Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2019 21:07 - Папата в България - ще потяга ли у нас йезуитът Берголио редиците на католиците?
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 1953 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 08.02.2019 21:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
След като при неизяснени обстоятелства немският папа Бенедикт XVI. се оттегли “по здравословни причини”, само 13 дни по-късно - на 13. март 2013 г (!), за негов наследник беше избран 76 годишният Хорхе Марио Берголио - архиепископ на Буенос Айрес и първи йезуит на този висок пост.   

Какво се знае за Берголио? Че е роден на 17. декември 1936 г. в Буенос Айрес, че произхожда от семейството на италианските емигранти (каквито в Аржентина има много) Марио и Реджина Берголио и след обучение за химик през 1958 г. постъпва в йезуитския орден. За тайните машинации на този орден в по-старо и по-ново време могат да се напишат десетки постове. Неслучайно в последните четири поста публикувах различни информации, осветляващи малка част от делата им.  

Доколко въобще е имало избор на папа, може да се спори, но забележителното е как лицемерно Берголио си избра точно името Франциск. Франциск от Асизи (1181/2 - 1226) е бил един изключително всеотдаен и човеколюбив монах и основател на Францисканския орден. За него Рудолф Щайнер разкрива, че е бил ученик на Буда и е свързан със сегашната дейност на Буда на Марс, при която е един от най-знаменитите му последователи (СС 130, лекция от 18. декември 1912). В района на Черно море през седми-осми век след Христа е съществувала мистерийна школа, където се е усвоявал импулсът на Буда, който тогава вече не е бил във физическо тяло. Един от учениците в тази школа в следващия си живот се е родил като Франциск от Асизи (СС 155, лекция от  май 1912). В неговото астрално тяло е бил втъкан и отпечатък от астралното тяло на Исус от Назарет (СС 109, лекция от 7. март 1909). Свети Франциск е освен това един от първите и най-видните засвидетелствани случаи на стигматизация - както се твърди, получава стигмите (белези като от раните на Исус на кръста) на 17. септември 1224 г.     

Всеки, който е поне малко запознат с делата на йезуитския орден, ще е наясно, че е доста нахално да избереш да се наречеш точно  с това име. Както пише руският антропософ Генадий Бондарев в третия том на своята книга “Макрокосмос и микрокосмос”, методите, с които йезуитите действат по света, външно са незабележими и ненатрапчиви, Те не са конфликтни и затова са особено ефективни. Йезуитите не встъпват в открита битка с противниците си. Нерядко даже започват активно да поддържат техните действия, като обаче ги изкривяват и довеждат до абсурд. Бондарев дава за пример сексуалната революция и политкоректния език. Така че щом са решили да поемат ръководството на такъв значим елемент на световната власт в свои ръце, какъвто е папският престол, това според Бондарев означава, че светът се намира на прага на значителни промени, които вероятно са в отрицателен аспект. Много показателно беше, че Йозеф Рацингер в качеството си на папа Бенедикт ХVI. написа на шефа на йезуитите писмо с искане да му изясни на кого служи, дали на учението на Христос и на Светия престол, а малко след това се оттегли, респ. беше принуден да се оттегли от папския престол.  

В Аржентина се пише за тесните контакти на Берголио с военната хунта, управлявала страната от 1976 до 1983 г. През 2005 адвокатът Марсело Перили упреква кардинал Берголио, че е замесен в насилственото отвличане на двама йезуити през 1976 г. След появата си двамата твърдели, че са оклеветени от Берголио.  

През 2010 г. бившият йезуит Мигел Игнасио Мом Дебюси, който е работил като шофьор на Берголио, заявява, че по времето на диктатурата Берголио се е срещал многократно с члена на военната хунта Емилио Масера.   

През същата 2010 година в Германия гръмна шумен скандал за сексуално насилие в реномираната йезуитска гимназия в Берлин Канизиус-Колег, както и в други йезуитски училища в страната. Няколко от падретата, преподавали там през седемдесетте и осемдесетте години на 20. век, не само са упражнявали физическо насилие срещу ученици (бой с пръчка на голо), но при това са мастурбирали. Обвиненията са от опипване до изнасилване на момчета и момичета. В тази гимназия се постъпва на 10 годишна възраст и тя се слави с много строга дисциплина. Затова и дълго време случаите са били успешно прикривани. Преди няколко години падретата си посипаха главата с пепел, обявиха, че въпросните перверзници вече не работят при тях и случаят бе забравен. Все пак Канизиус-Колег е едно от малкото училища в немската столица, в което няма мигранти, държи се на дисциплината и се учи нещо повече от обичайната джендър-пропаганда – например латински и старогръцки, немска и римска класическа литература и т.н.   

Та ето от какви среди произлиза сегашният папа, който ще ни окаже честта да посети България. Но докато при посещението на полския папа обществеността очакваше да чуе от него реабилитация на името на България, пък и все пак той беше от славянска страна, затова имаше интерес. Сега някак си обществото е безразлично към тази височайша визита. А не би трябвало, защото един йезуит никога не се хаби да прави нещо, без да има дълбока причина.  

Избраното време на Гергьовските празници не ще да е случайно. Едва ли и той ще дойде само да “погали по главата” послушните политици. България е православна страна, в която католиците са малко на брой, но винаги може да се направи нещо по въпроса. На всичкото отгоре ние не подписахме нито Истанбулската конвенция, нито пакта на ООН за миграцията, а както знаем от досегашните изявления на папа Франциск, той е привърженик на миграцията до дупка. Преди няколко години проформа прие някакво сирийско семейство във Ватикана, колкото да се каже, че и при него бежанците са добре дошли, за което активно агитираше вярващите. Но иначе редовно мие ритуално краката не на преследвани християнски бежанци, а на чаршафосани и икономически мигранти от Африка.   

А за капак на българското своеволие преди време точно пък неговите подопечни в Белене отказаха да приемат натресените им от техния италиански “пастир” бежанци. Българинът има силно индивидуално начало и мен ме учудва фактът, че у нас въобще има поддръжници на католицизма. От всички християнски вероизповедания това е най-мракобесното, което на Осмия вселенски събор в Константинопол (непризнат от нашата църква) през 869-870 година взема решение за изключване на духа въобще от човешката природа. Оттогава учението за трихотомията или трисъставността на човека от дух, душа и тяло се смята за ерес в римо-католическата църква. На всичкото отгоре през 1870 година Първият ватикански събор приема доктрината за “непогрешимостта на папата”, с което на практика обявява хората за малоумници, които трябва да бъдат водени във всичко. Католическата църква желае нейните последователи да останат на нивото на разсъдъчната душа, чийто апогей премина през гръцко-римската епоха. Разсъдъчните души имат нужда да бъдат водени и да следват авторитетите – светски (политици, лекари, общественици и пр.) и църковни.    Горе-долу по същото време, когато се взема решението за “непогрешимостта на папата”, гениалният Христо Ботев пише стихотворението си “Моята молитва”, публикувано през 1873 г. То съдържа   толкова велики послания, че си струва да си го припомним цялото:                      

           Моята молитва  
      „Благословен Бог наш...“  

О, мой боже, правий боже! 
Не ти, що си в небесата, 
а ти, що си в мене, боже - 
мен в сърцето и в душата...  

Не ти, комуто се кланят 
калугери и попове 
и комуто свещи палят 
православните скотове;  

не ти, който си направил 
от кал мъжът и жената, 
а човекът си оставил 
роб да бъде на земята;  

не ти, който си помазал 
царе, папи, патриарси, 
а в неволя си зарязал 
мойте братя сиромаси;  

не ти, който учиш робът 
да търпи и да се моли 
и храниш го дор до гробът 
само със надежди голи;  

не ти, боже, на лъжците, 
на безчестните тирани, 
не ти, идол на глупците, 
на човешките душмани!  

А ти, боже, на разумът, 
защитниче на робите, 
на когото щат празнуват 
денят скоро народите!  

Вдъхни секиму, о, боже! 
любов жива за свобода - 
да се бори кой как може 
с душманите на народа.  

Подкрепи и мен ръката, 
та кога въстане робът, 
в редовете на борбата 
да си найда и аз гробът!  

Не оставай да изстине 
буйно сърце на чужбина, 
и гласът ми да премине 
тихо като през пустиня!...  

Едва ли Ботев е знаел, че след Мистерията на Голгота Христос живее в аза на всеки човек, но именно това е, което е почувствал съвсем правилно и е изразил. Само няколко години преди настъпването на Михаиловата епоха (1879) той пише за свободния човек, който трябва да потърси опора в самия себе си, а не в църквата. Още през 19. век Ботев чувства църквата в качеството й на представителка на външното (екзотеричното) християнство като анахронизъм, а какво да кажем за днешния 21. век и особено пък за нейния католически вариант?!  

Нашата православна църква, каквито и грехове да има (а те никак не са малки), но все пак трябва да й се признае, че не подкрепи Истанбулската конвенция и заселването на бежанци у нас. Също така не се опитва да се меси в живота на миряните, както например църквата в Гърция, нито пък търси агресивно да зариби нови последователи, като мормоните и разни други такива. Изглежда и не таи любов към оня черен и в червата Вартоломей.   

Въобще, България е едно място, на което сляпата вяра, каквато изисква католицизмът и каквато наложиха йезуитите в славянска Полша, не вирее добре. Затова ще видим - ако въобще стане нещо ясно от официалните изявления - какви ще ги измъти папа Франциск SJ (йезуитите поставят инициалите SJ  или societas Jesu след името си), освен да събере на едно място и преброи дивите си зайци от балканските страни и да даде първо причастие на разни дечица.      



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824208
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6142
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031