Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Тук ще публикувам откъси от непреведените книги на Рудолф Щайнер, както и други тематично свързани материали, неизвестни у нас.
Автор: anthroposophie Категория: История
Прочетен: 824085 Постинги: 458 Коментари: 15
Постинги в блога от 07.03.2019 г.
Хора, които нямат аз, действително съществуват и през тях могат да действат различни демони. Косвено можем да съдим за такива случаи, когато чуем например за престъпници, убили хладнокръвно много хора, с които нямат никаква връзка. Тук ще представя един случай, описан в книгата на Ердмут Гросе “Има ли хора без аз?”

От протоколите на съвместните обсъждания, провеждани от Рудолф Щайнер с учители от Валдорфското училище в Щутгарт (СС 300с), научаваме за един случай с момиченце от първи клас, което трудно възприема учебния материал, занимава се само със себе си и постоянно смущава урока. По повод на детето Рудолф Щайнер казва на учителите:  

“Това са тези случаи, които се срещат все по-често - раждат се деца, има човешки форми, но всъщност с оглед на най-висшия аз те не са хора, а са изпълнени от същества, които не спадат към човешкия вид. От 90те години на XIX век насам се срещат много безазови хора. При тях няма прераждане, а човешката форма е запълнена от един вид природен демон. Вече има голям брой хора, които всъщност са хора само по отношение на формата си, но иначе  в тях има други същества.”  

На въпроса на учителите как е възможно това Щайнер отговаря по следния начин:

“По принцип не е изключено в космоса да стане “грешка в изчисленията”. Слизащите индивидуалности са отдавна определени и групирани. Има и поколения, където никоя индивидуалност няма желание да слезе и да се свърже с тялото или го напуска още в самото начало. Тогава се появяват други индивиди, които не са съвсем подходящи... Те се различават съществено от хората по отношение на всичко духовно - например нямат памет за изречения, а само за отделните думи. Загадките на живота не са лесни. Когато една такава същност умре, тя се връща в природата, откъдето е дошла. Трупът се разлага, но няма истинско разлагане на етерното тяло и природното същество се завръща в природата.”  

В циркуляр до учителите Щефан Лебер описва същия случай по следния начин: “На детето въобще не можеше да се въздейства, освен когато учителката г-жа Мелингер го хващаше за ръка, иначе то хапеше, драскаше и непрекъснато риташе. Но когато доведоха детето, д-р Щайнер го погледна много продължително и го погали по главата. След това настъпи значително подобрение на държанието му. Задачата, която му постави д-р Щайнер, то прие толкова присърце, че остана цели осем години в училището. След като го завърши, младата жена постъпи на работа, като вършеше различни несложни дейности, омъжи се и често страдаше от тежка депресия. Когато я срещнах, вече близо 70годишна, за нея все още училището беше мястото, което тя свързваше с добри спомени”.   

За учителката Бетина Мелингер в книгата “Учителският кръг около Рудолф Щайнер”, Хуземан/Тауц) се казва:  

“B семейството тя заварва абсолютно отчайваща обстановка. Г-жа Мелингер подарява кукла на детето, на която то веднага откъсва главата. Детето никога не плаче. Една вечер тя го посещава малко преди то да си легне и му подарява копие на “Мадоната със синята одежда” на италианския художник Филипо Липи. Тогава за пръв път тя забелязва как детето се съсредоточава и в душата му настава спокойствие. Един ден Рудолф Щайнер идва в Щутгарт и влиза в класа, за да се запознае с детето. Него обаче го няма, тъй като често отсъства. Налага се да го извикат от дома му. Когато още немито го представят на д-р Щайнер, той го поглежда така мило и го прегръща, че детето избухва в сълзи. Рудолф Щайнер го пита удивен: “Често ли плачеш?”, “Не, съвсем не!”, отговаря детето.  

В последвалия разговор с Рудолф Щайнер става ясно, че това е извънреден случай, при който се налага с педагогически и медицински средства да се помогне там, където обикновено действат елохимите - в областта на човешкия дух. От тази случка за Бетина Мелингер пламва нов ентусиазъм, тя намира своята сила като педагог, а детето става добър човек.”
Категория: Други
Прочетен: 3820 Коментари: 0 Гласове: 5
Последна промяна: 07.03.2019 10:10
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824085
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6141
Календар
«  Март, 2019  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031