Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Тук ще публикувам откъси от непреведените книги на Рудолф Щайнер, както и други тематично свързани материали, неизвестни у нас.
Автор: anthroposophie Категория: История
Прочетен: 824516 Постинги: 458 Коментари: 15
Постинги в блога от 01.05.2020 г.
Откъси от лекцията на Рудолф Щайнер “Духовнонаучните основи на телесното и душевно здраве”, изнесена на 6.1.1920 в Базел (СС 334)

Когато светът един ден осъзнае пълното значение на приноса, който антропософията е в състояние да даде, тогава постепенно, макар и да не изчезнат напълно, но все пак ще бъдат по-маловажни всички красиви теории за инфекциозните болести и т.п., които днес се разглеждат напълно едностранчиво. Не казвам това иронично, а напълно сериозно. Тогава много повече ще се гледа не начинът, по който бацилите и бактериите нахлуват в нашия организъм, а това колко сили сме получили от душата и духа си, за да устоим на тяхното нашествие. Тези сили няма да обуславят някакво външно за човешката природа средство, а лек, който укрепва духа и душата на човека отвътре чрез оздравяващия характер на духовната наука. Тогава обаче общественото здравеопазване ще бъде поставено, изхождайки именно от духовната наука, на една съвсем различна основа в сравнение с това, за което си мечтаят хората, вярващи, че спасението за човечеството ще дойде само от по-нататъшното развитие на съвременните възгледи …

Когато един ден нашето обществено здравеопазване истински се проникне с такива мащабни възгледи, едва тогава духовното в човека ще може действително да разгърне своите енергии, които са тъй лечебни за човечеството. Докато всичко, което ние възприемаме само посредством интелекта и неговото усъвършенстване, е като отделено от човека и затова няма обратно въздействие върху него, то духовнонаучното съдържание, извадено от цялата човешка природа, може да упражнява обратно въздействие върху тази човешка природа. 

И макар ние да не търсим в медицината само моментни успехи, а една цялостна грижа за здравето, която да държи сметка за мировите закони, а това значи и за законите на времето, то имаме възможност да действаме невероятно успешно в нея. За съжаление обаче съвременното човечество е така устроено, че не обича да гледа онова, което се изплъзва от моментното наблюдение и тъй да се каже, преминава в по-големи мащаби. Съвременният човек би предпочел да вземе разрешение от мировите закони да се разболее, когато пожелае - не буквално, разбира се, но сред склонностите на човешката природа има и нещо такова – и тогава той иска да бъде излекуван на момента.

Но трябва да се проумее, че чрез възпитанието следва да се развива силната вътрешна  енергия, през целия живот в човека наистина да се разгръщат оздравяващите лечебни сили, идващи от душата и духа. От тази гледна точка ще дойде разбирането, че телесното и душевно здраве твърде много зависят от това да се развие в човека силен, енергичен душевен живот, който наистина да има влияние върху физическото тяло. Затова е необходимо да се разшири наблюдението върху по-големи периоди от време. Онова, което въздейства върху нашия интелект, не влияе едновременно и върху волята ни. И ако никога не сме въздействали върху волята си, то по-късно можем да се напрягаме с какви ли не здравословни идеи и мисли, за да въздействаме от интелекта върху душата си, но няма да имаме успех. Защото никакво духовно-душевно съдържание не се намесва непосредствено от интелекта в човешката природа, а трябва да се въздейства и върху волята. Това става с помощта на всичко, което събужда нашия интерес към света, нашето съчувствие, нашата изпълнена с любов съпричастност към делата му. 

Хората често вървят през живота с известно, да кажем, слабоумие. Разбира се, то има и своите по-дълбоки причини, но една от причините за слабоумието е, че докато съответните хора са били деца, в тях не са били събудени широки, трайни интереси към всичко, което действа и живее в тяхното обкръжение. Защото разгръщането на такива интереси влияе върху волята и само ако волята е укрепена по този начин, е възможно по-късно онова, което въздейства върху интелекта, да окаже влияние върху целия човек.Най-лошото, което може да се случи на човека по отношение на неговото физическо и душевно здраве, е ако телесно-физическата му организация се отдели от душевно-духовната му същност …

Грижата за здравето е необходима последица от онова, което духовната наука иска да внесе в развитието на човечеството. Но разбира се, човешката природа е подложена на разнообразни влияния. Никой не бива да тълкува казаното дотук в смисъл, че чрез занимания с духовната наука изведнъж ще се изкоренят всички болести. Въобще нямам предвид такова нещо. Болестите си имат своите причини. По-важен от разбирането на техните причини е процесът на лекуването им. И тук става въпрос за това, че духовната наука има какво да каже наред с всички аспекти на практическия живот не само за едно поставено на духовнонаучна основа здравеопазване, но и за самата медицина.

Един факт, оспорван от мнозина, защото не искат да признаят истинското състояние на нещата, но все пак реален факт, е това, че много наистина проницателно мислещи хора, завършили днес медицина, които се чувстват захвърлени сред човешките страдания, се измъчват от силни душевни терзания, защото пред очите им застават изискванията на отклонилия се от здравето организъм към човешкото разбиране и те виждат колко малък принос за медицинската дейност имат средствата и методите за познание на строго природонаучния подход. Именно в медицината се разкрива сенчестата страна на чисто научното наблюдение, което впрочем по отношение на възгледите за изцяло външната природа има и своята светла страна. Но в медицината присъства сенчестата страна. Защото трябва да имаме предвид следното: естествените науки, да го кажем още веднъж, поставят акцента върху това да изключат цялостно човека, като разглеждат света чисто интелектуално и заедно с експериментите търсят по интелектуален път своите природни закони. Изучава се това, което може да се научи от наблюдението върху ефикасността на дадено лечебно средство върху болния, за въздействието въобще на един или друг природен продукт върху човека. Но липсва вътрешното виждане за взаимовръзките първо в целия човешки организъм и второ за връзките на създаваното навън в природата като храна или лечебно средство със самата човешка същност. И чак когато по естествен начин искат да преминат от чистото естествознание към медицината, забелязват какво значи да се изключи човека от наблюдението и после да се приложи това, което е придобито с такъв начин на наблюдение, към природата на човека. Това, че естествознанието изключва всичко, което може да избуи в човешката природа, за да стигне, както казва то, до истинската обективност, има своите последствия. То стига до обективност, само че в тази обективност човекът липсва. Човекът най-напред изключва сам себе си и не е чудно, че той липсва в науката, която развива. А сега тази наука трябва да се прилага върху човека. Това не може да стане, защото човекът не е бил взет под внимание … 

Знам, че много хора днес ще сметнат за прекомерни претенции това, че споменатата духовна наука наред с всичко друго мисли и за реформа на медицината. Но тя е длъжна да мисли за такава реформа поради свещения си дълг към прогреса на човечеството, защото вижда, че пътят, който естествените науки са извървели през последните три-четири века за благото на толкова много области от живота, никога не ще бъде здравословен за лечението на болния човек. Както художникът не може да бъде истински художник, ако познава единствено с интелекта си законите на естетиката, така и лекарят не може да бъде лечител, ако познава само онова, което днес са природните закони. Той трябва да успее с цялото си същество да се вживее в това, което изтъкава и сътворява самата природа, да се потопи в творящата, съзидаваща природа. Тогава ще може с вътрешна съпричастност да следва и онези пътища, по които природата тръгва при едно болестно състояние и от наблюдението на здравия човек ще му просветне и виждане за болния.

Категория: История
Прочетен: 840 Коментари: 0 Гласове: 5
Последна промяна: 01.05.2020 21:08
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824516
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6145
Календар
«  Май, 2020  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031