Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2019 19:05 - Защо китайската панда гледа намръщено - продължение на миналия пост
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 1089 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 28.01.2019 16:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image


Продължавам с разглеждането на корицата на “Икономист”. В преднния пост забравих да спомена, че това е чак третият вариант на корица. Първата беше изцяло черна и читателите веднага решиха, че бъдещето е абсолютно мрачно. Последва корица с колекция от марки от различни страни, а третата корица е тази, която разглеждаме. Неин автор е Лорън Кроу - известен английски художник-илюстратор, работещ за най-големите англоезични медии.   

2019 се очертава като годината на годишнините – навършват се кръгло число години от ключови за човешката история събития или от раждането/смъртта на важни личности. На върха на земното кълбо виждаме една сърдито гледаща панда. Пандата символизира Китай, който изглежда през 2019 ще направи решителна крачка към световното господство и като нищо ще детронира Щатите. Важна стъпка към целта е китайският план „One belt, one road“ („Един пояс, един път”), който трябва да свърже по суша и море огромни части от света. Китайците имат средства и инвестират в инфраструктурни проекти за изграждане на магистрали, железопътни линии и летища на територията на много азиатски и европейски страни. Не беше ли и у нас наскоро обявена щастливата новина как китайци щели да строят тунел под Шипка? Само дето те нямат навика да ръсят щедро юани за нищо и предпочитат да използват собствената си работна сила, която е работоспособна 7/24/365. А да, и разни екологични сантименти по повод изсичане на гори, унищожаване на леговища на мечки и под. никак не ги вълнуват. Пък и не се знае къде ще отиват после таксите от ползването на обектите. Не случайно Европейската комисия е скептична към тези планове за разцепване на единството на Европа. Но от друга страна, понеже егоизмът не им позволява да приобщят източноевропейските си членове по-близо от антрето или най-много кухнята, то като нищо новите членове на Евросъюза могат да предпочетат да се включат в китайските мегапроекти.    

Рудолф Щайнер казва в лекцията си от 2. ноември 1919 (изнесена преди точно сто години и публикувана в СС 191) следното: “Или днешното цивилизовано човечество най-накрая ще приеме един самостоятелен духовен живот (разбирай, на основата на Христовия импулс, а не залитане към отдавна изживялата времето си източна духовност, към индиански, шамански, ислямски течения и пр.), или съвременната цивилизация ще се отправи към залеза си и от азиатските култури ще трябва да изникне нещо ново за бъдещето на човечеството.”    

Щайнер предсказва също и война между Америка и Китай, за която казва, че би било зле за Европа, ако тя се разгърне на европейска територия. В много технологични сфери Китай отдавна е задминал Запада. Например “Големият брат” (повсеместното наблюдение на гражданите) при тях вече съществува. Те са опасали цялата си страна с камери за видео наблюдение и на практика всеки китаец е под 24 часов контрол, от който не може да се скрие даже в курника на баба си на село, защото всяко ъгълче от огромната страна се наблюдава. И не само това, но китайците са измислили някаква типично комунистическа точкова система. На всеки жител се присъждат точки в зависимост от наблюдаваното поведение - ако е помогнал на баба си - една точка, ако е положил цветя пред паметник - две точки и т.н. В зависимост от получените точки трудещите се имат достъп до социални придобивки, изгодни лихви по кредитите или туристически визи. Така се възпитават послушни граждани! Понеже Китай и без това е диктатура, там такива неща се въвеждат много по-лесно. В Европа ще мине доста време и ще има много повече кръв, сътресения и съпротива, докато Новият световен ред се наложи.   

Впрочем, на въоръжение в китайската полиция вече са смарт очила, оборудвани с камера и свързани с полицейския масив от данни за гражданите. Така проверката на самоличността става, като полицаят поглежда към заподозрения от разстояние до 5 метра и ракурс, при който се виждат не по-малко от 70% от лицето. В рамките на две-три минути системата разпознава човека с името и домашния му адрес.    

Но симпатичната китайска панда може би гледа мрачно и сърдито не само защото има недоверие към останалия свят, а защото през 2019 г. предстоят няколко годишнини от размирици в Китай. Както каза един конспиролог, “китайците се притесняват от години, съдържащи девятка”. Тук попадат три важни събития, свързани със съпротивата срещу властта в Китай.   

Най-напред това е т.нар. “Движение от 4. май”, започнало като студентски протести срещу Версайския договор от 1919. Както знаем, Китай заема страната на Съюзниците в Първата световна война с надеждата да ги убеди да не признаят исканията на Япония от 1915. Подписването на японските искания предизвиква вълна от недоволство сред китайския народ. При преговорите във Версай Англия и Франция, които преди това са сключили тайно споразумение с Япония, подкрепящо териториалните й претенции, действат против Китай, защото не искат да загубят тамошните си концесии.   

На 10. март 1959 пък в Ласа избухва първото тибетско въстание срещу китайската окупация, а Далай Лама след допитване до оракула от манастира Нечунг бяга от Китай. В Тибет въпреки тоталния контрол от страна на китайската власт съпротивата продължава да тлее, така че и тази година можем да очакваме нещо.    

На 4. юни 1989 в Пекин хората масово излизат на улиците с искания за реформи по примера на Съветския съюз и Полша. Но протестите биват брутално потушени от властта. На огромния пекински площад Тянанмън военните избиват над 2600 души. И до днес клането на площада с името “Врата на небесното спокойствие” в китайския език на тоталитаризма се нарича “инцидента от четвърти юни”.   

В горната част вляво от пандата е портретът на Тръмп, сложен на едно ниво и срещу човек с разграфено лице и огледален надпис Facial recognition „лицево разпознаване”. Лицето на Тръмп неслучайно също е разграфено. Той вече достатъчно обърка сметките на сенчестите братя, така че вероятно му дават знак, че му дишат във врата и го следят, както следят обикновения гражданин. Сред буквите, които се виждат върху графиката на лицето му, са nmc (никел-манган-кобалт). Това последното е свързано с батериите на колата с кабел, която също се вижда на илюстрацията. И сега в Америка се работи върху батерии за електроавтомобили, издържащи една година или малки реактори, които доставят независимост от външни електродоставчици. Така американците смятат да противодействат и да създадат алтернатива на Путиновите газопроводи (надписът “газопроводите на Путин” се чете вляво от лицето на руския президент).  

Над земното кълбо виждаме вулкан и който е чел моя пост за вулканите в този блог, знае, че в основата на изригванията им са човешките страсти. Виждаме как всичко в наше време ври и  кипи - в отношенията между хората и държавите, в политиката, от най-малкото дразнене, предизвикано от някоя фалшива новина, може да възникне опасен конфликт. Така че ще очакваме нови природни катаклизми, дори и в по-голям размер от миналата година.    

Поредният юбилей, който ще отбележим през 2019, са 50 години от кацането на “Аполо” 1 на Луната - на 21. юли 1969, както твърдят американците, техният астронавт Нийл Армстронг първи стъпил на Луната. На корицата на “Икономист” има рисунка на летателен обект, конструиран от Леонардо и стрелка, сочеща към Луната.  В опитите за колонизиране на другите планети все по-активно се включват и китайците. Както твърди партийната им телевизия, китайската космическа сонда «Чанъе-4» била кацнала наскоро на обратната страна на  Луната, а на борда й в специална мини-биосфера с вода, земя и въздух било покълнало семе от памук.   

Надлъгването с американците очевидно ще продължи и през 2019. Това показва и рисунката на дървеното човече Пинокио с нос, който се издължава всеки път, когато момчето излъже. Фалшивите новини явно и тази година ще продължат да ни заливат, колкото и героично да се бори срещу тях нашата млада комисарка (не партизанска де, еврокомисарка). Не случайно Ариман (Сатаната), чиято инкорпорация в човешко тяло очакваме през 2029 г. в Америка, носи и еврейското име Мефистофел - от евр. mephir “който разрушава, опорочава” и tophel „лъжец“. Впрочем съсъдът, в който този мощен изостанал дух ще се въплъти, тази година също е юбиляр - прави 20 години.   

Вляво от Тръмп виждаме американската сонда “Ню Хърайзънс” и огледалния надпис New Horizons to Ultima Thule. Ultima Thule означава “отвъд познатия свят”, а иначе е името на малка планета в пояса на Кайпер отвъд орбитата на Нептун, в който се намират над 70000 обекта. На 1. януари сондата мина на 3500 км от Ултима Туле и това е полет до най-далечното небесно тяло, което е било изследвано някога.  

Понеже Туле е също и името нс митичната северна земя, описана от Питей, намираща се на края на света, можем да интерпретираме рисунката и огледалния надпис и като намек за предстоящата битка за природните богатства в Арктика. С топенето на ледовете те стават по-достъпни  и споровете за тях ще са все по-ожесточени.   

Друго, което виждаме на корицата, е един булдог, който на гърдите си има британското знаме. Английският булдог е порода, кръстоска на предноазиатска порода, донесена от финикийците в Британия, и местна английска порода. Кучето, олицетворяващо Великобритания, е известно като смело и агресивно и огледалният надпис гласи “Britain beyond Brexit“ - Британия отвъд Брексит. Обаче на плановете за възкресяване на Британската империя след излизането на англичаните от ЕС могат да се противопоставят други важни фактори. На корицата те са символизирани от индийския слон и образа на Махатма Ганди. От една страна прогнозите за развитието на индийската икономика, които дава “Икономист” са, че темповете й ще се увеличат и по ръст Индия ще надмине дори Китай. Това е показано в бивните на слона, който виждаме да върви спокойно и с достойнство към булдога. Ако се вгледаме в слона, ще видим, че вместо бивни той има стрелки, състоящи се от начупени линии, сочещи нагоре, с каквито в таблиците на икономистите се представят тенденциите.    

Но на британските въжделения Индия може да се противопостави и по друг начин – по почина на Махатма Ганди с неговия мирен протест. Той вече един път успя да събори британското господcтво и не случайно е изобразен с предачно колело. То е символ на простия, селски живот и същевременно на индийската съпротива. Ганди е призовавал сънародниците си да водят скромен живот, да отглеждат сами храната си и тъкат сами своите платове, за да са независими от английската текстилна индустрия. Ганди е роден на 2. октомври 1869, така че и той спада към юбилярите - през тази година Индия ще отбележи 150 години от рождението му.    

На много места по света през 2019 ще има избори, символично представени с двете урни - едната необозначена, другата с южноафриканското знаме. В Южна Африка през пролетта предстоят парламентари избори и след тях управляващият Африкански национален конгрес, който води засега, смята да проведе поземлена реформа и да национализира “без компенсации” големите ферми. Нещо, което вече се случи в Зимбабве, където след експроприацията на собствеността на белите фермери в страната цари повсеместен глад.    

Избори ще има и за Европейски парламент, на които европейците се надяват на нов повей от Брюксел. Дали ще се прочисти европейският въздух от тоталитарните повеи обаче, при положение, че Меркел се гласи да играе ключова роля в Брюксел, след като разбърка Германия? Едва ли. Избори предстоят и в Индия, Индонезия и Нигерия – три огромни страни, които са важни за Азия и Африка.    

                                    to be continued ...  




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824425
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6144
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031