Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Тук ще публикувам откъси от непреведените книги на Рудолф Щайнер, както и други тематично свързани материали, неизвестни у нас.
Автор: anthroposophie Категория: История
Прочетен: 824057 Постинги: 458 Коментари: 15
Постинги в блога от 04.09.2022 г.

Представа за елементарния дух на физическото тяло (телесния елементал) дават следните три материала в блога:

https://anthroposophie.blog.bg/history/2021/05/31/syshtestvuva-li-elementaren-duh-na-fizicheskoto-ni-tialo-i-k.1763449

https://anthroposophie.blog.bg/history/2021/06/01/syshtestvuva-li-elementaren-duh-na-fizicheskoto-ni-tialo-i-k.1763590

https://anthroposophie.blog.bg/history/2021/06/08/syshtestvuva-li-elementaren-duh-na-fizicheskoto-ni-tialo-i-k.1764641

По-долу е изложено разбирането на традиционната китайска медицина за това същество, както е представено на сайта 

https://www.hara-shiatsu.com/2020/05/09/der-elementargeist-po-metall-element/


Традиционната китайска медицина нарича елементарния дух на физическото тяло “По - Металния елемент” или “телесната душа”. В съответствие със своята природа ян-елементите дърво и огън се стремят нагоре, към небето. Те са по-силно свързани с по-летливите аспекти на личността ни, като идеи, мисли, дух или съзнание. Ин-елементите метал и вода, от друга страна, са по-скоро свързани със земята, с материалните аспекти на нашата личност, особено с елемента метал, тъй като металът е най-тежкият и най-плътният от всички елементи, а най-плътният аспект на нашата човешка същност е физическото ни тяло. Следователно съществува тясна връзка между металния елемент, По и тялото. Елементарният дух на металния елемент се смята за пазител и архитект на нашата физическа форма, той управлява нейното развитие и сила.

Дали сме издръжливи и силни, дали сме крехки и чувствителни, дали сме здрави и жизнени, или болнави и слаби - за всичко това отговаря архитектът По. Една от задачите на пазителя По е да поддържа тялото живо и да го почиства редовно. Първото става главно чрез дишането и ин-органа на металния елемент - белите дробове. Второто става чрез екскрецията (отделянето) и ян-органа на металния елемент - дебелото черво. Като цяло обаче всички неволеви жизнени функции на организма се отнасят към металния елемент. Той действа под прага на съзнанието, както металите са дълбоко в земята и не могат да бъдат нито видени, нито повлияни там. По регулира съня, глада, жаждата или храносмилането. Той също така представлява инстинктът ни за оцеляване. По е животинският инстинкт в нас, който знае какво точно да направи, за да поддържа физическата ни форма изправна и жива. Във връзка с По се говори и за шестото чувство.

Шестото чувство не е абстрактна конструкция на езотерично повлияни философии, напротив, то е съвсем конкретна функционална единица и обхваща два аспекта. Класическите пет сетива - зрение, слух, допир, обоняние и вкус - ни свързват с околната среда. Шестото чувство често се нарича усещане за тялото или проприоцепция. Подобно на очите или ушите, телесното сетиво може да се разглежда като самостоятелен сетивен орган. Той е отговорен за възприемането на тялото, пространственото възприятие и самовъзприемането чрез физическите усещания. Без проприоцепция трудно бихме могли да поддържаме равновесие и да се движим в пространството. Дори би ни било трудно да поднесем вилица към устата си с ръка, да не говорим да направим няколко крачки назад или да направим салто. 

Всички тези дейности се нуждаят от многоизмерни обратни връзки, които трябва да се обработват незабавно. Това е един от аспектите на шестото чувство. Другият аспект: телесното сетиво е изключително чувствителен сензор, толкова чувствителен, че може да възприеме и най-малките нюанси на промяна в пространството чрез тялото, нюанси, които се намират под съзнателния праг на възприятие. Един силен По ни придава почти магически сили. Той усеща едва ли не, когато някое колело падне в Китай или някоя пеперуда е на път да предизвика ураган в южната част на Тихия океан. Но всяка промяна в пространството, независимо колко е малка, оказва влияние, и то понякога на големи разстояния. В зависимост от това колко добре развит е нашият По, ние можем или не можем да ги възприемаме.

Специфично качество на металите е да могат да пренасят енергия или частици. Въобще металите са най-добрите проводници и се използват например като сензори за електромагнитни полета. Всяка промяна в полетата може да бъде измерена, т.е. възприета, с помощта на подходящи инструменти. Металният елемент в нас реагира също толкова чувствително, дори до степен да възприема фини промени в електромагнитните полета. По е инстанцията на нашия инстинкт, той е суперпроводникът на енергийната ни система.

Животните например имат отличен По. Домашните любимци усещат приближаването на лицата, които се грижат за тях, още преди те да са се приближили и реагират на това. Дивите животни могат да усетят приближаваща се опасност много преди да има конкретни признаци за нея. Например много животни на островите, засегнати от голямото цунами през 2004 г., избягаха на по-високи места, преди приливната вълна да ги удари и така бяха пощадени от нея. Това се отнася и за обитателите им, които са тясно свързани с природата. 

Единствено туристите, които отдавна са се отдалечили от природата, направиха точно обратното: побягнаха към цунамито. По има способността да ни извежда инстинктивно и без много мислене от застрашаващи ситуации, защото ние някак си усещаме, че нещо не е съвсем наред. Именно това е шестото чувство, Пазителят на формата. По може и да бъде да трениран, като човек прекарва много време сред природата и се учи отново да се вслушва в тихите потрепвания на тялото и да им се доверява. От друга страна, модерните, напълно климатизирани офиси за много хора с техните изолирани клетки са смъртоносни за По. Рядко човек е по-отдалечен от природата, отколкото в такава среда. В нея с течение на времето телесното сетиво дегенерира и накрая човекът престава да се усеща. 

Говорейки за усещане, трябва да кажем, че като пазител и архитект на формата, По обича да изживява себе си чрез тялото. Той се нуждае от тялото, за да се изживее. Ако не е съвсем сигурен в себе си, той дори се нуждае от изключително интензивни стимули, за да почувства сам себе си, чак до степен на пристрастяване към интензивността на стимулите. Потенциалът ни за пристрастяване се крие именно в По.

Независимо дали става въпрос за пристрастяване към спорт, секс, преяждане или наркотици, всяко опиянение на сетивата, което води до засилено преживяване и по този начин и до утвърждаване на самия себе си чрез тялото, е израз на един По, който е в търсене на себе си. За да достигне до корена на пристрастяването винаги е нужно човек да се занимае с По. Но това не е лесно, защото По управлява и нашите чувства.

Обикновено елементът дърво е майка на емоциите, преди всичко черният дроб. Това е вярно до известна степен. Елементарният дух на дървесния елемент, Хун, е като вятъра. Емоциите са като вятъра. Те са динамични, мимолетни по природа и могат да бъдат разпознати, само когато бъдат изразени. Ако вятърът съответства на Хун, то дърветата, които вятърът движи, съответстват на По - материалния израз на движещата енергия. Хун е психиката, По е сома, тялото. По е нашата психосоматична памет. Той въплъщава чувствата и в него дремят главно всички онези интензивни чувства, които дълбоко са ни белязали. Както вятърът, духащ постоянно от една посока, може трайно да деформира едно дърво, така и високата и постоянна интензивност на чувствата може да ни деформира, докато не ги въплътим. 

Затова добрата терапия трябва да се занимава не само с Хун, но и да е насочена към тялото и да работи непременно с По, особено когато става въпрос за пристрастяващо поведение.

Необходимо е човек да се освободи от старите тежести, прикрепени към него и да ги отдели, преди да се превърнете в тъжна фигура, напълно в съответствие с качеството на металния елемент. Докато По е по-скоро свързани с белите дробове, освобождаването и отделянето са по-скоро аспекти на дебелото черво.

Категория: История
Прочетен: 3404 Коментари: 0 Гласове: 11
Последна промяна: 04.09.2022 20:12
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824057
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6141
Календар
«  Септември, 2022  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930