Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2020 18:46 - Материал за коронавируса от член на Медицинската секция на “Гьотеанума”
Автор: anthroposophie Категория: Други   
Прочетен: 1555 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 13.03.2020 18:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Публикувам материала за коронавируса на Георг Золднер от Медицинската секция на “Гьотеанума” в Дорнах. Официалната им реакция беше чакана дълго и ето на, появи се. Сега, ако някой е разочарован от нивото на статията, нека не забравя, че в Дорнах след Рудолф Щайнер и Ита Вегман нивото е такова и че същата Медицинска секция се обяви в полза на ваксините. Хората се занимават с модни фотосесии, поставяне на пиеси, организиране на конгреси и под.  

Георг Золднер, “
Das Goetheanum“, 13.03.2020

За един ветеринарен лекар коронавирусите са ежедневие, но ето че коронавирусът SARS-CoV 2 премина бариерата и се прехвърли върху човека. Какво представлява той, как атакува организма и как можем да му отговорим?
Вирусите са тясно свързани с физическата част на организма. Те произлизат от субстанцията на генома и могат като него да влияят върху веществообмена на клетките, отчуждавайки го от организма. Ако се стигне до инфекция, вирусите проникват в организма и тогава той разпознава, че определени клетки са се отчуждили от него и са започнали да вършат нещо друго, което не е в полза на цялото. Той се обръща срещу тези клетки, за да ги елиминира. Причините за започващата болест не са нищо друго, освен това, че организмът се опитва да се освободи от инфектираните клетки и проникващите вируси, напр. с кашлица, треска, слузообразуване. Ако някой умре от вирусна инфекция, то в такъв случай може да е станал жертва и на собствената си защитна система, чиято регулация е израз на индивидуалната азова организация, на съществуването на Аза в тялото.

Отчуждаването от тялото  

Колкото повече на един човек е чужда собствената му телесност, толкова по- уязвим е той за това вирусно заболяване, наречено сега COVID-19. Естествено, това се отнася особено за хората в по-напреднала възраст, при които костите губят своята плътност, мускулната маса атрофира или са налице хронични заболявания. Инфекцията от коронавирус протича особено тежко при хора над 80 години, при болни от диабет тип 2 или със сърдечно-съдови заболявания. Колкото по-малко Азът присъства в тялото си, съответно колкото по-малко то е проникнато от Аза, толкова по-лесно може да се разпространи инфекцията в такова тяло и толкова по-сериозни са последствията.    Разбира се, тук е важно как се отнасяме с човек, който е дал положителна проба. Често болните биват внезапно изтръгнати от домашното си обкръжение, а в Китай в началото бяха лекувани заедно с много други болни в импровизирани лечебници. За съжаление школската медицина не може да предложи ефикасно лекарство и ваксина. Често температурата се понижава с лекарства. Но в тежките случаи подаването на кислород на болния и евентуално временното му обдишване с апарат може да е животоспасяеащо. Затова е важно клиничното обслужване да се концентрира върху по-тежко заболелите пациенти.  

Според всичко, което знаем ние тук, страхът и температуроподтискащото лечение са терапия, която повече разболява пациентите, отколкото ги лекува. Това, което помага на човека да преодолее болестта, е всичко, с което той може да проникне по-добре в собственото си тяло, да го затопли, за да се чувства по-добре приютен в него. В този смисъл не е изнадващо, че болестта не е чак толкова опасна за децата, както и за хората до 50 год. възраст, при които протичането на заболяването най-често е като при обикновения грип. Ранните симптоми са кашлица, хрема и отпадналост. Опасно може да е белодробното възпаление, което най-напред се проявява с учестено дишане.  

Връзката със слънцето  

От медицинска гледна точка вирусът има особено отрицателни качества. Например може да отнеме много дълго време, докато организмът се “събуди” и забележи, че има “на гости” чуждо тяло, което заплашва да му причини нещастие. Известен е случай, в който болестта е започнала цели 27 дни след заразяването. Средно този срок е пет дни, като в 95 процента от случаите тя се проявява след 12,5 дни. Затова засегнатите хора се слагат под карантина за срок от две седмици. Също така този вирус е по-заразен от обикновения грипен вирус. При грипния вирус един човек заразява средно 1,3 души, а при коронавируса - трима души. (При силно заразни болести като морбили или коклюш един човек заразява 12 до 28 други). Следователно степента на заразяване при коронавируса е по-висока, отколкото при грипа и същевременно се забелязва по-късно. Тези качества на вируса, улесняващи разпространението на епидемията, правят лекарите по света нервни.  

Връзката с животинския свят  

Има една голяма въпросителна: откъде се появяват тези явно нови вируси и защо са възникнали? Интересното е, че много от вирусите идват от животинското царство. Предполага се, че коронавирусът води началото си от яванския прилеп. Защо в наше време вируси от животинския свят стават опасни за хората? Ние причиняваме на животните неимоверни болки - коленето на толква много животни и опитите с тях причиняват страдания, на които е подложен безпомощният животински свят. Могат ли тези страдания да доведат до последици, които променят вирусите, живеещи в животинския организъм?   

Ние сме свикнали да разглеждаме само физическото ниво, и то най-често отделено от душата. Изследванията на чревната флора, на микробиома, към който принадлежат не само бактерии, но и вируси, доказват обратното. С това въпросът за произхода на вируса се задава не само от гледна точка на микробиологията, но и на морала, на отношението към животинския свят. Рудолф Щайнер обърна внимание на тази зависимост преди повече от сто години. Днес ние трябва да изследваме тези проблеми и наред с природонаучния анализ да поставим и по-задълбочени въпроси.  

Какво можем да направим?  

По отношение на личното поведение има редица мерки, които помагат на организма да се справи със заболяването. Към тях спадат отказът от алкохол, умерената консумация на захар и поддържането на жизнен ритъм с достатъчно сън и активно отношение към слънцето. Нашата имунна система страда от липсата на слънчева светлина, която през месец март се проявява най-силно. Затова по нашите географски ширини в сравнение с цялата година смъртността е най-висока в края на март. Това се дължи на липсата на слънце през зимните месеци и то ни напомня, че е изключително важно да излизаме всеки ден, дори и през зимата, по обяд навън и така да се свързваме с периферията и чрез елементите с космоса. При основаването на Антропософската медицина, още преди откриването на витамин Д, Рудолф Щайнер е засегнал този факт във връзка с туберкулозата. За имунната система е важно, че приемането на витамин Д на таблетки може само в известна степен да замести слънчевата светлина. Потенциран фосфор, съотв. потенцирано метеорно желязо, приемано сутрин, също могат като светлинни субстанции да подпомогнат защитните сили. Освен това за хората в напреднала възраст и страдащите от сърдечни заболявания се препоръчват основните антропософски лекарства за сърдечно-съдовата система, както и редовни разходки и достатъчно сън. Който спи по-малко от шест часа, е значително по-уязвим към такива инфекции.  

Здравословното отношение към ближния

Стигне ли се до разболяване, в момента хората биват задържани под карантина, при което леките случаи могат да се лекуват и вкъщи. Важен според мен е фактът, че Антропософската медицина има дългогодишен опит при лечението на вирусни и бактериални пневмонии без антибиотици с антропософски лекарства и средства за намазване, които могат да бъдат много ефикасни.  

Лекарите в Медицинската секция са разработили съответната схема за терапия и са я споделили с колегите от чужбина. Какво отслабва белите дробове? Две неща могат да се кажат: недостатъчната връзка със земята и слънцето и социалното напрежение. Затова е желателно да защитим органите на дишането отвътре и отвън, като се опитаме да компенсираме социалните търкания. Според мен този, който се намира в неразрешени социални конфликти, е силно застрашен. Медицината подхранва вярата, че човек може да се предпази от всякакви зарази с имунизация. Това е погрешно. Дори и имунизацията срещу грип дава само 10 до 30 процента защита. Доброто измиване на ръцете и хигиената при кихане и кашляне също са ефикасни и без евентуалните странични ефекти от имунизацията. Така че е важно да се освободим от този страхливо-дефанзивен поглед към света и собственото тяло и да се запитаме какво можем да направим сами, за да подпомогнем неговата жизнена сила и здраве.  



Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824794
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6146
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031