Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Тук ще публикувам откъси от непреведените книги на Рудолф Щайнер, както и други тематично свързани материали, неизвестни у нас.
Автор: anthroposophie Категория: История
Прочетен: 824346 Постинги: 458 Коментари: 15
Постинги в блога от 04.06.2019 г.

“Целият свят е предмет на нашите интереси и наша грижа”, заявяват йезуитите през 2008 по време на 35. си генерална конгрегация. В това обръщение те се позовават на думите на Йероним Надал “Светът е наш дом”. Надал  (1507 - 1580) е бил един от първите съратници и довереници на основателя на йезуитския орден Игнаций Лойола.

Това малко безцеремонно самопоканване по целия свят обяснява и честите посещения на папата-йезуит Франциск на Балканите, които по принцип не са активен терен на римо-католицизма. Още първото му европейско посещение беше през 2014 г. в Албания, през 2015 Франциск беше в Босна и Херцеговина, а тази година у нас, в Македония и Румъния. В нито една балканска страна обаче папата не направи толкова показна агитация за приемането на мигранти като в България. Дали това означава, че ние сме най-упоритите противници на масовата миграция или просто папата вижда у нас голям потенциал за заселване на нови еврипейци предвид на пустеещите ни села? 

Характерно за йезуитите е, че никога не действат спонтанно и хаотично, а мислят много ходове напред. Например те още от 1980 г. имат организация за подпомагане на бежанци (Jesuit Refugee Service). Поводът за създаването й са виетнамските бежанци (т.нар. boat people “хора от лодките”), които след победата на комунистическия Северен Виетнам през 1975 започват да бягат от страната си.

В днешно време JRS се занимава с интересите на следващите “хора от лодките” - африканските преселници. Доказателство, че тя преследва по-различни от хуманитарните цели е фактът, че JRS се застъпва най-вече за мигранти без документи и с отказан статут, които подлежат на екстрадиция.

В своя скорошна декларация (https://www.jesuiten.org/news/jrs-begruesst-ergebnis-der-europawahl/) JRS приветства резултатите от проведените в края на май 2019 г. избори за Европейски парламент. Според йезуитите изборните резултати показвали, че имало широка подкрепа за приемането на мигранти и бежанци в обществото: “Приветстваме силата на европейските граждани да отхвърлят една насочена навътре Европа, която е националистическа и враждебна към миграцията.” В същото време йезуитската организация подчертава, че преговорите за реформи в областа на политиката на даване на убежище още не са приключили, а в следващия парламент щяло да има повече от 150 евроскептични депутати. Това можело да има въздействие върху приемането на една “хуманитарна и солидарна политика на даване на убежище както в ЕС, така и в страните-членки.”

Бъдещето ще покаже кои от новите европейски “началници” - комисари, председатели на европейски парламентарни групи и пр. - са преки възпитаници на йезуитите и изпълнители на тяхната линия. Защото сред досегашните европейски лидери съществуваше нещо като “йезуитски Интернационал”.

Сред важните европейски политици на последните години се подвизаваха следните йезуитски възпитаници: предшествениците на Доналд Туск на поста председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой и Жозе Мануел Барозо, Жан-Клод Юнкер (председател на Европейската комисия), шефът на Европейската централна банка Марио Драги, бившият еврокомисар Марио Монти, бившият испански премиер Мариано Рахой, сегашният френски президент Еманюел Макрон. Не случайно с оглед на всички йезуити на влиятелни постове, които създават бъдещето на Европа, ван Ромпой през 2012 г. заявява по време на Фестивала на религиите във Флоренция: “Ние всички сме йезуити”.  

Напливът от йезуитски възпитаници в Брюксел не е случаен. Само три дни преди да долети у нас, папа Франциск произнесе много важна реч пред заседанието на папската академия за социални науки на тема “Нация. Държава. Национална държава“(https://de.catholicnewsagency.com/story/papst-franziskus-globales-gemeinwohl-statt-neuem-nationalismus-4581). В нея Франциск говори за климатичните промени, атомните оръжия и приемането на мигранти. Именно тези три теми били доказателството, че днес националната държава не била в състояние да се грижи самостоятелно за благото на населението си: 

“В съвременната ситуация на глобализация не само на икономиката, но и на технологичния и културен обмен националната държава вече не е в състояние сама да подсигурява благото на своето население… Общото благо е станало глобално и затова националните държави трябва да се обединят за общата си полза.”

Но не всички държави споделяли възгледите му, критикува папата: “Някои нации имат по-скоро дух на опозиция, отколкото на сътрудничество.”

Папата говори за необходимостта от “международни юридически власти, които да идентифицират еднозначно едно наднационално общо благо”, например в областта на климатичните промени или търговията с хора.

“Църквата наблюдава с тревога как по цял свят се съживяват агресивни движения срещу чужденците и как нараства национализмът, който занемарява общото благо.”

Папата не забрави да се изкаже повторно и за приемането на мигранти: “Задача на обществото е да защити мигрантите и да регулира внимателно миграционните потоци, както и да стимулира приемането им, така че местното население да бъде обучено и окуражено да участва в процеса на интеграция на мигрантите, които са добре дошли. Начинът, по който една нация приема мигрантите, е отражение на нейното човешко достойнство и отношението й към човечеството”, завършва папата в типичния си лицемерен йезуитски стил.

На фона на цитираното становище на йезуитите и заявените планове за глобално правителство от страна на папата се вижда, че през следващите месеци и години в Брюксел и Страсбург се очертават доста напрегнати битки. Дали нашите нови и стари прясноизбрани евродепутати ще могат да се ориентират в обстановката и да направят нещо в полза на България?

 

Категория: Политика
Прочетен: 599 Коментари: 0 Гласове: 5
Последна промяна: 04.06.2019 16:05
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824346
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6143
Календар
«  Юни, 2019  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930