Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2021 15:06 - За днешното съвместно действие на Михаил и Орифиил
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 2007 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 20.05.2021 15:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Размисли на Армен Тоугу, физик по образование от арменско-естонски произход и свещеник от Християнската общност в Германия   
                  (публикувани в сп. "Die Christengemeinschaft")  



От 1879г. ние живеем в епохата на архая Михаил. Неговата сегашна мисия се състои в това да предизвика в достатъчен брой човешки души пробуждане за етерно-елементарния свят и възприемане на етерния Христс, след като човечеството от няколко столетия насам се е поддало на материализма. Опитът от ХХ век обаче показва, че отърсването от материалистичния начин на мислене с неговите социално-политически, икономически и културни форми се оказа една изключително трудна задача за Михаил и неговите съработници. Дори и двете световни войни през ХХ век с техните милиони жертви не можаха да накарат човечеството да се откаже от разрушителния материалистичен мироглед в повечето области на живота - било то науката, политиката, икономиката или културата. Преди 35 години в страните от Източния блок започна процес на преобразования, стимулиран от Горбачовата перестройка. Ако вземем под внимание изказването на Рудолф Щайнер, че социалните процеси на съвремието стават разбираеми на фона на събитията, разиграли се преди 33 години, можем да се запитаме: как изглеждаше светът през 1987г.?

Тогава в Съветския съюз, започвайки от Армения, се проведоха първите масови демонстрации, които в началото още бяха чисто екологично ориентирани, но в твчение на следващите месеци и години придобиха все по-отчетливи социално-политически характеристики и се разпространиха в целия Източен блок. Само две години по-късно падна Берлинската стена, а след още две години СССР се разпадна. След 72годишно съществуване старата болшевишка система се срина. Днес живеем при превъзходството на НАТО и на световната икономическа система от западен тип. НАТО беше основан преди 71 години, а съвременната световна икономическа следвоенна система започна победния си ход преди около 72 години с паричната реформа в Западна Германия. И двете конструкции са достигнали една обективна космическа възраст, когато вече не могат да останат жизнеспособни, а трябва да се втвърдят и да умрат. От гледна точка на Михаил в момента има шанс при срива на сегашния социално-политически световен ред да се направят човешките души по-възприемчиви към съвременните духовни идеи и методи. 
Но задачата на Михаил не е да разрушава старите форми. Задачата му е в областта на пробуждането на съзнанието. Той води човека към пробуждане за по-висшите сфери на битието. Разрушаването на остарялото е задача на архангел Орифиил. Когато някакви форми започнат да пречат на развитието на съзнанието и на течението на живота, на помощ може да се притече архангел Орифиил. Вече споменахме, че през ХХ век Михаил имаше трудности да внесе новото духовно съзнание сред хората. Сега в световните дела се намесва Орифиил, за да помогне на Михаил за изпълнение на задачата. Пример за това е въздействието на кризата, предизвикана от коронавируса.  

Какво имам предвид? Преди сто години в резултат на Испанския грип се създаде един призрак. Това ариманично елементарно същество възникна, защото тогава, когато тази болест започна да се разпространява от САЩ, не бяха взети достатъчно хигиенно-профилактични мерки, за да се ограничи процеса. Бушуваше война и хиляди млади войници бяха натоварени в тесните помещения на корабите за Европа. Идеята за профилактика срещу грипа не се вместваше във военната логика на тогавашните главнокомандващи. В следствие на това много хора се заразиха, подчинявайки се на неразумните военни правила, което в края на краищата доведе до разпространението на инфлуенцата, отнела милиони човешки животи. Рудолф Щайнер казва, че от несправедливите правила и закони възникват призраци. Така възникна призракът на Испанската болест, която всъщност би трябвало да се нарича американска. Сега този призрак беше събуден след стогодишния си сън от Орифиил и действа по целия свят, като предизвиква страх и вдъхновява за радикални мерки. Той принуждава отговорните политици да издават разпоредби, които по своя радикален характер биха подхождали за времето на Испанската болест. Силният страх, подхранван от призрака, също спада към онова време. И двете по никакъв начин не се съотнасят към това, което наистина причинява днес коронавирусът. Например преди две години в Германия от сезонния грип починаха 25 000 души, без да бъдат взети мерки като сегашните при К-19.   

Радикалните разпоредби и защитни мерки, ако бъдат продължени още известно време, ще извадят от релси висококомплексните взаимоотношения в световната икономика, а това след една-две години може да доведе до икономически кризи  и свързаните с тях масови социално-политически движения. Тогава онова, което се случи преди 30 години със Съветския съюз, след 4-5 години може да стане съдба на целия глобален световен ред. При такова развитие старите форми на социалния организъм ще се сринат и ще настъпи хаос.  

Този хаос ще бъде дело на Орифиил. Духовното ръководство на човечеството си служи с ариманичните елементарни същества, когато става въпрос за разрушение и смърт. В този смисъл призракът на Испанския грип и коронавирусът могат да се разглеждат като част от онази сила, която винаги желае злото, а твори добро. Тази сила влиза в действие, когато старите форми деградират до пречки по еволюционния път и трябва да бъдат разрушени. Така може да възникне хаос, който да е възприемчив към Михаиловите духовни импулси. Важно е, докато се стигне дотам, достатъчен брой хора да се събудят за етерно-елементарния свят, за да работят под ръководството на Христос за новото устройство на социалния организъм.  

На онзи, който днес намери смелост да проникне отвъд астралния облак на страха, точно сега ще се разкрие прекрасното ясно етерно небе със сияещия възкръснал Христос в него. Това небе е тук, трябва само да преодолеем призрака на страха и да вдигнем глава към него, както пише и в евангелието.  

Ваш Армен Тоугу



Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 836750
Постинги: 459
Коментари: 15
Гласове: 6195
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930