Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2019 11:15 - За източния и западния полюс, стремящи се да формират човешкото развитие
Автор: anthroposophie Категория: Други   
Прочетен: 1236 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 05.09.2019 11:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Из лекция на Рудолф Щайнер, изнесена на 4. април 1916 в Берлин и публикувана СС 167 “Съвремие и минало в човешкия дух”    

„... от 1413 г. се намираме в петата следатлантска епоха. Тя ще продължи дълго, приблизително 2160 години и ще свърши през 3573 г. Значи днес сме едва в началото на епохата и в смисъла на случващото се трябва да се развива и духовната наука. То обаче може да се разкрива само постепенно. Разбира се, големите тенденции можем да очертаем още днес. В състояние сме и да съобщим много подробности. Но доста събития ще се случат, едва когато се укрепят, усилят от съпротивата, а тя ще става все по-мощна и по-мощна. 

Днес живеем в една сравнително идеалистична, духовна епоха в сравнение с това, което предстои да дойде - тези неща ще ви станат ясни от изложеното в настоящите лекции и от това, което тепърва ще изложа. Ние живеем в края на второто християнско хилядолетие. Няма да мине много време след 2000 година и човечеството ще трябва да преживее някои странни неща, които днес постепенно се подготвят.    

Работата е, че от Изток и от Запад се формират двата полюса на развитие, които се стремят към бъдещето. На Изток все повече ще възниква един съвсем различен възглед за човека - от недрата на народа, естествено, не от средите на управляващите този източноевропейски народ, които го тласкат в грешната посока*. Това ще се случи в недалечното бъдеще. На порастващия човек ще се гледа по съвсем друг начин в сравнение с днес. Когато се роди дете, хората ще се питат какво би могло да се прояви в него. Съществува един скрит дух, който постепенно се развива в това дете и хората ще искат да разкрият загадката му. Най напред ще има някакъв култ, свързан с порастването му. Ето какво се подготвя на Изток и естествено то ще се разпространи в Европа. В резултат на това ще се развие невероятно уважение към онова, което наричаме “гениалност”, хората ще търсят гениалността. Естествено, че когато настъпи това време, ще са измрели всички онези умни педагогически глави, които днес са водещи. Тази епоха идва откъм Изтока, но това развитие ще обхване по-малката част от човечеството.    

По-голямата част от човечеството обаче ще изпита влиянието на Америка, идващо от Запад. То ще върви в съвсем друга посока, ще се развива в посока, която днес все още съдържа следи от идеализъм и има нещо симпатично в зародиша си в сравнение с предстоящото. Може да се каже, че ние в нашето време сме още в много по-добро положение спрямо бъдещето, когато западното влияние все повече ще избуява. Няма да мине много време, след като сме отбелязали 2000 година, и от Америка ще произлезе макар и не в пряка форма, но един вид забрана на каквото и да било мислене, един закон, който ще има за цел да подтисне цялото индивидуално мислене. Наченките са заложени в днешната чисто материалистична медицина, при която на душата се отрича каквото и да е въздействие и възоснова на външни експерименти човекът се третира като машина.
  Но скъпи приятели, не бива да ме разбирате погрешно, защото в тази област точно т.нар. спиритуални кръгове днес извършват много грехове. Можем да видим например как при някого идват хора, които казват: “Преминах през всякакви медицински процедури, но не се излекувах. Тогава отидох при един човек, който ми приложи изцяло духовно лечение. “И какво направи той с Вас?” “Каза ми, че в тялото ми има лоши духове и трябва да ги изгоня с молитва.”   

Бях принуден да задам въпроса, тъй като това беше именно причината да дойде съответният човек при мен: “И помогна ли Ви това?” - “Не, нещата се влошиха, много повече се влошиха.” “Е”, казах аз, “помислете в какво положение са Ви вкарали. Не вярвайте, че човекът Ви е казал нещо погрешно. Съвсем правилно  е, че във Вас е имало някакви духовни същества, които са причинили страданието Ви. Но именно защото човекът Ви е казал нещо правилно, нещо което е трябвало да признаете за правилно, то е трябвало да Ви навреди.”   

Защото представете си например как едно неспособно чираче на обущар чупи някаква машина. Това чираче е истинската причина да не работи машината. Това е действителната причина. Е, как ще я накарам да заработи пак? По метода на Вашия духовен лечител би трябвало да взема чирака, добре да го натупам и да кажа, че ако сега избяга, всичко ще бъде наред, защото той Ви е казал, че щом лошите духове избягат, Вашата машина ще бъде в изправност. Но колкото машината ще е в изправност, ако чирачето избяга, а сега тя ще трябва да се поправя със съвсем различни средства, свързани със спецификата й, толкова и Вие ще сте здрави. Дали ще премахнете духовете или не, това за Вашето оздравяване е от толкова малко значение, колкото ако натупам чирачето и то избяга или дори го оставя да гледа.” Даже мога да му разреша да гледа и пак ще мога да поправя машината. Днес се вършат много грехове, защото хората не могат да мислят особено добре. Казват само “или е това, или не е”, но тук става въпрос да се вникне наистина в нещата. Трябва да се знае, че във всяко материално нещо има духовност и само чрез разбиране на духа ще може да бъде излекувано материалното. Но точно духовното, Духа искат да го изключат от целия свят.   

Това е едното начало. Другото е, че още днес имаме машини за събиране и изваждане - това е много удобно, няма нужда вече да смятаме. И така ще стане с всичко. Няма да мине много време, няколко века и всичко ще е готово, тогава човекът вече няма да има нужда да мисли, няма да разсъждава, а ще си служи със сметачната машина. Например, пише “330 бали памук Ливерпул” - днес още това поражда някакви мисли, нали? Но след това само задвижваме сметалото и всичко е готово. И за да не се нарушава изграденото устройство на социалния живот на бъдещето, ще се приемат закони, в които няма да пише буквално, че мисленето е забранено, но които ще имат такова въздействие, че всяко индивидуално мислене ще бъде изключено.   

Това е другият полюс, към който сме се устремили. В сравнение с него днес животът въобще не е толкова неприятен. Защото ако не преминаваме една определена граница, днес още можем да мислим, нали? Разбира се, не трябва да преминаваме границата, но все пак, в определени рамки днес още ни се разрешава да мислим. Но това, за което разказах, е заложено в развитието на Запада и то ще дойде чрез развитието на Запада.   

В него трябва да се впише и развитието на духовната наука. Антропософията следва да вникне ясно и обективно в него. Тя трябва да е наясно, че това, което днес ни изглежда като парадокс, ще се случи - няколко години след 2200 година в света ще започне подтискане на мисленето в голям мащаб, в огромен мащаб. С оглед на тази перспектива трябва да работи антропософията. Тя има да разкрива толкова много неща и те ще се разкрият, така че в мировото развитие да има съответното противодействие на тези тенденции.”  

* става дума за предреволюционна Русия        



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 837118
Постинги: 459
Коментари: 15
Гласове: 6195
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930