Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Тук ще публикувам откъси от непреведените книги на Рудолф Щайнер, както и други тематично свързани материали, неизвестни у нас.
Автор: anthroposophie Категория: История
Прочетен: 835034 Постинги: 459 Коментари: 15
Постинги в блога от Февруари, 2022 г.
Сред бележниците на Рудолф Щайнер се намира и любопитна записка от 1918 г. по повод на Украйна, която вече цитирах преди близо три години, но тук я припомням, за да се уверим в нейната актуалност (https://anthroposophie.blog.bg/history/2019/10/02/shtainer-za-ruskiia-narod-kato-protivopolojnost-na-amerikans.1676625  ): 

“Украйна е англосаксонското бойно поле на битката за руския културен зародиш (т.е. за Шестата славянска културна епоха 3573 - 5733г.). Украйна е ни повече, ни по-малко актуалната арена на продължаващата от 1914 г. битка срещу Средна Европа.” 

Руският антропософ Генадий Бондарев още след събитията в Киев през 2014г. написа книгата “Събитията в Украйна и възможният сценарий за бъдещето”, която вече може са се прочете на български от всеки, който се интересува от историческата симптоматология. Ето линкове към трите й части (превод на Евгени Мангуров):

https://dox.abv.bg/download?id=1e0567938a

https://dox.abv.bg/download?id=9d7eecb3c1

https://dox.abv.bg/download?id=a73bb795c5

Ще цитирам откъс от първата част:

“Ако внимателно се чете световната преса, в нея доста явно може да се почувства наличието на някакъв заден план, да се почувства, че Западът и САЩ, въпреки заплахите за налагане на строги санкции, все пак се отнасят благосклонно към връщането на Украйна в Русия като цяло, но без територията, която е завладяна през 1939 г. Тук е необходимо само да не се допусне силният трясък на „барабаните“ на санкциите и заплахите да помрачи съзнанието. Те не могат да бъдат избегнати в този случай, но трябва да се чуе как звучат „барабаните“ сега и да се сравни този звук с това, как е било това, например, през 30-те години.

Разбираме, че това, което сега беше казано, със сигурност трябва да предизвиква недоумение. Всъщност: кой на Запад би могъл да се възползва от това и как? (Руската патриотична преса просто си скубе косата, опитвайки се да покаже колко алчно, непрекъснато и коварно Западът се стреми да унищожи Русия). За да проучим този въпрос, трябва да се обърнем към различен вид политическа наука – към конспирологията. Вече говорихме за нашето отношение към нея и разбирането ни за нея в първото есе, както и в другите ни произведения. За тези, които се интересуват, повече може да се намери, например, в третия том на „Микрокосмос и макрокосмос“.

В събитията, които се случват във връзка с Украйна, се появява някакъв, водещ към миналото план. Те със сигурност не са спонтанни, предизвикани са сякаш от недоволството на населението от корупцията, нарастващата бедност, доминацията на престъпността и т.н. Те бяха планирани и за това можеше лесно да разбере още в началото на 90-те, в началото на перестройката. Да се отговори на въпроса: къде и от кого са планирани? – не е никак просто, особено за неподготвения читател. Затова предварително ще кажем така: те бяха планирани в центъра на тази окултна политическа сила, която, действайки зад кулисите на външните събития, набра такава сила, че е способна да планира хода на самата история, да взема под свой контрол протичането ѝ. Ще наречем тази сила „Обществото на здрача“. Първоначално този план бе приведен в действие чрез предаването на Крим на Украйна от Хрушчов. Това беше истински „троянски кон“. И това беше едновременно приведено в действие с плана за перестройката, който престана да бъде конспирологичен през 1989-1991 гг. За да се ориентираме в това, трябва да разберем, така да се каже, големите сметки в хода на световната история, а също и това, че след приключването на Първата световна война не остана нито една суверенна държава света, включително и САЩ. Оттогава историята се движи от битката на наднационалните съюзи и от „Обществото на здрача“, вдъхновено от космическите сили на духовете на препятствията. А американецът, който каза, че историята свърши, беше прав.

Може ли битката на тези съюзи да се нарече заговор? – Може би, ако на първо място нямаме предвид кръгове от политици и финансисти, обединени в някакъв вид тайни съюзи, а по-скоро част от духовните, йерархични същества, които се противопоставят на нормалната еволюция. Да, те използват хора, тъй като техните интереси се простират до земното човешко същество, но да се говори тук само за жаждата на някои хора да управляват човечеството, би означавало да се олекоти понятието заговор. Могъщи свръхсетивни същества искат да управляват. А това означава, че става въпрос за намерение за трансформиране на цялата човешка раса в нейната същност. Тук, например, може да се каже, че съвременните джендър инициативи са проява на тези намерения – такава е политиката от този вид, ако изобщо е политика. По-голямата част от хората просто не са в състояние да знаят за това и така тези намерения остават окултни, т.е. тайни. Ако някой замисля нещо лошо срещу вас и вие не знаете за това, когато разберете, ще го наречете заговор. Концепцията за заговора трябва да се разглежда като технически термин. Тя съвсем не се вписва в мащаба на злото, на което човекът е способен, защото в последното е заложен инстинктът за самосъхранение. Тези кръгове от хора, които са се поставили в служба на силите на глобалната деградация, работят срещу собственото си съществуване. По този начин те не са заговорници, а самите те са жертвите на конспирацията на метафизичните сили.

Действията на добрите сили също се извършват в смисъла на споменатия по-горе заговор, само че с обратен знак. Защото те, просто казано, са се сговорили да спасят човека, без да чакат, кога той ще разбере какво е добро за него. Някой ден той ще разбере това, но е необходимо да не стане твърде късно.

Човешките велики посветени са служители на йерархиите на нормалното развитие. Те помагат на хората да вървят по пътя на нормалното развитие. Но посветени има и сред тези, които служат на много голямо, космическо зло. Световната политика затова е окултна, защото се ръководи от ариманични посветени. В 20. век, на прага на въплъщението на Ариман, те са набрали особено голяма сила, като са подчинили марионетните правителства на всички страни, подлагайки най-широките маси на населението на земята на колосална психологическа обработка и са поставили практически всички аспекти на културата и социалните отношения на свое разположение. На страниците на вестниците и по телевизията не виждаме лицата на тези, които принадлежат към „Обществото на здрача“. Да се показват на масата от психически модифицирани от тях хора, е просто унизително. Те са изцяло обърнати към по-висшия, който за тях е самият „патрон“, т.е. Ариман. На земята има слуги и на още по-страшни сили – азурическите същества, изостаналите Архаи, духовете на личността; естествено, има и служители на Луцифер. Истинският политолог трябва да се ориентира във всичко това.

Антропософията говори за противопоставянето на нашата мирова сфера, която се развива в съвкупността от седем еона, на друга мирова сфера, която ни е чужда. Тя се е отделила от нашия еволюционен цикъл и се стреми да го изпразни от съдържание и да започне свой собствен, различен цикъл, където не се предвижда съществуването на човека като творение на божественото. Очевидно такъв гигантски въпрос не може да бъде разгледан в рамките на една статия. Трябва да се каже, че писането на статии на базата на антропософското познание със сигурност не е лесна задача, тъй като почти всеки въпрос се простира в неизмеримите далечини на духовния свят и разкрива огромен брой връзки, и само при такова разглеждане той може да бъде разбран по същество.

Центровете на ариманизираната власт на земята не действат напълно произволно. Те са добре осведомени за законите и тенденциите на естественото развитие и не пречат на неговия път. Ако го направят, те просто ще бъдат отнесени от гигантската сила на еволюционния поток, в който действат неизмеримите сили на най-висшите същества от йерархиите. В тези центрове те се движат заедно с потока, но в същото време се стараят колкото могат да го извратят, да му дадат фалшива посока, опитват се да го забавят или ускорят. Те работят в особена степен с мотивацията на хората, която в епохата, в която човекът трябва да стигне до индивидуалната свобода, все повече се взема предвид в дейността на божествените същества. Ще приведем един пример как се прави това. Рудолф Щайнер убедително демонстрира, че се намираме в етап на развитие, където централизираната унитарна държава е надживяла своята епоха. Нейната социална структура вече не стимулира, а по-скоро възпрепятства индивидуалното развитие на човека. Затова съществува тенденцията за подхлъзването към диктатура. Дойде времето, в което е необходимо да се въведе в държавата тричленната социална структура и да се раздели единната власт на три автономни форми на управление, като например в Русия, управлението на държавата да се изгради по модела на конфедерацията, състояща се от три суверенни парламента или съвети, ако така по ви харесва, единият от които да се занимава само с икономическия живот, другият с държавно-правовия, политически живот и третият с духовния и културен живот. Общият живот на страната, отхвърляйки борбата за власт и печалба, трябва да се формира от функционалното и творческо взаимодействие на тези три съвета. И ако Русия наистина иска да си „събере земите“, а по силата на нейните културно-исторически задачи, тя има това право, именно при наличието на такава конфедеративна троична социална структура, тя ще може да представи на своите граждани условия за свободно развитие в духовния живот, да се трудят в асоциации на свободни производители, обединени от принципа на братството и да се наслаждават на истинско гражданско равенство. В такъв случай Русия ще стане изключително атрактивна и другите народи ще бъдат привлечени към нея, ще бъде обградена от приятелството и симпатия. 

Говорейки по същество, „оранжевите революции“ унищожават това, което във всички случаи е обречено да загине. И няма какво да се възрази на божествените йерархии в това, също както няма какво да им се възрази срещу правомерния принцип на смъртта в света, който присъства във всяко развитие. Без смърт не може да се роди нищо ново. И все пак хората трябва да мислят за това как този принцип трябва да бъде правилно реализиран в социалния живот, а именно – не разрушително, чрез революция , а по-скоро чрез еволюция, чрез трансформация и метаморфоза. Унитарната държава трябва да се трансформира в тричленна. И ако бяхме направили това през 90-те години, когато болшевишкият колос падна, Русия днес щеше да бъде модел за другите народи. Но какво всъщност се случва? Всъщност се осъществява глобалисткият проект. Унитарните държави се рушат, за да се интегрират в единна световна държава с една световна администрация, с диктаторски контрол, под който ще бъде поставено цялото човечество. По този начин ариманическите сили разрушават целите и самия курс на развитие.

***

Самите хора биха могли да окажат значителна съпротива на извращения и подмяна от такъв вид, ако разбират какво се случва с тях. Но точно там се опитват да ги възпрепятстват. А в края на краищата има много неща, които не е трудно да се разберат. Достатъчно е например да си припомним времето на управлението на Елцин, който каза: „Нека всеки вземе толкова суверенитет, колкото може да отнесе“. Тогава Западна Украйна можеше да го направи и никой не би казал нито дума. Русия си замълча когато от нея се отделиха гигантски територии. Но на посочените сили са нужни антагонизъм и омраза сред народите на Русия и омразата на други народи към Русия, за да могат да възпрепятстват голямата задача: подготовката за метаморфозата на 5-та културна епоха в 6- та . Предричайки тази омраза, Рудолф Щайнер каза: „... не просто хора ще мразят. Средна и Източна Европа ще бъдат мразени не от хора, а от определени демони, които ще живеят в хората. Идва времето, в което Източна Европа ще бъде още по-мразена дори от Средна Европа“ (СС 180 лекция от 12.01.1918 г.). 

И колко от тези демони сега могат да се видят в Киев! И дори в Москва!  Така се проявява обсебването от демоните на ненавистта от левия спектър, а обсебването вдясно ни призовава: вливайте се в „редовете на космически-атомното православие!”

Но ако Източна Европа не изпълни своето предназначение, други народи ще бъдат натоварени със задачата, например латиноамериканските народи, които обаче не са подготвени за това по еволюционен път.  След това цялото развитие на човечеството ще бъде отклонено още повече в посока на ариманическите намерения. И точно тези намерения стоят зад събитията в Украйна.”

 

Категория: История
Прочетен: 3180 Коментари: 0 Гласове: 9
Последна промяна: 28.02.2022 12:51

Това че Путин е диктатор, който не се колебае да рискува всичко, включително съдбите на милиони хора и - не е пресилено да се каже - бъдещето на Земята, тъй като сред славянството трябва да се развие следващата Шеста културна епоха, мисля, никой няма да оспори. Но че много факти остават скрити за европееца, особено ако той разчита за информация само на телевизиите, също е факт. В случая с Украйна е необходимо да се върнем към някои обстоятелства и събития от последните години, ако искаме да си съставим някакво адекватно мнение за днешната война в Украйна. Иначе ще приличаме на деца в кукления театър, които виждат само куклите, участващи в спектакъла, но не и истинските кукловоди зад паравана, които направляват куклите.

1. Ключов момент към разбирането на войната в Украйна е речта на американския геополитик и стратег Джордж Фридман, произнесена от него на 4.2.2015г. в Чикагския център за глобални отношения.

Джордж Фридман, също като съименика си Джордж Сорос, е евреин, роден в Унгария (Фридман през 1949г.), който бяга с родителите си на Запад. През 1996г. Фридман основава собствен център за стратегически изследвания и прогнози “Стратфор”, който съветва над 4000 американски фирми, както и Белия дом, бил е също гост на руския клуб “Валдай”. През 2011 “Уикилийкс” публикуваха множество имейли на “Стратфор”, от които стана ясно, че това на практика е едно частно ЦРУ. “Ако източникът е ценен, трябва да го вземеш под контрол”, пише например Фридман на 6.12.2011 на една сътрудничка, “Контрол означава финансов, сексуален или психологически контрол, докато източникът е готов да приема нареждания.”

Въпросната реч на Фридман може да се гледа тук https://youtu.be/QeLu_yyz3tc 

Ето извадка от важните въпроси, които са му зададени, с български субтитри https://youtu.be/D0Gs0X8KBhA

Информация за Фридман, както и за един българин, който му се е самопредложил за информатор, може да се намери на страницата на българите от Чикаго https://www.eurochicago.com/2015/04/shefat-na-tchastnoto-tsru/ 

Съществени за нашата тема са някои моменти от изказването на Фридман, от които става ясно, че той има много добра окултна подготовка:

Първостепенният интерес на Съединените щати, заради който в продължение на един век водихме войни, Първата, Втората и Студената война, бяха отношенията между Германия и Русия, защото обединени, те са единствената сила, която може да ни заплаши, и [трябва] да внимаваме това да не се случи.  

Ако сте украинец, е съществено да се обърнете към единствената страна, която ще ви помогне, а именно Съединените щати. Миналата седмица, преди десет дни, генерал Ходжис, командващ армията на САЩ в Европа, посети Украйна. Той обяви, че американските инструктори вече ще идват официално, а не само неофициално. В действителност той закачи медали на украинските бойци, на които по протокол на армията като чужденци не им се полага да получават медали, но той го направи, показвайки, че това е "неговата" армия. После си тръгна и обяви в Прибалтика, че Съединените щати ще предислоцират бронетехника, артилерия и друго оборудване в балтийските страни, Полша, Румъния и България, което е много интересен момент. Така че Съединените щати вчера обявиха, че ще изпратят оръжия, тази вечер, разбира се, отрекоха, но оръжията ще заминат.

Във всичко това Съединените щати действаха извън рамките на НАТО, тъй като в НАТО трябва да има 100 процента единодушие, всяка страна може да наложи вето, а турците ще наложат вето само за да се пошегуват. Въпросът е, че Съединените щати са готови да създадат санитарен кордон около Русия. Русия знае това. Русия смята, че Съединените щати възнамеряват да разбият Руската федерация. Според мен, както се изрази Питър Лори, “ние не искаме да ви убием, а само да ви нараним малко". Така или иначе се връщаме към старата игра. И ако отидете да попитате някой поляк, унгарец или румънец, те живеят в съвсем различна вселена от германеца и в съвсем различна вселена от испанеца. Така че в Европа не съществува никаква общност, но ако бях украинец, щях да направя точно това, което правят те - да се опитам да привлека американците…

Съединените щати имат фундаментален интерес. Те контролират всички световни океани. Нито една сила не го е правила досега. Благодарение на това ние можем да нападаме страните, а те не могат да нахлуят у нас; това е много хубаво. Поддържането на контрола над моретата и космоса е в основата на нашата мощ. Най-добрият начин да победиш един вражески флот е да не му позволиш да бъде изграден. Начинът, по който британците успяха да предотвратят това - нито една европейска сила да не може да построи флот - беше да се уверят, че европейците са се хванали един-друг за гушата. Политиката, която бих препоръчал, е тази, която Роналд Рейгън възприе спрямо Иран и Ирак. Той финансира и двете страни, така че те да се бият помежду си, а не с нас. Това беше цинично, със сигурност не беше морално, но проработи и в това е смисълът.  

Първичният страх на Съединените щати е да не се свържат германската технология и германският капитал с руските природни ресурси и руската работна ръка и това в продължение на векове е плашило извънредно много Съединените щати. И така, как се отиграва това нещо? Ами, САЩ вече са сложили картите си на масата. Това е линията от Балтийско до Черно море.” 

На видеото на Фридман е показана следната карта на санитарния коридор, в който е включена и България. По въпроса за проекта за Триморието вж. следната статия https://epicenter.bg/article/Valentin-Vatsev--Trimorieto-e-antiruski-i-antigermanski-proekt/253825/11/34
           image


Жълтият текст гласи: "САЩ изграждат пояс от антируски държави, за да отрежат Германия и Русия една от друга, съотв. да ги отслабят."

Тук имаме едно рядко откровено и цинично изказване на личност от Дълбоката държава, което говори, че и днес, както и в миналото политиката на САЩ се направлява от онези кръгове, за които Щайнер още през 1918 г. пише: "... или ще разкрием лъжата, с която Западът трябва да работи, ако иска да успее, като кажем: Създателите на англо-американската кауза са носители на течение, което се корени в импулсите, предшестващи Френската революция и което се състои в осъществяването на световно господство с капиталистически средства, използвайки революционните импулси само като фраза, зад която да се скрие, или 
ще отстъпим на една окултна група в англо-американския свят световното господство, докато от покорената германо-славянска територия чрез бъдещи потоци от кръв бъде спасена истинската духовна цел на Земята.” (цитирано в сп. Europдer“, март/1999)

Друго многозначително изявление на Фридман, показващо окултни познания за сегашната епоха на съзнателната душа и това, което иска архаят Михаил за развитието на човечеството, е следното: “Ако хората просто решат какво искат да направят и след това го направят, тогава предвижданията ще са невъзможни. Свободната воля не се поддава на предвиждане. Но най-интересното при хората е колко несвободни са те в действителност.” 

В деня, в който Путин започна военни действия в Украйна, Фридман написа в коментар: “По-рано Русия устояваше на нашествия, като създаваше буферна зона между нападателя и Москва. Всички нашествия от последните векове се провалиха, защото агресорът трябваше да премине през такава огромна територия, че една операция, започнала през лятото, би свършила през руската зима. С Украйна като американска “марионетка” това разстояние се намалява драстично, буферната зона изчезва. Това, което векове наред е пазило Русия, вече не я пази”: https://www.cicero.de/aussenpolitik/moskau-invasion-ukraine-russisches-trauma-george-friedman 

Ето още някои линкове, чието съдържание не е възможно да се представи подробно тук, но които водят към по-дълбоко разбиране на американските интереси в Украйна:

2. Филмът на независимия немски журналист Марк Бартамлай (псевдоним) “Украинската агония - премълчаната война”, заснет през 2014-2015 г., за Майдана и последвалите събития в Източна Украйна. Този филм премина абсолютно анонимно за повечето германци и естествено беше заклеймен като фалшификат от компетентните “проверители на факти” - като че ли сълзите на хората могат да бъдат монтаж. Филмът има някаква съкратена версия с превод на руски и лошо качество тук:

https://ok.ru/video/9922938354 

А тук е целият филм, който заслужава да се гледа отначало докрай:

https://nuoflix.de/ukrainian-agony--der-verschwiegene-krieg?player=youtube      

3. За това, че една от целите на американската намеса е да използват огромния природен и човешки потенциал на Украйна като дойна крава за своите егоистични цели, може да се прочете на следните линкове:

  • за американските военни био лаборатории в Украйна https://petition.president.gov.ua/petition/118694
  • разследващата журналистка Диляна Гайтанджиева съобщава, че от сайта на американското посолство в Киев са изтрити документите за тези лаборатории https://twitter.com/dgaytandzhieva/status/1497556837159288833/photo/1  (вж. също на страницата на Гайтанджиева http://dilyana.bg/documents-expose-us-biological-experiments-on-allied-soldiers-in-ukraine-and-georgia/ 
  • статия за нагласения конкурс за търсене на газ чрез фракинг технология в Източна Украйна, спечелен от “Шел”: https://www.nd-aktuell.de/artikel/1020651.fracking-kommt-in-die-ukraine.html
  • статия за обвързването на заема от Световната банка и МВФ за Украйна, който я принуждава да се отвори за засаждане на ГМО култури и за разрешаване на частна собственост върху земята (“Американските корпорации са радостни от "златната мина", която ги очаква.”) - https://theecologist.org/2014/sep/11/ukraine-opens-monsanto-land-grabs-and-gmos
Категория: История
Прочетен: 3189 Коментари: 0 Гласове: 9
Последна промяна: 28.02.2022 10:34
През последните месеци Клаус Шваб и неговият съавтор Тиери Малре са се трудили неуморно да напишат нова книга със заглавие "Големият наратив”, която е продължение на “Големия рестарт”.

Чуждицата “наратив” обикновено се предава на български с “повествование, разказ”, но като част от международната лексика тя все по-често се използва със специализираното значение, дефинирано от философа на постмодернизма Жан-Франсоа Лиотар: “версия или разказ, който служи, за да обясни някаква политика, да легитимира властта и авторитета на управляващия елит.” В този смисъл целта на един наратив е “да се парират всички възможни възражения срещу официалната версия на властващите за дадено събитие.” 1 

Именно с това значение трябва да разбираме написаното от тандема Шваб/Малре в книгата им “Големия наратив”, която би могла да се нарече и “Голямата пропаганда”. Защото всяка радикална промяна, която е за сметка на мнозинството от хората, се налага да бъде съпътствана от пропагандна легенда, която да се повтаря до втръсване, докато бъде усвоена и приета от всички. Както някога към ЦК на КПСС в Съветския съюз имаше отдел “Пропаганда и агитация”, който се грижеше, щото комунистическият наратив да властва навсякъде в обществото, така и СИФ на Клаус Шваб смята сега да наблегне на пропагандата, замаскирана под модното име “наратив”. 

Защото “Големият рестарт” от същите “автори на бестселъри” Шваб/Малре хич не беше приет възторжено от целокупното земно население. Все още има твърде много тесногръди и изостанали в развитието си индивиди, които отказват да видят прекрасните възможности, които дава чипирането на хора (“Никога вече няма да изгубите децата си!”) и свързването им в интернет на телата. На Шваб и на тези, които стоят зад него (чиито имена вероятно никога няма да научим), им е ясно, че нормално мислещите хора няма да приемат планираната перспектива да се превърнат в контролируеми хибриди между човек и машина. Затова целта на СИФ е да популяризира глобалисткия наратив, противниците му да бъдат сведени до пренебрежимо малък брой, а съпротивата им - смачкана брутално (което вече видяхме как се случва при канадския възпитаник на Шваб Джъстин Трюдо). Ето защо се налага СИФ да изработи и наложи един “Голям наратив” като единствена визия за бъдещето на човечеството. 

“Как можем да направим тези идеи приемливи, така че по-голямата част от гражданите да ги възприемат?”, се пита Шваб. Той смята да реши проблема, като предложи един глобален наратив, който да се наложи навсякъде, защото “Наративите формират нашите възприятия, които на свой ред формират нашата реалност и в крайна сметка оказват влияние върху нашите избори и действия. Те са начинът, по който намираме смисъл в живота." 

За целта Шваб недвусмислено заявява, че смята да атакува чувствата на хората, способността им да състрадават и проявяват емпатия и смята да я използва: “Този новопоявил се наратив е твърде полезен, защото показва, че способността да се грижим  - а тя е предпоставка за успешно сътрудничество - зависи от чувства, качества и емоции, които могат да бъдат насърчавани, популяризирани и дори преподавани. Любовта и привързаността, макар и да притежават социално измерение, са дълбоко лични и трудно могат да бъдат имитирани на обществено ниво, но други качества могат да бъдат по-лесно използвани за социални цели. Емпатията (способността да разбираш и споделяш чувствата на другия) е едно от тях."

Шваб изброява следните области, в които трябва да се работи по неговия наратив: икономика, околна среда, технологии, геополитика и общество.

Написването на книгата беше предхождано от двудневната среща на свързаните със СИФ елити на 11. и 12. ноември 2021 в Дубай под същото мото - “Големия наратив”. Там Шваб заяви: “Днес сме се събрали, за да разработим един велик разказ, един голям наратив; една история за бъдещето… Ние сме тук, за да си представим бъдещето, да го проектираме и след това да го изпълним." Книгата “Големият наратив” съдържа и изказвания на участници от форума в Дубай, които Шваб титулува като “глобални мислители и обществено значими интелектуалци".

Излизането на “Големия наратив” беше увертюра към годишната среща на СИФ от 17 до 21 януари 2022 г. в Давос, която заради заплахи за живота на Клаус Шваб се проведе само виртуално - какво да се прави, рискове на професията. 2

По време на форума Шваб назова и трудностите, които щели да се появят при "оформянето на бъдещето". Първо, хората били станали “много по-егоцентрични и до известна степен егоистични". Шваб несъмнено вижда почти пълната липса на ентусиазъм сред човечеството “през 2030г. да не притежава нищо и да бъде щастливо”. Това, според него затруднявало постигането на компромиси, защото “проектирането на бъдещето обикновено се нуждае от общата воля на хората." Освен това светът бил станал прекалено сложен -  днес вече нямало разделение между социалния, политическия, технологичния, екологичния аспект - всички те били взаимно преплетени.

                    image

                         Хилде и Клаус Шваб в Давос (ударението е на о)

Шваб е наясно, че няма да може доброволно да принуди всеки народ да се впише в плановете за Големия рестарт и обръща специално внимание на "антиутопичните визии" и "имплицитните предразсъдъци" към технологиите. Той обявява война на любителите и разпространителите на конспиративни теории. Щом веднъж е създаден официалният наратив, то всичко, което му противоречи, може да бъде отхвърлено като конспирация, дезинформация или екстремизъм, които трябва да бъдат цензурирани и потиснати “в името на по-голямото колективно благо”, защото пречат “както на общественото здраве, така и …на способността ни да вървим напред заедно".

А понеже видоизменящият се коронавирус стана по-малко опасен, ваксините не бяха толкова успешни, колкото се смяташе и отрицателните им последици за здравето станаха широко известни, за глобалистите около Шваб се яви необходимостта да се измести акцентът от пандемията към климатичните промени. Още през декември 2021г., когато омикронът беше в разгара си, излязоха няколко статии в големи вестници (напр. в “Гардиън”, “Ню Йорк Таймс”, “Индепендънт”,” Ню Стейтсмън” 3), в които се твърди, че климатичните промени са по-голяма заплаха от пандемията и застрашават финансовата стабилност, че конспиративните групи за К-19 щели да преминат към конспирации за климата.

              image

Не е ясно дали тази тениска е предназначена за истинските ценители на Големия рестарт или по-скоро е шега, но тя действително може да се поръча за 18 франка и 31 рапена.

Въпреки, че е нагло точно Шваб да учи света на екология, след като някои от най-големите компании-замърсители на околната среда (Pfizer, Shell) са негови спонсори, по отношение на климата той направо става истеричен:

“Извънредната ситуация, свързана с климата", е налице и ние нямаме време за губене … околната среда е на ръба на катастрофата, а изменението на климата е екзистенциална заплаха". "Опазването на климата, устойчивостта, приобщаването, глобалното сътрудничество, здравето и благосъстоянието" са най-важните въпроси, с които трябва да се справим в нашето съвремие. Ако не предприемем незабавни и решителни действия, биосферата ни ще стане толкова враждебна, че световният икономически растеж ще се срине и ... политическата и социалната стабилност ще бъдат допълнително застрашени.” Шваб призовава за драматични действия, а именно за налагането на глобален начин на управление.

Във връзка с излизането на климата на дневен ред, вероятно ще бъде отново активирана и Грета Тунберг, която цели две години беше оставена на заден план.

За финансовия сектор Шваб препоръчва системата на държавен контрол, която според него ще намали "демонстрациите и социалните вълнения". Той настоява за консолидиране на световните централни банки около действията в областта на климата. Във връзка с това будят тревога плановете за въвеждане на програмируема цифрова валута. Ако тя се въведе, един ден, отивайки до банкомата, човек, който е изразил несъгласие с Големия наратив, може да установи, че сметката му просто е заличена. Банките (или работодателите) ще имат възможност да ограничават използването на парите или местата, където те могат да бъдат изразходвани и т.н. Тук вариантите за злоупотреба с подобна система за контрол на парите са необятни.

Шваб се спира също така на появата на "биоикономиката", под което той има предвид планираното привикване на хората да се хранят с "алтернативни източници на хранителни протеини", като месо, отгледано от клетки в лаборатория, буболечки, скакалци и червеи.

Друго решение е "климатичното инженерство", т.е. блокиране на слънцето с цел манипулиране на глобалните температури. Последните две теми - буболечките и закриването на слънцето  с чадър от милиони тонове прах - са теми, по които усилено работи и другият голям човеколюбец - Бил Гейтс.

Екскурс: АОНСУто на Клаус Шваб

Все повече хора започват да се питат откъде-накъде Клаус Шваб, който - да е жив и здрав и да хиляди - на 30. март ще навърши 84 години и вече би трябвало да се замисля върху преминаването си в отвъдното и натрупаната карма, има претенции да реди бъдещето на света и цялото човечество за следващите 50 години. Дотолкова повече, че никога не е бил на изборна длъжност в държавна или междудържавна организация. За елитите обаче е важно определени хора да не рискуват да преминават през избори, защото могат да се случат нежелани неща - да бъде изровен нелицеприятен факт от миналото им или просто да не бъдат избрани и така да се компрометират. 

Във връзка с пандемията от К-19 още повече хора се чудят и защо навсякъде по света всички държави като по команда обявиха еднакви мерки, затвориха населението си вкъщи и започнаха широка кампания за ваксинация. Това е свързано с факта, че Клаус Шваб е поставил в повечето правителства някои от своите “млади световни лидери”, преминали през школата му - Трюдо, Меркел, Себастиан Курц, Макрон, очарователните премиерки Джасинда Ардърн (Нова Зеландия) и Сана Марин (Финландия) и много други кадри на  Давоското АОНСУ 4. Като един едър паяк Шваб е оплел мрежата си, в която е впримчил амбициозни млади хора от целия свят, приети за тригодишно обучение в СИФ, преди да навършат 40 години, за да “ускори въздействието на една разнообразна общност от отговорни лидери през границите и секторите, за да се оформи по-приобщаващо и устойчиво бъдеще.” Съществува кратко видео, в което самият Шваб се хвали как чрез младите световни лидери СИФ прониквал във всеки правителствен кабинет: https://mobile.twitter.com/jamesmelville/status/1488472558425063430

Някои от питомците му обаче, като Аналена Бербок и нашата Николина Ангелкова, предпочитат да премълчат участието си в мрежата на Шваб, но самият той споменава всичките си ученици поименно. 5 

Във връзка с “Големия наратив” на Клаус Шваб не е зле да си припомним думите на Рудолф Щайнер, които са част от втория меморандум от юли 1917г. по повод на Първата световна война: “На Запад наричат господството на англо-американизма освобождение на човечеството и демокрация. И понеже го наричат така, създават илюзията, сякаш наистина искат да са освободители на хората.” 

Отслабването на пандемията от К-19 и изобличаването на предвидените от елитите световни преобразувания в никакъв случай не означават, че тези елити са се отказали от идеите си. Стоящият зад тях Ариман никога не се отказва от опитите си, а само променя в движение един или друг елемент от общия план. Затова ние сме длъжни да следим много внимателно действията на “полезните идиоти”, чрез които Сатаната подготвя условията за идването си през 2029-30 година, а един от най-важните му полезни идиоти е именно Клаус Шваб.

1 Срв. https://old.amu.ac.in/emp/studym/99994352.pdf 

2 Вж. тук https://www.welt.de/wirtschaft/article235319240/Davos-Wegen-Todesdrohungen-Weltwirtschaftsforum-sagt-oeffentliche-Sitzungen-ab.html

3 Например: https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/dec/24/pandemic-earth-lockdowns-climate-crisis-environment 

https://archive.li/2021.12.17-183816/https://www.nytimes.com/2021/12/17/us/politics/climate-change-us-financial-threat.html

https://archive.li/2021.12.19-160208/https://www.newstatesman.com/environment/climate/2021/12/the-flood-of-covid-headlines-are-drowning-out-red-alert-climate-warnings 

https://archive.li/2022.01.02-214831/https://www.independent.co.uk/climate-change/news/covid-climate-conspiracy-misinformation-b1985503.html

4 Може би хората, родени след 1990г., не знаят, че в сградата на Нов български университет до 1990г. се помещаваше Академията за обществени науки и социално управление (АОНСУ), подготвяла висши управленски кадри за държавната и местната администрация и икономиката. Преди това младите обещаващи кадри се изпращаха с партийна препоръка във Висшата партийна школа в Ленинград. Такива ковачници на кадри има и Китай и пред тях са изнасяли лекции Ангела Меркел и Хенри Кисинджър. 

5 Вж. тук https://www.younggloballeaders.org/community?region=a0Tb00000000DCLEA2§or=Public+Figure ; други българи, преминали през Швабовото АОНСУ, са Калин Анев Янсе, Илиана Цанова и Яна Бюрер Тавание.

 

Категория: История
Прочетен: 4368 Коментари: 0 Гласове: 11
Из лекция на Рудолф Щайнер, изнесена на 8.март 1923г. в Дорнах (СС 283 “Същност на музиката и човешкото изживяване на музикалния тон”)

Как протича музикалното развитие на човека? Тo започва от преживяването на спиритуалното, на духовното, от присъствието на духовното в тона, в музикалното звукосъчетание. Духовното се е изгубило, а човекът е запазил звуковите структури. По-късно той ги съчетава със словото като остатък от духовното, а това, което е имал по-рано като имагинации, инструменти, след това оформя на физическия план, създавайки своите инструменти от физически материали. Всички инструменти са взети от духовния свят, доколкото те действително събуждат музикалното настроение. Създавайки физически музикални инструменти, човекът просто е запълнил празните места, оставени поради факта, че вече не е виждал духовното. Там той е поставил физическите инструменти.

Както виждате, е вярно, че преходът към епохата на материализма се наблюдава в музикалния свят повече, отколкото където и да било другаде. Там, където звучат музикалните инструменти, някога са стояли духовни същества. Те са се махнали, изчезнали са със старото ясновидство. Ако човекът иска да има обективна музика, той се нуждае от нещо, което не съществува във външната природа. Външната природа не му дава съответствие на музикалното, така че той се нуждае от своите музикални инструменти. 

Музикалните инструменти обаче наистина са ясен израз на факта, че музиката се преживява с цялото човешко същество. Това, че тя се преживява с главата на човека, се доказва от духовите инструменти. Това, че преживяното в гърдите се изразява най-вече в ръцете, е ярко демонстрирано от струнните инструменти. Всички ударни инструменти или преходът от струнни към ударни инструменти са доказателство, че музикалното се изразява чрез третата част на човека - крайниците.

Но всичко, свързано с използването на духовите инструменти, има много по-тясна връзка с мелодията, много по-тясна връзка с мелодичното, отколкото това, което е свързано със струнните инструменти - те имат връзка с хармоничното. Това, което е свързано с биенето, има по-вътрешен ритъм, свързано е с ритмичното, в него е цялото човешко същество. А оркестърът е един човек. Само че в оркестъра не трябва да има пиано.

Да, но защо? Ами музикалните инструменти са свалени от духовния свят. Човекът е създал във физическия свят само пианото, при което тоновете са подредени по чисто абстрактен начин. Всяка свирка, всяка цигулка са нещо, което вече е слязло в музикално отношение от висшия свят. А пианото е точно като еснафа: в него вече го няма висшето човешко същество. Пианото е инструментът на еснафа. За щастие то съществува, иначе еснафите изобщо не биха имали музика. Но пианото е онова, което е възникнало от материалистичното преживяване на музиката. Затова то е инструментът, който може да се използва най-удобно за събуждане на музикалното в материалния план. Но именно чисто материалното, вложено в пианото, му е позволило да се превърне в изразител на музиката. И така, трябва да кажем, че разбира се, пианото е много добре въздействащ инструмент - иначе в нашата материалистична епоха би трябвало от самото начало да си служим с духовния елемент в музикалното обучение - но пианото е онзи инструмент, който всъщност трябва да бъде преодолян музикално. Човек трябва да се отърве от впечатлението за пиано, ако иска да изпита истинското музикално усещане.

Категория: История
Прочетен: 1590 Коментари: 0 Гласове: 8
Последна промяна: 15.02.2022 21:23

2021-ва година и 33-годишният ритъм

И накрая, нека разгледаме годината 2021 в по-широк исторически контекст. Можем да приложим 33-годишния ритъм, за който пръв говори Рудолф Щайнер. Според този ритъм 2021-ва година е свързана с годините 1988, 1955 и 1921г. Рудолф Щайнер говори за този 33-годишен ритъм за първи път на 23 декември 1917г.; за него това е ново историческо прозрение. Ритъмът се отнася както за тези 33 1/3 години, колккото е продължил животът на Исус Христос, така и за времето между Коледа и Великден, като последното е в смисъл, че животът на Исус на Земята започва в средата на зимата, по време на Коледа и завършва през пролетта с Възнесението след Неговото  Възкресение. Според откритието на Щайнер историческите явления, които започват през дадена година, дават социални плодове - положителни или отрицателни - 33 години по-късно. (Това са плодове в социалния живот, тук не става дума за лични събития в индивидуалните биографии). Нещо повече, 66 години по-късно първоначалният импулс ще е претърпял по-нататъшна метаморфоза и след 99 години кръгът ще се е затворил, а първоначалният импулс ще е достигнал своя край. Този процес може да се сравни с растението, което се развива на три етапа - от корена до стъблото и цвета. Следователно произходът на социалните импулси може да бъде открит 33, 66 или 99 години по-рано. Тъй като Исус действително е живял на земята 33 години и четири месеца, интервалът от 99 години се закръгля на 100 години - един век. Така можем да разглеждаме века като времеви организъм, независимо от годината, в която започва.

За 2021г. има три препратки към години в миналото, а също и в бъдещето: назад към 1988, 1955 и 1921г. и напред към 2054, 2087 и 2121г.

През 1988г. виждаме важни стъпки в първоначалното развитие на интернет, включително първия компютърен вирус, разпространен в интернет. От геополитическа гледна точка Съветският съюз се изтегли от Афганистан - 33 години преди американците да се изтеглят оттам. Осама бен Ладен, за когото се твърди, че се е върнал в Афганистан, основава организацията "Ал Кайда"Осемгодишната война между Иран и Ирак приключва през 1988г., а 43-годишната война в Афганистан - през 2021г. 

През 1988г. Съветският съюз и Китай бяха комунистически съюзници, но Съветският съюз под ръководството на Горбачов реши да прекрати монопола на комунистическата партия в икономиката и другите неполитически фактори на властта и тригодишният разпад на СССР започна с "Пеещата революция" в Естония. През 2021г. Иран се присъедини към руско-китайския икономически и военен съюз, "Шанхайската организация за сътрудничество", като пълноправен член. През 1988г. Маргарет Тачър произнесе своята "Брюкселска реч", с която постави началото на пълното си противопоставяне на зараждащия се ЕС. 2021г. е първата пълна година на Великобритания извън ЕС след напускането на организацията. През 1988г. Джордж Буш спечели президентските избори в САЩ, две години по-късно предизвика война в Близкия изток, а в речта си пред Конгреса на САЩ на 11.9.1990г. представи своя "Нов световен ред", който уж трябвало да бъдеръководен от ООН. Единадесет години по-късно синът му, също станал президент, използва атаките от 11.9.2001г., за да нахлуе в Афганистан и Ирак и да придвижи напред проекта на баща си за "Нов световен ред". 

През 1988г. Лари Финк и негови колеги основаха инвестиционната компания BlackRock; днес BlackRock и Vanguard, друга подобна компания, контролират активи на стойност девет трилиона щатски долара (!) и управляват собствеността на капиталистическия свят в повечето основни подразделения на световната икономика.

Противоречивите показания на проф. Джеймс Хансен пред Конгреса на САЩ през 1988г. изиграха важна роля за разпалването на медийния шум около "глобалното затопляне"; през ноември 2021г. в Глазгоу се проведе 26-ата конференция на ООН за "кризата с изменението на климата" - последната от поредица подобни конференции, всяка от които дава нов тласък на кампанията на ООН срещу "глобалното затопляне".

В края на 50-те, 80-те и през 2021г. сблъсъците между някои импулси на петата следатлантска епоха и четвъртата гръко-римска епоха се засилиха. През 1955г. римокатолическият импулс се появи в Южен Виетнам, един критичен район за геополитиката, след референдума (23.10.1955г.), за който многократно се твърди, че е бил фалшифициран. След поражението на Франция във войната за възстановяване на френското управление над виетнамската й колония - поражение, което не беше неудобно за САЩ, римокатолическият политик Нго Дин Дием стана президент на новосъздадената република Южен Виетнам. Обикновено за начало на Виетнамската война се посочва тази година. Авторитарно управляващият Дием, който

                              image

                                   Карло Мария Вигано (род. 1941)

в известна степен все пак стабилизира Южен Виетнам през първите години на своя корумпиран режим, беше убит от южновиетнамски генерали на 2 ноември 1963г. с мълчаливото одобрение на ЦРУ и Държавния департамент на САЩ. Двадесет дни по-късно в Далас, Тексас, беше убит Джон Ф. Кенеди, първият римокатолически президент на САЩ (отново с участието на ЦРУ, както се твърди многократно). Кенеди се е оставил да бъде убеден да свали Дием, който също е католик, защото репресивната антибудистка политика на Дием в страната пречеше на военните усилия в Севера. Но Кенеди не е искал убийството на Дием. Малко след избирането си за папа през октомври 1955г. Йоан XXIII обяви решението си да свика втори Ватикански събор (1962-1965), за да "отвори прозорците [на църквата] и да пусне свеж въздух". Не след дълго той и Павел VI, неговият приемник от 1965 г., бяха обвинени, че са масони, които се опитват да проникнат в църквата отвътре.

До 1988г. обаче крайно традиционалистките кръгове, които се противопоставят на импулсите на Втория ватикански събор на папите Йоан XXIII и Павел VI, придобиха все по-голямо влияние в църквата. 33 години след 1955г. строго традиционалистки настроеният архиепископ Марсел Льофевр е отлъчен от папа Йоан Павел II, след като ръкополага четирима епископи в разрез с папските инструкции. Това католическо традиционалистко движение се разрастваше постоянно през десетилетията и беше все по-критично към Ватикана. През юни 2020г. архиепископ Карло Вигано, който  написа писмо в подкрепа на президента на САЩ Доналд Тръмп срещу глобалисткия елит и беше назначен за генерален секретар на Губернаторството на Ватикана през 2009г. (той разкри два големи скандала за финансова корупция и сексуални посегателства във Ватикана), обвини Втория ватикански събор, че е създал схизма и "фалшива църква" в църквата. 

За разлика от папа Франциск, когото Вигано нарича само с фамилното му име Хорхе Марио Берголио, и за разлика от официалните представители на Англиканската църква, както и от тези на Общото антропософско общество в Дорнах, Вигано остро критикува манипулативните действия във връзка с т.нар. пандемия от К-19 през 2020 и 2021 г., както и програмата за ваксинация, "Големия рестарт" на Клаус Шваб и трансхуманистичната програма на елита на "Новия световен ред" като опасност за човечеството. Вигано, разбира се, е представител на традиционния римокатолически начин на мислене, който през вековете не е бил никак снизходителен, когато става дума за конфликт между църковната власт и духовната автономия на индивида, но той поне започва да признава духовния характер на атаките на противоборстващите сили.

И на края през 1921г., преди 3 x 33 1/3 години, по целия свят, включително и в Китай, са основани множество комунистически партии – както и фашистката партия в Италия. Адолф Хитлер застава начело на Националсоциалистическата немска работническа партия (НСДАП) и започва да се очертава опасност от война между Изтока (Япония) и Запада. Тя обаче първоначално е предотвратена от Вашингтонската конференция за флота през 1921г., но само временно. Рудолф Щайнер казва, че подобни мерки никога не са достатъчни, за да предотвратят евентуална война между Изтока и Запада; единствено духовното вникване в социалните, икономическите и международните отношения може да я предотврати, защото само то води до взаимно разбиране.

Китай и Западът

Днес, 100 години по-късно и 72 години след основаването на Китайската народна република, напрежението между двете свръхсили - САЩ и Китай - се засилва поради многото противоречиви въпроси, не на последно място въпроса за Тайван и островите в Южнокитайско море. Подобно на конфликта между Великобритания и Германия през 1914г., възниква напрежение между една западаща и една изгряваща сила. Оттогава нито Китай, нито Западът са възприели духовната гледна точка, към която Щайнер призова още преди 100 години. Затова перспективите за мир не изглеждат добри. Китай под ръководството на Си Дзинпин изглежда е решен да включи Тайван в Народната република и да доминира поне в съседните на Китай държави. В миналото Китай не е излизал извън пределите на непосредствените си съседи. Реакционните сили на Запад обаче разпространяват чрез медиите мнението, че Китай иска да е първа сила в света. 

Елитът на САЩ, който вече 100 години доминира над почти целия свят, вижда в Китай заплаха за "западните ценности", т.е. за американското или англоезичното господство. Тъй като напоследък се говори, че част от англоезичния елит е близо до неомалтусианската идея за борбата за ресурси, той сякаш няма нищо против някаква война с Китай за Тайван, която би отслабила или унищожила Китай и значително би намалила населението му, ако според него войната може да бъде спечелена от САЩ и техните съюзници. Ако приемем, че ядрените оръжия между двете страни са балансирани, че Америка е декларирала готовност за първи ядрен удар и че има превъзходство в областта на космическите оръжия, САЩ наистина биха спечелили една война, водена с ядрени оръжия. Колкото по-дълго Америка избягва войната, толкова повече военният баланс на силите постепенно ще се променя в полза на Китай, който непрекъснато модернизира военните си сили във всички области, включително киберпространството и космоса.

Това напомня на ситуацията между Германия и Русия в годините преди 1914г., когато германският генерален щаб е обременен от непрекъснатото превъоръжаване на руските сили; до 1917г., според германския генерален щаб, Русия щяла да има превъзходство по отношение на въоръжението. Британците също така гледаха на собствения си баланс на силите в тази светлина с идеята по-добре да въвлекат Русия във война, която да я отслаби или унищожи, преди тя да се превърне в твърде силен съперник на Британската империя. Така според тях една война, в която Великобритания и Русия са съюзници срещу Германия, може да отслаби или унищожи тези съперници на Великобритания, което наистина се случи през 1919 г., въпреки че самата Великобритания излезе от конфликта значително отслабена и принудена да отстъпи глобалната си мощ на САЩ. 

Една война между Китай, повлиян от луциферизма, и САЩ, повлияни от ариманизма, със сигурност би довеладо икономическа катастрофа в останалата част на света, независимо от резултата, предвид настоящата централна роля на Китай в икономиката. Войната, както винаги, не само би довела до още по-голяма централизация на държавния контрол във всички страни, което в западните страни би довело до засилване на същата система за социален кредит и наблюдение, която вече се изпробва в Китай, но и най-вероятно би довела до повсеместни икономически сътресения, социален срив и глад в развиващите се страни. 

Тогава ще се каже, че произтичащото от това ужасно състояние на нещата е още едно доказателство за безотговорността на човечеството и неспособността му да управлява собствените си дела. Това ще бъде подходящият фон, на който човешкият съсъд на Ариман ще може да започне да действа на световната сцена.

Луциферич
ните сили ще са изиграли своята роля - чрез Китай с неговата колосална гордост и чувство за унижение от страна на Запада (1839 - 1949г.) - за предизвикването и проявяването на въплъщението на Ариман на Запад и опита му да владее по целия свят. Поражението и деградацията на Китай и вероятното му принудително разпадане ще оставят Русия - все още относително икономически "слаба", въпреки огромния й потенциал в областта на минералните ресурси - на милостта на "победоносната" англоезична сфера и нейните съюзници и сателитни държави. 

AUKUS и духът на Сесил Роудс и Алфред Милнър

През лятото на 2021 г. можахме да видим как се оформя следващият етап с подготовката на англосaксонската сфера за създаване на "нов" пакт за отбрана и сигурност AUKUS (Australia, UK, US) между Австралия, Обединеното кралство и САЩ и плановете му да предостави на Австралия подводници с ядрен двигател, макар и вероятно без ядрени оръжия. Несъмнено другите две англоезични страни - Канада и Нова Зеландия - също ще се присъединят към този блок. Англоговорящите страни обменят военна и разузнавателна информация от над 60 години в рамките на механизъм, известен като "Пет очи".

В края на заключителната си реч на конгреса на Консервативната партия на 5.10.2021г. Борис Джонсън, приемайки за своя волята на окултните кръгове зад гърба си, каза точно това, което лорд Роузбъри е казал в речите си 130 години по-рано 1, позовавайки се на последните думи на Уинстън Чърчил към кабинета му, преди да подаде оставка (през 1955г.): "Никога не се разделяйте с американците – това е доста добър съвет, с който съм сигурен, че сте съгласни", завършвайки с думите на Чърчил: "Човекът е дух". Но това, което Джонсън, който по-рано в речта си похвали AUKUS и неотдавна ръководената от Великобритания бойна група в Южнокитайско море, имаше предвид под "дух", не беше универсалният човешки дух, както можем да предположим за думите на Чърчил. Не, Джонсън продължава да възхвалява "националния британски дух", който се проявявал например в постиженията на младите британски спортисти. Това, което той има предвид под "дух", е земната воля, проявяваща се физически.

                            image

               Сесил Джон Роудс (1853-1902), Алфред, лорд Милнър (1854-1925)

Речта на Джонсън, "Петте очи" и AUKUS са доказателство - сякаш все още има нужда от доказателства - за продължаващия импулс на Сесил Роудс и лорд Милнър отпреди 120 годиниимпулс, който много хора очевидно са забравили след загиването на Британската империя на Запад - когато през 1952 г. се появикнигата на Едуард Кранкшоу "Забравената идея - изследване на виконт Милнър", възхвала на лорд Милнър (починал през 1925 г.). Но расово-шовинистичният импулс за глобална воля за власт сред британския елит само чакаше подходящия момент; след последната катастрофална "лебедова песен" на Суецката криза (1956г.) британският елит най-накрая се помири с американците и избра продължаване на Британската империя, но само косвено, в рамките на новата Американска империя. Може би британският имперски импулс е най-добре обобщен в писменото "Кредо" на самия лорд Милнър, който подава оставка през 1921г. и през същата година се жени за лейди Вайълет Сесил, своя дългогодишна любовница и вдовица на лорд Едуард Сесил, четвъртия син на лорд Солсбъри. Лорд Милнър пише в своето кредо:

"Аз съм националист, а не космополит.... Аз съм британска (всъщност предимно английски) националист... Британската държава трябва да последва расата, да я прихване навсякъде, където тя се заселва в значителен брой като независима общност. Ако пчелните роеве постоянно се изхвърлят от кошера-майка и се губят за държавата, тя ще бъде непоправимо отслабена. Не можем да си позволим да се разделим с такова количество от най-добрата си кръв. Ние вече се разделихме с много, за да компенсираме милионите на друга, но за щастие приятелска държава [САЩ]. Не можем да позволим този процес да се повтори."

В това вярваше и Сесил Роудс, който през целия си живот се стремеше към обединение на всички англоезични територии по света, за да могат англоезичните народи да управляват света поне 200 години, но най-вече желаеше да види Великобритания и САЩ обединени. Сега, след като Великобритания напусна ЕС, това обединение може да се случи, макар и по-завоалирано и неофициално, отколкото искаше Роудс, освен ако британският народ не остане достатъчно буден и решен да защити своята цялост.

Пактът за "отбрана" на AUKUS е решителна стъпка по пътя на Роудс-Милнър за англоезичните елити. Ако те постигнат своето, мечтата на Роудс и Милнър, тази странна смесица от англоезичен империализъм, социален либерализъм и силно централизирана държава 2, ще продължи да живее и да служи на материалистическите цели на въплъщението на Ариман, цели, които се обслужват и от фалшивата пандемия от К-19, геноцида с ваксината, т.нар. глобално изменение на климата и шумотевицата за "Великия рестарт". 

Всичко това до голяма степен се движи от елитите на англоезичната сфера чрез техните академични институции (Импириъл Колидж, Университета Джон Хопкинс), техните глобалистки институции (ООН, СЗО), техните "филантропски" фондации (напр. "Бил и Мелинда Гейтс", "Отворено общество"), техните икономически институции (напр. фармацевтичните компании, които произвеждат ваксините, и Световния икономически форум 3) и разбира се, техните глобални медийни дейности (Би Би Си, Си Ен Ен, Алфабет и т.н. и т.н.). През този век, който е толкова важен за бъдещето на човечеството, всички ние трябва ясно да осъзнаем не само кои сме и срещу какво се изправяме, но и да разберем духовните противоборстващи сили, които стоят зад събитията.

Бележки

1 Арчибалд Пимроуз, лорд Роузбъри, британски външен министър през 1892-94г. и министър-председател през 1894-96г., е водещият британски политически оратор и човекът, чрез когото според Рудолф Щайнер "говорят" окултните братства на британската имперска политика.(вж. СС 173).

2 Най-вече последните тенденции се наблюдават във всички англоезични страни по време на "пандемията" от К-19.

3 Световният икономически форум (СИФ) е базиран в Швейцария, но неговият директор Клаус Шваб е учил в САЩ, нарича Хенри Кисинджър свой ментор и отдавна следва англофилския подход към бизнеса. Достатъчно е да погледнем Съвета на попечителите на СИФ, в който влизат Ал Гор и Лари Финк, главен изпълнителен директор на BlackRock, както и корпоративните спонсори и партньори на СИФ, за да разберем откъде идва истинското влияние в тази организация.

 

Категория: История
Прочетен: 2395 Коментари: 0 Гласове: 8
Последна промяна: 10.02.2022 12:42
Това е първата част на едноименната статия на английския историк и антропософ Тери Бордман, публикувана в сп. “Europдer“ февруари/2022 с оригинално заглавие "Защо е тази масова лудост? Защо се стигна до геноцида?


2021 
година и характерът на нашата толкова решаваща епоха

Защо, след като преживяхме 2020 г. - година, която с право може да се определи като най-идиотската, откакто се пише историята ни, сега, през 2021г. сме на път да станем свидетели на глобален геноцид - масово убийство чрез така наречената "ваксина" в името на здравето и сигурността? Всичко това се основава на щуротиите от 2020г., а именно на твърдението, че пандемията от К-19 е "смъртоносна пандемия". Защо беше позволено да се случи това малоумие и защо то продължава? Това е свързано с факта, че днес живеем в ключов исторически момент.

Когато човек достигне 21-годишна възраст, от антропософска гледна точка това значи, че той е завършил три фази от живота си, всяка от които продължава около седем години. Първо развиваме етерното или жизненото си тяло (от раждането до смяната на зъбите, обикновено около седемгодишна възраст) и то е различно от етерната обвивка на майката, която ни е въвела в света със силите на своето етерно тяло. Смяната на зъбите и тръгването на училище означават край на този етап от живота. От смяната на зъбите до пубертета развиваме астралното си тяло, емоционалните и ритмичните си сили (обикновено от 7 до 14 годишна възраст). И накрая, от пубертета до началото на зрелостта (обикновено между 14 и 21 години) ние развиваме способността да мислим самостоятелно, независимо от влиянието на нашите родители и учители. До 21-годишна възраст трябва да сме се превърнали в отговорни членове на общността с пълни граждански права за участие в него.

Грешка или злонамереност?

Видяхме как през тази 21-ва година от ХХI век на християнската ера много от нас осъзнаха отговорността си към нашата планета, която ни храни физически и ни поддържа силни. Но в повечето случаи съзнанието се е пробудило, защото всеки от нас поотделно е осъзнал или човешката грешка, или човешката лошотия. Ако пренебрегнем духовната реалност или духовните противоборстващи сили, които ни нашепват лоши мисли и чувства и ни изкушават към зли действия, тогава ще стигнем до заключението, че всичко ужасно, което се случва в света - бедност, глад, войни, унищожаване на околната среда, потискането на нашите ближни - се случва поради човешка грешка, дължаща се на неправилно мислене. Такава е например гледната точка на будизма. Ако премахнем причината за тези погрешни мисли, което в будизма обикновено означава да се освободим от всички желания, включително желанието за прераждане на земен план, тогава не би трябвало да има повече страдание. В първоначалното будистко учение на Сидхарта Гаутама природата на духовния свят почти не е засегната; Буда не се е занимавал с богове и богини. Едва по-късно те започват да играят роля в будисткото учение, а именно в разновидностите на будизма Махаяна и Ваджраяна 1. 1500 години преди Христос Буда се е занимавал по-скоро с един вид психотерапевтична техника с цел “просто" да се преодолеятжеланията, за да се сложи край на страданието; затова той е преподавал "четирите благородни истини" и "осемстепенния път" за преодоляване на желаниятаСблъсъкът със "злото" играе второстепенна роля в будизма, за разлика от сблъсъка само с "погрешните" мисли и чувства.

Когато обаче вземем под внимание духовния свят, ние осъзнаваме, че в него има същества и разбираме, че някои от тях, които в антропософията се наричат "духовни противоборстващи сили", не са никак добре настроени към хората. Защото тези същества правят опит на едно най-ниско ниво, независимо дали го знаятили не, да  "помогнат" на нас хората да се събудим, както обяснява съвременният посветен Рудолф Щайнер, за да можем да напреднем в развитието си. Някои от тези същества дори не осъзнават, че за тази цел са били "командировани", така да се каже, от същества, които са на по-високи нива на съзнание 2. Но ние, хората, които сме вплетени в света на материята, сме толкова заспали и инертни, че често се нуждаем от шок, за да се събудимДелата на тези същества, тези шокове са именно това, което наричаме "зло".

Когато ни се случват такива сътресения, както сега в кризата с К-19, с обичайния си начин на мислене ние се ужасяваме от драстичните мерки, предприети от безмилостните правителства и бруталните инстанции в цялсвят - как такива неща могат да се случат и човешки същества могат да се държат толкова нечовешки и хладнокръвно, уж в името на "здравето" и "сигурността". Ако ни е останало някакво човешко състрадание, това поведение ни шокира, ние го преживяваме не само като неправилно, но и като подло, нечовешко и зло; то сякаш идва от някъде другаде, от друга сфера извън нашия човешки опит, "наложено" ни е и действа чрез принудителни мерки, осъществявани от човешки марионетки - политици, национални и местни бюрократи, полицаи, съдии. 

Според Рудолф Щайнер силите на злото "... не съществуват във Вселената, за да доведат човека до престъпни действия Текакто и силите на смъртта не са тук, само за да накарат човека да умре; те присъстват във Вселената, за да могат, когато човекът е призован да изгради съзнателната си душа, да предизвикат в него склонността да приеме духовния живот "3

От 11.9.2001г. насам много хора, които преди това не са обръщали внимание на духа и духовния свят, чрез преживяното зло се събудиха за истината за тях. То ги убеди, че тук не става въпрос просто за човешка грешка, а за проява на зла духовна дейност, осъществявана от човеци - нещо, което е навлязло в живота на хората от друго измерение. Тези преживявания най-накрая накараха мнозина да признаят реалността на духовния свят, както и тази на Исус Христос. Това са както хора, които може би са били възпитани в християнска традиция, но по-късно са се отвърнали от нея и са станали атеисти или агностици, така и хора, които винаги са били материалисти и атеисти.

Епохата на съзнателната душа и октавата

Щайнер показва, че главната задача на човечеството в тази епоха, която той нарича “епоха на съзнателната душа, а също и пета следатлантска епоха (1413 - 3573г.), е развитието на съзнателната душа. Той нарича числото пет числото на злото” 4; то може би може да се нарече и число на избора между доброто и злото, символично изразено с двете алтернативни отвесни посоки на пентаграма или петоъгълника 5. Докато в предходната четвърта следатлантска епоха (747г. пр. Хр. - 1413г. сл. Хр.), периодът, в който е живял Буда, човечеството е трябвало да се научи на самостоятелно мислене и да развие разбиране за истината и заблудите по отношение на тайната на раждането, смъртта и човешкото съществуване на земния план, задачата в нашата епоха е да свържем правилно нашата нова човешка способност за мислене с волята си, за да действаме правилно в света. Затова предизвикателството пред нас е не толкова да разберем раждането и смъртта, истината и неистината, колкото да развием разбиране за делата на доброто и на злото и за връзката между тях. Става дума да вършим добро, познавайки доброто и злото. За тази цел трябва да се научим да разбираме духовния свят с неговите същества и самите себе си както в духовното, така и в материалното си съществуване.

В началото беше казано, че живеем в особено историческо време, с което се има предвид този ХХI век, който в по-широк контекст се намира в eпохата на съзнателната душа (1413 - 3573г.). В своята вдъхновяваща книга “Под знака на числото пет” 6 Томас Майер накратко очертава петте най-важни духовни събития, задачи и същества, с които човечеството се е сблъскало от началото на Михаиловата епоха през 1879г.7В моята статия аз бих искал да допълня написаното от него в тази книга с няколко собствени наблюдения. 

Ако например разгледаме първите 21 години на този век и това хилядолетие, особено 2021г., ще видим, че те са свързани с три други исторически периода през последните 4000 години, както и с трите години през миналия век (1921  2021г.). Съществуват съответствия на периода 2000 - 2021 сл. Хр. с периода 2021 - 2000 пр.Хр., а също и с 21те години от 139 - 118 пр.Хр. Трето, можем да видим и връзка между настоящата 2021г. и годините 1988, 1955 и 1921; Рудолф Щайнер е първият, който посочи този исторически ритъм от 33 години в живота на Христос.

Ключът към разбирането и на трите вида исторически отношения е октавата в музиката - поредица от седем ноти, състояща се от три части: долната терца с нотите до, ре, ми, след това средната нота фа и горнататерца сол, ла, си. Около огледалната ос фа останалите шест ноти се отнасят една към друга по следния начин: до  си, ре - лами - сол; или изразено в числа: 1 - 7, 2 - 6, 3 - 5, като всички се въртят около числото 4 в централната ос. От тази подредба се получава описаното от Рудолф Щайнер съответствие на отношенията между седемте следатлантски епохи: четвъртата епоха (747г. пр.Хр. – 1413г. сл.Хр.) се явява централна ос, докато останалите шест периода се отразяват огледално около четвъртата епоха като повратна точка. Дадено събитие от първата или "долната" група от три епохи се отразява във втората или "горната" група от три епохи. Следователно някои характеристики на третата следатлантска епоха (2907  747г. пр.Хр.) се появяват отново в нашата пета следатлантска епоха. Така през третата епоха в човешката култура се появява материализмът, който може да се види например в начина, по който египтяните съхраняват физическото тяло след смъртта и изграждат монументалните си постройки. В нашата пета културна епоха сме свидетели на това как материализмът е придобил още по-гигантски мащаби и оказва влияние върху всички области на обществото и културата, особено заради науката и техниката, които от своя страна дължат много на древните източни култури от третата културна епоха.

Следователно можем да кажем, че точно около централната историческа точка, началото на процеса на въплъщението на Исус Христос, раждането на Исус от Назарет (процесът е завършен с въплъщението на Христовото същество при кръщението в река Йордан 30 години по-късно), годините от 2000 до 2021г. сл.Хр. са свързани с годините от 2000 до 2021г. пр.Хр. 

Може да се възрази, че действителната аритметична средна точка на 2160те години от четвъртата следатлантска епоха (747г. пр.Хр. - 1413г. сл.Хр.) не е 1ва или 30та г. сл. Хр., а едва 333г. сл.Хр, което от математическа гледна точка, разбира се, е вярно. Но Щайнер посочва, че животът на Исус Христос започва 333 години преди тази среда (333г. сл.Хр.), за да противодейства и компенсира последиците от намесата на Антихриста Сорат - Слънчевия демон, чиято кулминация е през 666г. 8.

Един от най-големите дарове на Рудолф Щайнер за човечеството е това, че в множество лекции показа как животът, смъртта и възкресението на Исус Христос, как тези 33 години сами по себе си са се превърнали в повратна точка за целия период на човешкото развитие на тази планета. Събития отисторията преди тази повратна точка се отразяват в събитията след нея, а не в математическата среда, която е годината 333 на цялата следатлантска епоха. Независимо от това фактът, че годината на математическата среда на цялата следатлантска епоха и на еволюцията на Земята като цяло съдържа числото 3 три пъти, не е маловажен. Самата октава като символ с нейните точно седем тона има тройна структура: 1 2 3 - 4 - 5 6 7.

Исторически съответствия на годините от 2000 до 2021г.

През първата половина на XXI в. пр.н.е. Египет е отслабен, но около 2040г. е основано Средното царство (2040- 1782г. пр.Хр.) със столица Тива. Култът към Озирис става доминиращ през XXI в. пр.Хр. 9. Това е периодът на разцвет на Третата династия на Ур в Месопотамия и тогава е създадена първата версия на епоса за Гилгамеш. Ур запада след 2000г. пр.Хр. и някъде по това време Авраам напуска Ур и се установява в Ханаан. Това означава, че историята на евреите/израелтяните започва около 2000г. пр.Хр. Първите 21 години на XXI в. сл.Хр. несъмнено бяха труден период за народа на Израел и много американци забелязаха, че в администрацията на Джордж Буш и в неговото обкръжение имаше много проционисти, американци от еврейски произход с двойно гражданство, чието влияние върху политиката на Буш 10 в ислямския свят след 11.9.2021г. предизвика значителни сътресения през следващите години, не на последно място с "войната срещу тероризма".

Втората връзка с периода 2000 - 2021г. се открива в годините 139 - 118 пр.Хр. Всяка следатлантска епоха продължава 2160 години, което е период от 7 x 308,6 години. През 2029г. от нашата следатлантска епоха (1413 3573г.) ще бъде краят на втория период (от общо седем) (1721 - 2029 = 308 години) и ще започне третият период. Всяка епоха от 2160 години може да бъде разглеждана на отрязъци от тези седем периода от по 308,6 години (до – ре – ми и т.н.), всеки от които включва три по-дълги периода от времекоито могат да бъдат разглеждани като растеж, кулминация и упадък или като корен, стъбло и цвят. Следователно тези седем периода от дадена епоха могат да бъдат сравнени със седемте съответни периода от друга епоха: до с доре с ре, ми с ми и т.н. Годината 2021 е 608 години след началото на нашата пета епоха през 1413г. 608 години след началото на четвъртата следатлантска епоха (747г. пр.Хр.) стигаме до 139г. пр.Хр. Какво се е случило през периода 139 - 118г. пр.Хр. (т.е. в периода, съответстващ на периода 2000 - 2021г.)?

През 140-те години Рим побеждава Картаген, а също и Гърция - своите съперници от третата и съответно четвъртата следатлантска епоха; сега той доминира в Средиземноморието, а през 130-те години завършва завладяването на Испания. Тази външна експанзия на властта през 130-те и 140-те години е съпътствана от упадък на вътрешната "жизнена сила" на Римската република, представлявана от убийството на народния трибун Тиберий Гракх от консервативни сенатори през 132г. пр.Хр. и елиминирането на плановете за реформи на брат му Гай Гракх като народен трибун от страна на Сената и смъртта му през 121 г. пр.Хр. Тези важни събития ще доведат до граждански войни в Рим през I в. пр.Хр. и до края на Републиката, която завършва с империята на Август (ок. 27г. пр.Хр.- 14г. сл.Хр.), праплеменник и осиновен син на Юлий Цезар. 

Междувременно през 130-те и 120-те години преди Христа Китай се разширява с цялата си мощ на север, юг и запад по времето на императора Хан Уди от династията Хан (141  87г. пр. Хр.), издигнал през 136г. конфуцианството до статут на държавна религия, което оказва огромно влияние върху китайската цивилизация. "Управлението му продължава 54 години - рекорд, който не е подобрен чак до управлението на императора Канси повече от 1800 години по-късно и остава рекорд за етническите китайски императори. Управлението на император Хан Уди води до огромно разширяване на геополитическото влияние на китайската цивилизация и до развитието на силна, централизирана държава чрез държавни действия, преструктуриране на икономиката и насърчаване на смесена легалистично-конфуцианска доктрина" 11.

Така може да се види, че тези две десетилетия - 130-те и 120-те години преди Христа - са били решаващи за най-големите държави както на Изток, така и на Запад: Китай се разраства във всички области - икономическа, териториална и културна, докато за Рим, въпреки продължаващото му външно господство, започва период на вътрешни сътресения, който бихме могли да сравним със ситуацията в Китай и САЩ днес. В четвъртата следатлантска културна епоха Китай и Западът са имали много малко допирни точки, но в днешната пета културна епоха Китай и Америка въпреки всичките си контакти изглеждат обречени да не се разбират, подобно на отношенията между Великобритания и Германия през двете десетилетия преди 1914г., и подобно на тези две европейски страни преди 120 години изглеждат неумолимо насочени към трагичен конфликт, който би имал ужасни размери. 

На фона на тази китайско-западна конфронтация има нещо по-дълбоко, защото в този “християнски” ХХвеквиждаме, че се очертава конфликт между двете култури, за което Щайнер е казал, че Луцифер някога се е въплътил в Китай около 3000г. пр.Хр., а Ариман ще се въплъти "на Запад" (по мое мнение много вероятно в САЩ 12) скоро след началото на третото хилядолетие след Христа 13.

Така Христос се въплъщава в Исус 3000 години след инкарнацията на Луцифер в Китай и 2000 години преди тази на Ариман на Запад (в САЩ). Сега, когато човечеството е прекрачило прага на ХХI век, в който трябва да поеме пълна отговорност за планетата, ако иска да избегне екологичната смърт или ядреното унищожение,виждаме, че тези култури, дълбоко повлияни от Луцифер, от една страна, и от Ариман, от друга - Китай и Америка - са като Сцила и Харибда, през които човечеството трябва да премине през този век. Алаперспективите за безопасно преминаване, поне за момента, не изглеждат много добри.

"Времевият прозорец на Сорат 

Непосредствено преди този конфликт имаме работа с това, което аз наричам "времеви прозорец на Сорат" - периода от 1973 до 2023г. със средна точка през 1998г. (= 3 x 666). Рудолф Щайнер изтъква, че самият Слънчевият демон Сорат, противоположност на слънчевата интелигенция, не се инкарнира, а на всеки 666 години се намесва в човешката история от духовния свят чрез въплътени човешки същества. Щайнер посочва три такива намесипървата е във времето на християнството - около 666г. във връзка с Академията в Гондишапур (в югозападен Иран), особено с нейната медицинска школа. Втората намеса е около 1332г. във връзка с унищожаването на Ордена на тамплиерите от френския крал Филип IV Хубави и създаването от него на първата съвременна държава с централизирана бюрокрация в Европа. Третата намеса се състоя около 1998г. в периода на големи световни икономически кризи, а също и на атентата от 11.9.2001.

Важното е, че тези намеси не се ограничават до една конкретна година, а се простират в продължение на 49-50 години, в които 666-годишният ритъм прилича на камък, хвърлен в езеро, чиито вълни постепенно отслабват около точката на хвърляне (т.нар. крива на Гаус или крива на камбаната в математиката). Следователно трите намеси могат да се разглеждат по следния начин: 641 - 666 - 691, 1307 - 1332 - 1357, 1973 - 1998 - 2023г. Третата намеса е най-силната по отношение на външното си въздействие, въпреки че и трите са довели до епидемии с голям мащаб, които са засегнали почти цяла Евразия. Илюзиите, измамата и неистината изиграха важна роляособено при последните две намеси, например при унищожаването на тамплиерите и при атентата от 11.9.2001.

В Откровението на Йоан от Новия завет се описват събития, които ще се случат в далечното бъдеще към края на физическата Земя, но събитията през настоящия XXI  век, който е от решаващо значение за човешкия Аз, могат да се разглеждат като своеобразно предзнаменование за бъдещите събития. В глава 13 на Откровението (13: 11-18) звярът с двата рога, чието число е 666 и който се издига от Земята, служи на интересите на предишния звяр със седем глави, десет рога и десет диадеми на рогата, който се издига от морето (13:1-10). 

                    image

                         Двурогият звяр и поклонението на седемглавия звяр,
                         блок-книга от колекцията Есте, ок. 1460/65 г., Женева

Двурогият звяр упражнява цялата власт на първия звяр пред очите му и кара Земята и живеещите на нея хорада се покланят на първия звяр, чиято смъртоносна рана е излекувана (13:12). Двурогият звяр 666 също така коварно принуждава хората да "поставят белег на дясната си ръка или на челото си и никой да не може да купува или продава" - т.е. да не оцелява икономически - и затова вероятно е обречен да умре.  

А какво виждаме днес? Микрочипове, имплантирани в ръцете на хората между палеца и показалеца, инжекции срещу К-19, съдържащи графенов оксид, който може да проникне през кръвно-мозъчната бариера; QR кодове, които все повече регулират живота на хората и без които в Китай човек не може нито да купи, нито да продаде нещо, нито да пътува или да има достъп до множество услуги. И зад всичко това, както ни казва Световният икономически форум на Клаус Шваб, стои фактът, че "Голямата трансформация" ще свърже хората сизкуствения интелектза да създаде едно трансхуманно съществов което физическият, дигиталният и биологичният свят ще се слеят по начин, който е едновременно многообещаващ и потенциално опасен, …принуждавайки ни да преосмислим начина, по който се развиват държавите, по който организациите създават стойности и дори да преосмислим какво означава да бъдеш човек "14.

Бележки

Махаяна будизмът възниква през вековете около времето на Христос, а Ваджраяна (наречен също и “тантричен будизъм) – около V – VI в. сл. Хр. 

Вж. напр. Рудолф Щайнер, лекция от 18.4.1909 (СС 110) 

Лекцията от 26.10.1918 (СС 185)

Вж. Ернст Бидел, “Духовните основи на числата”ч Щутгарт, 1975, гл. 4

5 Пак там, гл.5

6 Базел, 2014, за българското издание вж. https://rudolfsteiner.bg/%D0%9F%D0%BE%D0%B4-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%B5%D1%82?search=%D0%9C%D0%B0%D0%B9%D0%B5%D1%80 

Епохата на архангел Михаил продължава от 1879г. до около 2300г. През това време той се издига от йерархията на архангел до йерархията на архай (дух на времето). Петте събития, изброени от Томас Майер, са: началото на Михаиловата епоха през 1879г., краят на Кали юга (Тъмната епоха) през 1899г., началото на етерната поява на Христос през 1933 юг., атаката на Сорат през 1998г. и инкарнацията на Ариман в началото на XXI век.

8 Лекция от 13.10.191(СС 184)

9 В наше време виждаме как имената Изида, Изида-София, както и Гея, нейният земен еквивалент, се появяват отново в различен контекст, било то в добър или лош смисъл. 

10 Такива са например участниците в проекта за “Нов американски век” (New American Century)

11 Вж. https://en.wikipedia.org/wiki/Emperor_Wu_of_Han

12 Вж. съчинението ми “The Incarnation of Ahriman –When and Where?“  http://Threeman.org/?p=2905 и The Present Age 5, октомври/ноември 2019 und май/юни 2020.

13 Лекция от 11.1919 (СС 191)

14 Вж. www.weforum.org/focus/fourth-industrial-revolution

 

 

 

 

 

Категория: История
Прочетен: 1699 Коментари: 0 Гласове: 9
Последна промяна: 09.02.2022 17:20
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 835034
Постинги: 459
Коментари: 15
Гласове: 6193
Календар
«  Февруари, 2022  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28