Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Тук ще публикувам откъси от непреведените книги на Рудолф Щайнер, както и други тематично свързани материали, неизвестни у нас.
Автор: anthroposophie Категория: История
Прочетен: 824854 Постинги: 458 Коментари: 15
Постинги в блога от 10.04.2020 г.
Пандемията, предизвикана от коронавируса, ще има несъмнени последици за бъдещото развитие на световните дела. Тя се явява идеалният повод за някои твърде неприятни бъдещи промени, които известни кръгове отдавна искат да реализират. Забелязват се сериозни индикации за такива промени, затова трябва да сме максимално будни какво ни се готви. Също е добре да се знае, че когато се говори, пише или се обсъждат възможни бъдещи събития, планувани от тайни центрове на властта, то има шанс те да не се реализират в първоначално замислената остра форма. В този смисъл всички изказани в интернет пространството разсъждения от будни, духовно търсещи хора, които проявяват интерес към духовните подоснови на световните събития, имат своето значение за духовния свят, а оттам и за земните дела. Наскоро немецът Аксел Буркарт направи едно сполучливо изказване (наред с плявата в многобройните му видеа), сравнявайки Ариман със съществото Румпелщилцхен от приказката на братя Грим - когато името му се разбере и произнесе на глас, Румпелщилцхен изчезва. Когато намеренията на Ариман се осветлят, той въпреки че няма как да изчезне, преди да е свършил това, което му е отредено, е по-малко опасен за хората. Не случайно Рудолф Щайнер е съветвал да се опитаме да нарисуваме или моделираме образа му.  

Специално за Европа Щайнер е предупредил също, че ако тя не изпълни задачата си и не се обедини под духовно-моралния покрив на Христовия импулс, то в нея ще нахлуят азиатски сили и ще предизвикат гибел. Днес тези сили дойдоха под формата на вирус, който неслучайно някои наричат “китайски” и те атакуваха Европа, защото повечето европейци се отрекоха от християнските корени на континента. Така логично станаха подвластни на неговия антипод Мамон, ”отговарящ” и за вирусите. Статистиките за съжаление не отчитат връзката между духовната нагласа на един регион и уязвимостта му към коронавируса. Но който погледне световната карта с огнищата на заразата (https://interaktiv.morgenpost.de/corona-virus-karte-infektionen-deutschland-weltweit/), не може да не забележи, че страните от Източна Европа са доста пощадени. Струва ми се, че това съвсем не се дължи на по-доброто медицинско обслужване в сравнение със Западна Европа, а по-скоро на факта, че тези страни засега не са още толкова засегнати от другите зарази, върлуващи в т.нар. развити страни - джендъризъм, зелено-червен анархизъм и т.н. Германия също минава леко, въпреки залитането на повечето хора към ценности от англо-американски тип, защото духовната й мисия още не е приключила.  

През 1920 Рудолф Щайнер казва едни забележителни думи за комунизма, който Западът “пробута” под формата на социални експерименти в Източна Европа, но един ден ще го изпита сам: “Днес на практика сме залети от нещо, което като най-крайно радикално крило на Запада се изживява в болшевизма, а Западът ще трябва да преживее как това, което той самият не иска, се премества на Изток и в едно не толкова далечно време от Изток насреща му ще дойде онова, което той сам е избутал там. И тогава ще има едно забележително самопознание.” (CC 199, 21.8.1920). Както съвсем правилно отбелязва руският антропософ Генадий Бондарев по повод на тези думи, “забележителното самопознание” засега носи нещо само на тези, които достатъчно дълго са го преживявали [комунизма] в Източна Европа. Те лесно разпознават проявата му на Запад. И това не може да не ни шокира.”(“И познаете Истину...”, Базель-Москва 2018-2020). 

В момента сме свидетели на огромен дисбаланс в социалния организъм. Ариман се промъква чрез извънредното положение в правната система, която в момента властва над духовния и икономическия живот. Чрез рязко нарасналата власт на правителствата, целяща да се ограничи въздействието на коронавируса, сега държавно-правната сфера доминира и това е пагубно и за икономиката, и за духовния живот.   Гласуват се трескаво закони, парламенти се разпускат, законови разпоредби имат претенции да заменят мисленето (свободния духовен живот). С тревога честните хора наблюдават мерките, които вземат управляващите политици по света. Сякаш обхванати от колективна лудост, те се надпреварват кой ще измисли най-абсурдните разпоредби. Когато по цял свят годишнината от Възкресението на Христос се очаква не с трепет и благоговение, а като обществена заплаха, защото вирусът можел да се разпространи още повече, когато храмове трябва да останат затворени за Великден, а хората се призовават, уж за тяхно добро, да не се събират с близките си, това значи, че ненормалността е взела превес в управляващите политици по света.  

Но още на 22.11.1918 Щайнер предупреждава, че ”най-важното, което трябва да се случи за бъдещето, няма да стане чрез институциите, чрез всякакви организации, колкото и днес навсякъде да се вярва в институциите и организациите като единствено спасително средство, а най-важното за бъдещето ще се случи чрез усърдието на отделния човешки индивид”. Тези думи са изцяло в духа на архая Михаил, регент на настоящата епоха и виждаме доколко сегашното състояние е тяхна пълна противоположност - в момента решенията се очакват от възможно най-висши глобални инстанции, като Европейския съюз, Световната здравна организация и под.  

Във връзка с пандемията пак се подеха и призивите за световно правителство, които са ни познати още от времето на Чърчил. Те могат да се прочетат например в една скорошна публикация на (уж) реномирания немски седмичник "Шпигел”(https://www.spiegel.de/politik/ausland/coronavirus-krise-wir-brauchen-eine-weltregierung-a-058a25cf-646a-466f-a969-7a40a517feb0):

“Ако климатичните промени и трагедиите, разиграли се при миграцията през последните години не са го доказали, то Ковид-19 ни го доказва с всеки изминал ден - кризи като тази се нуждаят от един вид световно правителство, колкото и то да е временно и несъвършено под натиска на бурните събития.”

В
 този дух са и плановете на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен по отношение на миграцията. Както заяви тя на 3.4.2020 в интервю за немската телевизия ZDF, близката цел след пандемията е “да се стигне до обща европейска миграционна политика”. Така ще отпаднат досадните блокирания на спуснатите от Брюксел решения, които си позволяват страните от Вишеградската група.

Твърде обезпокоително звучат и думите на бившия британски премиер Гордън Браун, който призова държавните ръководители да създадат “временна форма на световно правителство, за да преодолеят пандемията от Ковид-19, срв. https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/503129/Ehemaliger-britischer-Premier-Brown-plaediert-fuer-temporaere-Weltregierung). Но те въобще не изненадват, защото за предстоящата изява на Ариман в света няма нищо по-подходящо от това да се съсредоточи властта в едно централизирано световно правителство и да се ограничи индивидуалната свобода на хората. Затова и са се активизирали всички негови марионетки и “полезни идиоти”, както ги нарече един английски антропософ.  

Още през 1973 вестник “Ню Йорк Таймс” публикува статия от Дейвид Рокфелер -
един от основателите на Римския клуб и радетел на Новия световен ред. В нея той възхвалява китайския вариант на болшевишкия експеримент с думите: “Социалният експеримент в Китай под ръководството на председателя Мао е един от най-важните и успешни в човешката история. Това колко широко се отваря Китай и как светът интерпретира социалните нововъведения и реагира на тях и на начина на живот, който Китай е разработил, със сигурност ще окаже силно влияние върху бъдещето на много държави.”   Именно сталинисткият Китай се дава от толкова много журналисти в Европа за пример заради бързото справяне с кризата. Китай им е пример за дисциплина, организация и решимост, но не се проверява доколко са достоверни статистическите данни в една сталинистка държава. Все повече обаче стават обоснованите подозрения (срв. напр. https://www.theepochtimes.com/the-closing-of-21-million-cell-phone-accounts-in-china-may-suggest-a-high-ccp-virus-death-toll_3281291.html), че броят на умрелите от коронавируса в Китай е многократно по-голям от данните на Световната здравна организация, която дори и според официалната си интернет страница е на китайска хранилка ( https://www.who.int/news-room/detail/21-08-2017-new-vision-and-strengthened-partnership-for-who-and-china).

Споменатият Дейвид Рокфелер на конференцията на Билдерберг през 1991 в Баден-Баден назовава и това, което е необходимо за едно световно правителство: “Всичко, от което се нуждаем, е една истинска, всеобхватна криза и нациите ще се съгласят с Новия световен ред”. Нима не е налице тази криза, предизвикана от коронавируса? Рудолф Щайнер описва състоянието на хаос като подготовка за инкарнацията на Ариман (СС 193, 27.10.1919).  

Какви новости можем да очакваме след пандемията? Тук ще спомена само някои аспекти, които не претендират за изчерпателност.

В областта на здравеопазването здравият разум ни казва, че би трябвало приоритет да имат простите профилактични мерки, а не едностранните високотехнологични методи за лечение, които не могат да въздействат положително на етерното тяло, а от него тръгва оздравителният процес. За съжаление и в тази област изглежда, че е ударил часът на виртуалния живот - наред с онлайн банкирането, работата по интернет от вкъщи и видеоуроците, вече се развива и т.нар.телемедицина. При нея пациентът няма пряк физически контакт с лекаря, а диагнозата се поставя чрез видеопреглед. Големи фирми като “Фрезениус”, “Асклепиос”, “Рьон” се конкурират в битката за дигитални пациенти, докато в Италия вече използват роботи като асистенти в интензивните отделения (https://www.epochtimes.de/politik/europa/roboter-statt-aerzte-italien-setzt-in-pandemie-verstaerkt-auf-technik-a3205189.html ). Друг е въпросът как ще оздравеят болните, без личния контакт лекар-пациент, чрез който Христос изпраща лечителните си сили. 
Медиите ни внушават, че трябва да очакваме с нетърпение ваксината срещу Ковид-19. Но защо се забравя, че хората имат и имунна система, която може да се подсили, вместо да се ограничи със закон свободата им на придвижване или евентуално да се въведе задължителното ваксиниране?!

Очаква се цензурата да се увеличи зад паравана на битката с т.нар. фалшиви новини. В момента всички медии във всички държави следват един и същ наратив, зададен от силата, която подготвя слизането си в човешко тяло. Вече се чу, че в Дания парламентът гласувал нов строг закон, според който публикуването на информации за Ковид-19, които не съответстват на спуснатите от правителството изисквания, са забранени. Така изпълнителната власт ще определя кое е вярно и кое не.

Също така уверено се върви към премахване на разплащането в брой. Сега под предлог, че банкнотите и монетите са заразни, в повечето европейски супермаркети от клиентите вече се изисква да плащат с карта. (Това, че допирът до клавишите с цел въвеждане на пин-кода също носи риск от зараза, след като всеки клиент се докосва до него, явно не е важно.) Но увеличеното безкешово разплащане изкара на светло и несъвършенставата на системата - претоварени сървъри не приемат карти, липса на ъпдейт кара приложенията за плащане да изчезват от телефона, касите не могат да продават ваучери за предплатени телефони и под. Тези несъвършенства показват какъв хаос би настъпил ако се послушат бодряшките призиви на млади банкстери да се премахнат парите в брой, защото хората нямало да се върнат вече към тях (срв. напр. интервюто на основателя на иновативната банка N26 в “Ди Велт”: https://www.welt.de/finanzen/article206834097/N26-Gruender-Die-Menschen-werden-nicht-zum-Bargeld-zurueckkehren.html). 

Затова след като пандемията приключи, трябва да следим дали се възстановява едно здравословно съотношение между трите части на социалния организъм или управляващите ще се опитат да превърнат временното извънредно положение в постоянно.
Категория: История
Прочетен: 1415 Коментари: 0 Гласове: 5
Последна промяна: 10.04.2020 11:15
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824854
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6146
Календар
«  Април, 2020  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930