Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2019 22:26 - Кое улеснява най-много намеренията на Ариман?
Автор: anthroposophie Категория: Други   
Прочетен: 803 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 05.08.2019 14:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Из лекция на Рудолф Щайнер, изнесена на 1. ноември 1919 в Дорнах (CC 191 „Разбиране за социалното чрез духовнонаучно познание. Духовните подоснови на социалния въпрос”, т.3)

“... както е имало инкарнация на Луцифер в плът, както е имало инкарнация на Христос в плът, така и преди да е изминала и една част от третото хилядолетие след Христа на Запад ще се осъществи истинска инкарнация на Ариман в плът. Тази инкарнация на Ариман в плът човечеството не може да избегне, тя ще дойде. Важно е само земното човечество да намери правилното си отношение към нея. Във всичко, подготвяно по този начин, трябва да виждаме онова, което постепенно води човешкото развитие към тази инкарнация. Такава духовна същност като Ариман, която смята да се въплъти малко след нашето време на земята в западния свят, подготвя отдалече своята инкарнация. Тя така направлява определени сили в човешкото развитие, че те да бъдат изцяло в нейна полза. И би било лошо, ако хората проспят оставащото време и не приемат определени явления, разпознавайки в тях подготовката за инкарнацията на Ариман. Хората ще намерят правилното отношение само като осъзнаят, че в дадена поредица събития от развитието на човечеството трябва да се разпознае как Ариман подготвя земното си съществуване. Днес е време отделни хора да знаят кои от процесите, разиграващи се около тях, са машинации на Ариман, евентуално подготвящи скорошната му земна инкарнация.  

Несъмнено най-подходящо за Ариман би било, ако успее да накара по-голямата част от хората да нямат понятие за това, което би могло да улесни битието му; ако повечето хора живеят така, че тази подготовка да си върви, но те да я смятат за нещо напредничаво, добро, подходящо за човешкото развитие. Ако Ариман успее да се промъкне сред едно спящо човечество, това би било най-приятно за него. Затова трябва да бъдат показани онези събития, в които Ариман работи за бъдещата си инкарнация.   

Вижте, един от онези факти на развитието, в които ясно се долавя импулсът на Ариман, е разпространената сред хората вяра, че с помощта на механично-математическото изследване на космоса, дошло с Галилей, Коперник и т.н., наистина може да се разбере случващото се в космоса. Затова антропософски ориентираната духовна наука трябва категорично да подчертава, че в космоса следва да търсим духа и душата, а не само математиката, механиката, които търсят последователите на Галилей и Коперник, сякаш светът е огромна машина. Би било Ариманово изкушение, ако хората се задоволят само да измерват орбитите на планетите, ако проучват астрофизиката, за да стигнат единствено до веществения състав на небесните тела - нещо, с което те толкова се гордеят. Но ще е фатално, ако на това не се противопоставят знанията за одушевяването, за одухотворяването на космоса. Именно това желае да избегне Ариман в полза на земната си инкарнация. Той иска да задържи хората в огромно неведение, така че те да разбират само математическото на астрономията. Ето защо Ариман изкушава мнозина да проявят отвращение към знанието за духа и душата на космоса.   


Ho това е само една от силите на изкушението, които Ариман сякаш влива в душите на хората. Друга от изкусителните му сили - той работи по съответен начин заедно със силите на Луцифер - е свързана със стремежа да запази вече разпространилото се настроение на хората, че за обществения живот е достатъчно, ако те са икономически задоволени. Тук засягаме нещо, което съвременният човек често не признава.   

Вижте, днешната официална наука вече не предлага нищо за едно истинско познание на духа и душата, защото методите на съвременните обществени науки са способни да схванат само външната природа, включително и у човека. Но помислете как презрително гледа един средностатистически днешен гражданин на всичко, което му изглежда като идеализъм, като някакъв път към Духа! Той най-вече непрекъснато се пита каква е ползата от него, какъв е приносът му за земните блага...  

Друго течение в сегашния ни живот, от което се нуждае Ариман, за да улесни собствената си инкарнация, е онова, което днес се откроява ясно в т.нар. национален принцип. Всичко, което може да разцепи хората на групи, което ги отдалечава по цялата земя от взаимното разбирателство и ги разделя, в същото време стимулира импулсите на Ариман. И в това, което често се споменава като нов идеал по света - освобождението на народите, дори на най-малките, се долавя гласът на Ариман. Времето, в което кръвта решава всичко, свърши. Ако го консервираме, то стимулираме исканото от Ариман.   

Също така стимулираме желаното от Ариман, ако не отхвърлим енергично онова, което често съм Ви описвал: днес има хора с най-различни партийни мнения и възгледи - единият може да се докаже също толкова добре, както и другият. Можете да докажете виждането, застъпвано от някоя социалистическа, както и от някоя антисоциалистическа партия с еднакво добри доводи, с които хората си служат.    Ако хората не проумеят, че този начин на доказване е дотолкова на повърхността на живота, че с нашата съвременна интелигентност, която е много необходима за естествознанието, но за друго познание е ненужна, могат да се докажат и доводите за, и доводите против, ако не проумеят, че тази интелигентност, която е толкова полезна в естествознанието, но е безполезна за друг вид познание, че тази интелигентност, която служи на науката, е изключително повърхностна, то те ще я приложат в социалния и духовния живот. Тогава ще докажат противоположното, един - това, друг - друго, една група - това, друга - онова и тъй като и двете могат да се докажат, хората ще се намразят и ожесточат. В нашата епоха намираме предостатъчно такива примери. Това са все неща, които Ариман иска да насърчи, за да улесни собствената си земна инкарнация.   

А особено много ще служи на Ариман за собствената му инкарнация едностранното разбиране на евангелието. Знаете колко необходимо е станало в наше време да вникнем в евангелията от духовнонаучна гледна точка. Но знаете и колко широко е разпространено по земята виждането, че не трябва да се задълбочаваме духовно в евангелията, не трябва да се подвеждаме и казваме неща, произтичащи от едно истинско разбиране на духа, на космоса за евангелията, а те трябвало “просто да се приемат”, както се разкривали днес на хората...  Ако хората не стигнат до истинския Христос, а само до халюцинацията за Христос, то това най-много ще помогне на целите на Ариман.”      



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824744
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6146
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031