Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2022 11:06 - За трите вида окултни способности, които ще се развият сред хората
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 3661 Коментари: 0 Гласове:
11

Последна промяна: 30.03.2022 16:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
По темата за американските интереси в Украйна (и Русия) си струва да си припомним и казаното от Рудолф Щайнер за специфичните окултни способности, които ще притежават хората на Изток и как англо-американските ложи могат да се възползват от тях.  

Дорнах, 6.12.1918

А сега ще кажа нещо, което бих искал да Ви помоля да възприемете съзнателно: когато днес се говорят такива неща, то е под натиска и напора на съвременните събитията и те не трябва да се възприемат несериозно. Това, което казвам, е грижливо пазено в тайна от центровете на Запад, за които често съм загатвал. И на Запад се приема за даденост на хората от Изтока да не им се позволява да знаят нищо за тези неща, които, както казах по-рано, те самите притежават като знание чрез методи, за които може би също ще говоря и наистина притежават като знание и с него те искат да установят световно господство, но другите не бива да знаят тези неща - ето единствения начин, по който това може да стане.

Виждате ли, от петата следатлантска културна епоха нататък в еволюцията на човечеството ще се появят съвсем определени сили. В крайна сметка човечеството еволюира. Никога не може да се съди за силите, които ще възникнат в еволюцията на човечеството, от краткия период от време, който се изследва антропологически или исторически във външната материалистична наука. Защото за този малък период от време, върху който човек има антропологически или исторически поглед към външното развитие, се е променило много малко. С днешната наука ние не знаем например как са изглеждали нещата през втората, да не говорим за първата културна епоха или дори още по-назад във времето. Това може да се разбере само с помощта на духовната наука. 

 

И само с помощта на духовната наука може да се посочат онези сили, които в бъдеще ще се развият от самата човешка природа по един много естествен начин. В тези тайни центрове се знае, че от човешката същност ще се развият такива сили, които ще променят живота на Земята. Това е, което те искат да скрият от Изтока, което искат да запазят за себе си като знание. Те знаят също, че тези способности, които днес човекът има само в зародиш, ще бъдат от тройно естество. Те ще се развият от човешката природа по същия начин, по който са се развили и други способности в хода на човешката еволюция.

Трябва да ви представя разбираемо тази тройна способност, за която всеки познавач говори в тези тайни кръгове и която ще се развие в човешката природа по следния начин. На първо място, това е способността за т.нар. материален окултизъм. Чрез тази способност - и именно това е идеалът на британските тайни общества - определени социални форми, които днес са в основата на индустриализацията, трябва да бъдат поставени на съвсем друга основа. Всеки знаещ член на тези тайни кръгове е наясно, че с помощта на определени способности, които днес все още са латентни в човека, но се развиват, е възможно да се привеждат в движение машини, механични устройства и др. в голям мащаб с помощта на закона за хармоничните вибрации. Ще откриете малък намек за това в образа на Щрадер от моите мистерийни драми.

Тези неща са в процес на създаване днес. Те се пазят в тайна в рамките на тайните кръгове в областта на материалния окултизъм. Съществуват двигатели, които могат да бъдат приведени в движение чрез съвсем леко човешко въздействие, ако се знае съответната крива на трептене. Това ще позволи да се заменят много от нещата, за които днес е необходима човешка сила, с чисто механични сили. Днес на Земята вече живеят 1400 000 000 души; но те не само извършват работа - вече веднъж обясних това тук - но толкова много работа се извършва по чисто механичен начин, че може да се каже, че днес Земята всъщност е населена от 2000 000 000 души; останалите са просто машини; тоест, ако работата, извършвана от машините, трябваше да се извършва от хората без машини, на Земята трябваше да живеят още 600 000 000 души. Но когато това, което сега наричам механичен окултизъм, навлезе в полето на практическата ефективност, което е идеалът на тези тайни центрове, човек ще може да работи не само за 500-600 000 000 души, но и за 1000 000 000 и повече души. Това ще позволи девет десети от човешкия труд да стане ненужен в района на англоезичното население.  

Но механичният окултизъм не само ще даде възможност да се премахнат девет десети от работата, която днес все още се върши от човешка ръка, но и да се парализира всеки бунтовен порив на неудовлетворената маса от хора, която ще съществува тогава. Способността да се привеждат в движение двигатели по закона за взаимосвързаните трептения ще се развие до голяма степен сред англоезичното население. Това е известно в техните тайни кръгове. Те смятат, че именно то ще им осигури превъзходство над останалото население на Земята през петата следатлантска културна епоха.

Ала в тези среди се знае и нещо друго. Те знаят, че има още две способности, които също ще се развият. И ще се развие една способност, която бих искал да нарека евгенична. Тази евгенична способност ще се развие особено добре сред народите на Изтока, в народите на Русия и азиатския хинтерланд. И това също е известно на тайните кръгове на Запада, че този евгеничен окултизъм няма да се развие от вродените наклонности на англоезичното население, а именно от вродените наклонности на азиатското и руското население. Тези факти са известни и се отчитат в тайните кръгове на Запада. На тях се разчита като на определени импулси, които трябва да бъдат активни в развитието на бъдещето. Евгеничната способност е това, което аз наричам извеждане на човешкото възпроизводство от произвола и случайността. В населението на Изтока ще се развие инстинктивно познание, което ще знае как законите на възпроизводството трябва да вървят паралелно с определени космически явления; как ако зачеването е организирано в хармония с определени звездни констелации, ще се даде възможност на добри или лоши души да получат достъп до земно въплъщение. Само онези хора, които са продължители на расата, на кръвта на азиатското население, ще могат да видят в детайли как това, което днес действа хаотично, произволно на Земята - зачеването, раждането - трябва да бъде приведено в конкретния случай в хармония с великите закони на космоса. Защото абстрактните закони са безполезни тук, а това, което се придобива, е конкретна способност, която ще знае дали в даден случай може или не може да има зачеване.

Това знание, което ще донесе от небето импулсите за превръщане на Земята в морална или неморална чрез самата човешка природа, тази специална способност се развива като продължение на кръвната способност в расите на Изтока и аз наричам това, което се развива там като способност, евгеничен окултизъм. Това е втората способност, която ще попречи на еволюцията на човечеството да протича повече или по-малко произволно по отношение на зачеването и раждането. А сега вижте огромните социални последици, огромния социален импулс, който идва с тези способности! Те са латентни и в тайните кръгове на англоезичното население е добре известно, че ще се развият сред населението на Изтока. Те са наясно, че сами няма да ги притежават в своите вродени нагласи.

Известно е, че ако се работи само със силите на Запада, Земята няма да може да достигне целта си, няма да може да премине към бъдещия Юпитер и дори сравнително скоро ще се отклони от целта си. Ако се работи само с механичните окултни способности на Запада, тогава постепенно на Запад ще може да се развие само едно население без душа, което ще стане възможно най-бездушно. Затова те се стремят да развият в собствения си кръг това, което са в състояние да развият със своите способности: механичния окултизъм и се стремят да властват над населението, което развива евгеничния окултизъм. Всеки знаещ човек от ложите на Запада казва например: необходимо е да владеем Индия, защото само при продължаване на идващото от индийските тела, когато то се свърже с това, което на Запад върви в съвсем друга посока - на чисто механичния окултизъм - ще се създадат тела, в които душите ще могат да се въплътят в бъдеще и ще пренесат Земята към нейните бъдещи етапи на развитие. Англоезичните окултисти знаят, че трябва да се откажат от телата, които произхождат от собствената им народностна основа и се стремят да властват над население, което да осигури тела, с помощта на които еволюцията на Земята да продължи в бъдещето.

Американските окултисти знаят, че само ако те самите поддържат онова, което се развива сред руското население като тела на бъдещето чрез евгеничната окултна способност, ако го овладеят, така че постепенно да възникне социална връзка между техните умиращи расови характеристики и покълващите психически расови характеристики на европейска Русия, само тогава ще могат да пренесат в бъдещето това, което искат да пренесат.

Трябва да ви кажа и за една трета способност, която днес е латентна, но ще се развие. Бих я нарекъл хигиенична окултна способност. Трите способности са: материалната окултна способност, евгеничната окултна способност и хигиеничната окултна способност. Последната е на път и сравнително скоро ще се появи. Тази способност ще се развие просто чрез прозрението, че човешкият живот от раждането до смъртта протича в съответствие с процес, който е напълно идентичен с болестния процес. Защото болестните процеси са само особени и радикални трансформации на съвсем обикновения, нормален жизнен процес, който протича между раждането и смъртта, с тази разлика, че ние носим в себе си не само болестотворните, но и оздравителните сили. А въпросните оздравителни сили, както знае всеки окултист, са точно същите като тези, които се използват, когато човек придобива окултни способности, превръщайки тези сили в знание. Лечебната сила, присъща на човешкия организъм, превърната в знание, дава окултни познания.

На всеки знаещ човек в западните ложи е известно, че в бъдеще материалистичната медицина няма да има почва. Защото в момента, в който се развият хигиеничните окултни способности, няма да има нужда от външна материална медицина, а ще има възможност за профилактика, за предотвратяване с психични средства на болестите, непроизтичащи от кармични причини, заради които да са извън нашия контрол. В това отношение всичко ще се промени. Днес то все още изглежда като обикновена фантазия, но ще дойде съвсем скоро.

Въпросът е, че тези три способности не са еднакво разпространени сред цялото население на Земята. Вече видяхте диференциацията. Разбира се, тази диференциация е свързана само с телата, а не с душите, които винаги преминават от раса в раса и от народ в народ. От телата на англоезичното население никога няма да могат се развият още от раждането евгеничните окултни способности в бъдеще. Те ще бъдат приложени именно на Запад, но ще бъдат приложени чрез властване над източните страни и чрез сключване на бракове между хората от Запада и хората от Изтока; така ще се използва онова, което може да се научи само от хората от Изтока.

                 image


   Малка част от многобройните сайтове, организиращи
    бракове между украинки/рускини и американски мъже
 

Жителите на Центъра са особено предразположени към хигиеничните окултни способности. И ситуацията е такава, че англоезичното население не може да придобие тези способности по рождение, но може да ги придобие с течение на времето в развитието между раждането и смъртта. Така те могат да се превърнат в придобити качества. А в населението източно от Рейн до Азия те ще присъстват от раждането. А пък населението на Центъра не може да придобие евгеничните окултни способности директно по рождение, но може да ги придобие в хода на живота си, ако бъде обучено от източните хора. Ето как ще бъдат разпределени тези способности. Хората от Изтока няма да имат никаква способност за материален окултизъм; те ще могат да го приемат, само ако им бъде даден, ако не се пази в тайна от тях. Но винаги могат да се намерят средства да се запази той в тайна, особено ако другите са толкова глупави, че да не вярват на нещата, казани от този, който има поглед върху тях.

Така че хората от Изтока и от Центъра ще трябва да получат материалния окултизъм от Запада. Те ще получат плодовете му - продуктите. Хигиеничният окултизъм ще се развие главно в Средна Европа, а евгеничният - в Източна. Но ще трябва да има комуникация между хората. Това е нещо, което трябва да бъде прието в социалните импулси на бъдещето; това е нещо, което налага хората да осъзнаят, че в бъдеще ще могат да живеят само като единно човечество. Защото ако американецът иска да живее единствено като американец, той наистина би могъл да постигне най-висшия материален ефект, но би се обрекъл никога да не може да излезе извън рамките на земното развитие. Ако не потърси социални връзки с Изтока, той би се обрекъл да бъде прогонен като душа на Земята след някое въплъщение и да се скита като призрак само в земната сфера. Земята би излязла от космическото си обкръжение и всички тези души биха бродили около нея като призраци. 

От друга страна, ако човекът от Изтока не приеме с евгеничните си окултни способности онова, което слиза към Земята - материализма на Запада, би загубил Земята. Той просто ще бъде въвлечен в някакво психическо-духовно развитие и ще загуби земното развитие; Земята ще потъне под него и той няма да може да получи плодовете на земното развитие. Трябва да се създаде доверие между хората в най-дълбок смисъл.

Именно това се вижда от своеобразното човешко развитие в бъдеще. И е напълно в интерес на центровете на Запада да се грижат за нещата дотолкова, доколкото могат. Хората от Запада нямат задачата да полагат особени грижи за това, което се развива на Изток от гледна точка на тамошните хора; това, което се развива в другите страни, трябва да бъде оставено на другите. Това е нещо, което трябва да бъде вписано много, много дълбоко в душите - че тук е достигната точката, в която вината, липсата на вина и други подобни понятия губят напълно своето значение, че нещата трябва да се приемат напълно сериозно в най-дълбок смисъл, защото те съдържат знание, което единствено е подходящо за насочване на човечеството към бъдещето.

Много е важно да гледате на тези неща по определен начин. Защото помислете, че на Земята, диференцирано според различните народи, според хората от Запада, Центъра и Изтока, се развиват три вида окултни способности, които до известна степен се преплитат и всъщност се преплитат по такъв начин, че човекът от Запада е предразположен към материалния окултизъм още от раждането си, но може да придобие хигиеничния окултизъм; човекът от Центъра е предразположен към хигиеничния окултизъм по рождение, но може да придобие, ако му се даде, материалния окултизъм от Запада и евгеничния окултизъм от Изтока; човекът от Изтока е предразположен по рождение към евгеничния окултизъм, а миже да придобие от Центъра хигиеничния окултизъм. Тези способности се проявяват в диференцирана форма в целия човешки род на Земята, но в същото време по такъв начин, че се преплитат. И именно чрез тези взаимовръзки ще се обуслови бъдещата социална общност по цялата Земя.

Но съществуват пречки пред развитието на тези способности, които са многобройни и чиято ефективност всъщност е доста сложна. Например за хората от Средна и Източна Европа е сериозна пречка да развиват съзнателно способностите, които ще дойдат, ако изпитват силни антипатии към хората от западните страни, ако тези неща не могат да се разглеждат обективно. Това е пречка за развитието на тези способности

От друга страна, по определен начин дори склонността към по-късни окултни способности се стимулира, ако тя бива развивана от определени инстинкти на омраза. Това е много странно явление. Защото човек често се пита - тук се крие нещо, което трябва да бъде разгледано съвсем обективно: Защо в западните области така неуморно ругаеха? - Това също е инстинктивно насочено към тези способности. Защото нищо не стимулира повече това, което се крие в най-дълбоките импулси на западния окултизъм, от развиването на неправилни чувства, които обаче в известен смисъл се усещат като свещени, представящи хората от Изтока, а особено хората от Центъра, като "варвари". Материалните окултни заложби се насърчават именно от така нареченото "кръстоносно настроение" в Америка. То се състои в идеята, че Америка е призвана да донесе свобода, справедливост и не знам какви още прекрасни неща по цялата земя. Хората вярват в това, разбира се. Тук не става дума за обвинение. Хората вярват, че провеждат кръстоносен поход. Но самият факт, че хората вярват в нещо, което е невярно, представлява помощ в една определена посока.

Ако човек съзнателно каже нещо невярно, той няма да има тази подкрепа. Така, от една страна, това, което се случва сега, е безкрайно полезно, а от друга, то е пречка за развитието на онези способности, за които трябва да кажем, че са все още латентни в повечето хора днес, но ще се развият в бъдеще и ще се намесят дълбоко в социалната структура на хората на бъдещето.

Вижте за момент как всичко, което се случва в настоящето, засиява и Ви насища с разбиране и прозрение, когато се замислите за този заден план, когато осъзнаете, че зад всичко, което често се казва съзнателно днес, стоят подсъзнателните инстинкти, съответстващи на тези твърдения. Най-важният факт обаче е, че поради много специални еволюционни процеси именно aнглоезичното население има такива тайни окултни центрове, които знаят тези неща, знаят какви способности ще имат в бъдеще като членове на това население и какви способности ще им липсват и следователно знаят и как трябва да организират социалната структура, за да могат да накарат да им служи и това, което им липсва. Но в подосновите на такива неща действат инстинктите и тези инстинкти вече са проработили изключително много. 

Особено полезно средство, ако искаме да насочим в погрешна посока това, което може да бъде импулсирано от западното окултно знание, е да работим върху Изтока по такъв начин, че той да запази в бъдеще старата си склонност да развива само религия без наука. Ръководителите на западните тайни кръгове ще се погрижат там да не съществува нещо, което не е нито обикновена религия, нито обикновена наука, а синтез на двете, взаимодействие на знание и вяра. Но те ще се погрижат и за това тази наука, която иначе преминава и към съдържанието на религията, да работи само тайно, да прониква само в по-важните дела на човечеството и в политическото ръководство на Земята за постигането на британско световно господство. За разпространението на това световно господство ще им помогне изключително много, ако Изтокът, доколкото е възможно, не пронизва религиозните идеи с наука.

А сега помислете как всичко руско отговаря на този западен стремеж. От една страна, в днешна Русия все още съществува стремежът хората да са набожни, но не и да проникват съдържанието на набожността с духовната наука, да останат, така да се каже, в един мъгляв мистицизъм. Този мъгляв мистицизъм би бил добро средство за насърчаване на това, което Западът иска да постигне като надмощие над Изтока.

От друга страна, става въпрос за превръщането на науката, която е предназначена за Земята, във възможно най-атеистична. И в това отношение именно културата на англоезичното население е постигнала изключително плодотворни резултати в най-ново време. Това население наистина не може да се оплаче. То е постигнало огромни успехи, тъй като е разпространило научното си направление, науката без религия, атеистичната наука, по цялата земя. Тази наука се е превърнала във владетелка на цялата земя. 

Гьотеанизмът, който е напълно съзнателно противоположен на това, не можа да се наложи дори в страната на Гьоте, той е нещо съвсем непознато дори в страната на Гьоте! Това, което днес владее в науката като интелект, е изцяло в смисъла на онова, което трябва да се разкрие като външен израз на науката, култивирана тайно от кръговете, но като синтез между наука и религия. За външния свят трябва да има само атеистична наука; за вътрешните кръгове, които направляват хода на световните събития, трябва да има наука, която е едновременно религия, както и религия, която е едновременно наука. 

Най-добрият начин да се държи Изтока в подчинение е да му се даде религия без наука. Най-добрият начин да се държат в подчинение средноевропейските страни, е да им се присади, защото те няма да позволят да им бъде присадена религия, наука без религия. Тези неща се насърчават съвсем съзнателно от онези, които се изявяват като знаещи в споменатите кръгове, а инстинктивно от останалите. И сега, когато управляващите сили на средноевропейските страни, произхождащи от едно отминало време, са отстранени, там за момента няма нищо, което да заеме тяхното място. Именно това затруднява правилното оценяване на цялата световноисторическа ситуация в момента. Целият свят се занимава с въпроса за вината или причината за тази военна катастрофа. Но всички тези неща могат да бъдат осветлени само ако се разглеждат въз основа на това, което не се проявява като ефективни сили във външните явления. Тези неща не могат да бъдат преценявани според категориите, категориите на мисълта, според които обикновено се преценява, когато се поставя въпросът за вината или невинността - именно поради причините, които Ви изложих днес.




Гласувай:
11



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 840482
Постинги: 459
Коментари: 15
Гласове: 6203
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930