Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2023 17:11 - Честито! Ще ядем насекоми, без да разберем!
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 8218 Коментари: 0 Гласове:
13

Последна промяна: 18.01.2023 17:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

За съжаление личните ми опасения, че в хранителните стоки ще се влагат насекоми, без да ни кажат, се оправдаха. На 4 януари 2023 г. ЕС разреши насекоми (домашни щурци) да се добавят към хлебни изделия, тестени изделия и други полуфабрикати "за населението". 

Докато всички са се вторачили в случващото се в Украйна и подготовката на Швабовото мероприятие в Давос, напълно незабелязано в Официалния вестник на ЕС на 4 януари 2023 г. беше публикувано подписаното от Урсула фон дер Лайен разрешение за използване на насекоми (домашни щурци) към огромно количество готови и полуготови храни. Разрешението започва да тече 20 дни след публикуването и трябва да бъде приложено от всички държави-членки на ЕС без изключение след 20 дни (от 24.01.2023 г.). 

Из Официален вестник на ЕС от 4.1.2023:

(https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DE/TXT/PDF/?uri=CELEX%3A32023R0005&fbclid=IwAR1EJXrPpfz_sCN3F0aRBK550GfyNyc_hx_8AWLYnMjABvh90TdgvxkgXbs )

(7) В научното си становище Органът заключи, че частично обезмасленият прах от Acheta domesticus (домашен щурец) е безопасен при предложените условия на употреба в предложените количества. Следователно научното становище предоставя достатъчно доказателства, че частично обезмасленият прах от Acheta domesticus (домашен щурец) е безопасен за употреба в многозърнести хлябове и рула, крекери и пръчици за хляб, зърнени барове, сухи премикси за хлебни изделия, бисквити, сухи тестени изделия с пълнеж и без пълнеж, сосове, продукти от преработени картофи, ястия на основата на бобови и зеленчукови култури, пица, тестени изделия, суроватка на прах, аналози на месото, супи и супови концентрати или прахове, закуски на основата на царевично брашно, напитки, подобни на бира, шоколадови изделия, ядки и маслодайни семена, закуски, различни от чипс, и месни заготовки за населението, отговаря на условията за пускане на пазара, определени в член 12, параграф 1 от Регламент (ЕС) 2015/2283.

(8) В своето становище Органът също така заключи, въз основа на ограничен брой публикувани данни за хранителни алергии, свързани с насекоми като цяло, които не свързват ясно консумацията на Acheta domesticus с редица анафилактични събития и въз основа на данни, показващи, че Acheta domesticus съдържа редица потенциално алергизиращи протеини, че консумацията на тази нова храна може да предизвика сенсибилизация към протеини на Acheta domesticus. Органът препоръча допълнителни изследвания на алергенността на Acheta domesticus.

(9) За да изпълни препоръката на Органа, Комисията понастоящем оценява възможностите за провеждане на необходимите изследвания за алергенността на Acheta domesticus. В очакване на оценката на Органа на данните, получени от изследването и като има предвид, че доказателствата, които пряко свързват консумацията на Acheta domesticus със случаите на първична сенсибилизация и алергии, все още не позволяват да се направят категорични заключения, Комисията е на мнение, че в списъка на Съюза на разрешените нови храни не следва да се включват специфични изисквания за етикетиране относно потенциала на Acheta domesticus да предизвиква първична сенсибилизация.

(10) В становището си Органът установи също така, че консумацията на частично обезмаслен прах от Acheta domesticus (домашен щурец) може да предизвика алергични реакции при лица, алергични към ракообразни, мекотели и акари от домашен прах. Освен това Органът установи, че други алергени могат да попаднат в новата храна, ако тези алергени присъстват в субстрата, с който се хранят насекомите. Поради това е целесъобразно храните, съдържащи частично обезмаслен прах от Acheta domesticus (домашен щурец), да бъдат етикетирани по съответния начин в съответствие с член 9 от Регламент (ЕС) 2015/2283.

Следните продукти "за населението" е възможно да се появят на потребителския пазар с примеси от домашни щурци (Acheta domesticus) според списъка в документа: Многозърнест хляб, многозърнести кифлички, крекери и пръчици, зърнени блокчета, сухи премикси за хлебни изделия, бисквити, сухи тестени изделия с пълнеж и без пълнеж, сосове, продукти от преработени картофи, ястия на основата на бобови растения и зеленчуци, замразени готови пици, общи тестени изделия и продукти на прах от суроватка, аналози на месо (вегетариански алтернативи на месото), супи, супови концентрати и супи на прах, закуски на основата на царевично брашно, напитки, подобни на бира, шоколадови продукти, ядки и маслодайни семена, закуски (с изключение на чипс) и месни заготовки.

   image

   Така изглежда домашният щурец ...

    image

    ... и така стрит под формата на прах.


Названието на прибавката, което трябва да стои наред с другите съставки на хранителния продукт, е “частично обезмаслен прах от Acheta domesticus”.  До 24.1.2028 само фирмата Cricket One co. Ltd. от Виетнам има право да внася прах от щурци в ЕС. Тази компания от Виетнам отглежда домашни щурци, като се позовава на "устойчивите цели" на ООН и  вече официално има сертификат от Европейската агенция за безопасност на храните. Виетнамските имена едва ли говорят на някого нещо, но има голяма вероятност да са подставени лица и зад тях да наднича едно любимо име от компютърната област, което напира да спасява човечеството и е достатъчно влиятелно, за да осигури няколкогодишен бизнес комфорт на въпросната фирма-производител на щурци.

В публикувания документ още се казва: “Въпреки че има твърде малко публикувани данни относно алергиите и възможните анафилактични реакции, Комисията на ЕС е на мнение, че не е необходимо да се вписват специфични изисквания за етикетиране на възможните алергични реакции. Съществува обаче голяма вероятност хора с алергии към ракообразни, мекотели и акари от домашен прах също да получат алергични реакции при консумация на продукти с добавени домашни щурци. Това може да доведе и до нови алергични реакции към субстрата, с който се хранят насекомите.”

Продуктите, съдържащи прах от щурци би трябвало да са обозначени по съответния начин, но познавайки манталитета на фирмите и търговците и отрицателната нагласа на хората към консумацията на насекоми, силно се съмнявам, че в случая ще се действа коректно.

Между другото, в България вече има няколко фабрики за насекоми и дори и асоциация на производителите, която щяла да се бори с “негативните нагласи” у нас (https://www.segabg.com/node/215961 ).

Е, добър апетит!




Гласувай:
13



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824854
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6146
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031