Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Тук ще публикувам откъси от непреведените книги на Рудолф Щайнер, както и други тематично свързани материали, неизвестни у нас.
Автор: anthroposophie Категория: История
Прочетен: 824658 Постинги: 458 Коментари: 15
Постинги в блога от 19.12.2018 г.
Четейки един откъс от романа-утопия на Томас Майер “Ненарушимият договор”, в който героят пише писмо от стаята си в хотел “Сорат” в Берлин, се сетих за песента “Хотел Калифорния”, за която стана въпрос в предния пост. Сега ще се спра на името на този хотел (а то вече е цяла верига), защото е знаково.

През ключовата за Германия 1989 година в Берлин без много шум се открива първият хотел на една нова хотелска верига с многозначителното име “Сорат”. Междувременно разрастналата се верига има вече десет хотела в големи градове на Германия, но също така и във Варшава.

“Сорат хотелс” са доста странна верига. Предлагат луксозни стаи в центъра на града на прилична цена. Обаче ако човек иска да разбере повече подробности за веригата, удря на камък. Не може да се разбере абсолютно нищо за собственика, главния менаджер и т.н., както това е възможно за повечето хотели.

Но за какво ни е да се занимаваме с някаква си там хотелска верига, ако нямаме за цел да я рекламираме? Защото носи такова име – Сорат. Всеки е чувал за звяра, за който се говори в тази част от библията, написана от Йоан Богослов (живял между другото векове по-късно като граф Сен-Жермен) и озаглавена “Откровение на Йоан” - на гръцки “апокалипсис”. Нека да си припомним част от глава 13 от “Откровението”, където се казва:

“И видях друг звяр да излиза от земята; той имаше два рога като на агне и говореше като змей. И с всичката власт на първия звяр той действуваше пред него и караше цялата земя и жителите й да се поклонят на първия звяр, чиято смъртна рана бе заздравяла; и вършеше големи личби, та дори и огън сваляше от небето на земята пред човеците. И лъстеше жителите земни с личбите, що му бяха дадени да върши пред звяра, като думаше на жителите земни да направят един образ на звяра, който има рана от меч и остана жив. И даде му се да вложи дух в зверовия образ, та зверовият образ дори да проговори и подействува тъй, че да бъдат убити ония, които не биха се поклонили на зверовия образ. И той ще направи, щото на всички - малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби - да се даде белег на дясната им ръка или на челата им, та никой да не може нито да купува, нито да продава, освен оня, който има тоя белег, или името на звяра, или числото на името му. Тук е мъдростта. Който има ум, нека пресметне числото на звяра, понеже е число на човек, и числото му е шестстотин шейсет и шест.”

“Откровението” съдържа множество окултни знаци. Така и числото на звяра 666 крие една тайна, която става ясна, ако се има предвид, че в арамейското тайно учение 666 се чете като 400, 200, 6, 60. В еврейски на числата съответстват определени букви, в случая тав, реш, вав и самех - סורת. Който е запознат с духовната наука антропософия, знае, че Рудолф Щайнер е оповестил името на звяра. Написано с еврейските букви, съответстващи на числото 666, то е Сорат.

В лекцията си от 27 април 1907 г., изнесена в Берлин и включена в СС 96 “Първоначални импулси на духовната наука”, Щайнер казва, че тези букви символизират четирите принципа, които водят човека до пълно втвърдяване, aко не успее да ги преобразува. Чрез самех се изразява принципа на физическото тяло, чрез вав - този на етерното тяло, чрез реш – принципа на астралното тяло и чрез тав – нисшия аз, който не се е издигнал до висшия аз. Прочетени заедно отдясно наляво, както е в еврейския език, тези букви дават Сорат – окултното име на слънчевия демон, който е противник на Христос.

Затова като се чуе името Сорат, па било то и като название на хотелска верига, червената лампа светва при всеки, който е запознат с изнесеното от Щайнер. Защото едно име като Сорат не се избира ей така, понеже на някого се е харесала комбинацията от звукове, без да се влага някакво съдържание в тях. Само наивник може да допусне това.

Щайнер казва и друго важно нещо – че въздействието на Сорат се покачва многократно през периоди от 666 години. Около 666 година след Христа е било първото надигане на звяра от бездната – тогава се създава страшната академия Гондишапур. За да се притъпят нейните соратически импулси, духовният свят допусна създаването на мохамеданството, което имаше задачата да ги притъпи до известна степен.

Втори път Сорат се активизира около 1332 г.(два пъти 666) и тогава това се изразява в разгромяването на ордена на тамплиерите от страна на френския крал Филип Хубави (участвал в преден живот в мексиканските черни мистерии). Разбира се, този соратически импулс се проявява не само за една година, а действа в по-продължителен период от време.

Третият път, когато трите шестици се изпълниха, беше 1998 година. Малко преди това е основана хотелската верига “Сорат”, през 1998 вероятно е заченато тялото, което ще приеме Сатаната през 2029 година - за това се говори тук:

http://anthroposophie.blog.bg/history/2018/12/15/filmyt-spaidyrmen-pokazva-inkorporaciiata-na-antihrista-v-ch.1638735

Малко по-късно – на 11 септември 2001 година пък се случи онова апокалиптично събитие в Ню Йорк, което е известно под името “терористичната атака” и което май-май не е било подготвено точно от тези, за които официално обявиха… Но това е друга тема.

Категория: История
Прочетен: 399 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 19.12.2018 14:03
През декември 1976 година излиза песента “Хотел Калифорния” на американската рок-група Eagles, която става легендарна. Музикалното списание “Ролинг Стоунс” я поставя в списъка на 500те най-добри песни на всички времена, а китарният дует на  Дон Фелдър/Джо Уолш е класиран от списание “Гитар Мегазин” на осмо място сред стоте най-добри китарни сола. Песента е толкова популярна, че когато излиза, много хотели започват да се саморекламират, че те именно са мястото, за което се пее в нея, макар музикантите да заявяват, че не са имали предвид никой конкретен хотел.

И понеже съществува вероятност много от младите хора, израснали с рап или поп-фолк, да не са чували за “Игълс”, ето един линк към изпълнението им на живо на “Хотел Калифорния” от 1977 година:

https://m.youtube.com/watch?v=MGhMdT_C-vQ

Песента става популярна не само заради музиката и прекрасното китарно соло, но и заради текста. Накратко, в нея се разказва за един хотел на отдалечено място, където някакъв уморен пътник влиза да прекара нощта. Там той установява, че другите гости на хотела, които явно се познават помежду си, са доста странни. Цари лукс, лее се шампанско, танцува се и красивите жени и мъже се отдават безволево на страстите си на място, което повече не могат да напуснат.

През 70те години, когато споменът за движението на хипитата (през 60те години до към 1971) е още жив, се появява една възможна интерпретация, че в песента се пее за зависимостта от дрогата, която трудно може да се преодолее. Според друга версия “Хотел Калифорния” е критика на т.нар. “American Way of Life“. За американския стил на живот е характерно търсенето на земно щастие и благосъстояние. Затъването в консуматорския начин на живот, за който човешките ценности се свеждат до притежаването на луксозни дрехи, бижута, коли, постоянните купони с алкохол и наркотици, екскурзиите до скъпи курорти и т.н., е кошмар, от който не може да се излезе. (Между другото, нашите телевизиите с филмите и медиите с ежедневните си сводки за живота на тая или оная фолк, поп или кино звезда много успешно насадиха този ценностен модел и в България. Но едва ли само те са виновни…)

В песента от клипа ясно се чува английският текст, a за тези, които не са толкова добре с езика, ще дам тук един мой превод. Малко е дървен, но искам да се приближa възможно най-близо до оригинала. На места има двузначни изрази, възможното им значение е дадено отдолу. Лично на мен многозначността ми говори, че в текстa има по-дълбоки нива на значение от казаното на повърхността и че e много вероятно той да e инспириран от духовни същества.

Стремежът към луксозен живот с всичките му ексцесии - употреба на наркотици и алкохол, безкрайни купони и т.н. хващат в клопка този, който е жаден единствено за сетивни впечатления и се е отдал само на потребността от доставяне на безсмислени удоволствия. Такива удоволствия не възвисяват човека, а го принизяват, забивайки го още по-дълбоко в материалното. Интересна е предпоследната строфа, където се описва някакъв плах опит за съпротива на хванатите в капана на собствените си ниски страсти и желания. Но те не могат да убият “звяра” – думата е именно beast ‚звяр’, макар че при споменатото угощение човек би помислил, че просто си режат късове месо. Този звяр е недвусмислен намек за звяра от "Откровението на Йоан", за който ще стане въпрос в следващия пост.

Зловещо звучат думите на зомбирания портиер “Ние сме програмирани само да приемаме гости”. (Тук си спомних между другото и за предстоящата замяна на човешкия персонал в хотелите с т.нар. “служебни роботи”, което и у нас някои хора от туристическия бранш смятат за супер готино и много искат да го наложат.)

Та ето го и текста на песента, всеки сам може да направи опит за тълкуването му.

                     
                    Хотел Калифорния


 

На една тъмна магистрала в пустинята, хладен бриз в косата,

сладък аромат на канабис[1]

се носеше във въздуха.

Пред себе си в далечината видях трептяща светлина,

главата ми натежа и очите ми се премрежиха.

Трябваше да отседна някъде за през нощта.

 

Ето я, тя стоеше на прага,

чух църковна камбана

и си помислих, че това тук е или ада, или рая.

После тя запали свещ и ми показа пътя,

по коридора се чуваха гласове.

Мисля, че казваха:

 

“Добре дошли в хотел “Калифорния”,

толкова очарователно място,

толкова красиво лице!

Много свободни стаи в хотел “Калифорния”,

можете да намерите по всяко време."

 

В главата й се въртят само бижута,

запленена е от “Мерцедес” [2].

Тя има множество хубави момчета,

които нарича ‘приятели’.

Как танцуват на двора, сладка лятна пот.

Някои танцуват, за да си спомнят,

други за да забравят.

 

И така, извиках на келнера:

“Донесете виното ми, моля!”

Той каза: “Не сме имали такъв алкохол тук от 1969 г. [3]

 

А гласовете още се долавяха в далечината,

будят те посред нощ, за да ги чуеш как казват:

 

“Добре дошли в хотел “Калифорния”

толкова очарователно място,

толкова красиво лице!

Як купон се вихри в хотел “Калифорния”,

каква прекрасна изненада, пригответе си алибитата…”

 

Огледала на тавана,

розово шампанско върху лед

и тя каза “Ние тук всички сме пленници на самите себе си”.

А в президентския апартамент[4] 

се събираха за угощението.

Опитват се да бодат със стоманените си ножове,

но не могат да убият звяра.

 

Последното нещо, за което си спомням, е

че тичах към вратата.

Трябваше да намеря обратния път

към мястото, където бях преди.

“Спокойно”, каза портиерът,

“Ние сме програмирани само да посрещаме (гости).

Можеш да се настаниш тук, когато си искаш,

Но никога не можеш да напуснеш!”

 

[1] Colitas на мексикански жаргон са пъпките на марихуаната, може да означава и  женски полов орган

[2] непреведима игра на думи, тъй като изразът to have the bends на жаргона на гмуркачите

означава ‘изпадам в еуфория от прекалено бърза промяна в налягането’

[3] също игра на думи, защото spirit има значение освен алкохол също и ‘дух’, ‘атмосфера’)

[4] Отново игра на думи, защото masters chambres може да означва и ‘покоите на шефа’

 

Категория: История
Прочетен: 3299 Коментари: 1 Гласове: 7
Последна промяна: 19.12.2018 13:49
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824658
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6146
Календар
«  Декември, 2018  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31