Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Тук ще публикувам откъси от непреведените книги на Рудолф Щайнер, както и други тематично свързани материали, неизвестни у нас.
Автор: anthroposophie Категория: История
Прочетен: 892603 Постинги: 468 Коментари: 15
Постинги в блога от 02.07.2024 г.

 

Из лекция на Рудолф Щайнер, изнесена на 23-ти ноември 1905 г. в Берлин (СС 54 “Загадките на света и антропософията”

В цялата природа виждаме примери за взаимодействието на отделни същества в едно цяло. Вземете само човешкото тяло. То се състои от независими същества, от милиони и милиони отделни самостоятелни живи същества или клетки. Ако разгледате част от това човешко тяло под микроскоп, ще откриете, че то всъщност е съставено от такива самостоятелни същества. Но как те работят заедно? Как онова, което в природата би трябвало да образува едно цяло, е станало безкористно? Нито една от нашите клетки не проявява своята отделност по егоистичен начин. Чудодейният инструмент на мисълта, мозъкът, също е съставен от милиони фини клетки, но всяка от тях работи на своето място в хармония с останалите. Какво предизвиква сътрудничеството на тези малки клетки, каква е причината едно по-висше същество да се проявява в тези малки живи същества? 

Душата на човека е тази, която предизвиква такова проявление. Но човешката душа никога не би могла да работи тук на земята, ако тези милиони малки същества не се откажат от своята отделност и не се поставят в служба на голямото, общо същество, което наричаме душа. Душата вижда с клетките на окото, мисли с клетките на мозъка, живее с клетките на кръвта. Тук виждаме какво означава обединението. Обединението означава възможността едно по-висше същество да се изрази през обединените членове. Това е общ принцип в целия живот. Петима души, които са заедно, които мислят и чувстват хармонично заедно, са нещо повече от 1 + 1 + 1 + 1 + 1, те не са просто сбор от пет, точно както нашето тяло не е сбор от петте сетива, но съжителството, живеенето на единия в другия означава нещо доста подобно на съвместното живеене на клетките на човешкото тяло. Едно ново, по-висше същество се намира сред петимата, а дори само сред двама или трима.

"Където двама или трима са събрани в Мое име, там съм и Аз посред тях". Това не е единият и другият и третият, а нещо напълно ново, което възниква чрез обединението. Но то възниква само когато индивидът живее в другия, когато индивидът черпи сили не само от себе си, но и от другите. Обаче това може да се случи само ако той живее безкористно в другия. Ето как човешките обединения са тайнствените места, в които се спускат висши духовни същности, за да работят през отделните човеци, точно както душата работи през телесните членове. 

В нашата материалистическа епоха хората не биха повярвали лесно, обаче в духовнонаучния светоглед това не е само образ, а нещо във висша степен реално. Затова и духовният изследовател не говори просто за абстрактни неща, когато говори за дух на народа или душа на народа или за семеен дух или за духа на някаква друга общност. Духът, който действа в едно обединение, не може да бъде видян, но той съществува и съществува чрез братската любов на личностите, действащи в това обединение. Както тялото има душа, така и гилдията, братството има душа и повтарям още веднъж: това не е само образно казано, а трябва да се разбере като истинска реалност.

Магьосници са хората, които действат съвместно в братството, защото те привличат възвишени същества в своето обкръжение. Не е необходимо да се позоваваме на машинациите на спиритизма, ако с братска любов действаме заедно в една общност. В нея се проявяват висши същества. Ако се отдадем на общността, то това отдаване, това сливане с цялото представлява закаляване, укрепване на нашите органи. Когато действаме или говорим като член на такава общност, то в нас действа или говори не отделната душа, а духът на общността. Това е тайната на прогреса на бъдещото човечество, да се действа от общности. 

 

Категория: История
Прочетен: 1611 Коментари: 0 Гласове: 14
Последна промяна: 02.07 12:11
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 892603
Постинги: 468
Коментари: 15
Гласове: 6499
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031