Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2018 12:40 - Какво възприемат мъртвите от нашия свят?
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 1607 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 26.01.2019 21:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Из лекция, изнесена от Рудолф Щайнер на 30. март 1919 г. в Дорнах и публикувана в СС 190 “Импулсите на миналото и бъдещето в социален аспект. Духовният контекст на социалния въпрос, том II“ 


“По принцип мъртвите виждат от земята само кристалните форми и онова, което произлиза от морфологичните, формообразуващите процеси на земята като обичайни образувания. Тях те ги виждат като кухи тела. Подробности можете да прочетете в моята книга “Теософия”. От растенията мъртвите най-напред не забелязват онзи образ, който ние възприемаме с очите си. Даже е много трудно да се посочи какво от растителния свят виждат мъртвите. Най-напред целият растителен свят за тях е едно голямо тяло, но те не виждат зеления образ на растенията, който ние възприемаме, а виждат определено движение, израстването на растението, образуването на листата едно след друго докато разцъфне растението. Те възприемат точно това, което убягва на хората. Следователно мъртвите виждат земята като единен, голям организъм, от който сякаш духовно израстват коси, защото тези растения са одухотворени. От животинския свят - сега говоря само за външните сетивни форми - мъртвитe виждат единствено движението по земята, не отделния образ на животното, а промяната на местоположението му.   

А какво виждат мъртвите от хората, които са във физическо тяло? От човешкия образ като такъв, с изключение на някои части, мъртвите не виждат нищо. Те възприемат душата, духовното на човека, но не и външния образ. Следователно ако изваем един натуралистичен образ на представител на човечеството, какъвто е човекът на земята, то за мъртвите този образ би бил просто невъзприемаем. Това се отнася и за ангелите и архангелите. За всички духовни същества, които вече нямат материално тяло със сетивни очи, човешкият образ, пресъздаден само като форма, е нещо невидимо, недоловимо. Едва когато започнем да пресъздаваме душевния елемент в тази форма, така че външната форма да не съответства вече натуралистично на земния човешки образ, тогава и мъртвите вече я забелязват. Ако изваете едно обикновено симетрично човешко лице, каквито лицата по принцип не са, но хората такива ги виждат, то мъртвият не вижда нищо от подобно произведение на изкуството. Нашият образ може да стане видим и за свръхсетивните същества, само ако асиметричното е особено подчертано, така че в него да има нещо душевно, което иначе не се изразява чрез външната форма.”



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824253
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6142
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031