Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03 15:58 - За руския народен дух и неговия двойник (писмо до Михаил Чехов)
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 2373 Коментари: 0 Гласове:
12

Последна промяна: 19.03 16:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Настоящият текст е фрагмент от писмо на един от първите и най-изявени немски антропософи Михаел Бауер (1871 – 1929) до Михаил Чехов, известния руски актьор и театрален педагог (1891 – 1955), племенник на Антон Чехов 1. Михаил Чехов се среща с Рудолф Щайнер в Берлин през 1922 г. и в Арнхайм през 1924 г., където води обширен разговор с него и получава важни импулси за развитието на своя метод на преподаване, стъпващ на антропософска основа, с който по-късно обучава редица звезди в Холивуд. Чехов успява през 1928 г. да избяга от болшевишка Русия, преди да бъде арестуван заради “антисъветските” си представления и поддържа по време на пребиваването си в Германия и Латвия кореспонденция с Михаел Бауер, както и с други антропософи. В едно писмо той отправя въпрос към Михаел Бауер за бъдещето на Русия, на който Бауер отговаря също в писмо малко преди смъртта си на 18 юни 1929 г. За съжаление краят на писмото-отговор на Михаел Бауер не е запазен, но въпреки това фрагментът си струва да се прочете.

                       

                            image

                        Михаел Бауер, автор на писмото

                         



              image
                        Михаил Чехов, получател на писмото

“Вие питате за съдбата на Русия. Мисля, че д-р Щайнер не е казал нищо конкретно за близкото бъдеще, а само за по-далечното. Вие знаете това. Според едно негово изложение окултистите на Запада (политико-империалистическите братства) са видели как вече не могат да се справят със социалните импулси в европейското човечество и затова са решили да създадат поле за експерименти, където социалните импулси (които от тяхна гледна точка са само утопии) един ден да бъдат изживени и доведени до абсурд. За тях това поле за експерименти е Русия. Великите социални импулси, които живеят в съвременното човечество (особено в пролетариата и сред руския народ, разбира се), са били прихванати от марксизма и по този начин изопачени - по същество това са най-духовните сили на душата, но са материалистически изкривени. И тези изкривени социални импулси сега се оставят да се развихрят на Изток, за да покажат: Вижте колко безсмислен е всичкият социализъм! Целта е да се създаде антипатия срещу всякакви социални движения и идеали. Този експеримент ще продължи толкова дълго, колкото тези западни братства сметнат за необходимо. Разбира се, той вече започва да им излиза през носа, защото азиатските народи стават неспокойни. Но истинската вина за цялата тази катастрофа е на Запада. (Някой трябва да събере всичко, което д-р Щайнер е казал за Русия). Бих искал да предложа още една гледна точка (Макар че д-р Щайнер никъде не казва това, то е резултат от духовнонаучно наблюдение):

Знаете, че съществува етерна география и че във всяка област на Земята има различни етерни въздействия, които оказват влияние върху хората и съответната култура там. Така например чистият светлинен етер има особено силно въздействие в Русия, но не пряко, а чрез обратното му излъчване от земната почва. По този начин го възприема руският човек. Следователно той възприема небесното в огледалото на земята, светлинното възприема чрез земята: Ето защо той обича земята толкова съкровено, но като нещо, което има небесно сияние. Земята не го прави материалист, а небесното не го прави да презира земята. Това е уникално благоприятният аспект на разположението на руската душа. (Нещо друго е това, в което определени течения са превърнали руснака днес. От едната страна е източният мистичен импулс, който действа от векове и иска да превърне руснака в аскет - от другата страна е западният интелектуализъм, който иска той да се отрече от небето: луциферичното и ариманичното изкушение. Тъй като луциферичното изкушение е имало толкова силно въздействие в продължение на векове, сега руснакът е толкова силно атакуван от Ариман). 

Обаче в настоящия момент се добавя нещо специфично. С Възкресението на Христос в етерната сфера започва нещо като огромно вълнение, направо революция в целия етер на Земята ("[И ще станат знамения в слънцето, в луната и в звездите, а по земята бедствие на народите, като ще бъдат в недоумение поради] бученето на морето и вълните” (Лука 21:25). В ход е невиждан процес на вълнение във всички сфери на елементите. В резултат на това безбройни множества от елементарни духове се събуждат и започват да се вълнуват. Тези елементарни духове копнеят за новата светлина, която се излива от възкръсналия Христос в етера по цялата земна сфера. Представете си как те блестят и започват да сияят в тази прекрасна лъчиста аура, която оттук нататък се образува около Земята. Поради особения характер на етерните въздействия в руската земна област, за които говорихме по-рано, обаче това сияние и възраждане на елементарните царства вече започва да се осъществява в много особена степен в европейския Изток. Да, то вече е започнало, само че хората все още не го осъзнават. В края на краищата хората осъзнават сиянието на духовното много по-късно от демоните. (Демоните са тези, които най-напред разпознават Христос в плът! - срв. Марко 1:24) Сега става следното: Ариманичните същества (демоните) винаги изпитват прекомерна алчност към златното сияние на астралната светлина навсякъде, където тя става видима. Те направо са обзети от дива жажда да притежават това съкровище от светлина. (Спомнете си за Рейнското злато, което Алберих сграбчва и открадва.) Сега бих искал да се осмеля да кажа нещо, което не мога да докажа интелектуално: Ариманичните същества на Земята са видели в тази специфична област на Земята, където вече е започнало по особен начин сиянието на елементарните царства и където новата Христова светлина вече се е разпространила чудесно над цялата сфера като зора преди изгрев - те са видели това сияйно съкровище, тази аура от лъчи и затова са се събрали над Русия. Те са се нахвърлили върху тази светеща етерна сфера и сякаш изяждат светещите елементарни същества, поглъщат златното съкровище от светлина. Но има едно нещо, което демоните не знаят. Те не познават по-дълбокото въздействие на тази астрално-етерна светлина. Тя има силата да разтваря отвътре всичко тъмно и плътно.

По този начин погълнатата светлина, действаща отвътре, разтваря сгъстените тела, фантомите на демоните. Това можем да си го представим като химическо-духовен процес, тоест като парализиране на демоничните сили. По този начин обаче тази погълната астрална светлина (която продължава да действа по скрит начин) пречиства земната атмосфера. Това е едно от мощните въздействия на Христос в етера, както го виждам аз. Ние вече сме в средата на този процес. По този начин концентрацията на демоните над Русия, която е подложена на тежко изпитание и тяхната разрушителна работа там придобиват напълно нов аспект. Това, естествено, е разбираемо само за езотериците. А ако разбирате това, тогава ще знаете също така, че парализиращата (разтваряща демоните) сила на Христос вече действа, като осветява отвътре в етера тези сенчести сили и ги разтваря. Това е мощно събитие, което сега започва да се случва.

По този начин можете да добиете представа от съвсем различен ъгъл за случващото се в дълбочината на всички събития, които изглеждат толкова мрачни и безрадостни от земна гледна точка: съдбата на Русия. Уважаеми господин Чехов, с настоящето Ви загатвам за нещо, което никога досега не съм казвал. Разбира се, това не е съобщено от доктор Щайнер. Но вярвам, че въпреки това е нещо, което мога да изговоря като вярно въз основа на духовната наука. Засега го приемете само като образи, в които да се вживеете и да почувствате дали са верни или не. Сега можете да си представите, че всичко това трябва да е много значимо преживяване за народния дух на Русия, за нейния архангел. В края на краищата архангелът наблюдава всичко това, той самият преминава през него. Но какво се случва в резултат на това? Той навлиза в едно много бързо развитие. Това е един вид инициация, през която той вероятно преминава.

Той съзрява бързо и се прониква с Христос, като изхвърля демоничното от себе си. В резултат на това естествено най-напред се формира един ариманичен антидух: тъмен двойник на народния дух, защото не само хората имат свои двойници. Този антидух иска да направи отделните хора безазови. Той иска да ги оформи като обикновена маса (болшевизъм). Така можем да си представим, че оттук нататък този архангел винаги ще има до себе си в особена степен (в по-голяма степен, отколкото други народи) един двойник, един ариманически изкривен образ. В резултат на това обаче той опознава все по-отблизо този двойник, който е носител на най-силните импулси на Антихриста. Оттук нататък му се налага да живее и да се бори с него, докато постепенно след дълго време го преодолее. (В малкия купол на стария Гьотеанум руският човек е изобразен като двоен образ. Това оттук нататък се отнася и за архангела.) Руският архангел, поради това, че сега трябва предварително да изпита тази съдба ...
                  image

  Славянският човек, пастелна скица за стенописа на малкия купол на Първия      Гьотеанум, Дорнах, 1914 г.

Публикувано в книгата на Петер Селг “Духовна помощ. Рудолф Щайнер и Кристиан Моргенщерн”, Арлесхайм, 2014 г.




Гласувай:
12



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 842707
Постинги: 459
Коментари: 15
Гласове: 6208
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930