Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Тук ще публикувам откъси от непреведените книги на Рудолф Щайнер, както и други тематично свързани материали, неизвестни у нас.
Автор: anthroposophie Категория: История
Прочетен: 839779 Постинги: 459 Коментари: 15
Постинги в блога от 06.06.2020 г.
Из лекция на Рудолф Щайнер, Аугсбург, 14.3.1913 (СС 150)   

Изобщо не бива да ни хрумва да воюваме срещу Ариман. Съществува едно много просто средство да се отблъснат най-грубите ариманични въздействия, но то не би се отразило добре на хората: би трябвало, когато на човека му поникнат постоянните зъби, те да му се избият, защото в тях се намират най-силните ариманични въздействия. От правомерните сили идват само т.нар. млечни зъби. Това, което човек получава под формата на постоянни зъби, е чисто ариманично въздействие.  

Така възоснова на този факт трябва да ни стане ясно, че много от това, което имаме в тялото си, изобщо не може да бъде по друг начин в него, освен заради ариманичните и луциферични сили, действащи в нас. Понякога можем дори да сме твърде недоволни от несъзнателното си противодействие на Ариман. В хода на живота ние вече се подготвяме да притежаваме определени сили, когато преминем през прага на смъртта, така че Ариман да не може да ни засегне прекалено много в периода между смъртта и новото раждане. Но понякога ние сами ясно забелязваме, че борбата с Ариман не ни е добре дошла, например когато съжаляваме за всеки изгубен зъб. Ала с всеки паднал зъб в нас възниква сила, която бихме могли да употребим много добре. Разбира се, аз не говоря против поставянето на пломби или изкуствени зъби, защото от тях в нас не расте нищо ариманично, освен че тогава имаме повече злато, но не това е важно. Значи не може да става и дума, че изкуствените зъби са нещо лошо. Това че ние постепенно губим ариманичните си зъби се дължи на факта, че в еволюцията ни се дават също и определени импулси, които побеждават Ариман. И независимо дали ни сменят някой зъб с изкуствен или не, щом веднъж той е паднал, от това в нас възниква импулс, който ни помага за развиване на силите на най-ниската степен между смъртта и следващото раждане. В началото това е нещо много незначително, но то може принципно да ни покаже как пристъпвайки към реалността и поглеждайки зад илюзията и великата измама, които обикновени ни обгръщат, трябва наистина да свикнем да разглеждаме по съвсем друг начин нещата в живота, отколкото хората обикновено го правят. Например дори и старческата слабост представлява сила, която, като я усетим, пряко израства в нас, за да имаме пак средство срещу Ариман, когато преминем през портата на смъртта. Докато тук между раждането и смъртта можем наистина да бъдем зли, ако се състаряваме твърде бързо, то с оглед на това, което възнамеряваме след смъртта си, за да се справим с Ариман, би трябвало да се радваме на остаряването. 
Категория: Други
Прочетен: 1607 Коментари: 0 Гласове: 8
Последна промяна: 06.06.2020 11:56
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 839779
Постинги: 459
Коментари: 15
Гласове: 6202
Календар
«  Юни, 2020  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930