Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2020 19:18 - НИЕ-521 Атентатът в Ню Йорк 11.09.2001
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 774 Коментари: 0 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 АТЕНТАТЪТ  В  НЮ ЙОРК  НА 11.09.2001

 

Денят е 11 септември 2001 година, вторник.
08 часа и 55 минути нюйоркско време (българско – 15,55) пътнически самолет “Боинг” се разбива в северната кула на Световния търговски център в Ню Йорк. След 10 минути втори пътнически самолет “Боинг” се удря в южната кула на сградата. В 9,30 президентът на САЩ Джордж Буш казва: “Това е очевиден терористичен акт срещу нас”. 9,43: Трети самолет се разбива в южното крило на сградата на Пентагона, намираща се в окръг Вирджиния. 10,30 – Компанията “Юнайтед Ейрлайнс” съобщава, че нейн пътнически самолет се е разбил недалеч от Питсбърг, щата Пенсилвания, на около 240 км северозападно от Вашингтон. Този самолет, също като първите три, е бил отвлечен и вероятно е бил свален от американската отбрана от съображения за сигурност. Пет минути преди това – в 10,25, кола бомба се взривява пред Държавния департамент във Вашингтон. В 10,27 часа се срутва северната кула на Световния търговски център. Четиринадесет часа по-късно, в 00,20 часа се срутва и южната кула. Между тези две събития – в 21,48 кметът на Ню Йорк Рудолф Джулиани обявява, че вероятно жертвите от атентатите “са повече от поносимото”.
В 3,30 минути на 12 септември президентът Буш в телевизионно обръщение към нацията заявява: “Това е война! Ще последва силен американски отговор
срещу терористите, които извършиха това и срещу тези, които ги подслоняват”.
Жертвите са общо 2974 души. 2192-ма работещи в кулите в Ню Йорк и на земята 411 полицаи, пожарникари и други работници, помагали на оцелелите (и успели да спасят близо 14 000 души, които са се намирали в момента на удара, извеждайки ги от срутващите се кули); 125 в Пентагона и 246 на 4-те отвлечени самолета от които няма оцелели. Още 24 души са обявени за липсващи. В тази бройка не влизат 19-те терористи в 4-те отвлечени самолета. Жертвите са лица от 90 държави.
Държавите от НАТО решиха да активират член 5-ти от Договора между тях, който постановява, че нападението над една страна-членка на Пакта, се счита като нападение срещу всички страни-членки. За първи път от създаването си преди половин век!

Нaшето Народното събрание на 12 септември в 12 часа, по-малко от 24 часа след атентата, излезе с Декларация, осъждаща терора в САЩ. Тя беше приета с 192 гласа “за”, нито един против и двама “въздържали се”. И двамата въздържали се бяха от червената група, но само Огнян Сапарев си призна.
- Чета в “Труд” репортажа за това пленарно заседание на НС. Там пише: “От сините депутати Николай Младенов има близък в Ню Йорк, но бил жив и здрав. Вероятно става дума за приятелката му, казаха негови колеги.” (Какъв дървеняшки хумор, демонстрира... Кой журналист? – не мога да кажа, защото тоз не се е подписал. Само се е изакал.)
Както и още: “Това е страхотен провал на международната система за сигурност, каза о.з.ген.Тодор Бояджиев. Той излетял от Ню Йорк часове преди атентата. Синът му останал там, но е жив и здрав.”
Понеже генерал Тодор Бояджиев е Източен разузнавач на Запад от времето на Тодор Живков, и понеже от такава длъжност се излиза само летално, мога да направя съвсем обоснованото предположение, че генералът не е бил случайно в Ню Йорк часове преди атентата и че синът му още е там. Как му викат? – логистика, майно!
На следващия ден, 13 септември, Министерският Съвет реши да подпомогне с жива сила и техника войски на НАТО, ако пактът реши да предприеме контраудар срещу терористите.
На 14 септември по обед България замълча в траур за една минута, отдавайки почит на хилядите жертви при атентатите.
А Велко Вълканов от активните борци срещу фашизма (отскоро без срещу капитализма) казал: “САЩ превръщат света в затвор за себе си.”

Преди да продължа със събитията от следващите дни, съм ДЛЪЖЕН да оставя за тези, които ще се родят след нас, какво казаха някои българи, които вече бяха големи хора - в смисъл пораснали, на този ден:
- Под думите на Джордж Буш от неговото среднощно телевизионно обръщение към нацията (подчертани по-горе) Стефан Цанев се е изказал така (в.”Труд”, 13.09.2001): “Ще търсят виновните. Ще ги намерят. Ще отмъстят. Не е ли време да се опитаме да спрем тази лавина? Не е ли време да се запитаме: коя е причината за тази омраза? Рухващите небостъргачи са радвали не само палестинците. Сигурно и онзи сръбски баща, който плачеше върху труповете на двете си деца, убити от американските бомби – сигурно и той се е радвал. Кой ще убеди майките, които раждат уроди, че бомбите с обеднен уран са били предназначени само за Милошевич. Лесно е да търсим вината само в другите. Мъстта лесно се маскира на справедливост. Време е да потърсим и своята вина.”
“Момент само, да си взема мезето”, му отвърнал Филип Боков.
- Продължавам с Ивайло Дичев (син на Стефан Дичев, ако сте забравили): “Японската атака над Пърл Харбър през 1941г. струва 2300 човешки живота и предизвика Америка да се включи във войната. Какво да очакваме днес, когато цифрата на жертвите ще бъде поне десетократно надвишена? През 1986г. катастрофата в Чернобил накара съветското ръководство дълбоко да преосмисли визията си за една икономическа експанзия без граници и без контрол. Дали трагедията в САЩ днес може да предизвика  някакво преосмисляне на надменното желание  за тотален контрол над световните дела, показвайки колко уязвима е всъщност Америка?”(в.”Сега”, 13.09.2001)
- в същия вестник и ден - Димитри Иванов – агент Джими, ако сте забравили: “Колосалната бойна машина, която американците вложиха трилиони и трилиони долари, се оказа безполезна. Ракетоносците, атомните подводници, дори любимият на Рейгън и Буш “космически щит” станаха смешни. Смъртта не долетя от Космоса, а от най-баналното нещо в САЩ – “Боинг 763” и “Джъмбо-джет”. Последиците ще са икономически, военни, психологически и политически”,
мечтае си този. Понеже той самият не е смешен, а нагъл, да го оставим ли без последствие, както съветва другарят му Цанев? Аз го фиксирам на страниците на историята, пък нататък - както тя реши.
- Все още е 13 септември, вестник ”Сега”. Баронът от Миндя, Еленско Евгени Дайнов: “Състоянието на държавата наподобява това на обществото. И тук времето на дружеските закачки със Сакс-Кобург-Гота – “Цар ли си или премиер? Кога ще даваш петтях хилядарки?”, свърши.  Той вече навъртя сметка, която трябва да му се представи. Ето я сметката:
1.    Нека отговори на въпроса: как една отслабена държава може да се съпротивлява на атаки?
2.     Как една държава като неговата, в която на всички нива са назначени представители и съюзници на организираната престъпност, може да гарантира вътрешната и външната сигурност на своите граждани?
3.      Държавата реабилитира Тодор Живков, който е един от символите на войната срещу цивилизацията през 20 век под името “комунизъм”. Как една такава държава  може да застане на страната на цивилизацията и да й повярват?...”
Има още въпроси на “барона” към “величеството”. Но спирам дотук, защото и аз имам въпроси, един въпрос към Дайнов:
Как да ти вярвам, бе байно, като баща ти, родният ти баща беше посланик на същия този Тодор Живков много дълги години през същата тази втора половина на 20 век, и то не къде да е, а в Лондон! Благодарение на което ти, байно, си завършил в Кембридж, а не в София. Може ли един такъв номенклатурен комунистически син да бъде “син” шаман?
- Виктор Пасков, писателят емигрант, “Труд”, 13 септември: “Те се провалиха”, оптимистично заяви президентът Буш. - Те могат да разтърсят основите на нашите сгради, но не и основите на американските ценности”. Аз не вярвам на тези думи. В такъв кошмарен час всеки президент по света е длъжен да демонстрира вяра и оптимизъм. Не, “Те” не се провалиха. Брилянтният извратен мозък, който е родил тази акция, е предвидил последиците с абсолютна точност. Оттук нататък всеки американец ще живее със самочувствието, че е уязвим във всеки един миг, че животът му е в ръцете на Антихриста, който може да го прекрати, когато си иска и по какъвто начин му хрумне. Никакви космически щитове не могат да го защитят. Както видимо, хай-тек ракети не са необходими.”
Изключително неверни думи! Този глупак не е заслужил Доверието, която му е гласувал Господ, когато се е раждал. Аз няма да обяснявам, нито ще му се извинявам, а просто ще го пратя да спори... например с Вапцаров, който ще го хлопне по тиквата със стихотворенията си... например с “Вяра”.
- В.“Труд”, вече от следващия ден - 14.09, с нескрито задоволство ни съобщава за особения хумор на шефа на пернишкия драматичен театър Емил Иванов, който бил казал по повод часа на атентатите в САЩ – пет минути преди и след началото на работния ден: “Е, какво излезе? Който закъснява за работа, оцелява.”
Диване! Много културно диване! – Колко съм добронамерен.

В първите няколко часа след атаките, в нашия печат се посочваха палестинците като техни организатори, Основанията бяха, че тяхната организация “Хамаз” била поела отговорността за ударите. Какво излезе ли? – Че лявоклонящите наши медии, са големи леваци. На 3-я час след първия удар в северната кула на търговския център, американското правителство официално обяви, че хората, които са отвлекли самолетите, са членове на афганистанската организация “Ал Кайда” на Осама Бин Ладен. След два дни излязоха и конкретните имена на камикадзетата - 19 души, познати на разузнаването, тъй като са се обучавали за пилоти в западни школи. Извинение от нашите “информирани” и информиращи ни медии, или просто някакво неудобство от разпространената фалшива новина... колкото “от умрял писмо”. В това няма нищо по-естествено от всеизвестното, че комунист честен няма.
Нещо повече: Нашите леви медии продължиха да наглеят - Щом камикадзетата са се обучавали в САЩ, това значело, че американците САМИ са си виновни, тъй като НАРОЧНО са ги допуснали до самолетите си. “А сега плачат, че другите им били виновни!”
Какво да кажа, как да коментирам такова поведение?
Ще взема да ви разкажа един стар виц от времето, когато атентаторите са “били още на екскурзия с бащите си в Ташкент” (разшифровам тази крилата мисъл на “стратега от Мировяне” Димитър Пенев - т.е. още не са били родени): Сергей Антонов не е виновен в атентата срещу папата, защото българското разузнаване категорично доказало, че папата е стрелял пръв! Но нали нещо миризливо комунистическо трябва да се извади срещу нормалната логика да се потърси справедлива отговорност от виновния?!

- Ето един такъв екскремент, от 5.10. Направил го Владимир Костов, майорът от ДС, маскиран като свободен журналист емигрант в Радио “Свободна Европа” през 70-те години на миналия век. Място - новооткрития дубльор на ”Дума” вестник “Република”: “Готовността, с която страните-членки на НАТО, приеха да бъде въведен член 5-и от хартата на пакта, не може според наблюдателите да отклони въпроса за отговорността на съюза за това, което стана в САЩ. Дали именно тук – в работата и преди всичко в мисленето на НАТО, и то на неговото високо  равнище - не са корените на този провал на американската и атлантическата стратегия, който направи възможни ударите на 11 септември срещу Ню Йорк и Вашингтон? Единственото ново, което внесе НАТО в последното десетилетие, бе политиката на разширяване на Изток. Втренчена в него, сочат наблюдатели, НАТО не успя да оцени в дълбочина нито развитието в Близкия Изток, нито това в Средна Азия, и най-вече формирането на съвременния международен тероризъм.”
Я, майорът от ДС критикува НАТО за, отбележете: политиката му за разширение на Изток, ама не го казва “право куме в очи”, ами го усуква по тарикатски – само, за да не се повтарям, не написах “по комунистически” и нагло – тук се повтарям, ама просто нямам друга дума за това нахалство – твърди, че НАТО само си е виновно за престъпленията на “Ал Кайда”?! Какво да добавя още?!
Освен да си задам въпроса, който си спестих, когато разказвах за “смъртта” на вестник “Дума”: От какъв зор “Дума” трябваше да умира, за да се роди “Република”? Та връзката между тях по отношение на генералната им линия е по-дебела от корабно въже, по-велика от китайската стена, даже от Космоса се вижда. Знаете ли имената на хората, които списват “новия” вестник “Република”? Не? Ами ето ги! И ги запомнете най-после, дяволите да ви вземат: Директор-издател Светлана Шаренкова, главен редактор Пламен Енчев, Редколегия - Боряна Костова, Светлана Михова, Бони Немски, Михайлина Димитрова, Весела Донева, Луливера Кръстева, Велиана Христова и т.н. Отбелязвам специално, че новият главен редактор Пламен Енчев е първия заместник на стария първи главен – Стефан Продев.
Чисто нови, нали – “социалисти”, нямащи нищо общо със старите “социалисти”?! Наглеци, хитреци или просто хора за затвора са тези?
- “Война!”, крещи една снимка (25х25 см) от първата страница на “часовия страж на Партията” - вестник “24 часа” от 8 октомври 2001г. На нея виждаме американския президент Джордж Буш как, застанал до американското знаме, съобщава: “Днес в 19,27часа САЩ нанесоха мощни ракетни и въздушни удари в Афганистан.”
- “Трудовака” на Партията вестник “Труд” коментира това, като “неочаквано събитие, подобно на терористичните атаки в САЩ”. Ама, че датата е 8 октомври, а още в 3,30 минути на 12 септември президентът Буш в телевизионно обръщение към нацията заяви: “Това е война! Ще последва силен американски отговор срещу терористите, които извършиха това и срещу тези, които ги подслоняват”, няма никакво значение за Борът Тошко Тошев и за Черешата Алексения Димитрова.
Ако съобщението за изненадата “война” беше подписано, вместо имената на главния редактор и водещата “международните новини” в редакцията на в.”Труд”, щях да изпиша конкретното име на миризливеца журналист. Сега да отговарят те, общо, като се правят на тарикати.
Интересно ми стана, че в официалния списък на агентите-журналисти от в.”Труд”, “боровете” са трима – Тошев, Тодор Коруев и Димитър Езекиев,  а “черешата” – само една.

Няма да ви спестя имената на “нашите хора в точките на войната” – точно така е написал “24 часа” в деня на “изненадата” 8 октомври, и цитирам:
- “Специалният пратеник на “24 часа” Милен Петров кацна в столицата Исламабад 30 минути след като САЩ започнаха ударите”;
- “Познавачът на Изтока настъпва към Кабул от север. Ако има сухопътна атака и американци навлязат в Афганистан Георги Милков ще е в техния авангард.”;
- “Коментаторът на “24 часа” Мартин Карбовски ще осведомява от Ню Йорк какво става в САЩ. В събота предаде първата си кореспонденция – списък на най-търсените терористи.”
- Както и да добавя към Имената на плачещите за опасността, че търсенето на Бин Ладен ще превърне целия свят в скотобойна, името на изгряващия “културолог” Ивайло Дичев. Написал в “Сега” на 12 октомври 2001 година: “Досега никому не са представени безспорни  доказателства за авторството на Бин Ладен над атентатите. Ако трябва да кажа какво ми се иска, то е нещо повече. Българското представителство в Съвета по сигурността на ООН да се присъедини към гласовете, удържащи военната ярост, която днес рискува да хвърли света в хаос. Не виждам с какво една война, в която се очакват милиони бежанци и стотици хиляди умрели от глад, ще реши въпроса с тероризма и ще направи нашия свят по-сигурен.”
Какво по-разобличаващо, по-разголващо същността на разните АД-културолози, политолози, социолози... доказателство ви трябва още? Може би да добавя и някои информации, че “Русия знае къде се крие Бен Ладен” – източникът и датата давам след една страница. Ако това е вярно, другарю Дичев Ивайло, защо не призовете тя да съобщи това на американците. Така те ще си го намерят, накажат и, което е по-важно, ще бъде избегната войната, която ви тревожи толкова много?! 
- Точно под снимките и информацията за тримата големи журналисти на вестник “24 часа” от 8 октомври 2001г. има снимка на Бин Ладен (9х9 см) и думите му: “Чакайте нови атентати!”. Вестникът не конкретизира пред кой точно от тези трима е изречена тази заплаха.
А вездесъщия “Труд” (на 12 октомври 2001) отишъл на крака при д-р Бойка Пенева, която твърди, че “Бин Ладен ще удари и в Австралия”. В предисловието си към това свое интервю с нея, журналистката Соня Гълъбарова я е представила така: “Тя има способността “да вижда” в миналото и бъдещето на хора и събития. Неведнъж е давала точни прогнози за “Труд”, които са се сбъдвали. Позна началото и края на войната в Косово, смяната на главния преговарящ с ЕС Алекандър Божков и апокалипсиса в Америка на 11 септември.” (Боже, какъв зашеметяващ скок? – От Ал. Бож. до Ал Кайда! А бе, кога с журналистика ще започнат да се занимават по-умни хора?!
Смятате, че обиждам незаслужено тези две жени? Искате ли още две “виждания” на Бойка Пенева, на която Соня Гълъбарова вярва определено? Те са от декември 2001. За България в началото на следващата 2002 година: “Гърмят банки, народът скача през март.”  За САЩ и Бин Ладен: “Нещо огромно огнено виждам в северозападната част на Америка през есента. Прилича на взрив, опасявам се да не би да гръмне атомна централа. Бин Ладен няма да го хванат, на 45 години ще умре от болест, не насилствено.”

Но да напиша продължението на “страшната” закана за новите атентати. Разчистването на площадката на Световния търговски център приключва през май 2002. Възстановяването му обаче се оказва сложно, тъй като възникват противоречия относно вида на новите сгради и тяхната конструкция. На 11 септември 2011 година, точно 10 години след трагедията, на мястото на кулите е открит Национален мемориал и “Музей на 11 септември”. Непосредствено до мемориала през 2013г. е завършен Световният търговски център - 2 (Кулата на свободата). Пентагонът е възстановен в рамките на една година след 2001-ва и до сградата е изграден мемориал през 2008 година. На мястото на катастрофиралия четвърти самолет през 2009 година е изграден постоянен мемориал.
Всички тези неимоверни усилия на американците да възстановят Световния търговски център напук на терористите, да покажат на света, че не се страхуват от тях и че са по-силни, някакъв тъпак - наследил това си качество от баба си – във в.”168 часа” характеризира така: “Американците не искат Световният търговски център да бъде възстановен. Манхатън бавно загива.” (Датата - 23 ноември 2001, вместо подпис отдолу пише “по материали от чуждия печат”)
(Знаете ли впрочем, че този добре окосмен тъпак от в.“168 часа”, след 17 години ще стане главен редактор на в.”Труд”? Той ще смени Онзи, за когото беше казал  “Той  включи на лайномет”. Точният цитат и имената на тези червени партийни лайняри ще намерите, като почнете от НИЕ-2,  в текущата все още НИЕ-5, та до... докато измрат самите те и потомците им.)  

През май 2011г. Бин Ладен е открит от американското разузнаване и убит от специалните им части. “Ал Кайда” престава да съществува.
Защо толкова късно? Ще ви помогне ли едно заглавие във вестник  “Сега” от 18 септември 2001г.: “Русия предлага военно сътрудничество срещу тероризма. Москва знае къде се крие Бен Ладен.” Подпис няма. Но има снимка на Игор Иванов, руският външен министър.
И един виц на последната страница на същия вестник, подписан от Брат Мормарев: “След трагедията в Ню Йорк Путин се обадил на Бен Ладен по телефона и гневно му казал: “Щирлиц, този път прекали!”
И пак вестник “Сега”, но от 30 октомври 2001г., оная известната ви вече Къдринка Къдринова пита: “Защо Буш си заплю за дявол Бен Ладен?” – По-елегантен отговор от мормаревия не мога да измисля.
Ще завърша с едно мое... наблюдение. Няма да го обяснявам сега, по-интелигентните българи веднага ще разберат какво имам предвид. Столицата на Пакистан, където Бин Ладен–Ширлиц е живял в последните 10 години, се нарича Исламабад – Ислам_Абад. Абад означава град на неговия език. Например столицата на Таджикската ССР по времето, когато бях ученик, се наричаше Ленинабад. Може да бъркам - да не е на ССР Таджикистан, а на Узбекската ССР, но това няма значение. Не било Ал Кайда, а Ислямска република... Все у лево, както се казва.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 459065
Постинги: 624
Коментари: 243
Гласове: 815
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031