Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2019 12:50 - Някои аспекти на англосаксонските планове за осуетяване на световно-историческата мисия на германството и славянството
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 750 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 18.01.2019 12:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Халфорд Макиндер и връзките на Средна Европа със славянството  

(Този материал е публикуван още през март 1999 година в антропософското списание “Europдer“, но не и днес не е  изгубил нищо от своята значимост и актуалност. Изключително важно за правомерната еволюция на човечеството е да се предаде щафетата на духовната наука от централното за днешната пета културна епоха германство на Източна Европа и славянството, сред което ще се зароди шестата културна епоха. Затова известни окултни кръгове сред англосаксонството, чрез които неправомерните тъмни духове осъществяват своите намерения да възпрепятстват замисленото от правомерните духовни йерархии, още от преди два века полагат всички усилия да забият клин между германството и славянството. Те успешно инсценираха две световни войни, започнати на външен план от Германия, като умело се възползваха от недостатъците на германските ръководители.)  

“Към вътрешния кръг на мислителите, задаващи дългосрочната политика на англосаксонството, спада и англичанинът Халфорд Макиндер (1861 - 1947) - един от бащите на геополитиката. Неговата дейност винаги е била посветена  на утвърждаването на световното господство на англо-американизма. Основното му произведение „Географска ос на историята“ (“Geographical pivot of history”) от 1904 година въвежда понятието основна област (heartland). Според Макиндер земята се разделя на три области – централна, вътрешен (маргинален) полукръг и външен (островен, изолиран) полукръг. Централната част heartland (англ. “съществената, основната част от нещо”) и наименованието на тази теория - Heartland Theory. Макиндер смята Евразия, наричана от него “световен остров”, за най-важната област на земята и ключ към световното господство. Източна Европа е heartland (най-съществената част) на Евразия и на нея се пада специална роля. Макиндер формулира следната мисъл: “Който владее Източна Европа, владее основната област (heartland), който владее нея, владее и световния остров. Който владее световния остров, владее света.”  

Тук проличава и основната идея, спазвана от англо-американската политика до ден днешен - по всякакъв възможен начин да се предотврати съвместната дейност и разбирателството между Германия и славянските й съседи, които биха образували една обединена сила. Тази максима, разбира се геополитически преоформена в материалистичен смисъл, стои в основата на дълбоко скритата борба, към която ни насочва Рудолф Щайнер в записките си от времето на Първата световна война. За онези англосаксонски кръгове, които действат за налагане на собствените национални егоистични интереси, тази максима обосновава политиката на сеене на раздори между Германия и славянството. Така англосаксонците могат да се проявят като негови защитници и възпитатели (разбира се, в дух на собствените си интереси).   Затова договорът от италианския град Рапaло, сключен през 1922 г. между немския външен министър Валтер Ратенау и Съветския съюз (в лицето на Чичерин), в който се съгласува сътрудничество между двете страни, е трън в очите на англосаксонците. Друг договор, предизвикващ тяхното възмущение, е пактът Хитлер - Сталин (1939-41), за който тези среди смятат, че би попречил на собствените им геополитически цели. Точно Хитлер, който по всякакви окултни начини е подготвян да мрази славянството, сключва пакт със Сталин и това явно е било изключително тревожно явление за англоезичния свят. Затова в края на Втората световна война именно Чърчил активно подпомага Полша да получи територии на запад за сметка на Германия. Такова придвижване на територията на една страна е класическо средство за разпалване на бъдещи конфликти - от една страна в Германия се подгряват реваншистки настроения, а от друга в Полша тлее постоянен страх от евентуалния немски реваншизъм. Така немско-полските отношения, които и без това са най-лоши от всички отношения на Германия със славянските страни, биват отровени за много просължително време. Самият Чърчил посява на Ялтенската конференция съмнението, че “един ден германците ще си поискат обратно териториите от Полша и поляците няма да са способни да ги задържат”.   

Германската източна политика на канцлера Вили Бранд от 1969 г. бива подпомагана от САЩ, доколкото тямима възможност да затвърди конфликтите от времето на Студената война. Но начинът, по който самият Бранд по собствена инициатива търси действително примирие, довежда Запада до силно безпокойство и политиката му бива оклеветявана или като немски национализъм, или като наивност към комунистическия блок. Снимките на Вили Бранд и Леонид Брежнев от морската им почивка на полуостров Крим предизвикват паника в Ню Йорк и Вашингтон, че евентуално може да се стигне до сърдечно разбирателство между германството и славянството. 
                    image

Подобно недоверие е характерно за отношението на САЩ към немската източна политика - включително до американската реакция към Горбачов относно полемиката срещу германския външен министър Геншер и политиката на президента Буш в периода около обединението на ГДР и ФРГ. След известно колебание Америка подкрепя разпадането на СССР през 90те години и създаването на независимите републики, произлезли от Съветския съюз. През последните години Украйна е на трето място след Израел в ранглистата на получателите на американска помощ. Тук виждаме как се осъществява рецептата, която Макиндер препоръчва още през 1919 г. - да се изгради между Германия и Русия коридор от възможно най-независими държави, които да са някакъв източник на конфликти спрямо големите си съседи и поради това да са заинтересувани от помощта на сили, намираши се извън този регион.”
       



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 823886
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6141
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031