Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2018 09:28 - “Протоколите на мъдреците от Цион” са йезуитска фалшификация
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 761 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 12.02.2019 21:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Из лекция на Рудолф Щайнер, изнесена на 5. април 1919 г. в Дорнах и публикувана в СС 190 “Импулсите на миналото и бъдещето в социален аспект. Духовният контекст на социалния въпрос, том II“ 


... едно общо качество има съвременното човечество и то е, че се оставя да бъде заблудено от повърхностни неща, защото с нежелание се занимава с реалността. Това произлиза от дълбоката същност на нашето развитие като човечество.
За тези неща може да се говори не само в обичайния смисъл, в който може би ще се схванат думите ми, а именно, че искам да критикувам днешното време. Но е истина, че това объркване, тази вълна на заблуда залива човечеството поради нефизически влияния, влияния на духовни ариманични сили. От една страна това се вижда при заблудата, за която ви приведох един абсурден случай (за несъществуваща телеграма по време на Първата световна война). От друга страна много хора, които знаят как да манипулират другите, използват това объркване, те направо разчитат изключително много на него. Това са недобросъвестни личности, които обаче използват духовни сили и внасят сред хората нещо, което разчита на заблудата, на нежеланието им да се занимават с фактите. Какво ли не се публикува днес, скъпи приятели! Трябва само малко да се разчита на факторите на заблудата и лесно могат да се объркат, манипулират хората.  

Един пример: преди известно време излезе една руска книга, която съдържа в първата част - сега няма да говоря за останалите - няколко протокола. Това са мними протоколи от събранията на някакво тайно общество, на което неговите ръководители уж са изнесли най-невероятни неща. Може да се каже, че това тайно общество действа като някакъв дявол сред човечеството. Горе-долу обратното на всичко онова, което е добро и здравословно за хората, се излъчва от това тайно общество. Според речите, държани в тази организация, протоколите трябва да бъдат доказателство за съществуването на такова тайно общество. Те даже уж били намерени много близо до мястото, където сме (Т.нар. “Протоколи на мъдреците от Цион” са антисемитска фалшификация, появила се за пръв път през 1912 г. в Русия, преведени са на много езици и се разпространяват до ден днешен, макар че отдавна е доказано, че не са автентични). Те са включени в една книга, написана от руска гледна точка. Както казах, не искам да говоря за останалата част на книгата, но трябва да прочетем само малка част от протоколите и да познаваме света, за да разберем, че става въпрос за най-дръзката възможна йезуитска измама. Това са йезуитски фалшификати, написани, за да се имитира съществуването на едно такова общество. Тези неща се използват именно, за да се въздейства на объркването на хората. Това объркване е извънредно опасно в наше време, защото, както казах, почива не само на това, което може да се намери като импулси във физическия земен живот, а тук се намесват духовни сили от ариманичен характер. Трябва човек да се запознае с тези неща, защото наистина не е важно   да се занимаваме с антропософията, за да знаем всичко, което като съдържание може да бъде изнесено в антропософското общество, а важното е, както често съм казвал, чрез усвояването й, което изисква определен начин на преценка, неприложим в обикновения материален свят, да станем по-близки до реалността, по-разумни, по-способни на преценка за живота и света."



Гласувай:
1



1. koko51 - Съгласен, но...
07.12.2018 16:55
Съгласен съм с основните изводи, обобщения и коментари на Р. Щайнер, когото иначе не познавам и за когото не съм чувал нищо. Проблемът ми е с квалификацията йезуитска измама, йезуитски фалшификати..., както и с някои термини и понятия като "ариманичен", които със сигурност не говорят нищо на мнозинството читатели. Ако "Протоколите" са творение на руския антисемитизъм, аз напълно отказвам да призная подобна квалификация като йезуитска. Йезуитите са орден в структурата на католицизма. Те също едва ли са тясно насочени към антисемитизма и по-скоро са прочути с демагогията си. Изобщо един подобен учен не може чак толкова свободно да борави с понятия. Пък и къде са аргументите му, освен позоваването на случая с несъществуващата телеграма??? Нещо малко ми убягва смисъла на цялото "упражнение"!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824379
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6144
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031