Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2018 19:03 - Могат ли да се предскажат и избегнат земетресенията
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 437 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 26.01.2020 12:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Понеже много хора у нас твърдят, че предсказват земетресения - един анализирайки астрологически показатели, друг го боляло тук и там, трети хвърлял боб и т.н., ето какво е отговорил Рудолф Щайнер на въпроса за възможността земетресенията да бъдат предсказани и избегнати.

Из лекцията, изнесена на 1. януари 1909 г. в Берлин, включена в СС 107 “Духовнонаучна антропология”:


Тази сутрин ми беше зададен въпрос, свързан със земетресенията, който гласи: Как се обясняват земетресенията от окултна гледна точка? Могат ли да се предскажат? Ако отделните катастрофи могат да се предскажат, не би ли било възможно да се даде по един незабележим начин предупреждение? То може първия път да не помогне, но евентуално по-късно.  

Нашите по-възрастни членове сигурно си спомнят какво беше казано на края на лекцията “Вътрешността на земята” за възможността да се случват земетресения. Но сега няма да се спираме на това, а ще отговорим направо на въпроса. Той се състои всъщност от две части. Първата е дали от гледна точка на достъпните окултни данни могат да се предсказват земетресенията. Можем да отговорим, че тези неща спадат към най-дълбоките окултни знания. За едно отделно събитие, произтичащо заради такава дълбока причина, по принцип могат да се дадат данни за времето на настъпването му. Окултистът има възможност да даде такава информация. Но има и друго - дали тази информация може да бъде дадена, дали е разрешено да бъде дадена. Действително за незапознатия с окултните тайни се разбира от само себе си, че на въпроса може да се отговори с “да”. И въпреки това положението е такова, че по отношение на тези явления само два-три пъти на столетие - най много два-три пъти на столетие  - могат да се правят предсказания от страна на посветителските центрове. Защото трябва да имате предвид, че тези неща са свързани с кармата на човечеството и дори и отделна катастрофа да бъде избегната, то тогава на друго място ще трябва да настъпи друго събитие. Предсказанието не би променило нищо в този факт. Помислете по какъв ужасен начин би се извършила намеса в кармата на цялата земя, ако хората биха взели мерки срещу такива катастрофи! Реакцията би била ужасяваща и тя би настъпила с такава сила, че само в много редки случаи даже и висшият посветен би могъл да използва знанията си, за да се погрижи за себе си или за близките си, предвиждайки някакво земетресение. Той би загинал заедно със своето знание, това е ясно. Защото нещата, които са натрупани от хиляди и милиони години в човешката карма, не могат да бъдат парализирани от мерки, взети в един кратък период от човешката история.  

Но към това трябва да се прибави и друго. Вече се каза, че този въпрос спада към най-трудните окултни изследвания. Когато изнесох лекцията за вътрешността на земята, казах, че е невероятно трудно да се разбере нещо за нея. Много по-лесно можем да разберем астралния свят, девакана, даже и най-далечните планети, отколкото вътрешността на земята. Повечето информации за земната вътрешност са чиста измислица, именно защото този въпрос е един от най-сложните в окултизма. Към тази област спадат нещата, свързани с природните катастрофи.  

Най-вече трябва да имате предвид, че ясновидството не е като да седнеш, да изпаднеш в особено състояние и после да можеш да кажеш какво става по земята, включително до най-висшите светове. Нещата не стоят по този начин. Който мисли така, мисли също толкова “умно” като някой, който би казал: Ти имаш способността да възприемаш във физическия свят, но не си забелязал, че докато си седиш в стаята, в 12 часа на брега на Шпрее се е случило нещо. Има определени пречки пред ясновидеца. Ако човекът се беше разхождал отвън в 12 часа, той може би щеше да забележи съответното събитие. Но светът не е достъпен само защото някой е решил да навлезе в съответното състояние. И при ясновидството също човек трябва да отиде до нещата, за да ги изследва. А тези изследвания са едни от най-трудните, защото тук изникват най-големите пречки.   

Може би тук трябва да се каже нещо за тези пречки. Можете да отнемете физическото виждане на един човек, не само ако му отрежете краката, но и ако го затворите някъде, така че той да не може да се разхожда. Тогава този човек няма да може да се разхожда. Също такива пречки има и пред окултното изследване и в областта, за която говорим, действително има невероятни пречки. Искам да спомена една от главните пречки, като Ви посоча една тайнствена връзка.   

Най-голямата пречка пред окултните изследвания в тази област е съвременният начин по който работи днес материалистичната външна наука. Купищата илюзии, грешки, натрупани в нея, всички недостойни изследвания, водени от чисто човешката суета, са нещата, които с въздействието си във висшите светове правят свободния поглед към тези явления почти невъзможен или поне изключително труден. Свободният поглед се замъглява от материалистичната наука, практикувана на земята...  

Потърсете в материалистичното суеверие причините защо посветените трябва да мълчат за събитията, свързани с глобалната карма на човечеството.  Виждаме как често пъти в научния подход не владее Фаустовският стремеж към истината, а се правят изследвания най-вече заради суета и тщеславие. Колко научни изследвания се провеждат само защото някой се стреми към нещо за самия себе си! Ако съберете всичи тези неща, ще видите колко голяма сила се изправя срещу погледа в световете, намиращи се зад външните сетивни явления. Едва когато човечеството прогони тази мъгла, ще дойде време, когато ще може да се помогне повече с оглед на някои тайнствени природни явления, които произхождат от враговете на човечеството и се намесват дълбоко в живота на отделния човек и човечеството. До тогава тази възможност ще бъде затворена.”                   



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824796
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6146
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031