Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10 15:50 - Рудолф Щайнер за духовната мъдрост, която йезуитите и масоните укриват от хората
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 262 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 25.10 15:52


Из лекцията на Рудолф Щайнер “Духовнонаучни съобщения във връзка с “Класическата Валпургиева нощ”, изнесена на 28.09.1918 в Дорнах

От лекциите ми, изнесени на това място в течение на времето, Вие сте разбрали, че и днес някои хора притежават определени тайни. Преди всичко например ръководството на римския католицизъм - именно ръководството - притежава определени тайни. Тук е важно как се използват тези тайни. Ала и някои посветени на англоезичните народи притежават определени тайни. Поради принципно неразбиране не само римокатолическата църква, по-точно водачите й, пазят тези тайни от вярващите, но също и някои езотерични посветени на англоезичното население. Те имат различни основания за това и аз искам да разкажа за едно от тези основания.

Земята има свое минало (еоните Стар Сатурн, Старо Слънце и Стара Луна), свое настояще (сегашния земен еон), както и свое бъдеще (бъдещите еони Юпитер, Венера и Вулкан). В еволюцията има добро и зло. От космоса, от космическото развитие доброто може да се разпознае само гледайки към миналото, къмстарите Сатурн, Слънце и Луна, както и към изминалата половина от земния еон. Мъдростта и доброто се виждат, ако се отправи поглед към миналотоМъдростта и доброто са вложени в човешката природа от онези членове на висшите йерархии, свързани с човекавъв времето, когато тази човешка природа още не е била пробудена  за своето пълно съзнание, както тук на Земята. За следващите еони Юпитер, Венера и Вулкан, както и за сегашния земен еон, за половината от земното времечовекът трябва да запази доброто. Ако иска да стигне до него, той трябва да развие импулсите на доброто, изхождайки отсвоята природа, защото от обкръжението, от новото, което пристъпва към нас, се проявяват силите на злото. Ако силите на злото не се проявят, човекът няма да стигне до свободната воля. И онези посветени, които споменахзнаят тази съществена тайна и не желаят да я съобщят на човечеството, защото не искат хората да съзреят. Те знаят тази тайна. Ако същото нещо, възникнало като човешка природа по време на еона Стар Сатурн, развило се през миналите еони Стар Сатурн, Старо Слънце и Стара Луна и продължаващо сегаби се формирало от днешните земни условия, то би станало радикално зло, би било способно да приеме единствено злото. От външните условия има възможност да се приеме само злото. Заради това, че е изложен на злото, човекът има възможност да стигне до свободната воля, да избере между пристъпващото към него зло и едно добро, което той може да развие от собствената си природа, ако се довери на онова, което е вложено в него през предишните еони. Затова и въпросните посветени казват на учениците си, че има три степени на съзнание. Това е формулата, която постоянно се споменава в тези посветителски школи на англоезичния свят. Ако човек се гмурне в подсъзнателното, от което извират сънищата, тогава ще преживее едно интимно родство с други същества, които аз вече характеризирах, асъщо и с други хора, което не се откроява в съвременния свят. Ако живеем, както в нашето време, с будното си съзнание в сетивния свят, това е светът, заключен между раждането и смъртта. Но ако се вживеем в светакъм който ще пристъпим физически едва в бъдещето и достигнем до него чрез свръхсетивното познание, то в него първо ще изживеем злото. Защото силата на човека най-напред трябва да се прояви в израстването му до срещата със злото. Човекът трябва да може да разпознае злото.

Разбира се, истинската последица от този факт е тази, че за съвременния човек съществува необходимостта да осветли миналото - а то може да стане само с помощта на духовната наука - за да стане способен за необходимата среща със злото. 

На тези неща непрекъснато обръщат внимание посветените на англоезичните народи. На тях се основаваедна извънредно значима битка, за която външният свят знае малко, между определени хора, желаещи да се случи необходимото и на човека да бъдат съобщени такива тайни и други, които искат той да остане незрял. Досега последните са победили

Много е важно да се знаят тези неща. И оттук можете да разберете какви бедствия биха се причинили, ако антропософските тайни се укрият от света, защото човекът [така или иначе] ще бъде изложен на злото. Той ще се предпази от него, само ако се задълбочи в духовния живот на доброто. Който укрива това, не се проявява като човеколюбец, защото независимо дали е член на масонска ложа или е йезуит, той действа като човекомразец и с укриването на духовната мъдрост предава хората на злото. Освен това тук може да има и определена цел, а именно доброто да бъде познавано само в тесен кръг, за да могат някои хора чрез него да властват над безпомощното човечество, довело се с помощта на злото до един абсурден начин на живот.

  Гласувай:
6
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 229244
Постинги: 270
Коментари: 15
Гласове: 1269
Архив
Календар
«  Ноември, 2020  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30