Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Тук ще публикувам откъси от непреведените книги на Рудолф Щайнер, както и други тематично свързани материали, неизвестни у нас.
Автор: anthroposophie Категория: История
Прочетен: 824607 Постинги: 458 Коментари: 15
Постинги в блога от 11.01.2023 г.

Публикувам части от едноименната книга на Ирис Паксино, посветена на ангелите. Ирис Паксино е родена през 1970г. в Букурещ. Семейството й се преселва първо в Гърция, после в Германия, където тя завършва психология. По същото време намира в антропософоята на Рудолф Щайнер отговори на въпросите си и пише докторат за преживяванията, близки до смъртта. В същото време усиленосе упражнява в медитация по пътя, посочен от Щайнер. Като болничен психолог започва да възприема все по-ясно пациентите си и след смъртта им. “Ангелски уроци – разговори с ангелския свят” от 2021г. е третата книга на Ирис Паксино след двете, посветени на общуването с мъртвите.

 
                image


                                                            Ирис Паксино

Всичко започна с едно малко бяло перце. Беше мокър и студен, сивкаво-бял февруарски ден. Слязох бързоот колата, взех чантата си и затръшнах вратата. Исках да купя набързо някои неща и се обърнах, за да тръгна пеша. Вятърът свиреше и премяташе във влажния въздух последните сухи листа на отминаващата зима. Атмосферата беше странно неспокойна, сякаш въздухът говореше. Спрях се за момент и наблюдавах този чуден спектакъл. И изведнъж, съвсем неочаквано, едно малко бяло перце долетя и се закачи за палтото ми, точно на нивото на сърцето. Бях напълно изумена и в същото време се чувствах така, сякаш някой нежно е докоснал сърцето ми. Постоях за миг, но студът и вятърът бяха твърде неприятни, за да продължа да следвам тези впечатления. Взех перцето, пъхнах го в джоба на палтото и забързано тръгнах по задачите си.

Два дни по-късно, в един спокоен момент, извадих отново перцето и го разгледах. Беше ярко бяло и чудно пухкаво. Държах го внимателно в ръка, затворих очи и се опитах да го почувствам със сърцето си. След няколко мига в стаята се появи бял ангел. Беше светъл и с мощна фигура, с ясно оформена топла белота. Той излъчваше достолепна яркост. Изненадана, аз се обърнах към моя ангел-хранител и го видях как реагира на това присъствие. Той доверчиво направи крачка встрани, тоест, отвори пространство, посочи новия ангел и каза: “Чуй го.” Белият ангел започна да говори:

“Ти имаш толкова много въпроси за нашия ангелски свят. Който иска да знае, има право да разбере. Ние не се крием от хората. Можете да се учите и да израствате с нас, можете да разширявате душите си и в същото време волята си чрез ангелски уроци.

Ние сме на ваша страна, за да можем заедно, ангели и хора, като братя, да изпълним този земен свят със светлина и любов и да го спасим. Това е вашият свят. Небесният Отец ви го е дарил - станете достойни за него! И ако искате да работите заедно с нас, можете да го направите. Всеки във вашето време може да започне да работи с ангелите. Трябва само да решите и тогава пътят ще ви се покаже." 

Ангелът спря за миг и след това каза в заключение: "Ако искаш да узнаеш, имаш право да учиш. Сега си тръгвам, но ще се върна. И все пак аз съм винаги с теб." Той се поклони леко и изчезна от възприятието ми. - Удивена, развълнувана и дълбоко докосната, останах, потънала в мислите си. 

От онзи момент нататък започна оживено и интензивно общуване с този и с много други ангели, които ми дадоха представа за работата си. Разбрах, че нашият свят е съпътстван от ангели много по-пряко и интензивно, отколкото си даваме сметка. Ние сме свикнали да говорим и да мислим за ангела-хранител. Освен това подозираме, че може да има и други ангели, вероятно множество. За тях научаваме от библейските истории, от легендите и приказките. Срещаме ги в църковните образи на нашата християнска култура и в множество произведения на изкуството. Разбирането ни за тях обаче остава много неясно. Ние не задаваме вътрешно въпроси, нито пък търсим среща и конкретно познание за тях. По правило си представяме висшите йерархии над царството на ангелите-хранители, без да се вглеждаме истински в ангелския свят и да вникваме по-дълбоко в неговата реалност.

Въпреки това има безброй ангели, които са свързани с нашия земен и човешки свят. Не само един ангел придружава всеки човек, а няколко, по много различни начини и с различни задачи. Освен това всички сфери на нашия живот и съществуване са пронизани от действието на ангелите. В живота на всеки човекна Земята раждането и преходите, кризите и оздравителните процеси, опасните ситуации и смъртта се съпровождат от различни ангели. Ангелите съпътстват и ръководят всички общностни събития и социални процеси.  

Ангелски сили се проявяват в природните процеси, в създаването на местностите и метеорологичните явления. Ангелите са тези, които ни отварят портите на съдбата и оформят завоите на живота ни по такъв начин, че да станат възможни съдбовните събития. Те ни вдъхновяват в мисленето, импулсират ни в чувствата и ни насърчават в действията. Те ни обгръщат с меката си светлина и с любов бдят над нас. Теподпомагат израстването и осъзнаването на човека и правят възможно духовното побратимяване на Земята

Антропософията ни дава ценни съвети по темата, защото с изключителната широта на погледа си и с несравнима конкретика Рудолф Щайнер ни е начертал подробна карта на духовните светове. Той описва всички категории духовни същества от собствената си жива опитност. Като практикуваме медитация, ние можем да следваме неговите указания. Дори и да не стигнем много далеч с възприятието си, картата, която сме начертали, започва да оживява в малките области, които завладяваме. Възможни са лични срещи с различни същества от тези светове, а първоначалните прозрения ни отварят нови полета на изживяване. 

Ние хората така или иначе сме “съставени” от множество същества, които ни най-малко не можем да наблюдаваме. Всички тези същества работят върху нас, с нас, чрез нас, на духовно, астрално и етерно ниво, чак до физическото ни тяло. Самите ангели са само един от многото видове същества. Когато се научим да се обръщаме към тях в тишината на собственото си сърце, разбираме, че те винаги са с нас. Ако сме готови да се вслушаме в тях, те ще ни говорят пряко. Те винаги ни напътстват и ни помагат в съответствие с пътя на съдбата ни. Ангелите са приятелите на нашето развитие, най-близките спътници по пътя на човешката съдба. Ние имаме толкова много, безброй светлинни помощници, за чието съществуване дори не подозираме. И те винаги са неуморно и непоколебимо на наше разположение във всеки момент от битиетони. Те действат на всички нива на небесния и земния живот, денем и нощем, по време на земното и следсмъртното ни съществуване. 

Много сърдечни въпроси, които лично ме вълнуваха, с времето се превърнаха във все по-съкровени разговори с ангелите. Позволено ми бе да разбера, че самите ангели се молят и пеят; че имат чувство за хумор и се радват на радостта на сърцата ни; че понякога ни изпращат поздрави чрез пера, които просто намираме на улицата; че самите те споделят дълбокото страдание на Земята и ни подкрепят във всички тъмнини на човешкото ни съществуване. Въпреки всичко те не ни осъждат и ни обичат с такава преданост, която трудно можем да измерим. 

Ангели, кои сте вие

В йерархията на небесните същества, която се разгръща от лоното на Троицата, ангелите съставят деветата йерархия. Деветте хора, групирани в три групи от по три, оформят духовните етапи на развитие между Божествената Троица и земния свят на човеците. Всички небесни хорове, родени от божествения принцип на Сътворението и същевременно “отделени" от действието на съответните по-висши хорове, позволяват да действат различни принципи на ставане. Те представляват различни нива на духовно съзнание, а оттам и на духовно битие.

Йерархията на ангелите е съществувала още преди сътворението на човека и е осъществявала и продължава да осъществява по-нататъшни етапи от собственото си развитие. Човечеството я следва в характерния си цикъл на узряване, в който то същевременно е проникнато и носено от всички висши йерархии. В тази изключително мъдро изтъкана космическа архитектура ангелите са най-близкият до човека вид същества. Те, както и елементарните същества, са нашите най-близки спътници и помощници. Тясно свързани с нашия свят са и починалите и неродените, но без да образуват самостоятелна йерархия. Те са човешки същества, само че в невъплътено състояние; те са като нас, но от другата страна". Така чеако разглеждаме човечеството във всичките му етапи на развитие като цяло, йерархиите, които са непосредствено до него, са ангелите на духовно-небесно ниво и елементарните същества на духовно-земно ниво.

Въпреки че деветте небесни хора имат йерархична структура, това не означава, че ангелите като девета йерархия просто служат на нивото на архангелите над тях. Ангелите са отдадени на всички йерархии и понякога имат пряка връзка с много по-висши сфери. Има например ангели на Христос”, т.е. тези, които служат директно на Христос, ангели на Небесната майка”, “ангели на Бог-Отец”,  т.е. ангели, които са пряко подчинени на определен аспект на Троицата. Със собственото си съществуване те представляват определен духовен контекст, работят изцяло в негов смисъл и са посредници между него и другите равнища на съществуване. Ако например в една молитва се обърнем към Христовото същество, тогава ангели, които служат на Христос, се появяват съвсем непосредствено около нас. Когато задаваме екзистенциални въпроси, свързани с живота и смъртта и го правим с дълбоко искрено и смирено отношение, тогава в момент на благодат пред нас може да засияе ангел на Бог-Отец. Следователно йерархиите на небесните същества не представляват някаква неподвижна линейна структура, а образуват светове на взаимно проникване, които, подобно на жива вода, текат и в хармония се обуславят взаимно. Едно същество винаги действа през друго, една реалност се отразява през друга, всяка служи на другата и те взаимно се разкриват и представят. Така е и с ангелите: те са отдадени на по-висшите йерархии, които ги ръководят, ав същото време служат и на нас, тъй като ние също сме част от тези духовни светове, които се намират в мъдро устроена взаимно зависима връзка помежду си.

Следователно същността и дейността на ангелите винаги е вложена в тяхното хармонично съзвучие с висшия духовен свят. Те действат, водени от вътрешна светлина, която е космическа по своята природа и в същото време формира тяхната същностна субстанция. Самите те образуват цели светове на безкористна, пряка отдаденост, изтъкани от духовна светлина и небесна любов. Тяхната свързаност със земния свят е част от тази космическа композиция; в същото време тя е самоналожено отдаване на нас. Съчувствието на ангелите и тяхната любов към нас са безусловни. Мъдростта, любовта и светлината са техните принципи на действие и в същото време реалните субстанции на Сътворението на цялото битие. По този начин ангелите напълно съответстват на потока на чистата, вечна реалност и ни включват като човечество към товамногообразно, прекрасно образувание, което е Сътворението.

Ако попитаме самите ангели кои са те, можем да доловим следния откъслечен отговор:

"Нашата йерархия е йерархия на светлината на мъдростта, съществата ни са пропити от любов. Нашите светове сияят във всички цветове на небесните хармонии. Любовта, светлината и мъдростта, обединени в единството на Бог-Отец, формират принципа на сътворението на този космос. Този съзидателен принцип на единство се разгръща като Светата Троица, която след това се излива в многобройни аспекти и етапи на развитие. Ние служим на всички тези небесни нива, като ви предаваме чрез себе си възвишените импулси на висшите съществаСъщо ние сме тези, които предават вашите импулси на по-висшите от нас, на космоса. Ние сме посредници, но не само това: пожертвали сме част от нашата субстанция, за да можете вие, човечеството, да постигнете това, което наричате човешко достойнство. Да, един ден то ще бъде ваше. Дотогава обаче ние ще го влагаме капка по капка, с любов, във васТака ще постигнете Христовите сили, които ще направят вашия Аз достоен за Него. Цялото ви същество ви е дарено от космоса и ние вярвамезаедно с Христос, вървящ пред нас, че един ден вие също ще се превърнете в дар: ще можете да предадетеспасената от вас Земя на небесата. По този начин ще се затвори един цикъл на битието, който вие, заедно с нас и с всички небеса, ще сте формирали наново от свободата, която сами сте постигнали. Ние сме с вас по целия дълъг път на еволюцията. Ние ви носим и благославяме и никога не преставаме да ви обичаме. Така ще бъде до края на времената.”

                             image


Картината “Ангелът на мъдростта” (2009) от Аннаел (Анелия Павлова) - българска художничка, живееща в Австралия. На сайта й 
annael.com могат да се видят още много нейни прекрасни картини на духовни същества. 

Връзката на ангелите с нас, хората, е специална, защото те позволяват на небето да присъства в нас чрез тях. Те опосредстват действията на всички йерархии по специфичен начин за всеки отделен човек, пронизват духовните ни членове, поддържат духовната ни извисеност, благодарение на която човешкото ни същество може с времето да постигне истинското си достойнство. По този начин те ни "издигат малко по-нагоре и ни дават възможност да бъдем не само земни хора, но същевременно и небесни същества.

Погледът на ангелите винаги е насочен към доброто, към бъдещия потенциал на всеки един от нас и към шансовете за развитие на всяко събитие. Те ни придружават във вечна вярност, импулсират ни и нипронизват със светлина. В същото време оставят нас, хората, напълно свободни. Според характеристиките на всички светли духовни същества ангелите никога не се намесват в свободната ни воля. Те ни служат с пълно доверие в развиващата се сила на човешката свобода - но винаги само в рамките на онези дадености, които ние самите формираме.

Разбира се, има и тъмни, както и заслепяващо ярки ангелски същества, които не зачитат нашата свобода - те са пратеници на съвсем други сили. Такива категории същества се наричат “противоборстващи”. Те оказват съпротива на течащия жизнен поток на космическите хармонии и по този начин образуват противоположен полюс на светлите светове на йерархиите, развиващи се според духовния план. Тези сили внушават на човека цели за развитие, които искат да го отклонят от централния път между небето и Земята. Те не са на разположение на човека безкористно и зачитайки свободата му, а искат да го обгърнат в измама и власт. Чрез съблазняване и привличане, чрез възвеличаване или унижение се опитват да въвлекат човека в крайностите на битието. Играта им е умело оркестрирана и тактически отлично проведена. Но ако се вгледаме по-внимателно, ще разберем, че тези същества също не работят срещу нашето развитие, а само по съвсем различен начин за тва да станем азове. Тяхната цел е да ни поставят изкусни уловки, за да ни обучават и изпитват. Те са точно тези, които показват степента на зрялост на нашата човешка същност и ни дават възможност да продължаваме да формираме съзнанието си.

Най-тясно свързани с човека тук са т. нар. двойници“сенчестите ангели”. Подобно на ангелите-хранители те постоянно ни наблюдават и действат в нас. Точно както ангелът-хранител носи нашата светлина, тези двойници носят тъмните ни страни. Но те също са част от нашето собствено израстване, те също са верни спътници в развитието ни: С препятствията, които ни поставят, с тъмните сили, които вмъкват в нас”. Те пазят собствените ни непречистени аспекти и ни ги представят чрез огледални образи и съответствия. Така светлината и сянката ни призовават да поемем отговорност за оформянето на собственото ни човешко същество и с това на цялата Земя.

Ако отново обърнем поглед към йерархиите, които се отварят, изпълнени със светлина, ще разберем, че те образуват структури, проявяващи се в многобройни течения на Духа. Чрез собствените си импулси те подпомагат процесите на съзряване на земното развитие. Тези течения се направляват от архангели, които ръководят цели училища от същества. Всеки архангел има своя школа, която работи по изграждането на нашия свят. Има архангели, които представляват божествеността на небесата, както и архангели, които представляват божествеността на Земята. Многобройните архангели на Земята имат задачата да формират нейното тяло и да го превърнат в място за въплъщение на човека. Изпълнителните органи на тези архангели са природните ангели и ангелите на местности, които на свой ред ръководят царствата наелементарните същества. Несравнимата красота на нашата планета е резултат от съвместната работа на тези същества, които разкриват божественото през тялото на Земята

Многобройни са и архангелите, които представляват небесата. От тях познаваме най-вече големите главни архангели, т.нар. планетарни архангели. Те имат различни характеристики и задачи. По този начин се допълват взаимно и като цяло са посветени на Христовото същество като център на Слънцето, като сърце на нашата планетарна система. Те също образуват училища” от същества, състоящи се от ангели и човеци, които работят в техния смисъл за развитието на Земята. Някои от тези архангелски школи имат за задачада свалят духовната светлина на Земята. Други действат за това Земята да се издигне отново в духовната светлина. Някои имат задачата да се изправят пред мрака и да се борят с него. Други се грижат за увеличаване на духовната светлина сред хората. Така че във всеки случай в дейността на тези архангелски школи има различни, доста характерни и взаимно допълващи се "жестове". Висшестоящото ръководство на архангелите се редува в по-големи времеви ритми и отпечатва върху развитието на Земята съответния жест, ориентацията на водещото същество. В същото време другите архангели продължават да работят чрез своето влияние и по този начин правят възможно общото цяло.

Всички ангели, които са под ръководството на тези архангели, действат в служба на Троицата. По много специален начин те са отдадени с любов на Христовото същество. Всички работят според съответните си области на отговорност в Неговия смисъл за християнизирането на света: 

Ние служим на Христос в реалната, активна, всепроникваща любов към света. Той е Слънцето като духовно начало. От Него, чрез Него, за Него, в служба на Него ние действаме като същества, изтъкани в бяло и златно. Всички!"

В своето собствено развитие като същества ангелите са преминали много преди нас през “човешката степен”. Те имат свои собствени опитности, развитието им е имало съвсем различни цели. Но като йерархия, която е най-близо до нас, те ни разбират, усещат болката на азовото ни развитие и ни подкрепят в него:

"Човекът и ангелът са свързани помежду си по специален начин в този земен цикъл. Никога човешкото съществуване, т.е. етапът на човешката степен, не е било толкова близо до бездната на мрака, както сега при вас. Това е цената, която трябва да платите за свободата, която ще извоювате. Небето наблюдава развитието с голямо внимание, всички йерархии знаят за значението на това събитие. Всички пожелават на човечеството да успее да преодолее това голямо препятствие. И всички ние, малки и големи, работим с вас.

Ние, ангелите, сме тези, които стоят точно над вас: заедно с вас правим всяка от тези крачки по ръба на пропастта. Ние ви държим и протягаме ръка, за да ви спасим, както един приятел хваща друг, когато той се подхлъзне в планината и може да падне. Пейзажите на вашите душевни пътища са стръмни като високи, остри скали. Вие вървите слепешката, като алпинисти в тъмна нощ и често едва успявате да избегнете дебнещите ви опасности. Ние ви защитаваме, пазим всяка ваша стъпка, насочваме очите ви към следващия лъч светлина, към следващото безопасно място. 

Вие вървите по пътя ръка за ръка с нас, ние винаги сме ваши спътници, а понякога и носители на вашето бреме. Ние светим пред вас, подготвяме ви пътя, успокояваме силите на природата и съдбата, за да можете да вървите, а дивите зверове в мрака да не успеят да ви застигнат и унищожат. Ние вярваме безрезервно във вашата вътрешна същност и знаем колко трудни, болезнени и тежки са тези пътища. Когато ние имахме човешко съзнание в нашия цикъл, препятствията ни бяха съвсем различни. Никога не сме познавали тъмнината като вас, никога не бихме могли да се самоунищожим. И все пак ние усещаме дълбоко болката ви, изпитанието все още е достатъчно близко до нас като усещане за съществуване. Толкова много ви желаем светлината, преодоляването на всичко, което ви отделя от светлото небе. И ние се изпълваме отново и отново с любов, надежда, увереност и ви ги изпращаме, за да може звездата на бъдещето да заблести за вас.

 

Категория: История
Прочетен: 3570 Коментари: 0 Гласове: 12
Последна промяна: 11.01.2023 17:00
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824607
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6146
Календар
«  Януари, 2023  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031