Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Тук ще публикувам откъси от непреведените книги на Рудолф Щайнер, както и други тематично свързани материали, неизвестни у нас.
Автор: anthroposophie Категория: История
Прочетен: 835628 Постинги: 459 Коментари: 15
Постинги в блога от 17.05.2022 г.

Саморъчно написана бележка от Рудолф Щайнер (вероятно от юли 1920г.), намерена в архива му, хвърля светлина върху англо-американското влияние върху славянските страни, което - както установяваме - продължава и до днес и в момента съвсем ясно се вижда във войната на Русия с Украйна (източник на бележката: сп. “Europдer“, март/2010).

                     image


Превод: "Зад политиката на англоговорещите народи като постоянен план стои постепенното завладяване на света от тези народи. Смята се, че едно от средствата за постигане на тази цел са славянизираните Източна и Средна Европа, в които трябва да има   и по този начин през главата на германците ще влязат в същностни икономически отношения с Англия и Америка, което ще доведе до положителен търговски баланс при последните. За [реализирането на] този план елитът на англоезичните народи се обучава в духовните общности, които стоят зад видимия духовен и културен живот на тези народи, а видимото е само техен външен израз.

Който не иска да повярва на онези, които благодарение на вникването си в духовния живот на човечеството знаят тези факти, би могъл при разумно наблюдение да разчете фактите от онова, което англо-американските историци споменават от десетилетия; което водещи англичани и американци са изтъквали в безброй случаи, говорейки за идеалите на англоезичните народи възоснова на техните расови цели. Човек може да го преживее, когато се досети, че курсът на англо-американската политика не се определя от това, което представителните личности в Лондон или Берлин са уговорили с германците, а от това, което се е случило в Англия от Кобдън и Джейкъб Брайт 1 до Чембърлейн; в Америка от Линкълн до Рузвелт и Уилсън; от случилото се между Англия и нейните колониални територии.

След това той ще разбере, че англоговорещите народи работят 1. с убеждението, че в тяхната народностна характеристика лежи силата да успеят в следващите години да проникнат света със своята същност; 2. че за това време славянските народи ще бъдат така просмукани от националните си цели, за да могат да доставят необходимите сили за задвижването на английския парен влак, пътуващ по света.

За да осъзнае това, човек трябва да вникне в тайните начини, по които Англия - а зад нея и Америка - с голяма историческа далновидност са направлявали славянските балкански движения; по които са държали ръката си над Русия, така че с политиката си тя да върви право към целта на англоговорещите народи. Според Англия и Америка германството може да бъде третирано само така, че да бъде най-малката пречка. Затова германството може да се спаси, ако осъзнае какво го заплашва и се настрои към хармонизация на своите интереси с тези на славянския свят."

1 Ричард Кобдън (1804-1865) - британски предприемач, водеща фигъра на Манчестърския либерализъм и движението за свободна търговия; Джейкъб Брайт (1821 – 1899) - британски либерален политик

 

Категория: История
Прочетен: 2370 Коментари: 0 Гласове: 9
Последна промяна: 17.05.2022 21:09
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 835628
Постинги: 459
Коментари: 15
Гласове: 6194
Календар
«  Май, 2022  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031