Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Тук ще публикувам откъси от непреведените книги на Рудолф Щайнер, както и други тематично свързани материали, неизвестни у нас.
Автор: anthroposophie Категория: История
Прочетен: 824316 Постинги: 458 Коментари: 15
Постинги в блога от 22.03.2020 г.
Пандемията (или може би пландемия) от коронавирус ни показа, че в момента се изправяме пред една огромна и мощна сила, която е толкова умна и рафинирана и борави с такъв обширен спектър от възможности за въздействие, че “ние не сме имали подобно предизвикателство от Втората световна война насам.” Думите са на г-жа Меркел (която междувременно също е под карантина) и по изключение можем спокойно да се съгласим с нея. В момента Ариман ни демонстрира по такъв ярък начин възможностите си, че няма как да не се възхитим колко невероятно бързо му се удаде да затвори цели континенти с милиони, ако не и милиарди хора по домовете. Без дълги обсъждания в обществото, без възможности за петиции, обструкции и пр.! Всяка година по пътищата в България загиват или биват ранени в катастрофи многократно повече хора, отколкото сега са заразени или починали от коронавирус, но някой да е чул да са взети радикални мерки? През зимата на 2017/2018 според института “Роберт Кох” в Германия са починали от грип 25 100 души (https://www.tagesschau.de/inland/grippe-129.html) – пак без грипна ваканция, без никакви мерки, без някой да се разтревожи особено. Това, че изведнъж сега при коронавируса се стигна до такава психоза в световен мащаб, е свързано с идването на Ариман. Само той може да принуди хората по цял свят да се сковават от страх. Страхът работи в полза на Ариман и неговите войнства и той иска точно това - човечеството да е обзето от паника. Защо е така и защо не бива да се страхуваме? На този въпрос Рудолф Щайнер отговаря по следния начин: “Уплахата и страхът, тези негативни чувства действително представляват нещо, което излъчвано от човека, може да стане фатално поради това, че той се среща със съответните духовни същества и сили. Ако човек не се бои, не се плаши, тези същества гладуват. Онзи, който още не се е задълбочил, нека приеме това като сравнение, но който познава нещата, знае, че това е реалност”.  

Почвата за масовия страх беше подготвена успешно още миналата година с истерията покрай климатичните стачки. Какво беше посланието на ариманизираната аутистка Грета? - I want you to panic. И масата се паникьоса. Първо младите се уплашиха, че климатът се променя и купонът на Земята ще свърши, преди те да са се включили. Вместо да посадят по едно дърво, стотици хиляди истерясали младежи се стичаха по площадите и крещяха, настройвани умело срещу възрастните, които им били затрили бъдещето. От криворазбрана солидарност се включиха и по-старите (в Германия напр. т.нар. “баби за климата”), а световните политици взеха да сервилничат пред Грета Тунберг. Но страхът има свойството да отслабва имунната система. Той създаде (не без подобаващата роля на средствата за масова информация) една изключително подходяща почва и атмосфера за днешното поразяващо действие на коронавируса сред европейското и американското население, чиято имунна система е вече достатъчно отслабена от другите ариманични фактори - ГМО-храни, кемтрейлс, безжични мрежи и пр. и пр. Уплашеният човек става лесно манипулируем, така че безпроблемно и с готовност започва да одобрява всевъзможни ограничения на правата и свободата си с надеждата, че ще е за кратко време и вярвайки, че мерките са необходими. 

Онези зли духовни същества, които в момента дърпат нишките на земните събития и техните марионетки по Земята, искат действието на коронавируса да продължи по-дълго, за да се улесни възцаряването на Ариман. Има някои насоки, че добрите духовни йерархии откликват на молитвите на будните хора, като дават на човечеството известна защита. Природните духове тези дни работят много интензивно, необезпокоявани от хората и подтикват цветя, треви и храсти да избуяват. С идването на пролетта вирусът ще отслабне. Само че има една подробност - ако и сега материалистите, всички хора, обърнати само към сетивното, не се замислят, ще дойдат нови и нови вируси. Хората трябва все повече да осъзнават, че не са пратени на Земята, за да хойкат по круйзове, шопинги, кръчми и чалгаджийници, да се грижат за маникюра и педикюра си, а основно да растат като Азове чрез предизвикателствата на живота във физическо тялоАко човечеството или поне една критична маса от него, не разбере посланието на короната, подобни вируси ще зачестят. Кои европейски страни са най-поразени? Тези, чиито жители са обърнати основно към външния материален свят и сетивните удоволствия. Южна Европа, Италия и Испания са областите, в които някога беше развивана сетивната душа. Италия и досега носи в етерната си атмосфера т.нар.”долче вита” - лекотата, красотата, приятната страна и сетивните удоволствия на земното битие - пица, паста, вино, гондолиери, мода и т.н. За Испания е подобно. Затова не е случайно, че точно любителите на сетивните удоволствия първи се заразиха от короната. Ишгъл, известен с масовите си апре-ски-партита, предаде вируса на половината континент. Даже и след като заразата беше установена, ски-сезонът там продължи, за да имат хотелиерите и кръчмарите максимална печалба. В Банско - подобна работа, макар и в по-малък мащаб. Младите германци, поставени под домашна карантина, имат проблеми да останат сами със себе си и почнаха масово да правят домашни купони. По отношение на неистовия стремеж само към сетивни усещания и удоволствия те не са по-различни от нашия проблемен етнос. Стремежът към все нови и нови сетивни възприятия сред младите европейци, дето иначе толкова се паникьосват за бъдещето си, е повсеместен. Затворени между четири стени, те не са в състояние да останат сами със себе си, да погледнат в огледалото на душата си, защото там няма да намерят нищо. Вместо да развива съзнателната душа, младото европейско население масово се срива към сетивната. Като измрат и възрастните им дядовци и баби, събрали житейска мъдрост, вече няма и да има кой да им разказва за по-нормалните времена и човешки преживявания, за историята на рода им. 

В бъдеще вълните от различни вируси ще се повтарят и ще орязват още повече права на хората – това в момента се отработва твърде успешно. И ако засега от ограниченията страдат основно материалистите, за които липсата на любимите забавления в карантинния период е непосилно лишение, то при бъдещите нови вируси нещата ще са още по-тежки. Да не забравяме, че тепърва ни предстои да преживеем следващата епоха на архангел Орифиил, която ще започне след около 300 години и ще премине изцяло в такава атмосфера. Тогава възможностите за духовно развитие ще бъдат почти нулеви, освен ако човек не си е създал още сега предпоставките. 

Но нека да видим и положителното въздействие на пандемията, защото и в най-голямата криза има шанс за растеж. Короната дойде като един стрес-тест за човечеството като цяло, за политиците, служещи искрено на народите си и необвързани с обет към някоя ложа, както и за отделния човек. Освен че хората оставиха природата малко на спокойствие, пандемията има и други положителни черти. Видя се вече – да се надяваме, че и най-кьоравият политик го е забелязал, ако е честен – че глобализацията в този й извратен антимихаилов вид, както беше досега, доведе света дотам да стане зависим от производството буквално на една-единствена държава със сталинистки режим и претенции за световно господство(вж. http://anthroposophie.blog.bg/history/2020/02/17/kitaiskiiat-drakon-se-zakashlia-i-sloji-predpazna-maska-no-s.1696677). Трябва собствениците на големите концерни да се замислят дали е наложително всичко да се произвежда в Китай, само защото е по-евтино и да спрат безотговорно да му предоставят технологиите си.

Какво е нужно? - а) европейските страни да намалят зависимостта си от производството на материали, заготовки и стоки в Азия; б) европейските политици да преосмислят участието на своите страни в китайската политика на Нов път на коприната, която в дългосрочен план работи против интересите на техните граждани, както и в) да преосмислят изграждането на 5Г-мрежата, която очевидно срива човешката имунна система. 

Все повече хора страдат от електромагнитна свръхчувствителност, а куриозното е, че даже на сайта на нашето здравно министерство се мъдри материал на тема “Влияние на електромагнитните полета върху здравето на хората”: https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2015/04/08/vliyanie-na-elektromagnitni-poleta.pdf. Това обаче явно не пречи на управниците ни да правят всичко възможно да ускорят изграждането на 5Г-мрежата. Вече изградена, тя ще направи следенето на гражданите още по-лесно и наблюдението ще е дори и в леглото. Още сега се работи за повсеместен контрол и най-пресният пример е, че институтът “Роберт Кох” преди няколко дни получи разрешение да преглежда данните от мобилните телефони на немските граждани – уж за да се следяло дали спазват изискванията на карантината - https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/502921/Robert-Koch-Institut-wertet-fuer-Corona-Forschung-Handy-Daten-der-Buerger-aus.

Ще завърша този пост с една известна антропософска медитация, която вече давах в блога на 31.10.2019 и която вчера Аксел Буркхарт припомни като особено подходяща за дните на коронавируса:

Молитва на смирението   

Каквото и да дойде, каквото и да ми донесaт следващият час, следващото утро, 

не мога в началото, когато то още ми е напълно непознато, да го променя със страх. 

Очаквам го с пълно вътрешно спокойствие на душата, с пълно затишие на духа. 
 

Страхът и уплахата спъват развитието ни, 

с вълните на страх и уплаха отблъскваме онова, 

което от бъдещето напира да влезе в душата ни.   

 

Отдаденост на ‘божествената мъдрост на събитията’, 

увереност, че това, което предстои, 

трябва да се случи и непременно ще донесе и нещо добро; 

излъчването на тази нагласа в думи, усещания, идеи - 

това настроение носи молитвата на смирението.   

 

В днешно време трябва да се научим да живеем само с упованието, 

без осигуреност на битието, 

с доверие в помощта, давана винаги от духовния свят. 

Това днес наистина не става по друг начин, 

ако не искаме храбростта да ни напусне.  

 

Да хванем здраво юздите на волята си и всяка сутрин и всяка вечер да търсим пробуждането отвътре.   

Категория: История
Прочетен: 3290 Коментари: 0 Гласове: 9
Последна промяна: 23.03.2020 19:48
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824316
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6142
Календар
«  Март, 2020  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031