Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Тук ще публикувам откъси от непреведените книги на Рудолф Щайнер, както и други тематично свързани материали, неизвестни у нас.
Автор: anthroposophie Категория: История
Прочетен: 823849 Постинги: 458 Коментари: 15
Постинги в блога от 10.09.2019 г.
За този пети вид елементарни същества, т.нар.”Христови елементарни същества”, засега имам информация само от един източник. Това е антропософът Томас Майер, но не онзи швейцарец от Базел, който понякога идва в София на опера и да изнася лекции, а друг негов съименик. Вторият Томас Майер е германец и провежда курсове по антропософска медитация заедно с Агнес Хардорп - за нея писах вече, че между другото учи немски антропософи на паневритмията на Учителя Беинса Дуно. Томас Майер изследва природните духове и е написал три книги за тях – „Спасете елементарните същества”, “Сътрудничеството с елементарните същества – 13 разговора с практици” и “Преживяване на земната трансформация – разкази и текстове на свидетели”.   

Тъй като съдбата ме срещна по друг повод с автора, го попитах и за тези Христови същества, за които аз поне не знаех нищо. Той каза, че за тях говорят предимно геоманти и радиестезисти. Посочи ми едно такова същество, което се намирало в малък парк срещу антропософския център, където се срещнахме. Мястото беше поляна със стари дървета и приятна, умиротворяваща и разширяваща атмосфера.  

Рудолф Щайнер е предрекъл появата на нов вид елементарни същества, затова смятам, че е важно да се вземат под внимание подобни сведения. Той е говорил за новите същества във втората лекция от цикъла “Езотеричното християнство и духовното ръководство на човечеството” (СС 130). Цикълът е твърде важен и е преведен на български още от покойния Димо Даскалов. Но като сравних българския превод с немския текст, забелязах, че двукратно употребеният от Щайнер израз “die Wende des 20. Jahrhunderts“, който не конкретизира дали става въпрос за началото или края на века, в българския текст е преведен като “поврата към двадесетото столетие” (срв. стр. 20 от следния линк: https://petardanov.com/Chtainer/GA_130%20Езотеричното%20християнство.pdf).  

Въпреки че липсва логика през септември 1911 г., когато е изнесена лекцията, да се правят предсказания за “поврата към двадесетото столетие”, след като то отдавна е започнало, аз все пак попитах Томас Майер за тази неяснота. Той очаквано потвърди, че думите на Щайнер се отнасят не за началото, а за края на ХХ век.   

Ето цитата от книгата на Томас Майер “Спасете елементарните същества!” от 2008 г., издателство “Нойе Ерде”, Саарбрюкен, в който се говори за т.нар. Христови елементарни същества:  

“На тази нова пета група1 ми обърнаха внимание през 2003 г. геомантите Волфганг Шнайдер и Фриц Бахман. Марко Погачник2 също пише и говори за тях. Те тримата, както и други геоманти, са наблюдавали появата на нови елементарни същества малко преди смяната на хилядолетията. Аз редовно се упражнявам във възприемането им и досега съм имал следните опитности:  

Намирам ги навсякъде, в почти всеки парк, на почти всяка улица, в почти всяко помещение. И във Валун3 на плажа има едно много красиво същество, в което аз обичам да потъвам душевно.  

Тези нови елементарни духове междувременно вече спадат към постоянния състав на досегашните природни елементарни същества и добре се вписват сред тях. Те са като нова група инструменти в един оркестър, която променя общото звучене на елементарния свят. Волфганг Шнайдер ми разказа, че чрез новите същества се променят и старите, които вече били станали по-будни, съзнателни и многостранни. Самият аз не съм могъл да сравня как е било преди и сега.  

Аз най-често ги преживявам така: те излъчват към околната среда хармония, мекота, доброта, избавление и святост. Имат благодатно, освобождаващо, балансиращо и целебно въздействие върху човешката душа. Сърцето ми винаги много силно реагира на тях, особено сърдечната чакра (предната и задна част в еднакъв размер), освен това често и гърлената чакра. В областта на гърдите и гърлото се чувствам като обвит в памук. Жестът на Христовите елементарни същества е отвесно движение, състояние на изправеност, но едновременно и водоравно състояние на разпростряност, разгърнатост в околността. Субстанцията им според индивидуалния характер на елементарното същество е понякога златиста или бяла, гъста или въздушна. Ако ги погледна етерно, изживявам техния етерен образ като отвесно поставен блестящ овал.  

Многократно съм имал преживяването как едно ново елементарно същество стои сякаш неразопаковано. Едва чрез срещата, осъществена със сърцето и обръщението към него, то се разгръща и уголемява. Аз разбирам това по следния начин: тези елементарни същества искат да бъдат активирани от хората. Те са “предложение” на духовния свят, но ние също трябва да подадем своята ръка.  

Имах възможност да посещавам непрекъснато в продължение на няколко години много такива същества - в Хамбург около Аусеналстер4, в Кемптен на Ленцфридското било, в центъра за лекции Рюспе в Зауерланд, в дома за семинари Квелхоф в Кирхберг. При тези случаи наблюдавах, че те удвояваха и учетворяваха пространствения си обем, в който можеха да бъдат възприемани. В Хамбург и Кемптен вече имат обхват от около 200 м в диаметър. Ако това продължи така още няколко години, всичко ще бъде изпълнено от тези елементарни същества! Не мога обаче да кажа дали това разширение лежи в самата същност на новите елементарни същества или е в резултат от честите контакти с хората.    

Много често съм задавал на тези същества въпроса откъде идват. И тогава винаги бивам въвеждан в една област, за която мога само да кажа, че е субстанцията на Христос. Те очевидно не са рожба на ангелите, както други природни елементарни същества, а възникват като дело на самия Христос.  

В началото на третото хилядолетие в геомантията бяха забелязани много други промени  – нови етерни сили, нови органи на местности, промени в ангелския свят, нови свръхсетивни възприемателни способности при хората и т.н. Тези промени, които без изключение се движат към едно духовно бъдеще и прекратяване на стари модели, се обобщават под името “Земна трансформация”. Новите елементарни същества са част от тази цялостна промяна.   

По-нататъшни опорни точки за разбирането на тези нови елементарни същества се намират при Рудолф Щайнер, който през 1911 г. е предрекъл появата им в края на ХХ и началото на ХХI век (в лекцията от 19.9.1911, СС 130 “Езотеричното християнство и духовното ръководство на човечеството”). Рудолф Щайнер вижда тези нови елементарни същества в контекста на събитието, което той нарича “появата на Христос в етерния свят”. Щайнер винаги е подчертавал, че тази поява е най-важното събития на ХХ век и то представлява прелом към едно духовно бъдеще и одухотворяване на света. Следствие от това са новите свръхсетивни общовъзприемателни способности на хората. Християнизирането на етерния свят според Щайнер трябва да се пренесе и в природата. За това отговарят новите елементарни същества. Те са представителите на етерния Христос сред елементарния свят.  

Тъй като “новите” елементарни същества след няколко години няма вече да са нови, се нуждаят от свое име. Смятам названието “Христови елементарни същества” за най-подходящо, защото с него се характеризира именно причината за възникването им и тяхното значение. Надявам се това име да се наложи.”  

1 Наред с известните елементарни същества на земята (гноми), въздуха (силфи), водата (ундини) и огъня (саламандри)
2 Страницата на този известен словенски художник и геомант е markopogacnik.com. Има негови книги на руски в интернет.
3 Рибарско селце в Хърватия, в което се развива действието на книгата
4 Изкуствено езеро в Хамбург            
 
Категория: Други
Прочетен: 1733 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 10.09.2019 13:57
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 823849
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6141
Календар
«  Септември, 2019  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30