Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Тук ще публикувам откъси от непреведените книги на Рудолф Щайнер, както и други тематично свързани материали, неизвестни у нас.
Автор: anthroposophie Категория: История
Прочетен: 836661 Постинги: 459 Коментари: 15
Постинги в блога от 03.08.2022 г.
Из лекция на Рудолф Щайнер, изнесена на 21.9.1923г. в Дорнах (СС 259 “Съдбовната 1923 г. в историята на Антропософското общество. От пожара на Гьотеанума до Коледното събрание”)

Тайната на много неща в духовния свят се състои в това, че злите сили на духовния свят могат да запазят своята власт само докато хората не ги осъзнаят, докато не развият съзнание за тях. А развитието на съзнанието има същото въздействие върху някои враждебни или зли духовни сили, каквото има денят за лошите призраци: те бягат, когато човек развие съзнанието си.

Много пъти съм подчертавал, че е вредно да се казва: Еди-кое си е зло същество, затова дайте да се пазим, да нямаме нещо общо с него, да бягаме от него! - Не, трябва да поставим тази враждебна сила пред лицето си с цялата си вътрешна сила, трябва да се научим да я разпознаваме! Защото ако в собственото ни съзнание възникне неин огледален образ, той ще действа като светлина, от която злата сила ще избяга.

Често съм характеризирал това с думите: Когато чуят за Луцифер и Ариман, някои казват: О, трябва да се пазим! Да се махаме далеч от него! - Но не това е задачата; задачата е именно да прозрем тези две сили толкова точно със съзнанието си, че те да избягат от нас. Това е нещо, което наистина ще ни помогне. Защото в духовния свят често действат други закони, различни от законите на физическия свят.

Вече споменах някои от тях. Във физическия свят например важи законът, че цялото винаги е по-голямо от една от своите части. Ако четири триъгълника са части на един голям триъгълник, то големият триъгълник е по-голям от една от своите части. Сега се смята, че това е абсолютно вярно. За духовния свят то изобщо не е вярно, защото там частта винаги е по-голяма от цялото. Ще кажете, че това е невъзможно. Но само във физическия свят човек не е в състояние да си го представи! И въпреки това е факт: в духовния свят черният Ви дроб е безкрайно по-голям от Вас в качеството Ви на цяло. - Ето защо трябва да кажем, че в духовния свят е вярно и следното нещо: Ако бягам от Луцифер, той се приближава още повече към мен. Само когато аз спра и той избяга, това ще е бягство в смисъла на духовния свят - и тогава той наистина ще се отдалечи от мен, а няма да се приближи. От друга страна, ако аз избягам от него - е, от духовна гледна точка аз не бих го направил, защото тогава ще знам тази тайна, която току-що споменах - но ако аз избягам от Луцифер, ще го направя по същия начин, както се бяга във физическия свят: някой, който има по-дълги крака, ще му се изплъзне с бягане именно във физическия свят. Но в духовния свят той ще се приближава все повече и повече към него - там важи обратното. От друга страна, ако човек сам накара Луцифер да избяга, Луцифер ще спази законите на духовния свят и ще постъпи така, както постъпват лошите призраци преди разсъмване: той наистина ще се отдалечи от своето отражение в човешката душа.

Категория: История
Прочетен: 4131 Коментари: 0 Гласове: 13
Последна промяна: 03.08.2022 21:49
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 836661
Постинги: 459
Коментари: 15
Гласове: 6194
Календар
«  Август, 2022  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031