Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2020 15:45 - Трифон Зарезан и Свети Валентин
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 2217 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 01.12.2022 11:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
През първата половина на февруари отбелязвяме един от най-големите пролетни празници - Трифон Зарезан - по стар стил на 14 февруари а по нов на първия ден от втория месец на годината. След календарната реформа у нас празникът с удоволствие се празнува два пъти - на 1 и на 14 февруари. От последно време Зарезанските празници се обогатиха и с честването патрона на влюбените - Свети Валентин.

Ние, българите, знаем повече за народния празник и легендата за Трифон Зарезан. Оскъдни са познанията ни за мъченик Трифон, а Свети Валентин го приемаме едва ли не за легенда и рожба на воображението. Напоследък се появиха и "творчески преводи от италиански" за него, които обръщат действителността наобратно(подобно на някои теории за древните българи, сякаш авторите са същите)...

image   Св. Трифон
                          

Както има нещо общо в понятието за двата празника - Трифон Зарезан и Деня на влюбените, така има общи неща и в житията на двете реални исторически личности - мъченик Трифон и Свети Валентин. И двамата са живели през III век. Мъченик Трифон се родил около 225 г. в селището Комсада на малоазийската област Фригия. На 17 години е увенчан с мъченическа смърт - млад тялом, а зрял по ум. Свети Валентин е роден в началото на III в. в гр. Терни на италианската област Умбрия, убит е на 14 февруари 269 г.

И двамата са изживели земните си дни и са достигнали своята Голгота в пределите на Римската империя и са наказани със смърт от римски императори. И двамата са били проповедници и лекари. И двамата са осъдени с едно и също наказание - обезглавяване с меч.

image  Св. Валентин  


Греховете на Трифон били, че е християнин, че докато обикалял градове и села да лекува болните, привличал тях и близките им към Христовата вяра, че открито осмивал великите богове на римляните.
Грехът на Свети Валентин бил още по-конкретен - като католически свещеник той се възпротивил на издадената забрана от Клавдий II за бракове между влюбените. Владетелят искал да привлече повече млади мъже в армията си и забранил бракосъчетанията, защото когато се оженели, войниците започвали да мислят повече за любимите и семействата си и гледали как да се откачат от задълженията си в армията. Свети Валентин започнал тайно да извършва брачни церемонии в храма си. При една нощна венчавка пред входа се чул тропотът на войниците от императорската охрана. Младоженците избягали, но духовникът бил заловен, хвърлен в тъмница и осъден на смърт. Докато Валентин лежал в затвора, влюбени двойки хвърляли цветя и благодарствени бележки през решетките му, а дъщерята на управителя на затвора всеки ден посещавала светеца.

В деня преди смъртта си Валентин и изпратил писмо с благодарност за нейното покровителство.  Писмото, подписано с Твой Валентин, станало първообраз на любовните картички, които се разменят на този ден и до днес.

image  

***************  

Днес двата празника ги свързва и виното  


Стария Завет разказва как Ной засадил лози и по-късно от гроздето направил вино.
Що се отнася до произхода на виното, никой не би могъл да се произнесе с абсолютна точност. Но то се появило в района на Кавказ, Балканите и Средиземноморието. Според легендите хората дори потърсили съдействие от боговете за популяризиране на питието. С тази задача явно се заел Дионис(Бакхус при римляните), който според митологията се разхождал из Гърция, Тракия, Азия, стигайки чак до Индия с благородната цел да разпространява отглеждането на лози. Той бил придружаван и подпомаган от многобройна нечестива свита от всякакви менади, сатири и силени, разгулни и порочни същества...

Съвременните "поклонници на чашката" изглеждат твърде скромни, сравнени със своите древни предшественици. Празниците, които те устройвали за прослава на бога на виното, били толкова разюздани, че за няколко дни превръщали огромни маси народ в тълпи от пияници и развратници.

image  


Законодателите от древността почувствали сериозна опасност от прекаленото преклонение пред бог Дионис и се принудили да предприемат мерки.  


Спартанците и египтяните налагали ограничения на количеството вино, което може да бъде изпито при определени празненства и обстоятелства. Спартанците вообще съвсем пестеливо използвали "кръвта на Дионис", но веднъж в годината оставяли робите да се напият жестоко, с цел да покажат на децата си до какво падение може да доведе човека пиенето на вино.

Известно е, че и в древността е имало видни личности, които определено обичали да си попийват. Поради тази причина римляните дали на своите цензори властта да изключват от сената пийналите сенотори и да им отнемат конете.
И жителите на Атина не били особено любезни с тези свои съграждани, които прекалявали с виното. Картагенците от своя страна забранили употребата на всякакъв вид спиртни напитки на войниците, чиновниците и учителите.
Връщайки се към римляните, може да се отбележи още, че те забранили консумацията на вино както на жените, така и на мъжете на възраст под 30 години. Нарушителите на тази заповед били заплашени от присъда с бичуване на публично място.

Тракийският цар Ликург прибягнал до крайна мярка, като забранил всякаква проява на култа към Дионис и унищожил всички засадени лозя.

image

В една легенда се разказва, че разгневеният бог Дионис си отмъстил, като го ослепил. Но въпреки това Ликург намерил верен последовател на идеите се в лицето на нашия кан Крум Страшни, който също забранил пиянството и изкоренил лозята по българските земи...

Известно е, че Мохамед също забранил на последователите си употребата на алкохолни напитки, като ислямските законодатели предвиждали нарушителите да плащат за прегрешенията си с 18 удара с тояга по петите.
Карл Велики въвел забраната забраната както за съдиите, така и защитниците да пият вино в дните, когато имало съдебен процес. Лишените и заинтересовани от това удоволствие се оплакали, заявявайки, че нямало да им бъде вкусен обядът без някоя и друга глътка отлежало вино, на което императорът отговорил, забранявайки им също и да се хранят.  

Много още би могло да се споменава за виното, както и до какви последици е водило пристрастяването към тази древна напитка. Но ще завършим с една немска пословица, която гласи:

  "Виното е огън в чашата - стопли се, но не се оставяй да те изгори!"

image
 



Гласувай:
3



1. atil - Идеята за този пост е отдавна. ...
22.02.2020 20:06
Идеята за този пост е отдавна. Много вредни и фалшиви съвременни митове се създават а с развенчаването им малцина се заемат.
цитирай
2. barin - Здравей, Атиле. Българите си пр...
22.02.2020 21:23
Здравей, Атиле. Българите си празнуваме св. Трифон Зарезан. Св. Валентин не е наш и по-късно навлезе, но сред младите има много привърженици. Така или иначе и в двата случая се пие вино.
Поздрави!
цитирай
3. atil - Здравей, Атиле. Българите си пр...
22.02.2020 23:56
barin написа:
Здравей, Атиле. Българите си празнуваме св. Трифон Зарезан. Св. Валентин не е наш и по-късно навлезе, но сред младите има много привърженици. Така или иначе и в двата случая се пие вино.
Поздрави!

Поздрави. Всъщност аз за Св.Валентин съм имал нещо, но тук бях предизвикан заради едни грешни "преводи", каквито на практика не съществуват. Че Св.Валентин бракосъчетавал мъже, че 14 февруари щял да стане празник на еднополовите бракове...
Същите тези многознайковци сигурно никакво понятие си нямат от историческите личности Св.Валентин и Св.Трифон, но да пият вино, и какво да е друго на градус знаят. Също както знаят да пишат теории и "преводи" за подмяна и замяна на действителните факти и събития.

http://atil/history/2012/02/10/za-denia-na-sv-valentin.899294
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647554
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031