Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2021 23:30 - Какво се случва със строежите около Гьотеанума?
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 2050 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 11.06.2021 23:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Миналата година стана известно, че непосредствената околност на  Гьотеанума в Дорнах ще бъде застроена с жилищни сгради, вж. тук: https://anthroposophie.blog.bg/history/2020/03/01/dornahskite-antroposofski-bogove-sigurno-sa-poludeli.1698667

Два големи инвеститора са закупили площта от 25 500 кв.м. на хълма, на който се издига сградата на Гьотеанума - “Щайнер” АД и “Импления”. Съвпадението в името на първата фирма с това на основателя на антропософията Рудолф Щайнер е случайно - строителната компания е основана от дърводелеца Карл Щайнер и няма нищо общо с духовната наука. Цюрихската “Щайнер” АД вече започна да осъществява проекта си за комплекс от 29 апартамента и 16 семейни редови къщи, а базелската “Импления” иска да застрои придобития терен с 60 апартамента. Ето как изглежда теренът, на който смята да строи “Импления”:

                  image

Според “Импления” щели да се отсекат само 14 от наличните в района дървета, но според “Инициатива Дорнах- Арлесхайм” - сдружение на местните жители против застрояването - всички 80 дървета, намиращи се на терена, с изключение на две, ще бъдат изкоренени. Сдружението протестира от 2019г. срещу плановете за застрояване и е представило три независими експертизи, предвждащи тежките поражения, които евентуални строителни работи биха нанесли на защитената природна местност Швинбах Ауе. Въпреки тях “Щайнер” АД започна строителството. 

За съжаление опасенията на жителите се сбъднаха и изкопните работи доведоха до затлачване на изворите в съседната местност Швинбах Ауе, която представлява мочурлив биотоп с три извора, захранващи малка река. 

Защитената територия се намира на терена на Гьотеанума. Заради опасенията, че строежът ще наруши екосистемата на Швинбах Ауе и като собственик, през февруари тази година той подава жалба в съда срещу фирмата “Щайнер” АД. Опасенията никак не са безпочвени, защото, както и инвеститорът след първоначално отричане е принуден да признае, строителните дейности са довели до пресушаване на два от трите извора на терена, както и на едно езерце. 
                     image
                     image
 

                          Строителните дейности в близост до Гьотеанума

В началото на март Матиас Ранг, ръководител на природонаучната секция на Гьотеанума, споделя пред регионалния вестник “Вохенблат”, че е “силно загрижен от развитието на ситуацията” и че от страна на Гьотеанума и “Щайнер” АД се водели разговори. След тези разговори, които според съвместното съобщение за пресата били “много конструктивни”,  изненадващо Гьотеанумът оттегля жалбата си. Фирмата “Щайнер” АД обещала на последователите на Рудолф Щайнер, че нейни специалисти ще “разработят концепция за възстановяване на водния приток”. Щели да се направят дренажи и връзки, да се поемат всички разноски и т. под. на принципа “Дума дупка не прави”. Съвместният протокол, в който двете страни “заедно се застъпват за запазването на защитената природна местност Швинбах Ауе”, е публикуван на 31.3.2021: 

https://www.steiner.ch/de/mediencenter/news/detail/news/491-goetheanum-und-steiner-ag-setzen-sich-gemeinsam-fuer-den-erhalt-des-naturschutzge.html

След конформисткото споразумение на Гьотеанума със строителния Щайнер единствените, които продължават да се съпротивляват срещу строежа, са местните жители и фондацията “Хелвеция Ностра”, която води дело във федералния съд за проверка на строителния район и разрешението за строеж. Обещанията на “Щайнер” АД очевидно са задоволили чиновниците на Гьотеанума, но местните жители се съмняват, че природните дадености ще могат да се възстановят с дренажи и технически инсталации. Според тях увреждането на биотопа поради недостатъчното водоподаване продължава и досега. Друг проблем, който ги тревожи, е че готовите постройки и земята под тях ще бъдат продадени на различни собственици и не е ясно кой ще отговаря за евентуални бъдещи поражения на екосистемата.

Освен това се оказва, че оттеглянето на жалбата на Гьотеанума е било твърде прибързано и напълно погрешно. На 2. май 2021 членове на “Инициативата Дорнах-Арлесхайм” установяват, че от строежа направо в защитената местност се излива огромно количество мръсна вода. Както пише “Вохенблат" (https://www.wochenblatt.ch/wob/aktuell/region/artikelseite-region/?tx_ttnews%5Btt_news%5D=103154&cHash=fdf3d25563f00aaf2c387e9466fd34e2 ), 

на строителната площадка се е образувало езеро от отпадъчни води, които безпрепятствено изтичат в защитената местност. Голямо количество мъртви животни се носят от силно замърсените, токсични отпадъчни води с pH 12 и съдържание на нитрит, сто пъти над допустимата норма, които се изливат направо в защитената местност. Наложило се е да идва пожарната, за да спре с чували пясък мръсните води. Само в следобеда на 2. май е засечено изтичането на 5000 литра отпадъчни води в биотопа, а течът е започнал вероятно още предишната нощ. 

Първоначално “Щайнер” АД отрича за инцидента, но понеже се налага идването на полиция и пожарна, скандалът няма как да се покрие. Затова от “Щайнер” изразяват “съжаление за аварията и благодарят на пожарната”. Причината за наводнението с токсични води било късо съединение в помпената инсталация в резултат на силните валежи. Пак се обещават мерки, както при пресъхването на изворите.

Какво се знае за “Щайнер” АД? Тя е една от големите швейцарски строителни фирми. Основана е през 1915г. - две години, след като в Дорнах е направена първата копка за строителството на първия Гьотеанум. Гордост за фирмата е, че самият Клаус Шваб я е избрал през 1998г. да построи централата на фондацията му “Световен икономически форум” в женевското предградие Колони. В хода на финансовата криза през 2007-2008г . “Щайнер” АД започва да изпитва трудности и през 2010г. е закупена от индийската “ХКК”. („Hindustan Construction Company”). Интересното е, че сделката също е свързана с Международния икономически форум на Клаус Шваб, тъй като и наследникът на основателя на “Щайнер” АД Петер Щайнер, и собственикът на “ХКК” Аджит Гулабчанд покрай участието си в Давос поддържат контакти от години. В сайта, посветен на стогодишния юбилей на “Щайнер” АД, сервилно наричат Шваб “кръстник” на сделката, а той пък скромно обяснява, че влиянието му било преувеличено: https://www.100jahresteiner.ch/partner-und-pioniere/klaus-schwab

При такива инвеститори с индийски пари и контакти със самия Голям занулител, който напира да свързва човешките мозъци с компютър, човек почва неволно да се пита какво наистина е накарало служителите на Гьотеанума да оттеглят жалбата си. Дали е надделял страхът от впускане в продължителни съдебни дела, които да влошат още повече тежкото финансово положение на Гьотеанума? Дали наивно са повярвали на обещанията на влиятелната фирма или са били движени от обикновен конформизъм, който е обичаен за тях? Защото днешните разпоредители на Гьотеанума не за пръв път се движат по вълната на конформизма, и то все във връзка с важни за Ариман дела - ваксините, попълзновенията на мормоните към Рудолф Щайнер и неговите трудове, джендъризма в немския език и т.н.

Преди разочарован да обърне гръб на антропософите (но не и на Рудолф Щайнер), талантливият естонец Валентин Томберг през 1940те години вижда свръхсетивно в Антропософското общество много хора, които някога са били “крадци и престъпници, избягали в него от съдбата си.” Той дава за пример някогашните убийци на Юлиан Отстъпник. Дали това е вярно, може да прецени само човек със съответните способности, запознат с ръководния състав на Гьотеанума от 40те години. Но който следи събитията, случващи се в Дорнах през последните години, може не без основание да допусне, че традицията е продължена и в наши дни.

 

 




Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 836782
Постинги: 459
Коментари: 15
Гласове: 6195
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930