Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Тук ще публикувам откъси от непреведените книги на Рудолф Щайнер, както и други тематично свързани материали, неизвестни у нас.
Автор: anthroposophie Категория: История
Прочетен: 892547 Постинги: 468 Коментари: 15
Постинги в блога от Юли, 2024 г.

Размишления на Пиеро Камеринези от сайта му liberopensare 

(https://www.liberopensare.com/the-donald-tra-john-wayne-e-i-sacrifici-rituali/ )

 

Няколко часа след това - неуспешно или инсценирано? - покушение срещу Доналд Тръмп, докато чакам да стигна до дъното на случая, ако това изобщо е възможно, в съзнанието ми изникват две неща.

Първото носи името Холивуд. 
Освен очевидната странност на снайперист, който удобно е успял да се разположи на покрива на сграда на малко разстояние от сцената на митинга на една от най-ненавижданите американски фигури - обстоятелство, разказано в няколко холивудски филма - да не говорим за факта, че изглежда почти точно копие на убийството на Кенеди - видяхте ли снимката, която вече символизира събитието? Кръстоска между прочутата снимка от Иводжима
                          image

и легендите около Джон Уейн, символа на Америка на пионерите, смелостта, мъжагата, мъжа, който никога не пита... Накратко, изглежда, че някой е чакал точно този момент, за да създаде нов герой без недостатък или страх.

Всъщност е добре известно, че силата на образите е много по-всеобхватна и манипулативна от езика, чиято сила сега е драстично намалена от злоупотребата с цифровите медии. От друга страна, добре известно е, че съзнателното манипулативно използване на образи е изцяло англо-американско изобретение, което води началото си още от XVII в., когато англичаните отлично разбират, че образите са много по-ефективни от думите и ги използват по онова време, за да демонизират испанците, техни противници в завладяването на Новия свят.

Безскрупулното използване на образи всъщност довежда в края на XIX в. до появата в САЩ на първите таблоидни вестници (жълтата преса), препълнени със сензационни, манипулирани новини, карикатури, печатни букви, снимки на цяла страница, благодарение на които вестниците на Рандолф Хърст постигат космически за времето си продажби, публикувайки предполагаеми зверства, извършени от испанците: убити деца, изнасилени жени, кървави кланета. В резултат на това общественото възмущение позволява на САЩ да започнат война срещу Испания.  

Онези, които са планирали този метод на манипулация през десетилетията, са наясно как информацията, базирана на образи, разчита на когнитивната уязвимост на адресатите, използвайки вече съществуващи тревоги или убеждения, които ги предразполагат да приемат невярна информация.  

Ето защо след MAGA - Make America Great Again (“Да направим Америка отново велика”) - твърдение с безспорна ефективност, сега имаме бивш президент, който се кандидатира за втори мандат, изправя се окървавен след удар, откъснал парче от ухото му, само на крачка от смъртта и крещи Fight, fight (Бой, бой) - още едно твърдение, което ще влезе в историята на този свят, толкова пълен с образи и празен откъм съдържание.

          image

Второто съображение се отнася до ритуалните жертвоприношения. Нека обясня. Да започнем от факта, че най-голямата демокрация в света вече е убила четирима президенти - Ейбрахам Линкълн, Джеймс Гарфийлд, Уилям Маккинли и Джон Фицджералд Кенеди - и е ранила други четирима: Теодор Рузвелт, Франклин Д. Рузвелт, Хари Труман и Роналд Рейгън. С оглед на това, следейки сутрешните публикации на световните агенции, коментиращи опита за покушение срещу Тръмп в Пенсилвания, си спомних за ритуалната игра пелота, използвана от маите в Централна Америка.

Тази игра имала много специфични характеристики, които я оприличават на ритуалните жертвоприношения, широко практикувани преди завоеванието на Новия свят: два отбора играели с каучукова топка; играчите можели да я удрят само с бедра, колена, хълбоци или рамене. Топката се хвърляла от отборите от едната страна на игрището до другата, докато един от тях не се провали, като я изпусне или изхвърли. Играело се на дълги игрища, оградени със стени, като най-добре запазеното е в Чичен Ица в Юкатан.

       image

Защо говоря за връзките между играта пелота и човешките жертвоприношения? Защото изглежда, че някои удобно нагласени  мачове - имало ли е футболни уговорки и тогава? - са предвиждали поражение на отбора, съставен от военнопленници, които неизбежно били принасяни в жертва.

Но това, което е още по-поразително - и свързано с убийствата и атентатите срещу президенти - е, че след ритуалните мачове главата на капитана на един от двата отбора, вероятно на отбора победител, била отрязвана, тъй като в културата на маите ритуалното жертвоприношение е началото на пътя към божествеността. Ето защо е възможно наградата за победата да е била жертвоприношението, разглеждано като начин да се доближиш до боговете.

И така, като събера двете съображения - света на холивудските образи и ритуалните жертвоприношения - опитът за убийство на Доналд Тръмп ми изглежда като желание да го предаде не на божествеността, а на подчовечността на манипулативните образи.
Докато в същото време от тази страна на Атлантическия океан човешките жертвоприношения в Палестина продължават с пълна сила.

Дали Молох жадува за кръв, за да омагьоса и парализира все повече човечеството в очакване на идването на Антихриста?

Фантазии? Може би, но Знаците на времето би трябвало да ни научат на нещо от фактите в новините и от нас зависи да се опитаме да разберем тези знаци.

Категория: История
Прочетен: 543 Коментари: 0 Гласове: 10
Последна промяна: 15.07 17:15

 

Из лекция на Рудолф Щайнер, изнесена на 23-ти ноември 1905 г. в Берлин (СС 54 “Загадките на света и антропософията”

В цялата природа виждаме примери за взаимодействието на отделни същества в едно цяло. Вземете само човешкото тяло. То се състои от независими същества, от милиони и милиони отделни самостоятелни живи същества или клетки. Ако разгледате част от това човешко тяло под микроскоп, ще откриете, че то всъщност е съставено от такива самостоятелни същества. Но как те работят заедно? Как онова, което в природата би трябвало да образува едно цяло, е станало безкористно? Нито една от нашите клетки не проявява своята отделност по егоистичен начин. Чудодейният инструмент на мисълта, мозъкът, също е съставен от милиони фини клетки, но всяка от тях работи на своето място в хармония с останалите. Какво предизвиква сътрудничеството на тези малки клетки, каква е причината едно по-висше същество да се проявява в тези малки живи същества? 

Душата на човека е тази, която предизвиква такова проявление. Но човешката душа никога не би могла да работи тук на земята, ако тези милиони малки същества не се откажат от своята отделност и не се поставят в служба на голямото, общо същество, което наричаме душа. Душата вижда с клетките на окото, мисли с клетките на мозъка, живее с клетките на кръвта. Тук виждаме какво означава обединението. Обединението означава възможността едно по-висше същество да се изрази през обединените членове. Това е общ принцип в целия живот. Петима души, които са заедно, които мислят и чувстват хармонично заедно, са нещо повече от 1 + 1 + 1 + 1 + 1, те не са просто сбор от пет, точно както нашето тяло не е сбор от петте сетива, но съжителството, живеенето на единия в другия означава нещо доста подобно на съвместното живеене на клетките на човешкото тяло. Едно ново, по-висше същество се намира сред петимата, а дори само сред двама или трима.

"Където двама или трима са събрани в Мое име, там съм и Аз посред тях". Това не е единият и другият и третият, а нещо напълно ново, което възниква чрез обединението. Но то възниква само когато индивидът живее в другия, когато индивидът черпи сили не само от себе си, но и от другите. Обаче това може да се случи само ако той живее безкористно в другия. Ето как човешките обединения са тайнствените места, в които се спускат висши духовни същности, за да работят през отделните човеци, точно както душата работи през телесните членове. 

В нашата материалистическа епоха хората не биха повярвали лесно, обаче в духовнонаучния светоглед това не е само образ, а нещо във висша степен реално. Затова и духовният изследовател не говори просто за абстрактни неща, когато говори за дух на народа или душа на народа или за семеен дух или за духа на някаква друга общност. Духът, който действа в едно обединение, не може да бъде видян, но той съществува и съществува чрез братската любов на личностите, действащи в това обединение. Както тялото има душа, така и гилдията, братството има душа и повтарям още веднъж: това не е само образно казано, а трябва да се разбере като истинска реалност.

Магьосници са хората, които действат съвместно в братството, защото те привличат възвишени същества в своето обкръжение. Не е необходимо да се позоваваме на машинациите на спиритизма, ако с братска любов действаме заедно в една общност. В нея се проявяват висши същества. Ако се отдадем на общността, то това отдаване, това сливане с цялото представлява закаляване, укрепване на нашите органи. Когато действаме или говорим като член на такава общност, то в нас действа или говори не отделната душа, а духът на общността. Това е тайната на прогреса на бъдещото човечество, да се действа от общности. 

 

Категория: История
Прочетен: 1606 Коментари: 0 Гласове: 14
Последна промяна: 02.07 12:11
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 892547
Постинги: 468
Коментари: 15
Гласове: 6499
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031