Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Тук ще публикувам откъси от непреведените книги на Рудолф Щайнер, както и други тематично свързани материали, неизвестни у нас.
Автор: anthroposophie Категория: История
Прочетен: 824353 Постинги: 458 Коментари: 15
Постинги в блога от 21.02.2020 г.
Поради актуалността на проблема публикувам още два откъса от книгата на Юдит фон Хале "За болестите и изцеленията. За мистерийния език на евангелията” от 2007г. (Предните откъси от книгата са публикувани в блога на 22.12.2018 и 11.1.2019.)

Един пример от евангелието на Йоан може да ни покаже нагледно колко много се е променила картината на причините за избухването на болестите.

"1. Подир това имаше иудейски празник, и възлезе Иисус в Иерусалим

2. А в Иерусалим, при Овчи порти, се намира къпалня, по еврейски наричана Витезда *, която има пет притвора;

3. в тях лежеше голямо множество болни, слепи, хроми, изсъхнали, които очакваха да се раздвижи водата,

4. защото Ангел Господен от време на време слизаше в къпалнята и раздвижваше водата, и който пръв влизаше след раздвижване на водата, оздравяваше, от каквато болест и да бе налегнат". (Йоан 5:1-4)
 

В Поврата на времената Йерусалим е имал две такива къпални, едната в североизточната част на града, непосредствено до т.нар. овча порта, през която търговците на добитък вкарвали стоката си на близкия форум (езерото Витезда) и другата в югоизточната част на града до долината Хином (езерото Силоа). Водата на Витезда е имала лечебно действие, както се вижда и от цитирания откъс. Всекидневно там се събирали стотици болни. Животни, които трябвало да бъдат жертвани в храма или продадени на пазара, също били почиствани във водите на езерото. Здравите пък се къпели в него и си вземали вода за пиене. Тук можем да си представим катастрофалните хигиенни условия, макар че водата от време на време била обновявана от вливаща се струя, понеже северно от града имало горещ минерален извор, който понякога изхвърлял нагоре вода като фонтан. Внезапното пулсиране на водата хората приписвали на действието на ангел, като трябва да признаем, че в това вярване има истина. Затова тук са налице две причини, една екзотерична и една езотерична, защото не може да се отрече действието на духовната сила, която предизвиква раздвижването на водата. 

С оглед на днешното материалистично виждане е учудващо, че хората не са се разболявали, като се къпели и пили вода от Витезда. Ако действително е имало зараза, там нямало да се тълпят всеки ден хора. Как обаче се е получавал оздравителният ефект на водата?

Той се дължал на факта, че хората вярвали в реалността на духовния свят. Не става въпрос за силата на внушението, която днес презрително се нарича "суеверие", а за вярата, че съществуват действителни духовни сили, вярата, която признава свръхсетивния произход на сетивните факти. Хората разпознавали Духа във водата на Витезда и докато я пиели заедно с духа в нея, не само че не се разболявали, но оздравявали от нея. И понеже човекът сам си създава условията на живот, като не признава наличието на духовната същност във водата, става уязвим за бактерии и болестотворни микроби.

Въпреки това е погрешно да мислим, че днес можем да пием вода от някаква локва, само защото вярваме в духовната същност на водата. Днес когато различните вируси и микроорганизми са достатъчно изследвани, човек със сигурност ще се разболее, ако пие заразена вода. В наши дни човек трябва да се разболее от замърсена вода, именно защото знае, че тя е замърсена. Не става въпрос за отделния човек, а за наличието на това знание в човечеството. Човечеството е развило микробиологията, открило е под микроскоп търсените от него болестотворни микроби. Ако разгледаме внимателно избухването на епидемията от испанска треска, ще видим, че наред с другите причини в основата й лежи създадената от човечеството представа за наличието на болестотворни микроорганизми. Първо в човечеството се създава мисъл, представа и след това избухва болестта, после се изследва и действително се намират причинителите й. Но първата крачка е била представата, че могат да се намерят бактерии или вируси, втората крачка е самото намиране на причинителите на болестта. Затова и днес те са също толкова реално действащи, както и добрият ангел във водата на Витезда.  

Следователно можем да се запитаме как здравословното влияние на водата е изчезнало и е станало вредно? Поради това, че човечеството в продължение на векове е формирало друг вид мислене и представа за света и действащите в него духовни същества, се променили и условията на живот. Със започването на епохата на съзнателната душа спектърът от болести се изменя. Не само защото Христос е станал господар на кармата и поради това една евентуална болест се пренася в следващия живот. Това не променя вида на болестите, които днес са различни от тези в Поврата на времената. В наши дни има далеч по-малко сакати, слепи, глухи или неми хора, отколкото в Поврата на времената. За сметка на това имаме бум на инфекциозните болести. Едва когато човечеството започна да се занимава с микробиологични изследвания и откри бактериите и вирусите, те започнаха да стават вирулентни, развиха действие, което е опасно за човека. Колкото повече човек придава значение на материята пред Духа, толкова повече той създава условия за съществуването на бактерии и вируси. С това не трябва да се отрича научният прогрес, но е ясно, че с увеличаване степента на прогрес се увеличава и компетентността на противника, срещу когото трябва да воюваме.  

В Поврата на времената не е била необходима такава дълга процедура на дезинфекция и стерилизация на хирургическите инструменти. Тогава почти не е имало такива инвазивни въздействия върху човешкото тяло, както днес, защото не е имало болести, за които да се налагат операции. В египетската културна епоха стерилно чиста среда не е била необходима, защото жреците са извършвали магически действия. Тогава все още човекът правилно е бил смятан за копие на боговете, а не за копие на маймуна с незначителна промяна в гените. Рудолф Щайнер винаги е посочвал, че научното занимание с човека и природата трябва да е пропито от етичност и морал и лабораторната маса трябва да стане олтар (срв. напр. СС 205, лекцията от 26.06.1921). Затова човекът следва да се върне към онова отношение към тайните на живота, което е имал по време на старите мистерии. Това отношение не трябва да влиза в противоречие нито с напредъка на науката, нито със спиритуалното развитие. Защото от епохата на съзнателната душа насам все по-малко важат думите на Христос на кръста "Господи, прости им, защото те не знаят какво правят!" (Лука 23:24).  

За причините на днешните болести

И днес има болести, причинявани от условията, които човек сам създава не само чрез действията си, но чрез мисълта и чувствата си. Болестите в миналото, сега и за в бъдеще ще са отражение на душевно-духовното състояние на човечеството. Но от започването на епохата на съзнателната душа болестите все повече стават израз на общото душевно-духовно състояние на човечеството. Пример за тази връзка е изухването на епидемията от испанска треска (инфлуенца) по време на Първата световна война, когато не само науката е открила нови неща в областта на медицината, но и в областта на техниката са били създадени нови оръжия. Всичко това започва след прогонването на духовете на мрака на земята през 1879 г. Щайнер прави връзка между онази тъмна сила, която днес ни насочва към идващата епоха на Орифиил и бацилите, атакуващи физическите тела на хората. Предпоставката за избухването на ужасни болести и епидемии са разколът и войните сред хората, тоест болестите на социалния организъм. Взаимовръзката между действието на тъмните сили между народите и в отделните хора и избухването на инфекциозните болести ни дава представа за съвременното състояние на човечеството, защото още преди да е започнала епохата на Орифиил, ни нападат епидемии, срещу които няма лек.

В езотеричен урок, даден на 05.12.1907 (СС 266/1), следователно много преди Първата световна война, Щайнер прави връзка между появата на бацилите и бога Мамон. Мамон е властващият днес анти-дух на времето, противоположен на Михаил. Ако хората слушаха Михаил, щеше да се разгърне в тях и действието на духовете на личността, което би довело до проглеждане за смисъла на историческите събития и правилната оценка на кармичните житейски факти и взаимовръзки. Никой днес не би отрекъл връзката между Мамон и икономическата власт на химическите и фармацевтични концерни в западните общества, които печелят от избухването на все нови и нови епидемии. Човечеството вече толкова е увредило мисленето си, че приема за нормално производството на лекарства да е подчинено на финансови интереси, че лечението на милионите болни от СПИН зависи от машинациите на борсовите спекуланти. 

С възникването на нови и засега нелечими или необясними болести е свързана и появата на третата тъмна сила (Сорат), която е противоположна на Христовия лечителски импулс и която в края на ХХ. век за трети път след Мистерията на Голгота се изправя срещу спиритуалното събуждане на човечеството. Целта й е да възпрепятства възможността на хората, които все повече се развиват в посока към общочовешко ясновидство, да го използват по здравословен начин за духовен напредък…

Разцъфтява и търговията със сънотворни и успокоителни хапчета - човечеството не може вече нормално да спи, понеже не може да свърже във висшия си Аз духовните реалности и промяната в живота. Така осъзнаването на духовните процеси се отлага за съвсем далечно бъдеще и е явно, че Мамон владее напълно фармацевтичните концерни. 

 

 

Категория: История
Прочетен: 1058 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 21.02.2020 11:49
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824353
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6143
Календар
«  Февруари, 2020  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829