Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2021 21:15 - За Афганистан и войните в духовно отношение
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 3277 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 16.08.2021 22:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Тъй като Афганистан отново излиза на преден план в световните събития, публикувам тук част от разговора на Волфганг Вайраух със съществото с ранг на архангел, нарекло се “Големия”, реализиран с посредничеството на Верена Щал фон Холщайн (из книгата “Нови разговори с природните духове”, Фленсбург, 2003).

Волфганг Вайраух: През 1978г. в Афганистан дойде на власт комунистическо правителство, което беше в силни конфликти с вярващите и духовните хора в страната. Заради увеличаващите се безредици на гражданската война комунистическото правителство на страната вика цели 21 пъти на помощ Големия брат от Москва. Първо руснаците отказаха да дойдат, но след това по Коледа на 1979г. завзеха Афганистан. Какво се промени в тази страна поради факта, че беше окупирана от руснаците?

Големия: Една особеност на руската култура, която сега постепенно отшумява, е преселването на хора. През последните столетия характерно за тяхната културата беше това, че те разместваха хората от едно място на друго. Особено по времето на комунизма това беше типичното поведение на правителството. Те преместваха цели племена и по този начин древното знание, което още съществува в тази страна, беше разкъсано и се изгуби. Ужасно е, че хората изгубиха това познание. Това се случи и в Афганистан. Военното присъствие на руснаците в Афганистан предизвика същото отрязване на хората от техните корени. Ето защо възникнаха групировки от хора с егоистични интереси, които в буквалния смисъл на думата не оставиха страната на мира.

Ислямският монотеизъм на арабите 

В.В.: Какво се случи заради това, че САЩ снабдяваха с пари и оръжия бойците на афганистанската съпротива, както и многото арабски бойци, които воюваха срещу руснаците?

Г.: САЩ вляха там меркантилния импулс, представата, че всичко може да се купи с пари и че парите са единственият смисъл на света. Това е един от основните импулси, които в момента произлизат от САЩ. Дори и когато те предлагат икономическа помощ, става въпрос за пари. И именно при народи с отрязани корени това предизвиква насрещен интерес. Ето защо и военно-икономическата помощ на САЩ намери плодородна почва в Афганистан. А чрез арабските бойци в Афганистан дойде един вид ислямски устрем, който всъщност е чужд на тази страна. Поради това афганистанският народ, който е по-скоро мирен и открит към небето, започна да мисли войнствено. Тези импулси дойдоха чрез арабизма. Афганистанците не са араби, а вървят в посока на тюркските народи, те имат една по-скоро християнска тенденция и клонят към Йоановото християнство, отварят се към космическия промисъл за света. Йоановото християнство не е чуждо на същността на афганистанците, но е много чуждо на арабските народи. Чрез тях в Афганистан се внесе ислямският монотеизъм и поради това, че народът беше откъснат от корените си, монотеизмът успя да пусне дълбоки корени.

Талибаните разрушиха красотата

В.В.: От 1994 до 1996г. талибаните превзеха Афганистан, за да прекратят гражданските размирици и да създадат стабилно правителство в интерес на САЩ. Но те вкараха страната в пълен мрак. Какви хора са талибаните?

Г.:  Те подтискат нормалното развитие на живота. Най-лошото, което такибаните сториха от моята духовна гледна точка, е че разрушиха красотата, като поставиха грозното за цел. Това го направиха, за да възвеличат собствените си виждания. Затова и забулиха жените, за да не се вижда тяхната красота. Освен това разрушиха и древните храмове и предмети на изкуството, които народът почиташе. Навсякъде талибаните се стремят да разрушават красотата. Всъщност Афганистан е страна с духовно величие и затова унищожаването на красотата е най-ужасното деяние на талибаните. В грозното възниква омраза! 

Ахмед Шахмасуд 

В.В.: Ахмед Шахмасуд беше боец на Северния съюз, който първо воюваше срещу руснаците, а после и срещу талибаните. Той се опита да спечели западните страни за борбата срещу талибаните, но на 9.11.2001г. беше убит от хората на Осама бен Ладен. Какъв човек беше Ахмед Шахмасуд?

Г.: Аз съм воин на Бога в рицарството на Грала и той беше един от моите войни.

В.В.: Защо трябваше да умре?

Г.: От една страна защото това съответстваше на неговата лична съдба - във всичко, което се случва, винаги се намесва и личната съдба. От друга страна неговата смърт беше необходима и тя е свързана със събития, които ще настъпят в бъдеще.

Осама бен Ладен и целите на САЩ

В.В.: Какъв човек е Осама бен Ладен?

Г.: Това всъщност вече не е човек, а само обвивка. В Судан той беше обсебен от мощни ариманични същества.

В.В.: Каква цел в света преследват съществата, които са го обсебили?

Г.: Тук става въпрос за склеротизирането на света. Най-общо ариманичните същества не искат да изгрее шестата следатлантска културна епоха Филаделфия, да настъпят импулсите на чистото братство, а желаят преди това Америка да унищожи до голяма степен света. В тази глобална рамка трябва да разглеждаш отделните дейности на Ариман. Ариман всъщност иска военните дрйствия на САЩ в Афганистан, Ирак и Иран да имат такова въздействие, че там за хилядолетия напред да не бъде възможно да се развие култура. Единственото, което ще е възможно там, ще бъде чисто егоистичната реалност, експлоатацията на земните богатства на съответните страни. При изпомпването на нефта възникват подземни празнини, в които се загнездват още ариманични същества. Отдолу те влияят върху живеещите над тях хора. Те се издигат като дим от земята.

В.В.: Следователно Осама бен Ладен или по-точно действащите в него ариманични сили си сътрудничат с ариманичните сили на САЩ, макар и външно да воюват едни срещу други?

Г.: Разбира се. Това винаги е най-добрият метод

Ирак

В.В.: Какво значение имаше Ирак, респ. Месопотамия през последните хилядолетия за културната и световната история?

Г.: Ефрат се споменава както в началото на Стария завет, така и в края на Новия завет, в “Откровението на Йоан”. В него се казва, че четири ангела са вързани край голямата река Ефрат (Откр. 9:14). Тук се посочват силите на разрушението, които дремят в тази страна. В началото на Стария завет Ефрат се споменава във връзка с рая. Когато четирите ангела биват отвързани, райското състояние в тази страна, респ. по целия свят вече не е възможно.

В.В.: От кои човешки дейности се освобождават тези сили?

Г.: Освобождават се това, че хората губят съзнанието за живите богове в света. Колкото повече се усилва нихилизмът в света, толкова повече падат оковите на ангелите.

В.В.: Асирийците са пленили и отвели десет племена от еврейския народ в Месопотамия, а стотина години по-късно вавилонците вземат в плен последните две племена. Какъв е бил смисълът на това пленничество?

Г.: Една от причините беше “втвърдяването” на телата при еврейския народ. Телата трябваше да бъдат толкова стабилни, защото едно от тях щеше да стане съсъд за Христовото същество. Тази стабилност настъпи поради физическото страдание, макар че този народ беше вече беше стигнал сравнително далеч в развитието на своята азовост.

Абасидите като спасители на културата

В.В.: Какви са последиците за света от факта, че абасидските халифи занесоха в Багдад древногръцките философски и медицински писания и наредиха да се преведат те? И какви хора бяха Харун-ал-Рашид и неговият син Абдаллах-ал-Мамун, съотв. какви импулси са ги водили, за да наредят тези преводи?

Г.: С това те направиха много за човечеството. Те спасиха цялото древногръцко духовно богатство, така че векове по-късно то да стигне от арабските земи чрез маврите до Испания и останалата част на Европа. По този начин се предизвика свързването на Граловата мъдрост с мъдростта на друидите и двете можаха да се влеят в розенкройцерския поток, който представлява свързване на мъдростта на Изтока и Запада. Това древногръцко духовно богатство се върна по заобиколен път в Европа през арабския свят и беше християнизирано от висши християнски посветени. Халифите имаха задачата да го съхранят и запазят за човечеството. Отчасти това беше още познание от Атлантида.

В.В.: Какви хора бяха Харун-ал-Рашид и синът му ал-Мамун?

Г.: Харун-ал-Рашид беше висш посветен, движеща сила. Те бяха посветени във формата, която беше възможна за тогавашната епоха. Но не бяха в състояние да създадат нещо ново от своето познание. Това се усеща в арабската музика, която е много затворена. Тя се нуждае от други влияния, за да стане способна да се развива.

Войната

В.В.: Какво се случва в духовно и военно отношение при избухване на война?

Г.: Променят се жизнените сили на Земята. От областите на военните действия се изтеглят жизнени сили, като се превръщат в сили на смъртта. Силите на живота и на смъртта са две различни страни на една велика сила. Силите на живота в същото време са и сили на смъртта. Много неща изглеждат различно, ако се наблюдават от другата страна, макар че всъщност са еднакви. По време на сегашната война в Ирак се разрушава не само Земята, но и етерният свят. А в астралния свят бушува силен човешки егоизъм, който при война придобива огромни размери. Това може да се наблюдава най-добре при победителите, които заради страданието на победените могат да спечелят страшно много пари.  На астрален план това са кули от егоизъм, които трябва да се отработят кармично. Но определени войни трябва да се разглеждат и като отработване на групова карма…

В.В.: Каква отговорност имат САЩ и другите западни страни към Ирак и света заради това, че доставят оръжия за масово унищожение?

Г.: В момента САЩ се сблъскват със собствените си грешки и срещу тях се воюва с оръжия, които самите те са доставили. Те носят голяма отговорност, за която ще плащат. Американецът има съвсем различно отношение към своето правителство в сравнение с хората в другите западни народи. Поради това той по свободен избор приема една по-висша кармична вина. Това става причина за факта, че много от живеещите в САЩ “бързи инкарнации” предпочитат да са войници, изпращани в области на военни действия. 

В.В.: Какво представляват “бързите инкарнации”?

Г.: Хора, които са имали кратък преден живот и които в момента се инкарнират бързо. Това са напр. хора, загинали през Първата и Втората световна война или във Виетнам. Между американските войници има много такива личности. Връзката между обикновения американски гражданин и неговото правителство се усилва поради това, че много хора се молят за правителството и президента си.

Черни посветени

В.В.: В САЩ има кръгове, организирани в “Проекта за нов американски век” (Project for the New American Century), в който от 1992г. насам се коват планове за нов световен ред при господството на Америка. Какви са хората, които искат да осъществят господството на САЩ над останалите страни по света?

Г.: Някои от тези хора - няма да споменавам имена - са се свързали много отдавна с ариманичните сили. Както знаеш, има не само бели, но и черни посветени, нямам предвид цвета на кожата. Посвещението може да се направи в двете посоки. В американското правителство има няколко души, но недей да питаш кои точно, които в предна своя инкарнация са преминали през черно посвещение.

В.В.: Кога и къде е станало това?

Г.: На различни места. Сега заради определени събития те са се фокусирали в американската администрация. Някои от тях са работили по времето на Френската революция, а един е бил свързан с Опиумната война, действайки като човек от задния план.

 




Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 839976
Постинги: 459
Коментари: 15
Гласове: 6202
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930