Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2019 18:23 - Специално за активните потребители на Strava - какво казва духовната наука за спорта
Автор: anthroposophie Категория: Други   
Прочетен: 743 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 17.06.2019 18:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
“Ако наблюдаваме интересното в спорта, ще се сетим, че той спада към заниманията, свойствени на системата крайници-веществообмен. (01.07.1923, CC 225) ... Когато религиозното чувство се притъпи до някакви представи за вярата, то вече не е мощна сила и не действа до физическия елемент. В ново време хората явно усещат инстинктивно този факт, но не схващат цялото му значение. И от инстинктивното усещане съвременното човечество е стигнало до нещо, което е търсило инстинктивно и чието вписване в съвременната цивилизация всъщност не се разбира. Става въпрос за спорта. Религията е загубила вътрешната си сила да укрепва физическото тяло на човека. Затова е възникнал инстинктът му да усвои тази сила по външен начин. И както всичко в живота е полярно, така и тук това, което човекът е загубил в областта на религията, иска да си го набави по външен начин.

Аз определено няма да водя полемика срещу спортното дело, няма да кажа и дума против правото му на съществуване. Също съм убеден, че спортът ще се усъвършенства по здравословен начин. Но в бъдеще той ще заеме друго място в човешкия живот, докато днес е само ерзац за религията. (25.12.1921, CC 303)

Защо се занимаваме с физкултура, с гимнастика? Физкултурата се състои в това, че човек още повече се приспособява към Земята, отколкото може да направи това по друг начин. Той се занимава с физкултура за да се отдалечи от своето етерно тяло, да не следва повече своето етерно тяло. Обаче, за да не се окаже твърде отчужден от вселената, от външния свят, той трябва да прави също и такива движения, които не го свързват със земята...  

... етерното тяло иска да се движи по небесните закони, в съответствие с небето. Планетите се движат кръгообразно, докато физическото тяло се стреми вън от кръга. Ако то прекалено много работи, излиза навън от този кръг. Но да вземем сега висшето съсловие на Запад - тези хора не трябва да работят и какво става с тях? С тях става това, че те се чувстват неуютно, защото етерното тяло постоянно ги мъчи. Ако такъв натъпкал се с бифтеци човек шета по света, на него му омръзва, него постоянно го мъчи етерното тяло, което иска да извършва кръгови движения. И на този лапач на бифтеци също му се иска да извършва кръгови движения, следвайки етерното тяло. А това, дявол да го вземе, е така неприятно! Етерното тяло би искало постоянно да танцува, да прави плавни, прекрасни кръгови движения, но лапачът на бифтеци не е в състояние да го следва. Затова той иска да приучи своето физическо тяло да бъде достатъчно силно, за да не позволи на етерното тяло постоянно да го увлича по кръга. Той се занимава със спорт; не само с гимнастика, а именно със спорт. Като резултат от заниманието със спорт, човек съвсем се освобождава от влиянието на своето етерно тяло и напълно следва само физическите, земни движения. Вследствие от това човек все повече се сродява със земята и се откъсва от духовния свят.  

Съвсем не би следвало да вярваме, че се откъсваме от духовния свят само ако не мислим за него; не, това може да стане и по следната причина: ако човек прекалено много се занимава със спорт, тоест ако физическото тяло изцяло и напълно се отстранява от влиянията на етерното тяло. Това е нещо ужасно за човека, нещо, което, бих казал, трябва да предизвиква особена тревога. Колкото повече хората се занимават със спорт, толкова повече забравят за духовното. Тогава след смъртта си веднага, след много кратко време се връщат обратно от духовния свят. Следователно, ако всичко това, което го има на Запад, поне малко не се приобщи към духа, земята постепенно ще се окаже населена само с хора, които не искат да се връщат в духовния свят. Но в този случай тя постепенно ще се населва само с такива хора, които ще я унищожат. Нещо в това отношение вече е започнало, а за съвременните хора и това е много. Но ако хората започнат вече изобщо да не се водят по своето етерно тяло, ориентирайки се само към физическото, това може да предизвика ужасяващи неща на земята. И тук пак е необходима намесата на духовната наука, като на движенията, които са изцяло насочени да вкарат човека в неговото физическо тяло, да го направят изцяло земен човек, се противопоставят съвсем други движения...  

От какво се интересуват днес хората? Много повече отколкото от въпросите и събитията, носещи благосъстояние или мъка за милиони хора, съвременните хора се интересуват от тези неща, които постепенно отстраняват физическото тяло от  етерното и превръщат човека само в земно животно. По тази причина е необходимо на движенията, които иначе се извършват по целия свят и се разпространяват все повече, да се противопоставят други движения - това са евритмичните движения. Те са ориентирани към етерното тяло. Ако гледате евритмия, виждате всички тези движения, които изпълнява етерното тяло. Ако гледате спортно състезание, виждате само движенията, които изпълнява физическото тяло.  

Да, господа, това е извънредно важно, защото сега се развива страст към спорта. Изобщо не искам тук да говоря против спорта. Разбира се, спортът, ако с него се занимават хора, които, освен това и работят, е доста полезен, защото в работата си човек привиква към неестествени движения. Ако след това, спортувайки, той добавя към тях естествени движения, които повече съответстват на физическия човек, спортът става полезна почивка. Но това днешно спортуване, където участват много хора, които въобще нямат нужда от почивка, това какво е? Да, има и спортисти, не всички, разбира се, но отделни вече има, които сутрин ходят в църквата да се помолят набързо, казвайки: вярвам в Бога на небето и т.н., а след това отиват на игрището. Те не произнасят нищо, но това, което правят, ако можеше да бъде изразено с думи, би звучало така: аз не вярвам в Бога на небето. Той ми е дал етерното тяло, но аз не искам да знам нищо за него. Вярвам в плътта и костите и това е единственото свято нещо за мен. Виждате ли, това, разбира се, е необходимо, безсъзнателно следствие от всичко, което бурно се развива днес. Човек става материалист не само като казва, че не желае да знае нищо за духовността, но и заради подобни неща, които го откъсват напълно от духа.    

Така че ... можем да кажем: ако човек върви из гората в мъгла, ако се заблуди, става така, че той следва своето етерно тяло. Това не е толкова лошо, защото той отново се връща на същото това място. Ако обикаля, това не е толкова лошо, той многократно се лута ту тук, ту там; един път се лута насам натам, ориентирайки се по етерното тяло, друг път – ориентирайки се по физическото тяло. Това съществува, защото човек има тези две тела, и той трябва да формира и двете тела. При това те са вътрешно свързани. Обаче в днешно време на Запад се появи обща тенденция съвсем да се отстранява етерното тяло и да се култивира само физическото. Това става причина за страшния материализъм, който всъщност е най-вреден. Защото материализмът в сферата на мисленето съвсем не е най-вредният. Най-вреден е този материализъм, който смъква човека до нивото на животното. Това е, над което следва да се замислите.  

Лесно могат да се намерят хора, които да кажат: що за еснаф, той роптае против спорта! Спортът е нещо извънредно полезно. Но аз съвсем не роптая против спорта. Нека хоpaта да спортуват, те са свободни същества. Но те ще се погубят като хора, ако се прекланят единствено пред това, което се отнася до спорта. (30.5.1923, СС 350)" 



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824381
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6144
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031