Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.02.2020 16:12 - Къде са били инкарнирани днешните материалисти?
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 739 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 29.02.2020 16:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Из лекция на Рудолф Щайнер, изнесена на 4. август 1908 в Щутгарт (CC 105 „Светът, Земята и Човекът – тяхната същност и развитие, отражението им във връзката между египетските митове и съвременната култура”)

Какво е характерното за материализма на днешната ни култура? Нека да обрисуваме този материализъм. С какво се отличава човекът на нашето време, у когото се е загубила хармонията между вярата и знанието и той не може да ги примири? Когато иска да погледне към духовното, този човек не вижда нищо! Той вижда грубото, материално-физическото, за което знае, че е реално, а духовното отрича. Смята, че човешкото битие приключва, когато трупът се превърне в прах, но не вижда нищо да се издига към духовните светове.  

Може ли такъв мироглед да се развие от семената, засети в една епоха, в която е властвала твърдата вяра в задгробния живот на душата, както е било в Древния Египет? Да, това е възможно, защото човешката култура не е като растителното царство, в което от семето израства винаги едно и също растение. В културата една ценност се сменя с друга, която на пръв поглед не е сходна с нея и въпреки това между двете съществуват дълбоки вътрешни прилики.

Погледът на днешния човек е прикован към физическото тяло, той го смята за реалност, но не е в състояние да се издигне до нищо духовно. Тези души, които днес гледат през очите си физическите човешки тела и не могат да се извисят до духовното, са били инкарнирани сред древните гърци, римляни и египтяни. И всичко, което днес живее в душите ни, е резултат на това, което сме усвоили в предните инкарнации. 

Представете си своята душа, пренесена в едно някогашно египетско тяло. Представете си как душата Ви след смъртта бива върната посредством пирамидата обратно в по-висшите сфери, а тялото Ви е задържано долу под формата на мумия. Това има своите окултни последици. Някогашната египетска душа винаги гледала към тялото на мумията, лежащо долу. Така мислите станали втвърдени, закостенели, били приковани към физическия свят. Понеже душата трябвало след смъртта да гледа надолу към консервираното си физическо тяло, в нея се вкоренила мисълта, че това физическо тяло е една по-висша реалност, отколкото е то всъщност. Вживейте се в някогашната си душа - Вие сте гледали надолу към мумията. Мисълта за физическата форма се е втвърдила, пренесла се е през инкарнациите – днес тази мисъл се проявява в това, че хората не могат да се откъснат от физическата телесна форма. Материализмът като идея много често е плод на балсамирането на труповете.

Виждате как мислите и чувствата действат през въплъщенията. Това ще Ви даде представа за начина, по който културите продължават да живеят през инкарнациите и как се появяват отново в съвсем различни форми; това трябва да събуди у Вас само малка представа за многобройните окултни нишки, преминаващи в скритите дълбини. 

 

 




Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 842996
Постинги: 459
Коментари: 15
Гласове: 6208
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930