Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2019 20:55 - Още за отношенията на живите и мъртвите
Автор: anthroposophie Категория: Други   
Прочетен: 609 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 “Ние живеем заедно с т.нар. мъртви. Те винаги са тук. Те присъстват движейки се, проявявайки се в един свръхсетивен свят. Не реалността ни отделя от тях, а състоянието на нашето съзнание. Отделени сме от мъртвите по същия начин, по който докато спим, сме отделени от заобикалящите ни неща - напр. спим в някакво помещение и не виждаме столовете и другите предмети в стаята, макар че те са си там. В т.нар. будно състояние ние спим по отношение на чувствата и волята сред т.нар. мъртви, които само наричаме така, както не възприемаме физическите предмети около нас, когато спим. Следователно ние не живеем отделени от света, в който действат силите на мъртвите, ние сме в един общ свят с тях. За обикновеното съзнание сме разделени с тях само чрез състоянието на съзнанието. Това знание за съвместното ни битие с мъртвите ще бъде една от най-важните съставни части, които духовната наука в бъдеще ще посади в общото човешко съзнание, в културата на цялото човечество. Защото хората, които вярват, че случващото се става само защото действат силите, които възприемаме в сетивния живот, не знаят нищо за реалността. Те не знаят, че в живота, който се разиграва тук, непрекъснато се намесват силите на мъртвите, не знаят, че те непрекъснато са тук.(5.2.1918, СС 181)

Ще видим ли близките си пак в девакана?

Да, ще ги видим пак, и то освободени от всички пречки на пространството и времето, които като воал се спускат над всички душевни отношения.

В девакана душите са изправени сами една срещу друга. Отношението на една душа към друга е много по-задушевно и интимно, отколкото във физическия свят. В девакана никога не може да има съмнение дали ще разпознаем другия, ако влезем по-рано в него, а другият след много по-продължително време. Разпознаването на любимите хора там въобще не е трудно, защото в девакана всеки носи своето вътрешно духовно същество, изписано върху духовния му облик.(7.6.1909, СС 109)

При преминаването на обичан от нас човек в другите светове е особено важно да изпратим мислите и чувствата си към него, без да създаваме представата, че искаме да го върнем обратно. Това затруднява битието на заминалия в сферата, в която той трябва да влезе. Не болката, която изпитваме, а любовта, която му даваме, трябва да изпратим към неговия свят... Според моите изследвания такова чувство е подобно на крила, отнасящи мъртвия напред, докато чувствата на много опечалени хора, които казват: “Да беше останал още при нас!”, го спъват. Това е общо указание какво да направим с чувствата си в такъв случай.” (из писмо на Щайнер до Паула Стрицек, Берлин, 31.12.1905, СС 264)




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 842032
Постинги: 459
Коментари: 15
Гласове: 6206
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930