Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2019 12:56 - Сто години от откриването на първото Валдорфско училище
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 1528 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 08.09.2019 19:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Първото Валдорфско училище отваря врати на 7. септември 1919 в Щутгарт. В началото то е било предназначено за децата на работниците от цигарената фабрика "Валдорф-Астория" на Емил Молт, просъществувала до 1929 г. На 31. юли 1919 в Германия е подписана Ваймарската конституция и немското общество е обхванато от силна воля за реформи на обществения живот. Навсякъде се извършват промени и нововъведения с надеждата, че след опустошителната война животът ще се подобри.

Собственикът на цигарената фабрика "Валдорф-Астория" Емил Молт (1876 - 1936), е бил теософ, член на Теософското общество, където установява контакт с Рудолф Щайнер. Емил Молт е един от първите фабриканти в Германия, които въвеждат в предприятието си Betriebsrat - съвет на избраници на работниците и служителите. Също така той нарежда да се изнасят общообразователни сказки пред работниците, тъй като съзнава, че има връзка между производителността на предприятието и духовното, душевно и телесно здраве на неговите работници. Един от лекторите във фабриката е Рудолф Щайнер. 

През март 1919 при заседание на работническия съвет, на което присъства и Щайнер, Емил Молт изказва идеята да се създаде училище за децата на работниците. Той моли Щайнер да поеме ръководството на училището. За реализиране на идеята Eмил Молт закупува сградата на кафенето "Уландсхьое" през май 1919.

 image            

                          Снимка на сградата от 30те години на ХХ век


Щайнер още като млад е започнал да дава частни уроци на ученици във Виена. Родителите, виждайки резултатите от тези занимания, му гласуват доверие да обучава и възпитава децата им, някои от които в тежко здравословно състояние, в продължение на години. Именно работата с поверените му ученици води до изкристализиране на възгледите на Щайнер за закономерностите в развитието на детето. Възоснова на тях той основава по-късно цялостна педагогическа система, която прилага в откритото в Щутгарт Валдорфско училище. Щайнер сам обучава първите педагози. Характерно за тази педагогика е, че тялото, душата и духът на децата се стимулират по еднакъв начин. Още от първи клас се изучават два чужди езика и никое дете не остава да повтаря. Особено се държи на художествено-творческото оформление на обучението, на връзката на общото и професионалното образование. Вместо оценки учениците получават на края на срока подробни текстови характеристики на успехите си по отделните предмети. Но най-важната особеност е т.нар. епохално обучение, при което предметите се изучават под формата на епохи. Всяка епоха продължава приблизително три седмици. Основното обучение се провежда всеки ден в първия двоен час по един и същ предмет за целия период.   

На 7. септември 1919 се е състояло тържеството за откриване на първото Валдорфско училище. Членовете на Антропософското общество, присъствали там, разказват, че тогава Рудолф Щайнер просто е сияел и е благодарил на духовните сили, бдящи над училището. Неговият ентусиазъм завладява и учителите, които с вдъхновение се залавят за новата задача.   

Първата учебна година продължава от 16. септември 1919 до 24. юли 1920. Занятията започват по-късно от откриването, защото помещенията на бившето кафене "Уландсхьое" на адрес “Каноненвег” 44 още не са готови. Началото е повече от скромно, чиновете за учениците се доставят постепенно и първите дни децата трябва да седят на столовете от ресторанта, пишейки на коленете си. Училището започва като т.нар. народно училище с oсем класа, 12 учители и 265 ученика. 191 от учениците са деца на работници във фабриката на Емил Молт, останалите имат родители антропософи. В началото Рудолф Щайнер е ръководел училището, а Мария Щайнер - неговия евритмичен отдел. Емил Молт е първият заместник-директор.  

Когато националсоциалистите идват на власт, училището е затворено, а сградата конфискувана. По време на Втората световна война тя е почти напълно разрушена от бомби. През октомври 1944 започва възстановяването на първото Валфорфско училище с постепенното добавяне на нови сгради.  

Валдорфските училища днес са най-голямата немска училищна форма в Германия, която е независима от църквата и държавата - в Германия съществуват 245 Валдорфски училища, а общо по света те са над 1100.   

Първото Валдорфско училище, отворило някога врати на хълма Уландсхьое в Щутгарт, продължава да съществува и утре чества с тържествен концерт стогодишния си юбилей:

https://www.waldorfschule-uhlandshoehe.de  



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 839434
Постинги: 459
Коментари: 15
Гласове: 6200
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930