Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2021 19:38 - За сливането на човека с машините - 2. част
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 2323 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 09.08.2021 20:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"Тъканна машина на времето"

Третата програма на УЛ се нарича Delta Tissue” 59, съкратено от организацията като ΔT. Delta Tissue” има за цел създаването на платформа, която да следи промените във функциите и взаимодействията между човешките тъкани в реално време, уж за да "обясни състоянието на дадено заболяване при всеки човек и да предвиди по-добре как това заболяване би се развило". Наричайки тази платформа "тъканна машина на времето", УЛ  вижда Delta Tissue” като способна да предсказва появата на болести, преди те да са настъпили, като същевременно позволява медицински интервенции, които "са насочени към отделния човек". 

Много преди ерата на COVID прецизната медицина или медицината, "насочена или съобразена с индивида", е кодова фраза за лечения, основани на генетичните данни на пациентите и/или за лечения, които променят функцията на самите нуклеинови киселини (напр. ДНК и РНК). Например правителството на САЩ определя "прецизната медицина" като "нововъзникващ подход за лечение и превенция на заболявания, който отчита индивидуалната променливост на гените, околната среда и начина на живот на всеки човек" 60. По подобен начин в статия, публикувана през 2018 г. в списание “Technology” 61, се отбелязва, че в онкологията "прецизната и персонализираната медицина... насърчава разработването на специализирани лечения за всеки конкретен подтип рак, основани на измерването и манипулирането на ключови генетични и омични данни за пациента (транскриптомика, метаболомика, протеомика и др.)". 

Преди COVID-19 и въвеждането на ваксината, технологията на иРНК- ваксината, използвана от финансираните от DARPA компании “Moderna” и “Pfizer”, беше рекламирана като лечение с прецизна медицина 62 и в медийните съобщения до голяма степен беше наричана "генна терапия". Те също така бяха силно рекламирани като революционен метод за лечение на рака, поради което не е изненадващо, че програмата Delta Tissue” на УЛ ще използва подобна обосновка, за да разработи програма, която има за цел да предложи адаптирани генни терапии на хората преди появата на заболяването. 

Платформата Delta Tissue” 63 съчетава "най-новите технологии за профилиране на клетки и тъкани с последните постижения в областта на машинното обучение", т.е. изкуствения интелект. Като се имат предвид връзките на УЛ с американската армия, си струва да се отбележи, че Пентагонът и “Гугъл”, които са бивши работодатели на главния изпълнителен директор на УЛ Регина Дуган и главния оперативен директор Кен Гейбриъл, работят заедно от септември миналата година по използването на изкуствения интелект за прогнозиране на заболявания при хората 64, като първо се фокусират върху рака, а след това разширяват обхвата си до COVID-19 и всяко заболяване между тях. Изглежда, че програмата Delta Tissue” има сродни амбиции, тъй като от нейното описание става ясно, че в крайна сметка тя цели да използва платформата си за множество ракови и инфекциозни заболявания.

Крайната цел на тази програма на УЛ е "да се изкоренят упоритите болести, които причиняват толкова много страдания по света". Тя планира да направи това чрез алгоритми на изкуствения интелект, които обаче никога не са 100 % точни в способността си да прогнозират, както и с лечения с генно редактиране, почти всички от които са нови и не достатъчно изпитани. Последният въпрос е важен, като се има предвид, че един от основните методи за редактиране на гени при хората - CRISPR - е показал в многобройни проучвания, че причинява значителни увреждания на ДНК, които до голяма степен са непоправими 65. Ето защо изглежда правдоподобно, че човек, който е подложен на такова високотехнологично лечение, ще продължи да се нуждае от безкрайни серии намеси за редактиране на гени и може би друго инвазивно високотехнологично лечение, за да се смекчат и овладеят последиците от неумелото свързване на гени. 

Пълно наблюдение за лечението на "депресията"

Най-новата програма на УЛ, стартирала едва тази седмица, се нарича "Многоканална психика: Разкриване на механизмите на анхедонията" 66 и официално е насочена към създаването на "комплексни, биологични" лечения на депресията. 

Хората, които стоят зад УЛ, формулират проблема, който искат да решат с тази програма, по следния начин 67: “Ние разбираме, че синаптичните връзки служат като валутата на невронната комуникация и че укрепването или отслабването на тези връзки може да улесни усвояването на нови поведенчески стратегии и поглед върху света. Чрез изследвания върху животински модели и хора открихме, че емоционалните състояния са кодирани в сложни модели на активност на невронните мрежи и че директната промяна на тези модели чрез мозъчна стимулация може да промени настроението. Знаем също, че нарушаването на тези деликатно балансирани мрежи може да доведе до невропсихиатрични заболявания." 

Те добавят, че "биологично базираните лечения" на депресията "не са съобразени с биологията на човешките същества, при които се използват", и следователно лечението на депресията трябва да бъде съобразено "със специфичната биология" на отделния пациент. Ясно се заявява, че това, на което трябва да се обърне внимание, за да се направят такива персонални модификации на лечението, е да се получи "лесен достъп до биологичния субстрат на депресията - т.е. до мозъка".

В описанието на програмата УЛ 68 се отбелязва, че това усилие ще се съсредоточи конкретно върху анхедонията, която се определя като "увреждане на системата за възнаграждение, основана на усилията" и като "ключов симптом на депресията и други невропсихиатрични заболявания". По-специално, в дребния шрифт на документа УЛ заявява: 

"Въпреки че има много определения за анхедония, ние сме по-малко заинтересовани от изследването на намаленото консумативно удоволствие, общото преживяване на удоволствие или неспособността да се изпитва удоволствие. По-скоро, както е описано по-горе, ще дадем приоритет на изследванията на анхедонията, тъй като тя е свързана с нарушения в системата за възнаграждение, основана на усилието - напр. намалена мотивация за изпълнение на задачи и намален капацитет за прилагане на усилие за постигане на дадена цел." 

С други думи, УШ се интересува само от лечението на аспектите на депресията, които пречат на способността на дадено лице да работи, а не от подобряване на качеството на живота или удоволствието, изпитвано от него. 

При обсъждането на целите си УЛ отбелязва, че се стреми да разработи модели за това как пациентите реагират на лечения, които включват "нови или съществуващи възможности за промяна на поведението, психотерапия, лечение с медикаменти и невростимулация", като същевременно улавя "генома, фенома [сумата от фенотипните характеристики на индивида], свързаността на [невронните] мрежи, метаболома [сумата от метаболитните характеристики на индивида], микробиома, нивата на пластичност на обработката на възнагражденията" и др.

В крайна сметка целта е да се предвиди връзката между генома на индивида и начина, по който функционира "обработката на възнагражденията" в мозъка. Разбира се, данните, служещи за създаването на този модел, трябва да включват използването на носими устройства, като се заявява, че изследователите "трябва да се стремят да използват високочестотни измервания, носени от пациентите или в домашни условия, в допълнение към тези, получени в клиниката, болницата или лабораторията".

Една от основните изследователски области, включени в програмата, е насочена към "разработване на нови мащабируеми измервателни инструменти за надеждно и висококачествено количествено определяне на настроението (както субективно отчетено, така и обективно количествено определено чрез биометрични данни, като глас, изражение на лицето и т.н.), съня, движението, функционирането на системата за възнаграждение, усилията/мотивацията/енергийните нива, социалното взаимодействие, калорийния прием и продукцията на оста HPA (хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза) в реални ситуации". 

В целия документ се споменава оста HPA 69  и това е важно, тъй като тя е едновременно отрицателна и положителна система за обратна връзка, регулираща механизмите на реакциите на стрес, имунитета, а също и плодовитостта на човешкото тяло. Последното е особено важно, като се имат предвид връзките на УТ с евгеничното движение във Великобритания. Заслужава да се отбележи също, че някои налични в търговската мрежа носими устройства, като Halo на Aмазон”, вече определят количествено настроението, съня и движението. Авторите на програмата отиват дори по-далеч от горепосоченото по отношение на това, което желаят да се следи в реално време, като заявяват: "Ние специално насърчаваме разработването на неинвазивни технологии за директно изследване на състоянието на човешкия мозък." Примерите включват "неинвазивен еквивалент на гръбначно прослушване", "поведенчески или биомаркерни сонди за невронна пластичност" и "възможности за невронен мониторинг в рамките на един сеанс, които дефинират състоянието на мозъка, предсказвайки лечението".

С други думи, тази програма на УЛ и нейните автори се стремят да разработят "неинвазивна" и вероятно носима технология, която да може да следи настроението, изражението на лицето, социалните взаимодействия, усилията и мотивацията на индивида и евентуално дори мислите му, за да "изследва директно състоянието на човешкия мозък". Да се мисли, че подобно устройство ще остане само в сферата на научните изследвания, е наивно, особено като се има предвид, че светила от СИФ открито са говорили на срещите в Давос за това как правителствата планират да използват широко подобни технологии върху населението си като средство за превантивно насочване към евентуални инакомислещи и навлизане в ерата на "дигиталните диктатури" 71.

Фокусът върху лечението само на аспектите на депресията, които пречат на работата на човека, допълнително навежда на мисълта, че след като бъде разработена, подобна технология ще бъде използвана за осигуряване на поведението на "перфектния работник" в индустриите, в които човешките работници бързо се заменят от изкуствен интелект и машини, което означава, че управляващите могат да си избират кои хора ще продължат да работят и кои не. Подобно на други програми на УЛ, ако бъдат завършени, плодовете на програмата Multi-Channel Psych вероятно ще бъдат използвани за осигуряване на население от послушни автомати, чиито движения и мисли са силно наблюдавани и контролирани.

Последен скок за една стара програма 

УЛ не е никак скромно начинание и неговите ръководители разполагат с финансиране, влияние и връзки, за да осъществят мечтите си. Ръководството на организацията включва ключовата сила, която стои зад стремежа на Силициевата долина да комерсиализира трансхуманистичните технологии (Регина Дуган), "архитекта" на MEMС индустрията (Кен Гейбриъл) и "владетеля" на процъфтяващата индустрия за генетично секвениране (Джей Флетли). То също така се възползва от финансирането на най-голямата в света фондация за медицински изследвания – Wellcome Trust, която е и една от водещите сили в оформянето на генетичните и биотехнологичните изследвания, както и на здравната политика в световен мащаб. 

В разследване на “Sunday Times” от 1994 г., посветено на УТ 72, се отбелязва, че "чрез субсидиите и спонсорствата на УТ се оказва влияние върху правителствени агенции, университети, болници и учени по целия свят. Тръстът разпределя повече пари на институциите, отколкото дори Съветът за медицински изследвания към британското правителство".  

След това се отбелязва: "В кабинетите на първия етаж на сградата се вземат решения, които засягат живота и здравето в мащаби, сравними с тези на малки войни. В конферентната зала, разположена високо над улицата и в заседателната зала в сутерена се вземат решения в областта на биотехнологиите и генетиката, които ще помогнат за формирането на човешката раса." 

От публикуването на тази статия насам много малко се е променило във влиянието на тръста. Ако не друго, то влиянието му върху изследователските пътища и решенията, които ще "оформят човешката раса", само се е увеличило. Целите на бившите служители от DARPA, които са прекарали кариерата си в развитието на трансхуманистичните технологии както в публичния, така и в частния сектор, съвпадат с тези на УЛ. Комерсиалните проекти на Дуган и Гейбриъл в Силициевата долина разкриват, че УЛ се ръководи от онези, които отдавна се стремят да развиват същите технологии с цел печалба и наблюдение. Това драстично отслабва твърдението на УЛ, че сега преследва такива технологии само за подобряване на "глобалното здраве". 

Всъщност, както се вижда от настоящата статия, повечето от тези технологии ще доведат до една дълбоко обезпокоителна ера на масово наблюдение на външните и вътрешните дейности на хората, включително на малките деца и бебетата, като същевременно ще лансират нова ера в медицината, основана до голяма степен на терапии за редактиране на гени, чиито огромни рискове постоянно се омаловажават от техните поддръжници. 

Когато човек разбере тясната връзка, която отдавна съществува между евгениката и трансхуманизма, "Скокът” на “Wellcome" и неговите амбиции стават напълно прозрачни. В неотдавнашна статия, написана от Джон Кличек за Unlimited Hangout 73, беше отбелязано, че първият генерален директор на ЮНЕСКО и бивш президент на Дружеството по евгеника на Обединеното кралство е Джулиан Хъксли, който измислитермина "трансхуманизъм" 74, споменат за пръв път в книгата му "Нови бутилки за ново вино" от 1957 г. Както пише Кличек, Хъксли твърди, че "евгеничните цели на биологичното инженерство на човешката еволюция трябва да бъдат усъвършенствани чрез трансхуманистични технологии, които съчетават евгеничните методи на генното инженерство с невротехника, която слива хората и машините в нов организъм". 

По-рано, през 1946 г., Хъксли отбелязва в своята визия за ЮНЕСКО 75, че е от съществено значение "евгеничният проблем да бъде разгледан с най-голямо внимание и общественото съзнание да бъде информирано за проблемите, които са на дневен ред, така че много неща, които сега са немислими, поне да станат мислими" – това е едно удивително изявление, направено толкова скоро след края на Втората световна война. Благодарение до голяма степен на УТ и неговото влияние върху политиката и медицинските изследвания в продължение на няколко десетилетия, мечтата на Хъксли за реабилитиране на евгеничната наука след Втората световна война скоро може да стане реалност. Не е изненадващо, че УТ съхранява на ръководеното някога от Хъксли “Дружество по евгеника” 76 и все още се гордее с тесните си връзки с организацията, която го е наследила - Института "Галтън". 

Основният въпрос е дали ще допуснем да продължават да ни манипулират, така че да позволим откритото занимание с трансхуманизма и евгениката и тяхното нормализиране, включително чрез инициативи като тези на УЛ, които се стремят да използват бебетата и малките деца като тестови обекти, за да развият кошмарната си визия за човечеството? Ако добре изработените рекламни лозунги и медийни кампании, рисуващи  утопии като "свят без болести", са всичко, което е необходимо, за да ни убедят да предадем нашето бъдеще хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза и бъдещето на децата си на военни агенти, ръководители на корпорации и евгенисти, тогава от нашата човечност няма да остане почти нищо.  

Бележка на автора: Джони Ведмор има принос за това изследване.

59 https://wellcomeleap.org/delta-tissue/

60 https://medlineplus.gov/genetics/understanding/precisionmedicine/definition/

61 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6352312/

62 https://www.statnews.com/2016/01/12/personalized-cancer-vaccines/

63 https://wellcomeleap.org/wp-content/uploads/2021/04/Program-Announcement-Delta-Tissue-April-2021.pdf

64 https://unlimitedhangout.com/2020/09/reports/new-pentagon-google-partnership-suggests-ai-will-soon-be-used-to-diagnose-covid-19/

65 https://www.livescience.com/63075-crispr-damage-cell-mutations.html

https://news.berkeley.edu/2018/07/30/dna-repair-after-crispr-cutting-not-at-all-what-people-thought/

https://www.clinicalomics.com/topics/precision-medicine-topic/crispr/columbia-university-study-shows-chromosome-damage-from-crispr-editing-of-embryos/

66 https://wellcomeleap.org/mcpsych/ 

67 https://wellcomeleap.org/wp-content/uploads/2021/06/Program-Announcement-Multi-Channel-Psych-2021.pdf

68 https://wellcomeleap.org/wp-content/uploads/2021/06/Program-Announcement-Multi-Channel-Psych-2021.pdf

69 https://biologydictionary.net/hpa-axis/ 

70 https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2020-08-31/amazon-s-halo-wearable-can-read-emotions-is-that-too-weird

71 https://rokfin.com/post/27452/Dump-Davos-1-Data-Colonialism--Hackable-Humans

72 https://briandeer.com/hard-sell.htm

73 https://unlimitedhangout.com/2021/06/investigative-reports/from-unesco-study-11-to-unesco-2050/

74 https://archive.org/details/NewBottlesForNewWine

75 https://www.strategic-culture.org/news/2021/05/24/how-the-unthinkable-became-thinkable-eric-lander-julian-huxley-and-the-awakening-of-sleeping-monsters/

76 https://unlimitedhangout.com/2020/12/investigative-series/developers-of-oxford-astrazeneca-vaccine-tied-to-uk-eugenics-movement/

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 840459
Постинги: 459
Коментари: 15
Гласове: 6203
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930