Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2020 16:45 - По повод на днешния голям съвпад на Сатурн и Юпитер - 2. част
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 1048 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 21.12.2020 16:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Розана Зонтаг е немска антропософка и практикуваща астроложка, която изнася лекции и семинари. Публикувам тук нейното коледно писмо, написано през последните дни. В него Розана засяга наред с днешния съвпад на Юпитер и Сатурн и раждането на съсъда на Ариман, който тази година навърши 21 години. Също като Димитър Мангуров и Мартин-Ингберт Хайгъл Р. Зонтаг ситуира раждането му по време на слънчевото затъмнение на 11.8.1999 (за това стана въпрос тук https://anthroposophie.blog.bg/history/2020/11/29/svetovnoto-kazino-kakvo-ni-kazva-koricata-na-ikonomist-za-20.1737501).

В писмо авторката ми сподели, че когато е правила изчисленията и наблюденията си, не е знаела за изнесената от Димитър Мангуров информация за Ариман (напр. в лекцията “Откровение” за датата на раждането на съсъда или в лекцията “Мистерията на човека и клопката на джендър-идеологията” за Аримановия съсъд като инкарнация на черния магьосник Клингзор). Тя разказа също, че при лекциите пред антропософи, в които засяга въпроса за съсъда на Ариман, твърде често среща неразбиране и отрицание. Явно страхът пред предстоящото и в тези среди е голям и хората предпочитат да си четат томовете на Щайнер и да не вярват много-много на казаното от други автори.

Светлина в тъмнината - коледно писмо на Розана Зонтаг

По време на тези дни, когато се усеща въздействието на голямото слънчево затъмнение от 14.12.2020 г., ние се подготвяме за Коледа, изпитвайки сред цялата тъмнина радостното очакване на раждащата се отново светлина. Изглежда много хора възлагат огромни надежди на очаквания голям съвпад на Юпитер и Сатурн на 21.12.2020 в тропическия Водолей. Затова ме помолиха да напиша нещо за тази специална констелация, с която обикновено се свързва „Витлеемската звезда“.

2020 г. - година на големите планетни съвпади

Сатурн-Плутон-Меркурий-Слънце на 12.1.; Юпитер-Плутон на 5.4., 30.6. и 11.12. - вече съм писала и говорила много за тези констелации. Техните въздействия донесоха големи предизвикателства на човечеството и те преди всичко показват, че се полагат огромни усилия да се запазят властовите структури, създадени през последните векове и да се доведат хората до пълно поробване.

Хубавото на текущите процеси е, че някои от тъмните мрежи, които работят от дълго време, вече навлизат в съзнанието на хората. Така имаме възможност да се преориентираме към това, което е съществено в живота ни, да видим кои външно активни сили, свързани със собствените ни нагласи към живота, направиха случилото се възможно и с кои сили сега съзнателно искаме да се свържем. Процесът на учене и придобиване на собствени сили беше иницииран особено силно при констелациите на Марс и Плутон. 

Поляризацията на всички човешки отношения чрез активирането на различни страхове е основен „работен инструмент” на противоборстващите сили, които тук очевидно проявяват своята ефективност. Така че на фона на страха, несигурността, съмненията и дори безсилието да схванем нещата, е разбираема надеждата за някаква чудодейна констелация. Действително през декемврийските дни преди раждането на детето Исус от соломоновата линия също е имало констелация на Сатурн и Юпитер (във връзка и с Марс) в знака Риби. Тя сочи към нова светлина във връзката на хората с духовния свят, която се разгърна в религиозния живот през следващите векове. Но също показва и потисничеството и изчезването на много хора, живели именно с тази духовна светлина. Детето Исус като бъдещият носител на голямото слънчево същество е било защитено по специален начин от управниците, жадни за власт. Само няколко дни след раждането обаче са дадени големи жертви - момчето е принудено да бяга, а младенците са изтребени. Във всеки жест животът на Христос трябва да ни бъде пример за развитието на истинския и свободен човек. 

Днес на света има все повече хора, които не са истински човеци. Инкарнират се например елементарни същества, за да изпитат какво е да си човек. Слизат и някои висши елементарни същества за да помогнат на човечеството. А има и човешки форми, които идват от други йерархии и искат да навредят на човечеството в услуга на Ариман. Всички тези хора нямат Аз и не могат да бъдат пряко докоснати от Христос, както е възможно и дори необходимо при истинските хора, за да напреднат в своето развитие. Рудолф Щайнер категорично говори за въплъщението на Ариман в началото на нашия век 2. Тази тъмна сила също се нуждае от човешки съсъд, подходящ да издържи нейното същество, което от 30та година ще бъде имитация на Христовия живот. Можем да сме сигурни, че той ще се появи като спасител, за да спечели окончателно човечеството на своя страна.

Според Рудолф Щайнер слънчевият демон Сорат, чиято най-важна цел е да предотврати мисията на Христос, навлезе за трети път в своята най-голяма мощ през 1998 г. 3. Това същество не може да се инкарнира само, а използва Ариман, за да оформя и управлява човечеството според своята воля и цели. Асурите, които директно атакуват човешкия Аз, както и луциферични същества също са в услуга на слънчевия демон. За хората те са едно предизвикателство, което ги кара да бъдат истинни, да си спомнят за своя духовен произход и да преодолеят великата илюзия на материализма. Материализмът е важен етап от човешкия опит и развитие, но се налага да преодолеем свръхматериализма, в който сме изпаднали, съблазнени от Ариман като подготовка за неговото въплъщение, ако искаме да осуетим господството му - поробването на човечеството в материята без по-нататъшна възможност за развитие. 

В какво се изразява най-голямото разгръщане на силата на слънчевия демон през 1998 г.? Много неща от моето духовно възприятие и астрологични изследвания подсказват, че Сорат е дал основния импулс за създаването на бъдещия носител на Ариман през ноември 1998 г. Само висш посветен в мистериите на Ариман можеше да стане този носител. Въз основа на моите изследвания, които няма как подробно да изложа тук, може да се приеме, че този голям черен маг се е въплътил по време на слънчевото затъмнение на 11 август 1999 г. 4

През настоящата 2020 г. този човек стана на 21 години и сега тръгва по пътя на собствената си ефективност, воден от съществото, на което се е отдал чрез кармата си. Рудолф Щайнер споменава пет инспирации, с които Ариман подготвя човечеството да приеме неговото въплъщение благосклонно, но да не го разпознае. Ще ги спомена тук за пояснение:

1. Механично-математическото мислене, което води хората до безчувственост спрямо всякакво одушевяване на космоса.

2. Стремежът към материално благополучие и свързаният с него въпрос „Какво печеля от това?“, съпровождащ всички човешки начинания. Също и презрителното отношение към всичко, което изглежда като път към духовното.

3. Всичко, разделящи хората на групи и отдалечаващо ги от взаимното разбиране.

4. Партийните мнения, с които може да се докаже всяко твърдение, включително и противоположното на него, приложени в социалния и духовния живот.

5. Едностранчивото тълкуване на Евангелието, с което не може да се стигне до истинско разбиране за Христос. 

Как можем да се подготвим през адвента да приемем коледното дете, днешния импулс на Христос? Единствената защита на истинските хора е да разпознаят действието на Ариман и да се пробудят за свободната воля на своя Аз, за да приемат в себе си Христовата сила. През тази 2020 г. ясно ни беше показано къде вече сме навлезли в ариманичното втвърдяване в нас и в нашата дейност. В сегашната тъмнина едновременно с нея преживяваме и третото тазгодишно повторение на квадрата на Марс и Плутон, който на 23.12. ще стане точен.

В тези предколедни адвентни дни задачата ни се състои в това да преодоляваме разделенията в нас и около нас и да стигнем до истинска промяна във волята. В тази година на съд 5 промяната на волята с оглед на многобройните мощни, понякога трудни за разбиране атаки на духовете на тъмнината, означава да се предадем, ясно напътствани от Аза, признавайки своето безсилие и да стигнем до нагласата към смирение. Да отворим сърцата си в истинско смирение и благоговение към роденото на Коледа дете, което копнее да се прероди най-после отново заедно с нас. Аз непрекъснато преживявах тази специална 2020 година и като Коледа, и като Великден. Действието на Христос в етера е първопричината, която може да бъде близо до нас, която в радостно  очакване на човешкия Аз през цялата година ни даряваше с особена близост. Нека да продължаваме да си спомняме за това толкова съществено нещо! При тази среща можем да изпитаме радост и дълбока любов. От трудните в момента Марсови констелации ни въздейства и трансформираната от Буда мирна сила на Марс. Да се смириш, да приемеш безсилието, за да поискаш и получиш добрите сили в истинско смирение не означава да се откажеш от собствената си воля, а по-скоро да позволиш да се извърши реален процес на промяна и издигане до воля, осветена и проникната от Христос. Само трансформираната по този начин воля ще ни даде достъп до напълно нови творчески възможности, за да издържим изправени задаващите се мощни предизвикателства.

Съединението Юпитер-Сатурн в знака Водолей

Как можем да намерим мъдрост в общуването на фона на 5G, дигитализацията, технологиите, които тепърва се очакват, тоталното наблюдение, умирането на природата, трафика на хора и насилието? Големият съвпад на Юпитер и Сатурн може да бъде за нас ярък, блестящ образ за Възкресението, за новото раждане в душата и духа чрез преодоляване на противоположностите и припомняме на най-същественото за нас. Пробуждането на отделните азове в една реална човешка и духовна общност е положителната сила на Юпитер-Сатурн. Чрез този тип общност, когато преодоляваме желанието си да бъдем прави и да притежаваме, ние създаваме пространството, в което могат да станат чудеса - тоест духовна реалност.

Започва нова епоха в 800-годишния цикъл на Юпитер-Сатурн. През последните 200 години съвпадите им в земния елемент, които се случват на всеки 20 години, са насочени към изживяване на полярностите и едностранчивостта на материализма. С настъпването на големия съвпад на Юпитер и Сатурн във Водолей започва нова епоха. Преживяхме вече предвестник на този съвпад през 1980 г. във въздушния знак Везни. Ефектите от онова време със сигурност включват перестройката, (временния) край на Студената война и обединението на Германия. Но тогава го нямаше фундаменталното обновление - Изтокът беше “купен” и материализмът се разшири към него. 

Материалната собственост, включително и в паричната система, през следващите години и векове, на прага на които се намираме в момента, ще загуби досегашното си значение. Акцентът на тази нововъзникваща епоха ще бъде решаването на проблемите в напълно ново общуване - при взаимопомощ, оценяване на всеки човек като свободно същество и ново духовно осъзнаване.

Именно последното затъмнение в низходящия лунен възел (14.12.2020 г.), предхождащо сегашния голям съвпад, ни говори за старите тъмни сили, които желаят да наложат своята власт, за да създадат човечество, в което няма никаква индивидуалност и на което са предписани групови добродетели с цел да бъдат изолирани хората, мислещи по различен начин, като врагове на единната система. Квадратът на Нептун, участващ в тъмнината, свидетелства за волята на тъмните сили да заблудят истинското човечество и да затъмнят съзнанието му чрез още повече лъжи. Това е и опасността, която се крие в полярното развитие на силите при настоящия съвпад на Юпитер и Сатурн.

Звездните констелации в началото на 2021г. показват от една страна настроение за ново начало, а от друга агресивни конфликти и лудост вместо ясно съзнание. Няма да има връщане към старата нормалност и това в много отношения е добре. Ние решаваме в себе си и с нашите действия на кои сили искаме да направим място да се разгърнат.

Малко преди предателството, довело до разпятието на Исус Христос, великото слънчево същество, чиято сила на любовта ние трудно можем да схванем, изрече следните думи: „Давам ви ново поръчение: Обичайте се! Както аз ви обичах, така и вие трябва да се обичате.” 6 Пожелавам на всички читатели благословени Коледни празници и смелост да реализират инспирациите на добрите духовни същества през 2021 г.!

Авторски бележки

1 Срв. “Хроника на живия Христос”, Р. Пауъл, според която раждането на соломоновия Исус е било през март на 6. г.пр.Хр. след съвпада на Сатурн и Юпитер и по време на съюза на Юпитер и Марс.

2 - Срв. Рудолф Щайнер, СС 191 (1.12.1919)

3 - Срв. Рудолф Щайнер, СС 346 (12.9.1924)

4 - В началото на пандемията през пролетта на 2020 г. направих обширни духовни и астрологични изследвания по тези теми възоснова на изказванията на Р. Щайнер. В августовския брой на списание “Gegenwart“ има и много изчерпателна статия от Мартин-Ингберт Хайгъл по темара „Короноя - пандемията на страха“, която препоръчвам.

5 - Вж. 20-ти Аркан на таро "Съд и възкресение"

6 - Вж. “Евангелие от Йоан”, глава 13, стих 34 в превод на Емил Бок




Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 837371
Постинги: 459
Коментари: 15
Гласове: 6196
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930