Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2019 12:54 - В Германия са си надвили на масрафа и харчат луди пари за нови джендър-коректни имена на студентските организации
Автор: anthroposophie Категория: Политика   
Прочетен: 1073 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 24.01.2019 12:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В университетските градове на Германия съществуват организации, наречени “Щудентенверк” - в свободен превод “студентско дело”. Те управляват университетските столове и кафенета, студентските общежития, както и оказват помощ и консултация на студенти. Прототипът на тези организации е създаден след Първата световна война, когато високата инфлация изяжда парите на хората и повечето студенти не са в състояние да финансират следването си. Затова на много места се образуват студентски дружества за взаимопомощ, от които през 1921 година се регистрира “Дружество за икономическа помощ на немското студентство”. От него водят началото си различните организации “Щудентенверк”, които съществуват във всеки университет. Междувременно те се разрастват и укрепват финансово, като получават и субсидии от съответните провинции.
Миналата година Берлинският “Щудентенверк” промени името си на джендър-неутралното “Щудийренденверк”. Който не е запознат с немския език, няма да открие кой знае каква разлика, но за джендърите и феминистките тя е огромна. “Щудентенверк” звучало все едно се отнася само за мъжете студенти, студентките не били включени в названието. Това с генерализиращата функция на съществителните в мъжки род било гаден сексистки предразсъдък. Затова джендър-средите през последните години масово налагат употребата на сегашно деятелно причастие вместо традиционните деятелни имена - например вместо студенти говорят за следващи или учащи, вместо учители има преподаващи и пр. извращения на езика. Който е запознат с духовната наука, знае, че духът на езика не е само голо абстрактно понятие, а духовно същество, водач на съответния народ с ранг архангел. Езиците се създават в процеса на развитие на съответния народ и всяко външно вмешателство - било чрез съзнателното или несъзнателно наводняване на един език с чуждици, било чрез директиви или езикови реформи, налагани отгоре - представлява истинско изнасилване на живия езиков дух. В скоби ще отбележим, че налагането на английския език и англицизмите, респ. американизмите в останалите езици никак не е “неволно”. В Германия обаче са още по-напреднали по пътя към диктатурата на толерантните, като в последните години последователно се размива и чрез езика разликата между половете. Споменатата замяна на съществителни от женски и мъжки род с причастия, при които родът не се усеща, е част от този процес.
В столицата на Германия промяната на името на студентската организация от “Щудентенверк”на “Щудийренденверк” струва има-няма 800 000 евро. Парите не са важни, важното е, че “се спазвали принципите на езиковото равноправие”. Немските момичета и жени може да са изнасилвани от новодошлите мигранти, но това е нищо в сравнение с удовлетворението, което могат да изпитат, защото са премахнати срамни названия, като студент или преподавател, с които те по никакъв начин не могат да се идентифицират. Даже в Берлин закъсняха, защото червените и зелени правителства в провинциите Северен Рейн-Вестфалия, Баден-Вюртемберг, Райнланд-Пфалц и Хамбург отдавна преименуваха студентските дружества. И тази промяна в никакъв случай не е само на хартия. Не, от раз се смениха всичките табели на сгради, общежития, подмениха се проспекти и информационни материали, визитки, печати и под., за да се удовлетворят едни абсурдни претенции на джендърите и да се наложи отгоре една норма на немския език, която не е възникнала по естествен път отдолу, а е спусната като идеологическа директива. “Луд умора няма”, както казва нашата поговорка, и да засечем отсега времето, което ще измине, докато и у нас се стигне до призивите за подобна промяна на езика. 

 
 



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824102
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6142
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031