Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Тук ще публикувам откъси от непреведените книги на Рудолф Щайнер, както и други тематично свързани материали, неизвестни у нас.
Автор: anthroposophie Категория: История
Прочетен: 835611 Постинги: 459 Коментари: 15
Постинги в блога от 24.10.2019 г.
Преди време споделих части от “разговорите” с водния дух Ечевит/Мокрия, публикувани в книга от поредицата за природните духове на Волфганг Вайраух и Верена Щал фон Холщайн (срв. http://anthroposophie.blog.bg/drugi/2019/03/15/za-domashnite-duhove-iz-razgovorite-na-melnicharia-s-verena-.1649476 и следващите постове). Днес споделям пасажи от книгата, отнасящи се до идването на Ариман и същността на Слънчевия демон Сорат. Нека тези, които са чели нещо по темата, да сравнят казаното от Учителя, Щайнер, както и от наши съвременници, със съобщенията, дадени от природните духове през 2002 г.                                
                                                   Инкарнацията на Ариман
 

Волфганг Вайраух: Съкратило ли се е времето между отделните инкарнации на хората? В днешно време те по-рано ли се връщат за нов живот на земята, отколкото по-рано?

Мокрия: Поредицата от инкарнации на хората в момента преминава много бързо, за да могат те да преживеят прелома на времената. Освен това хората, загинали млади в многобройните ужасни войни, получават възможност да се върнат скоро на земята. Затова тези, които се инкарнират сега, ще могат бързо да разберат какво е красота, респ. инкарнирайки се, те ще носят красотата със себе си. Тя и физически ще бъде видима в тях.  

В.В.: Закон ли е, че хората, умрели млади, се връщат бързо за следваща инкарнация?
М.: В момента това е така, в други епохи не е било така.  

В.В.: Кои неща от днешната епоха искат да преживеят множеството инкарниращи се души?
М.: Това е Второто Пришествие на Христос в етерния свят, Възнесението в етера. Освен това те искат да преживеят Пристигането на Чуждия и Външната поява на Ариман. Ерата на Луцифер постепенно свърши и истински злото същество в момента е Ариман. Това, че днес много хора смятат вече Луцифер за положително същество, тъй като той не охлажда, а въодушевява, е изкривяване.  

В.В.: Ще се инкарнира ли Ариман в човешко тяло?
М.: И да, и не. Никое човешко физическо тяло не може да носи дълго време същество като Ариман. Той е толкова враждебен към живота, че това ще бъде по-скоро инкорпорация.  

В.В.: Кога ще се случи тази инкарнация, респ. инкорпорация? 
М.: Не ми е разрешено да отговоря.  

В.В.: И къде ще се появи той?
М.: В Европа.  

В.В.: Били ли са съвременните хора скоро пак на земята? 
М.: Да, мнозина. Това се отнася напр. за много антропософи. Но винаги трябва да се гледат и индивидуалните кармични пътища.  

В.В.: Можеш ли да видиш веригата от инкарнации на отделни хора?
М.: Ако пожелая, мога.                          

                                  Злото по време на слънчево затъмнение  

В.В.: Какво се случва на духовен план по време на слънчевите затъмнения?
М.: Добър въпрос. В затъмнената ивица, която закрива земята по време на слънчево затъмнение, големи разрушителни сили имат възможност да обсебват, защото в този момент Христос не гледа натам.  

В.В.: Могат ли тъмните сили на космоса в този момент да нахлуят на  земята?
М.: Да.  

В.В.: Това случило ли се е и по време на слънчевото затъмнение през 1999 година?
М.: Да.  

В.В.: Тези обсебвания отделни хора ли засягат или цялото човечество?
М.: И двете. Всички дупки могат да бъдат запълнени по време на едно слънчево затъмнение. Всички празни пространства, които вие хората създавате в земята, в такъв момент могат са бъдат изпълнени от огромни тъмни същества.    

                                           Другите и Слънчевият демон  

В.В.: Вие говорите за Другите и за Слънчевия демон. Какви същества са те? М.: Другите, това е общо название за демони, спектри, същества на сухотата, тоест по-малките същества на сивата и тъмната страна. Всички малки природни същества се страхуват от големия Слънчев демон и не смеят да произнесат името му. Само ние Големите можем да го издържим.  

В.В.: Каква е задачата на Слънчевия демон? 
М.: Той пречи на активността на Христовото същество.  

В.В.: От какво се захранва той?
М.: От черна магия, от неверието, омразата, черните мисли и постоянния материализъм. Този материализъм го "угоява".   

В.В.: А може ли той да обсебва и хора, които имат съответните мисли?
М.: Да, и тогава той ги насочва, респ. подстрекава към дела. Но в момента още е много предпазлив, за да не се прояви прекалено видимо. Не се е появил напълно, но силата му ще расте. Би трябвало името му да се произнася колкото се може по-малко, ако помещението не е изпълнено с молитви.  

В.В. : Защо името на Слънчевия демон не бива да се произнася?
М.: Имената се инкарнират. Да се пише и чете името му е възможно, но не бива да се облича в Слово.                                          

                                                 Чуждия, Антихриста  

В.В.: Мокрия ми зададе въпроса за разликата между човешкия аз и аза на един ангел и на това място аз му изнесох кратък доклад за тази разлика. Ечевит имаше още един въпрос за вътрешната и външната страна на космоса, който не можах да разбера напълно. Тук той го поясни още веднъж за всички читатели, защото аз не успях да му отговоря.  
М.: Чрез Верена ние можахме да видим този, който идва отвън. Ние го наричаме Чуждия, Антихриста. Чуждия идва от областите отвъд нашия космос и въпросът ми е как вижда отвън това, което ние виждаме отвътре. Как се различават тези две гледни точки?

В.В.: Ариман също ли идва отвън?  
М.: Не, Ариман идва отвътре. Но Чуждия, Антихриста, идва отвън. Много същества вече са били наричани Антихрист, но истинският Антихрист е именно този противник на Христос, той е един вид брат на Христос. Той е черният, обърнатият наобратно брат на Христос. Той идва отвъд онзи космос, чийто център е Христовото същество. В този космос, по-точно на земята, Христовото същество премина през смъртта и така създаде свободата, Той заложи възможността да бъде създаден нов космос. Но в този момент като противотежест едно същество трябваше да погледне към Христовото дело отвън, иначе то нямаше да бъде възможно. Какво видя Чуждия? Ние водните духове искаме да узнаем това. Разбираш ли нашия проблем? Бихме могли да направим много, ако научим повече по въпроса.   

В.В.: Да попитам ли Големия за това или няма смисъл?
М.: Ангелите също всичките са вътре и не знаят. Само хората могат да погледнат отвъд космоса.  

В.В.: Нека да го схвана по-добре: Това същото ли е като при съществата на глупостта, които са потребни, за да може да бъде създадена една умна мисъл или като при съществата на грозотата, необходими, за да се създаде едно красиво произведение на изкуството? Трябва ли в духовното винаги да има противотежест, за да възникне нещо? Така ли следва да разбираме Чуждия, Антихриста - като антипод на свободното дело на Христос, на Мистерията на Голгота?
М.: Точно така. Току-що говорих с Големия. Ти му зададе въпроса кой е бил Черният магьосник, разпънат на кръст в Мексико. Той беше противоположният полюс на Исус. Земята щеше да бъде разкъсана, ако не беше се появил той. Тя би се взривила физически, ако го нямаше този противовес в Америка по времето, когато Исус живя в Палестина. Това е точно същият принцип.  

В.В.: Той е бил най-великият Черен маг, който е съществувал някога...
М.: ... и който въобще ще съществува.  

В.В.: Рудолф Щайнер описва как този маг е бил разпнат по същото време като Исус Христос, и то с главата надолу и че е бил победен от човек, който е бил свързан с архангел.
М.: Точно така е. Черният маг е антиподът на човека Исус и с него е бил свързан Чуждия, Антихриста, който е антипод на Христос.  

В.В.: За съжаление Щайнер е говорил само веднъж за това и аз никъде другаде не съм срещал нещо по темата.
М.: Питай нас.      
Категория: Други
Прочетен: 2262 Коментари: 0 Гласове: 5
Последна промяна: 02.11.2019 10:31
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 835611
Постинги: 459
Коментари: 15
Гласове: 6194
Календар
«  Октомври, 2019  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031