Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Тук ще публикувам откъси от непреведените книги на Рудолф Щайнер, както и други тематично свързани материали, неизвестни у нас.
Автор: anthroposophie Категория: История
Прочетен: 824688 Постинги: 458 Коментари: 15
Постинги в блога от 12.03.2020 г.
В паузата между поредните разяснително-успокоителни включвания на експертите Байкова, Мангъров, Кантарджиев и оня с военната куртка, нека си припомним думите на Рудолф Щайнер за нарастващата власт на авторитетите, казани преди повече от сто години в лекция, изнесена в Цюрих на 10. октомври 1916 (СС “Връзката между живите и мъртвите”).  

В наши дни вярата в авторитетите е нараснала неимоверно, станала е невероятно силна и под нейно влияние хората придобиват известна безпомощност в преценката си. В четвъртата следатлантска културна епоха здравият разум беше даван на хората като природна дарба: сега те трябва да го придобият, да го развият. Но вярата в авторитетите ги спира, а ние сме изцяло впрегнати в нея. Помислете само колко безпомощни са хората в сравнение с уж неразумните животни! Какви инстинкти има животното в себе си, които по здравословен начин го ръководят, превеждат го дори от болестното състояние до оздравяването, а колко силно работи днешното човечество срещу разсъдъчната способност в това отношение! Модерното човечество се подчинява изцяло на авторитета. То не иска да придобие по лесен начин мнение за здравословните условия на живот. Естествено, съществуват похвални стремежи в разни дружества и под. Но тези стремежи трябва да станат много по-интензивни и преди всичко трябва да се разбере как ние все повече и повече вярваме на авторитетите и как се създават цели теории, които от своя страна целят да укрепят тази вяра.   В областта на медицината, в областта на юриспруденцията, но също и в останалите области хората от самото начало биват обявявани за некомпетентни да проумеят и приемат онова, което казва науката. И това все пак е разбираемо, предвид сложността на съвременния живот. Но под влиянието на една такава власт на авторитетите хората стават все по-безпомощни, а системното формиране на властта на авторитетите всъщност е принципът на йезуитизма. Йезутизмът в католическата религия е само една разновидност на явлението, което се проявява и в други области, където обаче то не се забелязва. Йезуитизмът започна в областта на църковните догми с тенденцията да удържи и пренесе властта на папството от четвъртата следатлантска епоха в петата, в която тази власт вече не важи.  

Но същият йезуитски принцип постепенно се прехвърля и върху другите области на живота. Днес ние вече виждаме как сред лекарското съсловие се надига един йезуитизъм, който не е по-различен от йезуитизма в областта на догматичната религия. Виждаме, че изхождайки от определена медицинска догматичност, е налице стремеж да се увеличи властта на лекарското съсловие. И това е същественото за йезуитския стремеж и в другите области. Той ще става все по-силен и по-силен. Хората ще бъдат все повече притискани от това, което им налагат авторитетите. И спасението на петата следатлантска културна епоха ще се състои в следното: срещу тези ариманични атаки - защото за такива става въпрос - да се предяви правото на съзнателната душа, която иска да се развива. Но това може да стане само, ако хората, които сега вече не получават естествения разум като двете си ръце по рождение, както е било донякъде още в четвъртата следатлантска епоха, наистина пожелаят да развият разума, здравата разсъдъчна способност. Развитието на съзнателната душа изисква свобода на мисълта, но тази свобода на мисълта може да процъфтява само в една определена аура, в определена атмосфера.  

Обърнах Ви внимание на трудностите, които съществуват в петата културна епоха, защото тя се стреми към една определена тенденция - развитието на съзнателната душа. Но именно защото трябва да се развие тази съзнателна душа, е необходимо тя да премине през изпитания. Ето защо виждаме как и пред разбирането на социалните отношения, и пред свободата на мисълта биват поставяни мощни пречки. Ала днес хората не проумяват даже и това, че тези пречки съществуват, а мнозинството ги смята за нещо правилно, срещу което не бива да се бори, а дори да го насърчава.    
Категория: Други
Прочетен: 569 Коментари: 0 Гласове: 6
Последна промяна: 12.03.2020 16:01
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824688
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6146
Календар
«  Март, 2020  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031