Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2019 15:37 - Какво ни казва декемврийската корица на “Икономист”?
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 2128 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 28.01.2019 16:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image


Английското седмично списание “Икономист”, излизащо без прекъсване от 1843 г. насам, в края на всяка година публикува корица, на която има илюстрация, колаж или рисунка, предсказващи в алегорична форма какви събития ще настъпят през следващата година. По-точно, от “Икономист” твърдят, че са сред първите, надушващи накъде ще тръгне светът. Като се има предвид обаче, че много от статиите им са анонимни, кориците показват онова, което определени кръгове залагат в световното развитие и желаят да представят на читателите, които са в състояние да разшифроват посланията.     

“Икономист” произлиза от средите на Манчестърската икономическа школа, която е стожер на либерализма и свободната търговия. Представителите й подкрепят между другото съкращаването на държавните субсидии, еднополовите бракове, легализирането на проституцията и наркотиците и не на последно място пледират за либерална миграционна политика. От тук е видно кои сили стоят зад “Икономист” - тези, които са известни под името “Братята на сянката”. Ложите действат винаги на тъмно и имената на кукловодите им са неизвестни. Но чрез рупори като “Икономист” от време на време загатват за онова, което мътят и спускат на света в зашифрована форма. Тогава конспиролозите се надпреварват да тълкуват внушенията и да гадаят какво се крои за следващите месеци. Последната корица на “Икономист”, задаваща насоките за развитието на света, желани от задкулисието, междувременно беше коментирана на доста места. Тук ще се спра на някои неща, които не открих на друго място, с по-подробни разяснения.     

Корицата е издържана в стила на рисунките на Леонардо да Винчи, и надписите са огледални, какъвто шрифт е използвал и италианският гений. Това не е случайно, защото през 2019 се навършват 500 години от смъртта на Леонардо. Огледалният шрифт показва също, че определени среди желаят да задават посоката на развитие на света, без да шумят, затова само който успее да разгадае знаците, ще разбере за какво става въпрос.      

На преден план на корицата виждаме един човек на фона на земното кълбо и това не е случайно - ложите много добре знаят, че в центъра на нашата пета следатлантска културна епоха стои индивидуалният човек и за него се води битката между светлите и тъмните духове и техните земни помощници. Човекът заема голяма част от композицията на корицата, като индивидът е символично представен чрез т.нар. “витрувиански човек” на Леонардо. Тук виждаме преработено копие на известната Леонардова скица на човешките пропорции, която е илюстрация към неговите дневници. Оригиналът й се съхранява във Флоренция и се показва много рядко. Леонардо илюстрира със скицата си тезата на римския архитект Витрувий, че изправеният човек се вписва както в квадрата, така и в кръга. Той рисува човека, чието тяло има формата на пентаграм (за смисъла на пентаграма виж в статията в този блог  http://anthroposophie.blog.bg/drugi/2019/01/23/pentagramyt-kliuch-kym-choveshkoto-eterno-tialo-i-svryhsetiv.1643334). С пръстите на ръцете и петите фигурата докосва квадрат, съотв. кръг. С тази скица Леонардо разрешава проблема за квадратурата на кръга, като избира различни центрове за двете и поставя в тях една човешка фигура с хармонични пропорции. Човекът като част от квадрата има друг център (половата система), в сравнение с човека като част от кръга, при когото центърът се измества нагоре от половата система. Петата културна епоха е времето на съзнателната душа, чиито импулси правят хората по-индивидуализирани, но и по-самотни и това е част от човешката съдба. Но вътрешната самота поражда копнежа към общност, която обаче не бива да се завръща към остарели състояния на съзнанието, а може и трябва да бъде поддържана от духовно осъзнати хора. За хората, не успели още да стигнат до Христос и истинската духовност, адекватна на времето, тази епоха носи дълбокото чувство на пустота, която много съвременници желаят да потушат. Затова те притъпяват съзнанието си с наркотици или алкохол, прилепване към сетивни удоволствия - секс, храна, барове, ексурзии, екстремни спортове, материални придобивки.     

Но да се върнем на човека от корицата. В какво се различава той от Леонардовия оригинал? При “Икономист” човекът носи очила за виртуална реалност. Сложи ли си ги нашият съвременник, той потъва в една фалшива реалност и е сляп и глух за ставащите около него важни събития. Човекът държи четири неща - от дясно листо от канабис и топка (дали е бейзболна или за тенис, няма значение), а от ляво смартфон и везната на справедливостта. Те символизират четири посоки, от които през тази година ще идват влияния към човека, които да отвличат вниманието му. Така той няма да е съзнателен за събитията, които текат на духовен план (очакването на Сатаната в човешко тяло) и имат отражение във физическия свят.     

Листото и топката символизират два начина, по които съзнанието на днешния човек бива затъмнявано. Но наркотиците и манията на човека по спорта (като активен спортист или само зрител) не само отвличат вниманието от същественото. Например активният спорт, особено фитнес манията, води до втвърдяване на етерното тяло, тъй като движенията, който се извършват, са противоположни на движенията, необходими за развитието на етерното тяло. Вземането на стимулиращи средства също възпрепятства етерното тяло. Масовите спортни прояви като олимпиади, световни футболни първенства, шумно рекламираните тенис-турнири зомбират зрителя, който прекарва часове наред пред телевизора или на стадиона, забравяйки какво се случва около него. Както казва Рудолф Щайнер, след като загуби религията, човекът загуби и една вътрешна сила да укрепва физическото си тяло. Затова той потърси друг външен начин да си набави тази сила - чрез спорта. Щайнер не е против спорта, но отбелязва, че той в бъдеще ще има съвсем друга роля (срв. СС 303, лекция от 25. декември 1921). Етерното тяло постоянно иска да прави красиви кръгови движения, а човекът не може да го следва. Той иска и има потребност да подсили физическото си тяло и затова спортува. Но чрез спорта човекът съвсем излиза от етерното си тяло, следвайки само физическите земни движения. Така като спортува прекалено, човек се отдалечава от духа и отделя физическото си тяло от етерното. “Колкото повече спорт практикуват хората”, казва Щайнер, “толкова повече забравят духовността и много скоро след смъртта си се завръщат от духовния свят. Така че ако това, което е на запад, не прихване малко от духа, постепенно земята ще бъде обитавана само от хора, които я унищожават.” (СС 350, лекция от 30. май 1923).   

Наркотиците, символизирани от листото марихуана, са другото средство за затъмняване на съзнанието на днешния човек. Чрез опиянението, предизвикано от дрогата, човекът бива връщан в по-ранни състояния на съзнанието, които не са адекватни на днешната степен на еволюция, защото наркотикът подтиска аза, който трябва да е буден и да контролира останалите човешки членове. Различните субстанции променят по различен начин съотношението между мислене, чувство и воля. Те предизвикват неправомерно разхлабване на етерното тяло, като човек стига до видения и халюцинации. Легализирането на марихуаната, което вече се налага от определени кръгове, ще допринесе да се увеличи броя на потребителите, за които ще бъде невъзможно да намерят правилния път към Христос. Отделно се реализират нови печалби от допълнително засетите участъци.     

Ръката на витрувианския човек, държаща листото, има татуирана двойната спирала на ДНК. При по-внимателно вглеждане обаче ще забележим, че някои части от спиралата липсват, което говори, че опитите за намеса в човешкия геном и клониране на човека ще продължат. Китайците наскоро клонираха макак с променен геном, въпрос на време е да се появят и човешки клонинги. А в Азия са напред в науката и техниката, без разни отживели християнски морални задръжки, каквито все пак се намират в Европа и донякъде в Америка.     

Другата татуировка на човека е символът на движението #MeToo, започнало през 2017 г. със скандала за сексуален тормоз от страна на продуцента Харви Уайнстайн. През 2018 година движението стана още по-масово и през тази година се очаква тенденцията да продължи. Единственият надпис, който не е огледален, е символът на митутките, както сполучливо ги нарече един наш професор. Правенето на комплимент или опита на един мъж да държи вратата на млада сътрудничка митутките смятат за сексуален намек. Така нормални мъже се обявяват за насилници. За сметка на това се отвлича вниманието на хората от действителното насилие - някой вижда ли съпричастност на феминистките и митутките с жените в африканските и азиатските страни, които ежедневно са подлагани на сексуален тормоз? Но насилниците в тези страни не отговарят на желаното от левите братя клише за насилник, който трябва да е бял и хетеросексуален мъж. Когато насилието произхожда от малцинствени групи, които са прекалено толерирани, то се премълчава. Биргит Келе - млада немска журналистка, родена в Румъния (Източна Европа!) и лице на организацията “New Women for Europe“, пледираща за нов феминизъм извън джендъризма - пита: “Защо феминистките са готови да си затварят очите и да се самоотричат при престъпления на мигранти, а реват, ако само ги погледне някой бял старчок или случайно им подхвърли една дума? Именно културата на мълчанието произвежда нови жертви.”     Тези двойни стандарти разкриват истинската лицемерна същност на митутките. Те също cа инструмент в ръцете на ложите, целящи да направят белите хетеросексуални мъже още по-несигурни, да убият мъжкия принцип.      

В “двете” си леви ръце витрувианецът държи смартфон с QR-код и везната на справедливостта. QR-кодът се наложи вече, а той е в основата на криптовалутите. На Запад вече има заведения, в които може да се плаща с биткойни. Това става, като клиентът генерира QR-код с телефона си, който сервитьорът трябва само да снима. За разлика от плащането с кредитна карта, плащането с биткойни е анонимно. Криптовалутите ще навлизат все повече в живота ни, даже у нас “пионерите” от един частен университет във Варна, гнездо на висшата туристическа наука, обявиха миналата година, че ще изплащат стипендии в биткойни.     

Виждаме, че в двете блюда на везната, която трябва да привежда в равновесие истината и справедливостта, са сложени хора - едните срещу другите. Това символизира все повече задълбочаващото се разделение на хората, което внася антидухът на времето, действащ срещу Михаил, все по-силното противопоставяне - мигранти сpещу местни, жени срещу мъже, политици срещу управлявани, един етнос срещу друг, пенсионери срещу работещи, майки на увредени деца срещу майки на здрави, леви срещу десни и т.н. Вместо да се съсредоточи върху действитeлните проблеми, човек губи енергията си в безсмислени битки. Но Ариман е дух, който изостря противопоставянето сред хората и е противоположен на бягащия от живота и преливащ от еуфория Луцифер. Между двамата трябва да балансира човекът, но как да стане това с нахлупени очила за виртуална реалност, от които не се вижда действителността?            
                                                  to be continued...  




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824353
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6143
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031