Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Тук ще публикувам откъси от непреведените книги на Рудолф Щайнер, както и други тематично свързани материали, неизвестни у нас.
Автор: anthroposophie Категория: История
Прочетен: 833503 Постинги: 459 Коментари: 15
Постинги в блога от 21.03.2020 г.
Интересен поглед към пандемията от коронавирус предлага следната статия от “Епок таймс”, в която се прави връзка между интензивността на контактите с Китай и степента на разпространение на вируса в отделните държави.

През декември 2019 в град Ухан, Централен Китай, избухна епидемия от нов вид вирус, появата на който първоначално беше скрита от режима на Комунистическата партия. Пропиля се ценно време за овладяване на епидемията, направиха се сериозни грешки, които по-нататък доведоха до неудържимо разпространение на белодробната пневмония. Почти два месеца след появата на болестта тя се разпространи в целия свят. В момента в различна степен са засегнати 155 държави. Различни фактори стимулираха бързото разпространение на коронавируса. Глобализацията улесни контактите между народите, увеличавайки риска от глобална пандемия. Но ето какво е общото между най-тежко засегнатите райони извън Китай: близките или доходоносни връзки с комунистическия режим в Пекин. Китайската компартия има огромно влияние върху днешната геополитическа среда. Ясно се вижда, че географското разпространение на това, което Световната здравна организация нарече пандемия на коронавирус, представлява крайна заплаха за страните и регионите, съюзили се с призрака на комунизма. 

Виждаме, че разпространението на болестта не е най-силно в държави, които са географски най-близо до Китай, а именно в страни, които имат тесни връзки с него - коронавирусът се разпространи най-широко в Италия, Иран и Южна Корея. 

Италия, която като единствена страна от Г-7 е съюзник на Китай по „Новия път на коприната“ от март 2019, изпитва най-тежките последици от болесттаНякои райони на Германия също са силно засегнати от епидемията - например провинция Северен Рейн-Вестфалия, която поддържа тесни връзки с Китай.

На пресконференция в Париж на 26 март 2019 канцлерът Ангела Меркел похвали проекта „Нов път на коприната“ на Китайската комунистическа партия като „много важен план“ и даде да се разбере, че „Ние европейците искаме да участваме“.

През XIV век по Пътя на коприната в Европа дойде чумата 

В историята вече е съществувал един Път на коприната, по който чумата се е разпространила в Европа. В средата на XIV век чумата оповести загиването на китайската династия Юан, което постепенно доведе до прогонване на императора от Пекин през 1368 и възцаряване на нова династия. По търговските пътища на коприната епидемията достигнала до Персийската империя (днешен Иран) и по-нататък до пристанищата на Италия към Европа. „Черната смърт“ бушувала в Европа от 1346 до 1353отнемайки живота на около 25 милиона души – една трета от тогавашното население на Европа.

Минавайки по Новия път на коприната от Китай, днешният вирус засяга преди всичко важни партньори на Пекинския режим: Италия и Иран. В Европа наред с Италия силно засегнати от епидемията са Испания с 15 014 заразени и 640 смъртни случая, Франция с 9 058 заразени и 243 смъртни случая и Германия с 13 093 заразени и 31 смъртни случая (към 19 март) са тежко засегнати. Малката по размери Швейцария също е засегната тежко с 3067 заразени и 33 смъртни случая.

Понастоящем в Германия е най-засегната от епидемията именно провинцията, която поддържа тесни икономически връзки с Китай - Северен Рейн-ВестфалияПрез 2015 консулството на Китай в столицатай Дюселдорф написа на своя официален уебсайт: “Северен Рейн-Вестфалия е първият избор за китайскитекорпоративни инвестиции в Германия. В същото време Китай е и номер 1 сред всички страни, инвестиращив провинцията. В момента над 900 китайски компании, в които работят над 8000 души, имат представителство тук. Те включват телекомуникационния гигант Huawei, строителната компания XCMG и машиностроителната фирма Sany. Над 2700 компании от Северен Рейн-Вестфалия инвестират в Китай или имат свои клонове там."

Освен това агенцията за насърчаване на бизнеса на Северен Рейн-Вестфалия има клонове в китайските градове Пекин, Шанхай, Нанкин, Ченду и Гуанджоу. Китай е вторият по големина търговски партньор на Северен Рейн-Вестфалия – непосредствено след съседна Холандия. Годишният търговски оборот между Китай и Северен Рейн-Вестфалия възлиза на 40 милиарда евро. В допълнение Северен Рейн-Вестфалияима три провинции-партньори в Китай: Цзянсу, Шанси и Съчуан.

До 2019 над 1100 китайски компании вече са имали седалище в провинциятаот тях 610 в столицата Дюселдорф. Град Дуисбург е партньор на Ухан и участва със своето вътрешно пристанище също в „Новия път на коприната” като е логистичен център и крайна точка на китайския търговски път. 

Италия е най-засегната от коронавируса в Европа. С 35 713 заразени и 2978 смъртни случая (към 19 март), страната има не само най-висок официален брой болни след Китай, но и най-високата смъртност от пандемията на коронавируса - 7,7 процента. В света средната смъртност е около четири процента, което не може да бъде потвърдено със сигурност заради съмнителните данни от Китай и Иран.

Застаряващото население, огромните дългове и политическият разкол, парализирал страната, накараха италианското правителство да протегне ръка към режима в Китай, за да подкрепи отслабената икономика и да завладее китайския пазар за продажба на италиански луксозни стоки. Китайските инвестиции в пристанищата и инфраструктурата на Италия (напр. в Генуа и други градове), бяха приети с благодарност от италианците. Двустранните договори бяха последвани от огромен поток китайски граждани, потекъл към Италия. В момента 74 италиански града са побратимени с китайски градове, включително Милано, Венеция и Бергамо. Вирусът бушува особено силно именно в тези северни италиански области.

Докато епидемията от коронавирус се разпространяваше, Италия се предовери на обещанията на ръководството на Китайската компартия и Световната здравна организация и не беше склонна да действа бързо и да постави строг контрол върху китайските туристи. Последствията от това колебание са драматични.

Както вече споменахме, Иран се смята за епицентър на болестта в Близкия изток. Броят на инфекциите и смъртните случаи - дори в правителствени кръгове - се увеличи значително за много кратко време. Режимът на аятоласите поддържа обширно стратегическо партньорство с Китай от 2016. Но още години преди това Иран се беше приближил до комунистически Китай, който се превърна в най-важен търговски партньор за него през последните десет години. Въпреки че в началото на 2020 коронавирусът вече се беше разпространил в Китай, Ислямската република разрешаваше до края на февруари полети от и до четири големи китайски града. След като епидемията избухна в Иран, до западния свят стигнаха смущаващи видеозаписи. Официалните данни за заразените и умрелите в Иран са по-малко от тези в Италия, но е много вероятно действителната степен на заболяването в Иран да е значително занижена. В началото на март в разговор с “Washington Post” един епидемиолог оцени действителния брой на заразените в Иран на около 30 000 - почти пет пъти повече от това, което отчите режимът.

Южна Корея също е силно засегната от вируса. В началото на епидемията президентът Мун Дже-ин отказа да затвори страната за китайски туристи и вместо това отказа достъп само на тези от провинция Хубей - най-засегнатия район в Китай. С това държавният глава предизвика гнева на населението. Повече от 1,4 милиона души са подписали петиция до Синята къща на президента с искане за импийчмънт, текстът на която гласи: „Като се има предвид реакцията на Мун Дже-ин към новата епидемия, смятаме, че той е по-скоро президент на Китай, отколкото на Корея.“ Към 19 март 8 565 души са били заразени, а 91 са смъртните случаи в Южна Корея.

Близо до континентален Китай, но слабо засегнат е Хонконг, въпреки директния си достъп до Китай 256 инфекции и четири смъртни случая (по данни от 20. март). Тук хората, въпреки зависимостта си от Компартията, са наясно с нейната природа и в продължение на месеци демонстрираха за свободата си и срещу политиката за поглъщане от страна на Пекин.

Островната република Тайван също е само на 130 километра от континентален Китай и има силни икономически връзки с Китай. На 26. януари университетът Джон Хопкинс установи, че Тайван е втора страна по отношение на риска от разпространението на епидемията извън Китай. Твърдите мерки за превенция на тайванското правителство обаче се оказаха ефективни.

Още в началото Тайван не се довери на китайските официални данни и доклади, а изпрати учени в Ухан, за да получи представа за ситуацията. Тайван реши да предприеме действия възможно най-скоро срещу това, което предстоеше да се случи - много преди Световната здравна организация да обяви за опасността. Със 135 заразени и един починал (към 20. март) островната държава, която се намира близо до Китай, е далеч зад европейските държави по брой на заболелите. Самоуправляващият се остров се смята за модел за подражание при контрола на заболяванията, въпреки че многократно й е отказван прием в Световната здравна организация, настроена благосклонно към режима в Пекин.

Междувременно ръководството на Китайската компартия се опитва да представи драконовските си мерки за справяне с епидемията от коронавирус като триумф за авторитарната система. Самата компартия обаче се интересува не толкова от живота на китайските граждани, колкото да запази властта си. Това се вижда от безбройните човешки трагедии по време на бруталното й управление през последните 70 години. В цялата история и през вековете епидемиите и другите катастрофи в Китай са сигнализирали за падането на имперските династии. Днес не само Китай е изправен пред катастрофа с безпрецедентни размери, но също и всеки район, общност и организация, които са в тясна връзка с тоталитарния комунистически режим на Китай, преживяват огромни опасности във връзка с  настоящата пандемия.

 

 

Категория: История
Прочетен: 867 Коментари: 0 Гласове: 6
Последна промяна: 21.03.2020 18:05
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 833503
Постинги: 459
Коментари: 15
Гласове: 6191
Календар
«  Март, 2020  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031