Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2019 07:43 - “Спасете ледените бири!” - как една благородна цел се превръща в средство за пропаганда
Автор: anthroposophie Категория: Политика   
Прочетен: 1069 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 15.03.2019 13:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                      image 
Плаката с призива “Спасете ледените бири” носят ученици по време на една от петъчните стачки под надслов “F4F” (“Fridays for Future”), които от известно време се провеждат в много градове на Западна Европа. Учениците, разбира се, имат предвид не “ледените бири” (ice beers), a белите мечки (ice bears), но понеже са отсъствали от часовете по английски, се е получил този забавен каламбур.   

Стачките са вдъхновени от примера на “новата Жана д’Арк” - така вече наричат 16годишната шведска ученичка Грета Тунберг, която от половин година вместо да ходи на училище, посещава различни международни конференции и стачки на западноевропейски ученици, придружена от баща си и неизменния плакат “Училищна стачка за климата”.   

Какво цели всъщност Грета? Тя иска правителствата веднага да налижат мерки за ограничаване емисиите на въглеродния диоксид, “да започнат да се страхуват за бъдещето, както се страхувам аз”. За момичето има писани както хвалебствия, така и критики. Някои от критиците за съжаление не правят никаква разлика между Грета и нейните тревоги и силите, които са се прикачили за нея и се опитват да я използват за свои цели, които нямат нищо общо с искрената тревога за природата. Грозно е, когато възрастни хора подигравателно коментират диагнозата на Грета (синдром на Аспергер - лека форма на аутизъм, при която е нарушена емоционалната интелигентност и човек не усеща кога наранява другите с критиката си) или прическата й (дълги плитки). Всъщност какво лошо има едно 16годишно момиче да ходи с плитки? При всички случаи е по-добре да ходи с плитки и да се вълнува от бъдещето на земята, отколкото да мисли дали вече е време за първото уголемяване на бюста или надуване на устните. Ако сравним Грета с нашата Сузанита, понеже май са на една и съща възраст, коя от двете би ни се сторила по-нормална? Грета е една актуализирана версия на Пипи Дългото чорапче  - все така искрена и симпатична като първата, но за съжаление развалена от политически коректните кресльовци. (Може би не всички знаят, че в новото цензурирано издание на “Пипи Дългото чорапче” бащата Ефраим Дългия чорап вече не е “негърски крал”, а “крал на Южните морета” - сакън, да не се обиди някой по-черничък швед или германец).   Важни ли са посланията на Грета и отчаяният й опит да накара политиците да се замислят за климата? Нека да се абстрахираме от това дали климатичните изменения са в резултат на манипулации и да вземем под внимание само отношението на съвременното човечество към природата. С оглед на него тревогите са несъмнено на място. Състоянието на природата и земята са изключително сериозни, най-вече защото съвременният човек масово не е изградил отношение на преклонение, любов и загриженост към нея, не вярва в съществуването на Божествена сила, която е създала всичко, което ни заобикаля. За това говорят непрекъснато и самите природни духове, те търсят контакт с нас чрез хора, които имат ясновидство и способности да предадат посланията им, напр. Танис Хелиуел или Верена фон Холщайн. И двете авторки са издали вече цели поредици от книги, в които различни природни духове чрез тях обръщат внимание на хората върху опазването на природата, изчезването на очелите, пораженията, които нанасят изкуствените торове или генетично променените храни.   

Но за съжаление благородната инициатива на Грета Тунберг беше превърната в средство за манипулация и индоктринация с идеи, които нямат нищо общо с природата. По примера на Гретините стачки в много градове на Западна Европа учениците в петък вместо да влязат в час, си вземат раниците и се отправят към някой голям централен площад, за да протестират срещу ... и те май не знаят срещу какво. В Германия на тези митинги се изявяват като оратори политически активисти на “дините”. Имам предвид двете партии на Червените и Зелените, които са най-радикалните застъпници на джендъризма, подмяната на населението с мигранти, изземването на собствените жилища на хората с цел настаняване на “безимотни и бездомни”. Това са основните искания на Червените - “Ди Линке” (“левицата”) и Зелените. Членове на първата партия са основно радикализирани комунисти и анархисти, които участват в масови безредици и побоища над представители на Алтернативата за Германия, а втората партия освен това работи упорито за ислямизацията на Германия, макар че официално прегръща екологичната тема. Зелената партия, управляваща в някои немски провинции, нямаше например никакви угризения на съвестта да нареди изсичането на двеста стари дървета в един берлински парк, за да се поставят там контейнери за мигранти. Ето такива хора се подвизават на ученическите стачки, за които екологията е само претекст за индоктриниране на младите души с тоталитарни идеи.  

Един наблюдател с чувство за хумор каза, че ученическите стачки за климата имат толкова смисъл, колкото и евентуален бойкот от страна на посетителите на публичните домове с искане за повече демокрация в Северна Корея. Но за активистите на партиите с радикални възгледи петъчните стачки идват като по поръчка за вербуване на нови избиратели, и то малко преди изборите за нов Европарламент, където се очаква завой надясно.   

Обаче и традиционните партии на християн- и социалдемократите усетиха потенциала на петъците. В началото на стачките Ангела Меркел се обяви против идеите на Грета Тунберг, катo я нарече “оръжие на хибридната война, която води Русия против Европа”. После обаче, виждайки как конкуренцията от “динения” сектор трупа актив от стачките, рязко обърна политическата палачинка, мятайки я чак до тавана. В седмичното си обръщение миналата седмица Меркел изненадващо изрази одобрението си, че учениците “се ангажират с екологични проблеми”. Това веднага даде повод на правосъдната министърка на социалдемократите Катарина Барли да поиска снижаване на възрастта за гласуване на 16 години. Понеже младите са заразени масово от “динената” пропаганда, традиционните партии също искат да спечелят нови избиратели сред тях. Зелените отдавна настояват да се снижи възрастта за гласуване дори на 14 години! Това е пълна лудост, защото човек между седмата и чериринайстата си година изгражда собствено астрално тяло, а пък азът му се ражда на 21 години. Преди тази възраст той не е в състояние да взема важни решения и е крайно податлив на манипулация - нещо, което е ясно даже и без езотерична подготовка. Как ученици, които не правят разлика между виртуалния и реалния свят и се поддават на внушенията на дебилни игри от сорта на “Синия кит” и “Момо”, ще определят съдбата на страните си тези времена?  

Има и друго - в Германия законът за задължителното посещение на училище досега се спазваше изключително последователно. Неизвинените отсъствия неизменно водеха до глоба на родителите и още по-строги мерки, включително лишаване от родителски права. Сега обаче политиците от всички разцветки подкрепиха стачките, които са едно масово неспазване на закона. Депутати от групата на Зелените в Бундестага вече апелираха към Меркел да се вземе решение на високо ниво за извинение на отсъствията на учениците, участващи в стачките. Но с това законът за училищното образование просто се превръща в една “врата в полето”, както казва нашият шоп - можеш да минеш през нея, можеш и да я заобиколиш.  

Сенаторката по образованието на Берлин Сандра Шерес от социалдемократите също изцвъка една гениална хрумка - сетила се как да се заобиколи законът. Според нея училищата биха могли да въведат “дни или часове за екологични проекти”, като в рамките на тези проекти класовете да се завеждат под строй на седмичните стачки. Така стачките стават училищно мероприятие, което вече е задължително за посещение, а пък всички ученици минават през политическата промивка на мозъци. Западните “динени” глави никак не се усещат, че действат по същия начин като нашите комунисти от едно време със задължителните манифестации.  

За истинската мотивация на самите стачници може да се съди по участието им във времето на зимната ваканция -  на практика тогава стачки нямаше. Те се възобновиха след като започна вторият срок.   

За щастие не всички учители подкрепят стачките, а някои успяват да прозрат какво се крие зад този фалш. Една учителка, подписала се като Хилде М., в коментар към статия във вестник “Велт” по темата, пише следното:  

“Докато моите ученици настояват за екскурзии със самолет до дестинации в Южна Франция или Испания, аз не мога да застана зад исканията на климатичните стачки. Когато в рамките на разглеждана екологична тема ги призовавам да се откажат от някои свои навици, те ми се смеят. Дълбоко се съмнявам в смисъла на тези стачки, защото много малко от учениците ми имат интерес към екологични дейности в часовете. Не са ни нужни такива стачки-партита. А това, че политици на висши постове, вкл. министърката на правосъдието, застават на страната на нарушаването на училищния закон, смятам за много опасно. Как ще свърши всичко това? Графикът ни за контролни в последните две години преди матурата е много сгъстен и не няма да можем да наваксаме с материала, ако се изпускат часове. Впрочем, засаждането на цветя с цел да се помогне на пчелите е нещо, което по никакъв начин не интересува учениците. Откъде-накъде съм искала такива неща от тях, те имали толкова малко свободно време, все трябвало да учат! А за Меркел е типично, че допуска спазването на законите да бъде заобикаляно под претекста на разни морални гледни точки. Тя явно не разбира, че такива неща разрушават сплотеността на обществото, защото има и други хора с по-различни виждания за морал.”  

Впрочем, децата, които са най-засегнати от замърсяването на природата, няма как да стачкуват. Те са заети от малки да работят за прехраната на семействата си - например в шивашките фабрики на Бангладеш, Мианмар или Камбоджа, в кобалтовите мини на Конго. Нали разглезените евростачници въпреки екологията все пак трябва да имат нови модни парцалки и смартфони с издръжлива батерия?


 



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 823927
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6141
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031