач на всички низши, тъмни сили. Неговите войнства нападат не само човешките души, а и физическите тела на хората, за да ги разяждат и покваряват. Днес не се говори повече за бацилите, защото знаем повече за тях, а защото те наистина са приели специфична форма и в бъдеще ще вземат надмощие по ужасяващ начин. Когато наближи мрачната епоха, ще бушуват жестоки раздори и братоубийствени войни и бедните човешки тела ще гинат, разяждани от страшни болести и епидемии. Клеймото на греха ще бъде положено върху телата, така че да бъде видимо за всички. Тогава един друг архангел ще поеме ръководството [на епохата] - Орифиил. Той трябва да дойде, за да разтърси с жестоки мъчения хората и да ги разбуди за тяхното истинско предназначение. (Езотеричен урок от 5.12.1907, СС 266а “От съдържанието на езотеричните уроци”, т.1, 1904-1909)

1 Срв. този цитат на Щайнер със следните думи на Учителя Беинса Дуно: “
Защо хората страдат? Защото духовете имат горе Великден. Хората ядат животните, а животните се обръщат в бацили тифузни и ядат човешките тела, и с това си отмъщават. Животните се питат защо има страдания? Отговаря им се: Защото хората долу на земята имат Великден, Нова година, Рождество, Свети Николай и пр. И когато хората се веселят и са най-радостни, дават на животните най-големите страдания. И небето наказва хората със същото наказание: животните ядат хората. (“Няма любов като Божията любов”, извънредна беседа, Русе, 29.12.1920)

Категория: История
Прочетен: 929 Коментари: 0 Гласове: 7
Последна промяна: 12.02.2020 17:06
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 835159
Постинги: 459
Коментари: 15
Гласове: 6193
Календар
«  Февруари, 2020  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829