Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2021 23:30 - Съществува ли елементарен дух на физическото ни тяло и какво представлява той? - част 2
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 1888 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Същност на телесния елементарен дух според хората, които са го наблюдавали свръхсетивно

Според Томас Майер1 "телесният елементарен дух има телуричен (земен) характер и ни свързва със Земята и женската енергия, както ангелът ни свързва с духовния свят. Той управлява и поддържа силовите потоци в етерното тяло и лежи в основата на това, което се случва в него, но се намира една степен по-високо."

Сходни са и твърденията на известния словенски скулптор, геомант и изследовател на елементарните духове Марко Погачник2, според когото задачата на телесния елементарен дух е да поддържа  в равновесие и хармонично взаимодействие многобройните телесни функции. В този смисъл той е телесното съзнание на човека и Погачник дори го нарича "нашия елементарен Аз": "Ролята на земните елементарни сили вътре в човешкото същество може да се разбере, изхождайки от факта, че душата на човека се нуждае от по-съществена поддръжка за въплъщението си, отколкото може да даде телесната структура сама по себе си. За да има възможност да се инкарнира, душата трябва да знае как духът може да се изрази в условията на материализираното пространство, т.е. твърдата материя. Това знание или мъдрост са натрупали елементарните същества в течение на безкрайно дълги периоди от време в хода на своето участие в процесите на материализация на земните системи. Към тази мъдрост е съпричастна всяка човешка душа, поради това, че във времето на инкарнацията тя споделя своето жизнено и телесно пространство с едно елементарно същество, което аз наричам "елементарния Аз на човека". 

Марко Погачник е човек на изкуството и освен, че онагледява с рисунки възприеманите от него същества, той има поглед и върху изобразяването на елементарните духове в живописта и скулптурата. Един от интересните примери за това според него 3 е картината на Тициан "Въведението на Мария в храма" (1534-1538), заемаща цяла стена в бившата "Scuola della Carita" във Венеция. 

            image

                              Тициан, "Въведението на Мария в храма"

На тази картина, както пише Погачник, телесният елементарен дух е нарисуван като старицата, седяща отпред до стълбите. Малката Дева Мария е представителката на човешката душа, обгърната от прозрачно яйце, пристъпваща по степените на духовния път, изобразен като стълба. В подножието на стълбата, между мъртва кокошка и кошница с яйца, седи старица, цялата загърната и с ужасни черти на лицето. Именно тази старица е телесният елементарен дух, който управлява жизнените цикли между раждането и смъртта и това е загатнато чрез поставянето на старицата между мъртвата кокошка и кошницата, пълна с яйца. Така според Погачник Тициан е показал "тайната връзка между душата и личното телесно елементарно същество, което е частица от Земята и определя до голяма степен човешкия живот." 

Това елементарно същество немската духовна лечителка Маргарете Зенекамп го вижда като "пулсираща светлинна клетка, изпратена от майката Земя за всяка душа"4. Друга лечителка, контактуваща с телесния елементарен дух на пациентите, Розвита Захер, вижда телесните елементарни същества на своите пациенти като малки човечета. За антропософската лекарка д-р Астрид Енгелбрехт те често пъти са "умалено копие на своя човек, макар че понякога някой крехък човек може да има буен, силен телесен дух, а при друг енергичен, активен човек се наблюдава едно претоварено, сърдито телесно същество, което е твърде преуморено"5. Интересно е, че различни хора локализират съществото на различни места - Томас Майер го вижда разположен в областта на гърдите и торса, докато за Марко Погачник то е в областта на втората чакра. 

Ето какво казва още Маргарете Зенекамп: "Телесният елементарен дух работи тясно с етерното тяло и затова някои ги отъждествяват. Долното етерно тяло, което подхранва и организира физическото, силно зависи от формата на телесния елементарен дух, който може да се движи свободно, докато тази част на етерното тяло обикновено не го може.... Той е самостоятелна същност, но е зависим от етерното тяло, като предава всичко съвсем неутрално нататък. Всички мисли и емоции се вписват като енергии в тялото. Всеки телесен елементарен дух бива придаден от Земята към една душа. По волята на душата той изгражда човешкото тяло от четирите елемента и никога не би направил нещо против нас, а се нагажда към волята на човека. Телесният елементарен дух единствено ни служи и поддържа енергията, от което сам страда. Когато една инкарнация приключи, той се връща обратно в Земята и не може да се свърже с друга душа. Той съществува заради една конкретна душа и изчаква до следващото й въплъщение, за да продължи работата си.... Вчера получих и образ за мястото, където тези духове пребивават, това са вътрешни пространства в земното поле, които са подобни на пещери. Земята като майка-закрилница предоставя места, където телесните елементарни духове се оттеглят да си отдъхнат след една инкарнация. Много е трудно и изцеждащо силите, когато трябва да се понасят всички лудости на хората. Както душата след смъртта се издига в духовния свят и най-напред си почива там, така и телесните елементарни същества имат места за почивка и възстановяване, където подхранващите сили на Земята ги зареждат отново." 

На въпроса дали човекът може сам да влезе в контакт със своя телесен елементарен дух, д-р Енгелбрехт отговаря 6 : "Разбира се, те очакват това и то става все по-неотложно. По-рано елементарните същества, включително и телесните, са били ръководени от ангелите. При днешните хора ангелът се е отдалечил на известно разстояние. Прекрасно е да се наблюдава колко близо е все още ангелът до децата и юношите, така че те сякаш са обгърнати от крилата му. Но щом започне да се събужда съзнанието, настъпва отдалечаване, защото човекът не би могъл да се развива, ако остане завинаги под крилата на ангела си. И тази дистанция е проблем за телесния елементарен дух, защото той вече няма достатъчно водачество. Даже може на мястото на ангела да се появи друг водач и от това възникват например зависимостите. Всъщност телесните елементарни същества очакват да ги ръководи човекът. Често преживявам как те ме гледат като изгубени деца... Когато човекът влезе в контакт с тях, започва едно съвместно развитие. Тогава човешкият дух поема задачата, по-рано е изпълнявал ангелът". 

Подобно нещо казва и Маргарете Зенекамп: "Моят телесен елементарен дух има настойчивата молба хората да осъзнаят въобще, че тези духове съществуват. Никой човек не е сам, всички имаме своя ангел-пазител, това е връзката с духовния свят. Връзката със Земята, това е преди всичко телесният елементарен дух. Тези същества искат ние хората да забележим, че те съществуват и ни служат и че разполагат с много повече възможности, отколкото ние използваме. Това е копнежът на Земята, свързан с нас хората. Има голям потенциал това да влезем в съзнателен, любящ контакт с нашето тяло, за да излекуваме слабите си места и болести, но също и за да развием творческите си сили. Известно е например, че когато напредналите учители като Исус дематериализират тялото си, това става в контакт с телесния елементарен дух ... Има безкрайни възможности да се работи с материята, такива неща са се случвали винаги на нивото на великите духовни учители."  

Всички цитирани автори са на мнение, че установи ли човекът контакт със своя телесен елементарен дух, той придобива все по-голяма власт над него и ако не се поддържа правилно контактът, след това телесният дух ще се чувства още по-зле. Ето защо по отношение на човека той е винаги раздвоен, като едновременно копнее за контакт и се страхува от него.

Съзнателно включване на телесния елементарен дух в процеса на лечение 

За човека е добре да поддържа съзнателна връзка с личното си елементарно същество, което страдайки, търпеливо се подчинява на всичките му приумици, страсти, внезапни пориви към нездравословни храни и.т.п. Въпреки всички тях то се стреми да поддържа физическата обвивка в изправност и все пак знае кое лечение ще е най-добро за човека, ако той заболее. Както твърдят цитираните източници, с негова помощ можем да се избавим от страдание, за което медиците не виждат лек или предвиждат методи, които по различни причини ние не одобряваме. Особено важно е сътрудничеството с телесния елементарен дух при налагащи се химиотерапии или трансплантации. В последния случай ако духът не иска при него да се "настани" чужд елемент, тялото ще реагира с отхвърляне. Но както казва лечителката Розвита Захер 7, "ако се обърнем с любов към нашите елементарни същества, включим ги в живота си и им обясним защо сме решили да се подложим на дадена операция или терапия и им поръчаме да участват и те в нея, то операцията ще бъде много успешна. Тогава и телесните елементарни същества ще изпълняват с радост задачата си."  

В лекцията на Рудолф Щайнер, спомената в предния пост 8, говорейки за "етерното същество" в нас, той се спира и на бъдещите методи на лечение: "В бъдеще ще се появи вид медицина, която особено много ще се съобразява с това, което казах сега. Ще има един медицинско-психологически начин на разглеждане, който ще установява как един или друг сателит се отнася към етерното тяло, и след това ще може да се определя здравословното състояние на пациента."

Радостно е, че вече има и антропософски лекари, които при лечението на пациента се стремят да осъществяват връзка с елементарния дух на неговото тяло. Цитираната д-р Астрид Енгелбрехт е сред пионерите в тази област и според нея "всяко лекарство трябва да бъде одобрено от телесния елементарен дух, защото ако той не може да се сработи с лекарството, за него то ще бъде допълнителна тежест, която трябва да носи." Заедно със сътрудниците си д-р Енгелбрехт разработва нови лекарства, при които субстанциите се потенцират в деня, който е най-подходящ съотв. за корените, листата, цветовете, плодовете и т.н. и в зависимост от положението на Слънцето, Луната и другите планети. Тази дейност се осъществява с помощта на някои по-високопоставени елементарни същества, като контактът с тях се опосредства от Верена Щал фон Холщайн, която с течение на годините е изградила диференциран начин на общуване с елементарни същества от различно ниво. Д-р Енгелбрехт констатира, че космическите сили в субстанцията, която приема пациентът, действат и като един вид компенсация, защото чрез тях той получава храна от Космоса. Тя донякъде уравновесява липсата на човешко ръководство, в случай че при пациента се наблюдава такава. Д-р Енгелбрехт използва и диагностиката на традиционната медицина за потвърждение на това, което наблюдава в аурата на човека, но за всяко приложено лекарство, тя непременно търси и потвърждение от телесния елементарен дух на пациента. По този начин ефектът от медикамента се появява изумително бързо. Интернет страницата на дружеството на д-р Енгелбрехт е isis-verein.de. 

1 Срв. Томас Майер, "Сътрудничество с елементарните същества", Сарбрюкен, 2010.

2 Срв. Марко Погачник, "Пътища за изцеление на Земята", Мюнхен, 2001. 

3 Срв. Марко Погачник, "Елементарните същества", Мюнхен, 2007.

4 Вж. 1. 

5 Пак там.

6 Пак там.

7 Пак там.

8 СС 168, лекция от 3.12.1916.

 

 

 




Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824541
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031